Що робити, якщо аліменти на дитину менше прожиткового мінімуму, варто звертатися до суду?

  1. МРОТ або прожитковий мінімум - від чого залежать аліменти
  2. Розмір аліментів на 1 дитину, двох і більше дітей
  3. Чи йти із заявою в суд, якщо аліменти на дитину менше прожиткового мінімуму
  4. Судова практика стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для кожної вікової категорії встановлюється таке поняття, як прожитковий мінімум Для кожної вікової категорії встановлюється таке поняття, як прожитковий мінімум. Ця цифра прийнята показати, скільки фінансових коштів на місяць вистачає дорослим і дітям, щоб забезпечити себе нормально. Це значення враховується і при розрахунку аліментів на дитину, але що робити, якщо з їх урахуванням виходить сума менша за прожитковий мінімум потрібно розібратися.

МРОТ або прожитковий мінімум - від чого залежать аліменти

Прожитковий мінімум розраховується на людей всіх вікових категорій. Для дітей і дорослих вказане значення відрізняється, адже у кожної категорії свої потреби. Для дитини від народження і до 3 років встановлюється окреме значення МРОТ, від 3 до 6 років, воно інше, для школярів розрахунки виконуються за новою. Залежно від того, який вік дитини або дітей, людині призначаються аліменти, але гарантії того, що вони будуть рівні встановленому прожитковому мінімуму немає.

Аліменти, а точніше їх розмір, визначаються в залежності від наступних факторів:

  • облік щомісячної суми, якої повинно вистачити на утримання неповнолітньої дитини;
  • визначення розміру щомісячних доходів платника;
  • кількість спадкоємців, які потребують матеріальному забезпеченні;
  • стан здоров'я платника і одержувача;
  • особливості сімейного стану людини, зобов'язаного платити гроші;
  • розмір матеріального забезпечення батьків, біля якого живуть діти.

Але навіть з огляду на всі ці фактори, державними органами розрахована і встановлена ​​жорстка грошова сума, менше якої аліменти не можуть нараховуватися. Позивач може вимагати суму більше, встановленої державою, але менше відповідачу ніхто присудити не має права. Якщо відповідач має інвалідність, отримує пенсію, то з цієї суми буде обчислено 25%.

У деяких випадках держава виробляє доплату до прожиткового мінімуму. Детальніше про це розповідаємо в цьому матеріалі .

Розмір аліментів на 1 дитину, двох і більше дітей

Оскільки статистика говорить про те, що 13% відсотків вітчизняних чоловіків кидають своїх дружин з дітьми, вони повинні брати участь у їх житті за рахунок внесення щомісячних грошових виплат. Виплати на утримання одного неповнолітнього члена сім'ї становлять 25% від доходу відповідача, якщо людина працює офіційно, автоматично стягуються з його заробітної плати.

Якщо погасити борг перед спадкоємцем зі своєї зарплати людина не може, то виконувати свої обов'язки він може за рахунок надання наступних компенсацій:

  • відшкодування натуральними продуктами (якщо людина має велике господарство, тримає власну ферму);
  • компенсація за рахунок надання нерухомого майна;
  • при отриманні доходів в іноземній валюті або в разі наявності неофіційного заробітку, визначення та утримання твердій грошовій суми.

відшкодування натуральними продуктами (якщо людина має велике господарство, тримає власну ферму);   компенсація за рахунок надання нерухомого майна;   при отриманні доходів в іноземній валюті або в разі наявності неофіційного заробітку, визначення та утримання твердій грошовій суми

Якщо на утримання одного спадкоємця, судовими органами може бути утримано чверть заробітної плати, то для двох малюків ця сума вже буде складати третину від стабільного заробітку. Коли сімейна пара має 3 або більше спадкоємців, відповідач повинен віддавати половину свого щомісячного доходу. Більше фінансів не стягується, незалежно від того, про зміст скількох чоловік йдеться.

По-іншому питання розглядається в тому випадку, якщо особистість працює за кордоном, має власний бізнес, отримує великий дохід неофіційно. Якщо судовий розгляд доходить дот роботи з відповідачем, мають неофіційну зарплату, процес затягується, поки обидві сторони конфлікту не дійдуть згоди, яке їх влаштує.

Чи йти із заявою в суд, якщо аліменти на дитину менше прожиткового мінімуму

Якщо людина, яка повинна платити гроші на утримання неповнолітніх, не має постійного місця роботи, його змусять виплачувати встановленим державою мінімальну суму. У цій ситуації, йти в судовий орган, вимагаючи підвищення грошової суми, сенсу немає.

Звертатися до суду, щоб орган влади переглянув своє рішення, є можливість в наступних випадках:

  • позивач дізнався про факт підвищення доходів відповідача;
  • у неповнолітньої дитини з'явилося більше потреб;
  • відповідач офіційно влаштувався на роботу;
  • особистість, на вчинення змісту якої стягуються гроші, перейшла з однієї вікової категорії в іншу (наприклад, дитина пішла в школу і його потреби в додатковому фінансовому забезпеченні зросли).

Якщо відповідач має низьку зарплату, то суд не має повноважень стягувати з нього суму, яка буде повністю покривати щомісячні витрати на утримання спадкоємця. В такому випадку, звертатися із заявою немає потреби, частина витрат повинна взяти на себе сторона, з якої залишилися неповнолітні діти.

Дізнайтеся також:   чи можна подавати на аліменти без розлучення Дізнайтеся також: чи можна подавати на аліменти без розлучення ?

Як перевірити борг по аліментах, розповідаємо в цієї статті .

Як ділиться спільно нажите майно при розлученні: http://rassvet-info.ru/family/pravo/razdel-imushhestva-pri-razvode.html

Судова практика стягнення аліментів

Згідно сімейного кодексу, якщо на утримання неповнолітньої особи потрібні гроші, батьки, які розійшлися, мають можливість зробити висновок добровільне аліментні угоду або вирішити конфліктну ситуацію через суд.

Діюча судова практика, яка стосується стягування грошей на утримання неповнолітніх, полягає в здійсненні наступних дій:

  • в примусовому порядку змушують платити мінімум абсолютно кожної людини, що має дитину, але перебуває за межами сім'ї;
  • з офіційно працюючих відповідачів, завжди стягується 25% від отриманої кожного місяця оплати праці;
  • незалежно від того, скільки дітей є у сімейної пари, судові органи не мають права обчислювати з заробітку відповідача понад 50%;
  • виплати можуть бути призначені у вигляді натуральних продуктів або нерухомості, але такий різновид погашення боргів розглядається рідко.

Щоб батько, з яким залишилися неповнолітні спадкоємці, мав можливість вимагати з другої сторони взаємин грошову компенсацію, йому потрібно звернутися в суд з відповідним заявою. Крім цього, необхідно подати свідоцтво про народження дитини або дітей, документ, що підтверджує особу, свідоцтво про розлучення або шлюб, якщо він ще офіційно не розірваний.

Коли при розрахунку виходить сума нижче прожиткового мінімуму, при цьому, відповідач не має високих доходів, ситуацію поправити не можна. Такому платнику призначать встановлений мінімум і він повинен буде платити призначену суму щомісяця.

50% прожиткового мінімуму замість 30% - новий розмір аліментів на дітей, дивіться у відео:

Корисні статті:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online