Термін позовної давності по аліментах після повноліття

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сімейний кодекс Росії гарантує захист прав дитини. Сімейний кодекс Росії гарантує захист прав дитини

Дотримуємося і захищаємо права дитини

Для виконання цієї вимоги батьки зобов'язані брати участь в житті і зміст своєї дитини навіть в разі розлучення. В ході судового процесу про розірвання шлюбу суд найчастіше приймає рішення про призначення опіки над дитиною і розмірі виплачуваних кожним з батьків аліментів. Однак нерідко розпорядження суду не виконуються, і заборгованість по виплаті грошей на утримання дитини зростає. В такому випадку виникає питання про те, яким є термін давності по аліментах, і чи є можливість примусово стягнути борг.

Основне правило нарахування аліментів свідчить, що після досягнення повноліття дитини виплата аліментів припиняється. Є, правда, винятки з правила. Так, якщо дитина продовжує навчання, не веде трудову діяльність, то він отримує аліменти до досягнення 23 років. Також виплачуються аліменти і на непрацездатних, які потребують матеріальної допомоги дітей.

Однак факт настання повноліття дитини в загальному порядку лише визначає момент, коли завершується нарахування виплат. У разі ж наявності заборгованості по аліментних зобов'язань слід спиратися на термін позовної давності по аліментах. Сімейні відносини регулюються нормами ЦПК - термін позовної давності для походу в суд з метою стягнення дорівнює 3 років.

Закон говорить, що стягнути заборгованість по аліментах після 18 років допустимо. При цьому чітко позначається той факт, що максимальний період може бути дорівнює трьом рокам від дня подачі позову. Примітно, що тривалість судового процесу не впливає на суму зобов'язань. Грає роль лише дата звернення до суду. Важливо і те, що для позитивного рішення суду позивачеві необхідно довести, що:

  • аліменти раніше були призначені судом;
  • застосовувалися шляху отримання виплат в досудовому порядку;
  • відповідач ухиляється від виконання зобов'язань.

Стягуємо аліменти через суд

Таким чином, стає зрозуміло, що до того, як звернутися до суду, позивачу потрібно докласти зусиль для отримання виплат від відповідача. Наприклад, звернути його увагу, що термін давності по аліментах після повноліття їх спільну дитину не закінчується, що раніше нараховані суми необхідно погасити. І лише при наявності відмови відповідача виконувати свої зобов'язання або ж при злісному ухиленні слід звернутися в суд з позовом. Але протягом 3 років з моменту виникнення боргу.

Після подачі позову про стягнення боргу в рамках терміну позовної давності по аліментах позивачеві необхідно буде надати суду докази своїх спроб досягти врегулювання конфлікту. Підійдуть свідчення, повідомлення, листи, дзвінки відповідачу, його відповіді за наявності повідомлення про те, що є термін давності по аліментах, що позивач звернеться до суду. Докази повинні бути тієї ж давності, що і заборгованість.

Примітно, що якщо заборгованість виникла не з вини відповідача або, наприклад, якщо не було відомо місцезнаходження позивача, то штрафні санкції не застосовуються (вони складають 0,5% від суми заборгованості за кожен день). Правда, необхідно буде надати суду докази спроб розшуку опікуна дитини і наявність наміру брати участь в житті дитини, включаючи виплату аліментів в термін.

У цивільному процесі по аліментах важливо, чи є термін давності по аліментах, а не сам факт заборгованості. Відновлення пропущеного строку не передбачається. Тобто максимальний період може дорівнювати трьом рокам до дня подання позову. Тому якщо ви застосовували всі доступні засоби для отримання боргу, якщо у вас є докази ухилення відповідача від погашення боргу, не порушений по аліментах термін давності для звернення до суду, то не чекайте, подавайте позов.

Законодавство України чітко визначає, що гроші на дитину, призначені судом, необхідно платити. Що навіть при досягненні повноліття борг не списується, і застосовується позовна давність нарівні зі стягненням заборгованості по іншим цивільним зобов'язанням. Правда, одного бажання позивача покарати неплатника і дотримання позовної давності недостатньо. У суді знадобляться докази, факти і документи, що підтверджують правомірність позову. Відповідачу ж суд надає можливість довести, що гроші перераховувалися в термін, що можна підтвердити квитанціями.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online