Злісне ухилення від сплати аліментів: покарання, термін, судова практика

  1. особливості злодіяння
  2. кваліфікуючі ознаки
  3. Склад злочину
  4. норми законодавства
  5. Куди звертатися?
  6. Як довести?
  7. В які служби піти?
  8. Як скласти заяву?
  9. Покарання і відповідальність
  10. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Скільки людей в Росії зобов'язані утримувати неповнолітніх або непрацездатних дітей / батьків, але цього не роблять? А як їх можуть за це покарати? Розглянемо досить хворобливу для багатьох ситуацію: несплату аліментів. Зараз з цією проблемою стикаються більшість розлучених батьків. Про те, що є злісним ухиленням від сплати аліментів, розповімо в цій статті.

особливості злодіяння

Це злочин за своїм характером дуже суперечливо. Юристи-практики зазначають: в судах навіть в межах одного регіону немає одностайності в підході до розгляду таких справ.

Злочин, який багатьох дітей фактично поміщає за межу бідності, часто обертається для винних вельми м'якими заходами. Або ніякими, адже в Росії люди ховаються від сплати аліментів роками.

Офіційна статистика свідчить: борг батьків перед дітьми обчислюється приблизно десять мільярдами рублів. Малолітніх кредиторів, яким батьки повинні, в Росії більше двох мільйонів.

Не менш болюча ситуація, коли діти відмовляються платити аліменти на утримання батьків. Одночасно тут більше протиріч. Часом аліменти з дітей вимагають люди похилого віку, які з моральної, етичної точки зору просто не мають на це права. Правда, зараз і такі ситуації регулюються на законодавчому рівні.

Важливо наступне: якщо людина зобов'язана платити аліменти, але цього не робить, одним з наслідків може стати кримінальне покарання. Злочином злісного ухилення від сплати аліментів присвячена 157-я стаття КК РФ.

Отже, тепер ви знаєте, що означає злісне ухилення від сплати аліментів, поговоримо про кваліфікуючих ознаках злочину.

Про те, які форми виплат аліментів можливі, і які юридичні наслідки за їх несплату можливі, дивіться у відеосюжеті:

кваліфікуючі ознаки

У статті дві частини. У першій говориться про батьків, у другій - про детях- «ухильників».

В обох частинах присутній термін «злісне ухилення». Що це таке і скільки за обсягом становить злісне ухилення від сплати аліментів, розглянемо трохи нижче. Без визнання дій неплатника аліментів злісними кримінальна відповідальність не настане.

Склад злочину

Фактично склад формальний Фактично склад формальний. Однак компетентні особи повинні визнати, що має місце саме злісне ухилення. Саме в цей момент можна говорити про потенційну відповідальності винного за 157-ю статтею.

Про те, що буде, якщо я або колишній чоловік не платимо аліменти, розкажуть наступні розділи.

норми законодавства

У 157-й статті відсутня примітка, яке саме ухилення вважати злісним. В якійсь мірі роз'яснити це питання можуть коментарі до статті.

Цікаво, що всі пояснення спираються на бюлетень Верховного суду РРФСР, виданий ще в 1984 році (№2). Пізніших роз'яснень (постанов, узагальнень практики) просто не існує.

В цілому злісне ухилення трактується як:

  • систематичне;
  • завзяте;
  • з приховуванням місця проживання та / або роботи;
  • протягом тривалого часу, причому без поважних причин.

Яке саме час ухилення вважати тривалим, не вказується. Практика показується, що невиплати часто тривають роками. Але це вже питання діяльності судових приставів.

Важливий момент: стаття 157 може бути застосована тільки тоді, коли виплата аліментів призначена судом. Якщо між батьками дитини укладено добровільне угоду про сплату аліментів, воно фактично дорівнює виконавчим листом, але при невиплати кримінальної відповідальності не тягне.

Куди звертатися?

Справою батька, який зобов'язаний платити аліменти, повинні займатися судові пристави. Процес запускається задовго до того як ухилення буде визнано злісним. В якійсь мірі це спрощує, а в якийсь - ускладнює завдання одержувачів аліментів.

Як довести?

Здавалося б, все відносно просто: є неплатник аліментів і є борг, що накопичився (часто перевищує кілька сотень тисяч рублів). Плюс в наявності ухилення - наприклад, боржник переховується, заявляє, що не працює, але на облік по безробіттю не стає.

Однак на практиці цього недостатньо.

В які служби піти?

Якщо виплати не робляться, судовий пристав-виконавець зобов'язаний оформити спеціальне попередження про відповідальність за 157-ю статтею. Це стандартний офіційний бланк, до якого вносяться певні відомості і який боржник підписує.

