Заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини

  1. Коли і навіщо пишуть заперечення на позовну заяву
  2. Хто з подружжя має право на грошові виплати
  3. Вагітна жінка або мама немовляти до трьох років
  4. непрацездатний громадянин
  5. Особа, яка утримує дитину-інваліда
  6. пенсіонери
  7. Чим апелювати при відмові від аліментів на утримання чоловіка
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Наречені люди набувають ряд зобов'язань друг перед другом

Наречені люди набувають ряд зобов'язань друг перед другом. Серед іншого, згідно зі ст. 89 Сімейного кодексу РФ, «подружжя зобов'язане матеріально підтримувати один одного». У п. 2 зазначеної статті передбачено судове стягнення аліментів. На грошові виплати можуть претендувати і колишнє подружжя при розірванні шлюбу. Свою незгоду з вимогами або сумою стягнення сторона-відповідач може висловити, написавши заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини.

Коли і навіщо пишуть заперечення на позовну заяву

Коли дружина (рідше - чоловік) колишня чи таки реальна пише позовну заяву про стягнення аліментів на утримання і суддя виносить відповідний судовий наказ, у відповідача є 10 днів щоб скасувати таке рішення. Ст. 129 Цивільно-процесуального кодексу РФ передбачено, що суддя зобов'язаний скасувати судовий наказ, якщо надійде заперечення від платником аліментів.

Ключовим є сам факт його подачі. Навіть якщо в запереченні на позовну заяву не буде ніяких виразних фактів і аргументів, судовий наказ буде скасований. Таку тактику вибирають ті, хто просто хоче затягнути час виконання рішення суду.

Якщо ж людина налаштована рішуче і готовий домогтися скасування рішення про стягнення аліментів на чоловіка, то слід продумати зміст контраргументи, враховуючи ряд нюансів. Починати слід з початку - з переліку осіб, які мають право на аліменти.

Хто з подружжя має право на грошові виплати

Відразу ж уточнимо, що мова йде про людей, які перебували у зареєстрованому шлюбі. Цивільний шлюб щодо виплат на утримання сили не має. У статтях 89 і 90 СК РФ знаходимо перелік категорій нинішніх і колишнього подружжя, які мають право подавати заяву про стягнення аліментів. Їх не так багато і майже кожна категорія має свої особливості:

  • вагітні жінки і мами дітей, молодше трьох років. Якщо говорити про колишню дружину, то дитина повинна народитися не менш ніж через 300 днів після розлучення;
  • непрацездатний громадянин;
  • чоловік, на утриманні якого знаходиться неповнолітня дитина-інвалід, або ж інвалід з дитинства I групи;
  • пенсіонер.

Головне, що об'єднує три останні категорії громадян, - це те, що вони повинні мати потребу, тобто мати доходи нижче прожиткового мінімуму. Основним аргументом відповідача, який вирішив подати заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів на утримання нинішньої або колишньої своєї другої половини, також є матеріальний аргумент про те, що у нього після виплати на руках повинна залишитися сума, не меншим за те ж мінімуму.

Розглянемо докладніше категорії потенційний позивачів, які мають право на виплату аліментів.

Вагітна жінка або мама немовляти до трьох років

Єдина категорія, до якої не обов'язковий критерій нужденності. Законодавці вирішили, що подружжя повинні піклуватися удвох про їх загальному дитині. Тому, в незалежності від того, чи вистачає жінці її власних грошей на утримання дитини чи ні, вона має право звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів зі свого нинішнього чи колишнього чоловіка. Але мова йде про загальний дитину. Тому він повинен народитися в шлюбі, або в період 300 днів після його розірвання.

непрацездатний громадянин

Повинен бути нужденним. Якщо на аліменти подають колишнє подружжя, то враховується час настання непрацездатності. Воно повинно збігатися з часом шлюбу, або ж протягом року після його розірвання.

Особа, яка утримує дитину-інваліда

Тут кілька критеріїв:

  • потреба чоловіка;
  • дитина повинна бути загальним;
  • враховується неповноліття утриманця. Але в разі інваліда з дитинства I групи ця умова не обов'язково.

пенсіонери

Ця категорія для нужденних колишнього подружжя. Піти на пенсію вони повинні не пізніше, ніж через п'ять років після розірвання шлюбу. Вимагати виплати аліментів пенсіонер може лише в разі довгостроковості перебування в шлюбі. Ця норма законодавцями була прописана для можливості стягнення аліментів колишніми дружинами-домогосподарками, які через відсутність робочого стажу не змогли заробити гідну пенсію.

Чим апелювати при відмові від аліментів на утримання чоловіка

Перш ніж написати заперечення на позовну заяву про стягнення аліментів на утримання дружини, слід зібрати максимум доказів для його підтвердження, якщо мова не йде про просте затягуванні вирішення питання. В першу чергу збирають довідки і документи, що підтверджують фінансову неможливість відповідача платити аліменти колишньому або нинішньому чоловікові. Враховуються всі витрати: на харчування, лікування, пересування та інші, в тому числі і утриманців, які перебувають на утриманні платником аліментів. Тут же можна порівняти свої витрати з витратами позивача.

Також на рішення відмови у виплаті аліментів дружину може вплинути доказ його аморального і негідної поведінки. Наприклад, якщо недієздатність була отримана через хронічного алкоголізму або вживання наркотиків, то мова про стягнення грошей на утримання такого громадянина не йде.

Суддя при розгляді заперечення може також звертати увагу на тривалість спільного проживання. Ті чоловік і жінка, які прожили в офіційному шлюбі тільки рік, навряд чи можуть претендувати на виплату аліментів.

Взагалі в такій справі досить багато оціночних факторів. Все залежить від повноти інформації і доказів, наданих судді для розгляду. Тому, якщо ви вирішили заперечувати проти стягнення аліментів на утримання дружини або чоловіка, колишніх або законних, то краще звернутися за допомогою до досвідченого юриста, який допоможе правильно оформити документи і зібрати доказову базу.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online