З якого моменту нараховуються аліменти на дитину: з якого періоду їх можна стягнути і отримати виплату

  1. Аліментні виплати: нормативна регулювання
  2. З чого стягуються
  3. З яких видів доходу не можна стягувати виплати
  4. Підстави для стягнення по суду
  5. Момент початку нарахувань за виконавчим листом
  6. Коли можна почати стягувати гроші
  7. З якого моменту відбувається виплата коштів
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під аліментами маються на увазі грошові перекази, здійснювані одним громадянином на користь іншого, призначені для утримання останнього. Розмір цих виплат і порядок їх стягнення регламентується чинним законодавством.

Якщо в питанні кількості коштів, що перераховуються законодавець висуває конкретні вимоги, то відносно дати початку їх нарахування існує плутанина, внаслідок чого серед населення поширена помилкова інформація. Слід розібратися, з якого періоду нараховуються аліменти.

Аліментні виплати: нормативна регулювання

Аліментні виплати: нормативна регулювання

Одержувачами аліментів можуть бути не тільки неповнолітні діти (хоча велика частина перерахувань направляється на їхню адресу). У законодавстві є норми, які роблять можливим офіційне утримання батьків дітьми , Одну чоловіка іншим чоловіком (як у шлюбі, так і після його розірвання), молодших братів і сестер старшими.

Можна виділити два основних законодавчих акти, які регулюють питання нарахування аліментів:

  • Сімейний кодекс (Зокрема - 5 розділ даного зводу законів);
  • Постанова уряду під номером 841.

Відповідно до них, на одну дитину виділяється не менше чверті доходу платника, на двох - не менше третини, на трьох і більше - як мінімум п'ятдесят відсотків заробітку.

Особливості! Конкретна сума залежить від рівня доходу платника, стану його здоров'я, наявності у нього дітей від іншого шлюбу.

Сторони процесу можуть оформити між собою добровільне угоду або вдатися до допомоги судді. В останньому випадку аліменти будуть стягнуті відповідно до документа, який він видасть. З якого моменту нараховуються аліменти при розлученні, залежить від способу вирішення даного питання між подружжям.

З чого стягуються

У Постанові, згадуваному вище, чітко перераховані види доходів, що враховуються при призначенні розміру виплат. В облік йде:

  • заробітна плата в комплексі з усіма преміями, які отримує працівник;
  • дохід, що отримується ІП;
  • гонорари;
  • оплата виконання робіт за договором;
  • посібники, які отримують безробітні;
  • кошти, одержувані в якості орендної плати.

Якщо платник проходить навчання, за що отримує стипендію, вона також враховується при розрахунку розміру виплат. Це стосується і пенсійних виплат.

З яких видів доходу не можна стягувати виплати

Перш ніж відповісти на питання, з якого моменту сплачуються аліменти на дитину, необхідно розібратися, які доходи не впливають на їх розмір. Не можна стягувати аліменти із засобів, які були отримані в якості матеріальної допомоги для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і стихійних лих. Виплати теж не стягуються з:

  1. Компенсацій, виплачених для покриття витрат на відрядження.
  2. Компенсацій, які виплачуються за прибуття в інший регіон (по службі).
  3. Страхових виплат.
  4. Коштів, які призначені для заміни зношеного робочого інструмента.
  5. Грошей, отриманих внаслідок одруження, смерті родича, народження дитини.
  6. Пенсій, які виплачуються через втрату годувальника.

Варто також відзначити, що аліменти не можуть бути джерелом для проведення інших виплат. Відповідно, з них кошти теж не стягуються.

Підстави для стягнення по суду

Коли подружжя не має можливості самостійно домовитися,   питання аліментів   вирішується в судовому установі Коли подружжя не має можливості самостійно домовитися, питання аліментів вирішується в судовому установі.

Може бути проведено судове засідання або суддя видасть спеціальний документ без заслуховування сторін процесу, конкретний варіант залежить від ситуації, що склалася.

Підставою для звернення до суду є не тільки наявність суперечок по виплатах, а й відмова одного з подружжя на їх перерахування.

Особа, в згоді з законодавством має право на отримання коштів, може також звернутися за допомогою судді в тому випадку, якщо колишній чоловік / дружина має намір приховує реальний дохід, уникає або прострочує виплати, повністю ухиляється від виконання своїх зобов'язань.

Незалежно від причин, що спонукали боку звернеться до суду, підставою для стягнення аліментних виплат із заробітної плати є один з двох документів:

  • наказ;
  • виконавчий лист.

