Заява про стягнення аліментів судовим приставам: зразок 2018 року

  1. зміст документа
  2. Форма подачі заяви про стягнення аліментів
  3. умови взаємодії
  4. Дії приставів за заявою

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти - матеріальне забезпечення неповнолітньому тим з його батьків, який не проживає спільно з ним

Аліменти - матеріальне забезпечення неповнолітньому тим з його батьків, який не проживає спільно з ним. Умови і розмір виплати призначають в судовому порядку. Далі виконавчим виробництвом займаються судові пристави. З різних причин батько-відповідач може ухилятися від своїх обов'язків. Тоді позивач має право написати заяву судовим приставам про стягнення аліментів.

зміст документа

В судовому діловодстві є строгий порядок подачі, розгляду позовних документів. Існують вимоги до їх змісту. Заява про стягнення аліментів становлять по формі. У ньому має бути чітко, логічно, послідовно викладено вимогу позивача.

Для звернення до судових приставів потрібно 2 примірника даного документа. Обидва фіксують в територіальному відділенні ФССП. Один залишається на руках у позивача.

Заява приставам про несплату аліментів має містити наступну інформацію:

  1. дані про судове засідання, на якому було прийнято рішення про стягнення матеріального забезпечення на 1 кількох неповнолітніх. Позивач повинен вказати місце, дату, номер документа з рішенням суду;
  2. дані про суб'єкта, щодо якого діє виробництво за виконавчим листом: його персональні дані, адреса проживання, де працює, відомі позивачеві джерела доходу;
  3. прохання, виражену в стислій, конкретній формі, про порушення судового провадження з метою прийняття примусових заходів на стягнення аліментів з особи, злісно або з поважних причин ухиляється від сплати щомісячної допомоги на утримання дитини;
  4. вказати реквізити банку, номер персонального рахунку або адресу поштового відділення, куди слід перераховувати аліменти.

У заяві приставам позивач повинен написати точну адресу проживання, номер свого телефону для подальшої взаємодії з відповідальними за просування виконавчого провадження співробітниками ФССП. У формі боржника вказують дані про територіальну ССП за місцем його проживання.

Повний зразок заяви можна завантажити тут

Якщо адреса реєстрації та проживання різняться або невідомі заявнику, судові пристави повинні відшукати його самостійно.

Складений за зразком документ підкріплюють відповідними документами. Перелік їх вказують в кінці заяви на аліменти.

Форма подачі заяви про стягнення аліментів

Особа, що представляє інтереси дитини, може особисто звернутися в ССП за місцем проживання відповідача. В особистій бесіді зі співробітником, що займається розглядом і діями по його справі, громадянин (громадянка) може обговорити питання про способах стягнення заборгованості і залучення недбайливого батька до виконання своїх обов'язків.

Якщо заявник і відповідач проживають в різних регіонах, перший може направити лист приставам за місцем проживання аліментщика. Воно повинно супроводжуватися повідомленням і носити замовний характер. Позивач має право розраховувати на відповідь лист з інформацією про дії співробітників ССП.

Якщо тривалий час заявник не отримує ніякої інформації, борг по аліментах росте, він може звернутися в прокуратуру за місцем проживання зі скаргою на бездіяльність приставів .

умови взаємодії

У разі стягнення аліментів з боржника багато що залежить від активності позивача У разі стягнення аліментів з боржника багато що залежить від активності позивача. Він може вступити в особистий контакт з відповідачем і з'ясувати причини його поведінки, отриману інформацію донести до пристава. Листування між батьками дитини, які є учасниками виконавчого провадження, може стати підставою для визнання боржника злісним неплатником або навпаки, виправдати його.

Якщо подібні контакти неможливі, слід наполегливо вимагати від судових приставів активніше працювати. Заява судовим приставам про стягнення аліментів, позивач може писати неодноразово.

Кожен новий екземпляр повинен мати відмітку про прийняття до розгляду. 2-3 таких документа послужать підставою для пред'явлення претензій самим співробітникам ССП.

Коли позивач сам зібрав і представив приставам інформацію про місце роботи, проживання та доходи відповідача, а аліменти не надходять, він має право написати заяву керівникам територіального відділу ССП і вищестоящому начальству на бездіяльність конкретного співробітника. Є різні види таких документів:

  • заяву на задоволення позову із зазначенням позитивного рішення судді про стягнення аліментів;
  • заяву-скаргу на інертність співробітника, відповідального за дотримання процедури залучення боржника до виконання своїх обов'язків;
  • заяву-прохання про притягнення аліментщика до кримінальної відповідальності.

Бувають випадки, коли через бездіяльність приставів накопичуються борги з аліментів. Відповідач змінює роботу. Бухгалтерія підприємства з колишнього місця зайнятості відсилає виконавчий лист в ССП, де він може лежати скільки завгодно і бути незатребуваним.

Сам відповідач рідко прийде до пристава і скаже про зміну місця роботи (хоча зобов'язаний це робити).

Зацікавлений в отриманні аліментів позивач вправі вимагати від пристава своєчасно подавати заявки інформацію про зайнятість аліментщика і направляти виконавчий лист в організацію, де він працює.

Дії приставів за заявою

Якщо громадянин звернувся в Службу судових приставів із заявою на стягнення боргів по аліментах, по Федеральним законом № 118 відповідальні співробітники зобов'язані:

  1. допитати обидві сторони виконавчого провадження;
  2. при необхідності організувати розшукову справу стосовно боржника;
  3. отримати інформацію про реальних джерелах його доходу та цінне майно;
  4. накласти арешт на майно неплатника;
  5. отримати безперешкодний доступ до житла боржника з метою складання опису його майна;
  6. зажадати інформацію про додаткові доходи з цінних паперів, банківських рахунків;
  7. організовувати торги з метою продажу конфіскованого майна в рахунок погашення боргу по аліментах.

У співробітників ССП широке коло повноважень. Однак робота співробітників цієї організації далека від досконалості. Якщо в конкретному випадку пристав явно не діє, особа, яка представляє інтереси дитини, може написати заяву -скарги і вимагати залучення його до відповідальності за невиконання своїх обов'язків.

Зразок заяви приставам, допоможе викласти своє прохання чітко, конкретно, послідовно. Тут важливо уникнути емоційної складової і використовувати офіційно-ділову лексику. Пристав запросить позивача для особистої бесіди, де останній може висловити все, що не було відображено на папері.
У ситуації стягнення аліментів багато що залежить від активності судових приставів. У цьому зацікавлені всі сторони. Відповідач не стає невиїзним боржником. Дитина отримує належні йому кошти на утримання. Пристави уникають службового стягнення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online