Заява на утримання аліментів із заробітної плати зразок

  1. Аліментні утримання через бухгалтерію
  2. Законодавчі норми для утримання аліментів
  3. Яким чином і куди подається заява
  4. Особливості бухгалтерської діяльності по роботі з виплатою аліментів
  5. Податкові особливості утримання
  6. В якій формі здійснюється утримання
  7. Що є підставою для закінчення виплат
  8. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зобов'язання батьків утримувати дітей прописано законодавчо
Зобов'язання батьків утримувати дітей прописано законодавчо. При розірванні шлюбу, батько, з яким залишається дитина, отримує аліменти. Зазвичай утримання аліментів відбувається з заробітної плати іншого з батьків. При цьому, отримувати фінансову допомогу можуть як неповнолітні діти, так і досягли вісімнадцяти років, але не працездатні. Порядок стягнення такий, що на одну дитину призначаються виплати в розмірі 25% від заробітку, на двох - 33%, а на трьох і більше - 50% від зарплати.

Щоб почати процес сплати аліментів із заробітної плати, співробітнику необхідно написати відповідну заяву. Якщо рішення виплачувати аліменти прийнято добровільно, то співробітник завжди може змінити суму виплат або відмовитися від них. Коли матеріальна допомога призначена судом, відмова від сплати або зміна суми не допускаються.

Аліментні утримання через бухгалтерію

Отже, щоб «активувати» процес стягнення, необхідно скласти заяву на утримання аліментів у бухгалтерію. Зразок документа є загальноприйнятим і включає наступні складові:

  • Шапка. У правому верхньому куті прописується назва підприємство, в яке подають заяву; ПІБ і місце проживання платника, а також одержувача.
  • Основний текс. Посередині прописується назва паперу - «Заява на утримання аліментів», під яким пишеться текст з наступною інформацією: паспортні дані одержувача, дані дитини, сума аліментів.
  • Прохання. Після основної інформації прописується прохання про утримання аліментів, із зазначенням реквізитів для перекладу фінансових коштів, порядку отримання (виплата касою підприємства, переклад поштою або на рахунок в банку).
  • Висновок. У лівому нижньому кутку вказується дата подачі заяви, а в правому куті підпис заявника.

Варто зауважити, що такий зразок актуальний при самостійній домовленості між батьками (добровільна форма виплат). При призначенні сплати судом, на робоче місце платника направляється виконавчий лист, службовець бухгалтерії фундаментів для складання відповідного документа.

Законодавчі норми для утримання аліментів

Утримання аліментів для утримання дитини з робочого окладу протікає згідно з пунктами 137 статті Трудового кодексу РФ. Сам же процес стягнення регламентується Сімейним кодексом.

Так, відповідно до ст. 109 Сімейного кодексу РФ, адміністративний відділ підприємства повинен щомісяця утримувати встановлену кількість коштів на виплату аліментів з фіксованого окладу і / або іншої форми прибутковості співробітника. Фіксована сума переводиться на банківський рахунок одержувача, або передається готівкою. У разі банківського переказу, оплата комісії відбувається за рахунок платника (з підприємства збір не стягується). Важливо, щоб виплати протікали за три доби з моменту видачі зарплати працівнику.

Основоположними даними для утримання аліментів є такі документи:

  • Угода між платником і одержувачем добровільного формату (нотаріальне), підписану згідно ст. 99-100 Сімейного кодексу РФ.
  • Виконавчий лист, направлений в бухгалтерію інстанцією суду, і підготовлений відповідно до ст.109 Сімейного кодексу РФ.

Примітно, що при призначенні судовою інстанцією сплати аліментів, утримання може проводитися лише тоді, коли співробітник доповнить відповідну заяву оригіналом виконавчого листа. Тобто, на підставі копії, роботодавець не має права починати утримання.

Яким чином і куди подається заява

Як вже було сказано, зразок заяви на аліменти направляється службовцям або судовим приставом в відділ бухгалтерії. Для здійснення щомісячного утримання бухгалтеру не потрібно згоди директора організації або письмовий наказ.

Крім того, в конкретних випадках рекомендується звертатися безпосередньо до директора організації. Безпосереднє звернення до роботодавця бажано, якщо:

  • Обидві сторони (платник і одержувач) числяться в одній організації.
  • Платник ухиляється від аліментних виплат.

У другому випадку потрібно не просто звернутися до керівника фірми, але і скласти відповідну заяву. При ухиленні від обов'язків по фінансову допомогу дитині, в складеному документі вказується приведена раніше інформація з деякими доповненнями.