Не можна самостійно знайти боржника і змусити його розписатися в подібному документі. Всі дії повинні відбуватися співробітниками підрозділів ФССП.

Після другої офіційної попередження судові пристави-виконавці зазвичай погоджуються, що стягувач має право подати заяву про притягнення боржника до кримінальної відповідальності.

Ось тільки на практиці між двома офіційними попередженнями може пройти не один місяць. Особливо якщо неплатник ховається. У цьому плані не виключається і несумлінність співробітників ФССП, які часом порушують терміни оформлення різних документів (вимог, запитів і так далі) і інші процедури.

Як скласти заяву?

Заява про притягнення неплатника аліментів до кримінальної відповідальності - це теж офіційний документ. Писати його краще під диктовку пристава, який веде виконавче провадження. Співробітник заодно підкаже, які саме дії неплатника можна в повній мірі визнати рисами злісного ухилення.

Потім все той же пристав збере пакет необхідних документів і направить в потрібні органи. Наприклад, в відділ з розшуку, в поліцію (якщо боржник переховується) або відразу в суд. Завантажити зразок можна 157 .

Заява про злісне ухилення від сплати аліментів

Заява про злісне ухилення від сплати аліментів - 1 Заява про злісне ухилення від сплати аліментів - 2

Також докладемо зразок заяви (позову) на аліменти на дитину. Його ви можете скачати тут .

Зразок позовної заяви на аліменти на дитину

Зразок позовної заяви на аліменти на дитину

Про те, яку мінімальну і максимальну кримінальне покарання за злісне ухилення від сплати (несплату) аліментів передбачено в Росії, і який термін загрожує за це, читайте далі.

Покарання і відповідальність

Цікаво, що обидві частини 157-ї статті передбачають для винних абсолютно однакові покарання:

  • виправні або примусові роботи (не більше року);
  • арешт в межах тримісячного строку;
  • позбавлення волі (до року).

Практика показує, що найбільш сувора кара призначається вкрай рідко.

Злісне ухилення від сплати аліментів - часте справа в судовій практиці. Про неї і поговоримо.

Про позбавлення батьківських прав за злісне ухилення від сплати аліментів розповість відомий адвокат:

Судова практика

Приклад 1. А. Г. зобов'язаний був виплачувати аліменти на неповнолітню дочку за рішенням мирового суду. Рішення надійшло судовим приставам-виконавцям для організації виконавчого провадження.

Протягом шести місяців А. Г. аліменти не платив. Про кримінальну відповідальність був попереджений при виклику до місцевого підрозділу ФССП. Заявляв, що не працює, однак на облік в службу зайнятості не ставав.

А. Г. страждав легким ступенем недоумства. У суді було перевірено і доведено, що ця обставина не заважає нормальному працевлаштування і сприйняття інформації про батьківські обов'язки і кримінальної відповідальності.

У суді А. Г. визнав себе винним і висловив слова каяття. Це було враховано як пом'якшувальну обставину.

Вирок суду: сім місяців виправних робіт. Місце відбування покарання - за спільним рішенням кримінально-виправних і адміністративних органів, в районі проживання А. Г.

Приклад 2.. Протягом півтора років Т. не виплачував аліменти на дитину, офіційно не працював, але в службу зайнятості при цьому не звертався. Судовим приставом про кримінальну відповідальність попереджений тричі (безрезультатно).

Загальна заборгованість перевищила 150 тисяч рублів. Ніяких дій по її погашенню Т. не вжив. У суді Т. був визнаний винним. Вирок: сім місяців виправних робіт.

У наприкінці 2015 року в російську Держдуму надійшла пропозиція ВС РФ: частина кримінальних норм декриміналізувати. На цю пропозицію багато відгукнулися величезним обуренням, адже 157-я стаття теж виявилася в списку. Думка про те, що недобросовісні неплатники незабаром будуть відбуватися виключно «адміністратівкой», для багатьох здається по-справжньому образливою.

Чи буде на ділі декриміналізована 157-я стаття, стане відомо пізніше. А поки за злісне ухилення від сплати аліментів неплатник може одного разу виявитися підсудним. Це злочин відноситься до злочинів проти сім'ї , Так само як і жорстоке поводження з малюками, схиляння їх до пияцтва або вчиненню злочинів та інших асоціальних діянь . І все це карається по закону!

Про ще один випадок із судової практики щодо злісного ухилення від виплати аліментів розповість відеосюжет нижче:

Як довести?
В які служби піти?
Як скласти заяву?
А як їх можуть за це покарати?
Куди звертатися?
Як довести?
В які служби піти?
Як скласти заяву?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online