Від дня надання даних паперів бухгалтерії підприємства залежить те, з якого моменту виплачуються аліменти на дитину. З юридичної точки зору, обидва документи рівнозначні.

Різниця полягає в умовах їх отримання. Наказ видається без проведення судового засідання. Основна вимога для його видачі - згода обох подружжя. У такому випадку достатньо написати заяву. Другий документ видається за підсумками судового засідання.

Для бухгалтера отримання будь-якого паперу з даного переліку є підставою для утримування коштів з ЗП за рішенням суду. Необхідно з'ясувати, з якого моменту нараховуються аліменти на дитину за виконавчим листом.

Момент початку нарахувань за виконавчим листом

Всупереч поширеним помилкам, законодавство містить конкретні дані про те, коли починається нарахування виплат, якщо підставою для їх стягнення є надання виконавчого листа Всупереч поширеним помилкам, законодавство містить конкретні дані про те, коли починається нарахування виплат, якщо підставою для їх стягнення є надання виконавчого листа.

Відповідно до нього, початком нарахувань є не день отримання листа або прийняття суддею рішення.

Значення має конкретна дата звернення заявника до канцелярії суду.

Тобто, моментом початку нарахувань є день, коли потенційний одержувач виплат подав заяву.

При цьому тривалість судового розгляду не має значення. Точкою відліку є день, коли співробітники канцелярії зареєстрували звернення.

Коли можна почати стягувати гроші

Після доставки виконавчого листа в бухгалтерію організації, де працює батько-платник, її співробітники повинні обробити документ, ознайомити з ним платника і провести необхідні розрахунки.

Стягнути кошти можна тільки після винесення рішення судом і отримання виконавчого листа. Навіть якщо судове засідання затягується на кілька місяців, до його закінчення отримати кошти неможливо.

Якщо, наприклад, заяву в суд було подано 3 травня, а виконавчий лист представлений підприємству 4 серпня, стягнути кошти можна тільки після 4 серпня, тобто отримання на руки листа.

З якого моменту стягуються аліменти на дітей за рішенням суду? Перший платіж у повному розмірі (відповідно до заробітком платника) здійснюється в найближчим часом після того, як співробітник бухгалтерії отримає лист. Чекати моменту видачі заробітної плати на даному підприємстві не потрібно. Подальші виплати проводяться в стандартному порядку.

З якого моменту відбувається виплата коштів

Виплата грошей починається з моменту, коли підприємство отримало виконавчий документ Виплата грошей починається з моменту, коли підприємство отримало виконавчий документ.

Перше стягнення проходить негайно. В подальшому кошти перераховуються щомісяця.

Коли будуть проведені виплати, залежить від моменту видачі заробітної плати на підприємстві.

У згоді з законодавством, гроші повинні бути перераховані на рахунок одержувача протягом трьох днів після нарахування ЗП.

При цьому батько платник повинен знати, що якщо йому не вдалося подати заяву раніше, він може розраховувати на стягнення коштів за три роки , Що передували початку перерахувань. Для цього при зверненні в судову канцелярію необхідно внести цю вимогу в подається заява.

Однак таке можливе тільки в тому випадку, якщо позивач не звертався раніше до суду з поважних причин.

Щоб суддя прийняв позитивне рішення по даному питанню, позивачеві необхідно довести, що раніше він намагався самостійно стягнути кошти, домовиться або не міг знайти відповідача.

Поки дитина є неповнолітньою, батько, у якого він перебуває на вихованні, має право звернення до судової інстанції в будь-який момент. У деяких випадках можливе стягнення виплат судом за попередній період навіть в після того, як дитина досягає повноліття.

Довідка. Держава стоїть на позиції захисту прав неповнолітніх, тому стосовно справ про аліментних виплат строки позовної давності не діють.

висновок

Таким чином, аліментні виплати перераховуються одним громадянином щодо іншого і призначені для утримання останнього. Найчастіше одержувачем є дитина, хоча можливі й інші варіанти. Розмір виплат залежить від кількості дітей, на утримання яких перераховуються кошти, і рівня доходу платника.

При визначенні розміру перерахувань до уваги йдуть всі доходи відповідача, за винятком окремих виплат. Дата звернення позивача до канцелярії судової інстанції, яка винесла відповідне рішення, є днем ​​початку нарахувань. Але стягнути кошти можна тільки після винесення суддею рішення і отримання на руки виконавчої документації.

Законодавець передбачив можливість вимагати виплату аліментів за три роки, що передували даті подачі позову.

З якого моменту стягуються аліменти на дітей за рішенням суду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online