Так, в основному тексті потрібно вказати, що боржник (прізвище, ім'я, по батькові) ухиляється від виплат в добровільному порядку. У проханні ж слід додати, що необхідно проводити щомісячне утримання з боржника, згідно з документом на користь одержувача (прописується назва документа, що регламентує обов'язок потенційного платника). До заяви на аліменти в обов'язковому порядку додається оригінальний документ, який є підставою для початку утримання засобів.

Варто зауважити, що якщо роботодавець відмовляється від виплат, він зобов'язується сплатити штраф у такому розмірі:

  • 15-20 тис. Руб. для керівних осіб;
  • 50-100 тис. Руб. юридичним особам (підприємствам безпосередньо).

Особливості бухгалтерської діяльності по роботі з виплатою аліментів

Згідно ст. 109, 111 і 117 СК РФ, у бухгалтерії (адміністрації), є список зобов'язань по нарахуванню аліментів. Утримання супроводжується і контролюється наступними умовами:

  • Щомісячне утримання з реальної зарплати платника (боржника) фіксованої суми фінансової допомоги.
  • Перерахування аліментів не пізніше, ніж через три дні з моменту видачі заробітної плати.
  • Переведення аліментного утримання одержувачу за рахунок службовця підприємства.
  • При звільненні працівника повідомляти відповідну інформацію одержувачу, надавати дані про новому робочому місці, якщо такі є. Коли аліменти призначені судовим органом, передавати згадані дані приставам. Оповіщення слід робити протягом трьох днів з моменту звільнення службовця.

При ухиленні головним бухгалтером від виконання зобов'язань або приховування реальної прибутковості платника, йому може бути призначена кримінальна форма відповідальності.

Податкові особливості утримання

Відповідно до ст. 218 Податкового кодексу Російської Федерації, працівник, з якого бухгалтерією аліменти перераховуються одержувачу, має право на отримання податкового залишку. При цьому, відрахування не призначається автоматичні. Для його отримання потрібно направити в бухгалтерію додаткову заяву, з додатком наступної документації:

  • Завірене нотаріусом угоду на аліменти або виконавчий лист.
  • Свідоцтво, запевняє анулювання шлюбу.
  • Свідоцтво про народження дитини.

Папір складається на ім'я генерального директора підприємства, в якому працює платник.

В якій формі здійснюється утримання

Платнику і одержувачу слід знати, що виплата аліментів бухгалтерією відбувається в процентному відношенні від заробітної плати або твердому еквіваленті.

Найчастіше для утримання дитини аліменти призначаються у вигляді відсотка від встановленої суми зарплати. При цьому, відсоток наказаний тільки дітям, які не досягли вісімнадцятирічного віку.

У твердому форматі аліменти утримуються для утримання повнолітніх непрацездатних дітей або батьків. Виплати призначаються виключно в порядку судового слухання, за таких умов:

  • Чи не можливість самостійного узгодження батьками суми виплат.
  • Відсутність регулярного доходу у платника.
  • Відсутність офіційної прибутковості у платника аліментів.
  • Отримання платником зарплати в натуральній формі або іноземній валюті.

У деяких випадках допускається змішана форма сплати, що обов'язково прописується в заяву на утримання в бухгалтерію.

Що є підставою для закінчення виплат

Одна з найбільш поширених причин, згідно яких припиняється утримання аліментів - досягнення дитиною повноліття.

Крім того, коли сплата аліментів була призначена відповідно до нотаріальним угодою, причиною для припинення утримання може послужити:

  • Кончина однієї зі сторін, яка підписала нотаріальне угоду.
  • Завершення терміну, на який було оформлено угоду.
  • Прописування додаткового пункту. Наприклад, аліменти можуть виплачуватися в період отримання дитиною вищої освіти. Тобто, по завершенню курсу утримання припиняється.

Рекомендується повідомляти роботодавця про закінчення періоду утримання.

Щоб припинити виплату аліментів, призначених судом, потрібно дотримати одне з наведених нижче умов:

  • Досягнення неповнолітньою дитиною повної дієздатності (наприклад, вступ до шлюбні узи).
  • Усиновлення / удочеріння дитини, по відношенню до якого була призначена виплата аліментів.
  • Визнання раніше непрацездатного повнолітньої особи повністю працездатним.
  • Вступ колишнього чоловіка або дружини в новий шлюб.
  • Смерть платника.

Для завершення утримання аліментів в бухгалтерію також буде потрібно подати заяву.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online