Що потрібно робити, якщо аліменти нижче прожиткового мінімуму

  1. Що собою являють мінімальні аліменти
  2. Як визначити розмір аліментів
  3. Як проходить індексація виплат з урахуванням прожиткового мінімуму
  4. На якій підставі аліменти можуть бути збільшені
  5. Як отримати допомогу в розмірі прожиткового мінімуму
  6. Куди слід звернутися
  7. Пакет документів
  8. Коли аліменти виплачуються у фіксованому розмірі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 5 хвилин

Виховання дітей - процес, що вимагає вкладення часу, зусиль і коштів. Саме це більшою мірою визначає, якою буде подальша життя дитини. Багато батьків, а тим більше виховують малюка в поодинці, не мають у своєму розпорядженні достатні ресурси. Часом грошей не вистачає навіть на найнеобхідніші речі. Що робити, якщо аліменти нижче прожиткового мінімуму, і як навчитися користуватися нормами закону для захисту своїх прав, розглянемо в цій статті. Виховання дітей - процес, що вимагає вкладення часу, зусиль і коштів

Що собою являють мінімальні аліменти

Сімейним кодексом Російської Федерації мінімальний розмір аліментів на сьогоднішній день не зафіксовано. А оскільки встановлюються вони в певних частках від доходу батька і матері, то розмір цих виплат може бути таким же невисоким, як і заробіток батьків.

При цьому не перевищувати прожитковий мінімум допомога може не тільки тоді, коли встановлюється в частках. Навіть фіксована виплата може бути нижче їх номінальної вартості життя або складати лише деяку її частину.

Все це частково можна вважати відповіддю на питання, чи можуть аліменти на дитину бути нижче прожиткового мінімуму.

Важливо пам'ятати, що сума, яка за рішенням суду щомісяця буде перераховуватися на дитину, залежить від доходів батьків і кількості дітей в сім'ї. Часто трапляється так, що цих грошей не вистачає. У цьому випадку щоб обгрунтувати, що коштів недостатньо, а також щоб виставити свої вимоги, використовується поняття «прожитковий мінімум». Воно має на увазі середню суму, необхідну для мінімального забезпечення життєдіяльності людини, різну для кожного окремого суб'єкта федерації. Саме ця цифра береться за основу для обчислення суми, яка необхідна конкретній дитині для задоволення ключових потреб.

З огляду на той факт, що батьків двоє, до уваги береться їх підсумований дохід. Якщо ж розмір допомоги не дотягує до прожиткового мінімуму, має сенс звернутися до уповноваженої інстанцію з питання збільшення аліментів .

Розібратися у всіх нюансах даної виплати дозволить тільки знання відповідного законодавства. На допомогу всім зацікавленим:

  • Сімейний кодекс РФ. У ньому міститься алгоритм дій при подачі заяви на виплати, пояснюється, з яких доходів вони стягуються, хто може стати одержувачем. Найбільший інтерес викликають статті 81, 83, 117;
  • Федеральний закон від 24 жовтня 1997 № 134 «Про прожитковий мінімум в РФ», який регулює питання визначення прожиткового мінімуму.

Якщо має бути судовий розгляд, то знадобляться ще Цивільний, Кримінальний і Цивільно-процесуального кодексів РФ. Але інформація, що міститься в них, більше зацікавить тих, хто буде займатися розглядом звернення, ніж позивачів.

Як визначити розмір аліментів

При розрахунку аліментних виплат необхідно враховувати різні види доходів батьків. До них відносяться:

  1. Заробітня плата.
  2. Пенсія.
  3. Стипендія.
  4. Виплати по безробіттю.

Виплати по безробіттю

А ось самі виплати повинні проводитися за наступною схемою:

  • 1 дитина - 25% від доходу;
  • 2 дітей - 33%;
  • 3 дітей - 50%.

Навіть якщо нарахованої суми не вистачатиме для забезпечення дитини всім необхідним, все одно стягувати більше встановленого співвідношення ніхто не має права. З іншого боку, якщо дохід платника буде збільшуватися, то і сума аліментів буде рости, при цьому ставка буде залишатися такою ж.

Важливо пам'ятати, що величина аліментів може бути різною і залежить ще і від віку дитини. А ось якщо дітей двоє, тоді сума змісту встановлюється на кожного з них індивідуально. Читайте докладніше про розмір аліментів .

Як проходить індексація виплат з урахуванням прожиткового мінімуму

У ст. 117 Сімейного кодексу РФ міститься інформація про те, що розмір аліментів щороку підлягає індексації. Але стосується це лише тих виплат, які були призначені в судовому порядку.

Визначаються вони на підставі декількох критеріїв:

  • соціальний статус одержувача;
  • регіон проживання;
  • прожитковий мінімум, встановлений в суб'єкті федерації.

Важливо пам'ятати, що в разі збільшення прожиткового мінімуму проводиться перерахунок. Процедура індексації здійснюється 1 раз в квартал. На перший квартал 2019 року встановлено наступні показники:

Категорія громадян Сума в рублях На працездатного громадянина 11280 На дитину 10390 На пенсіонера 8583

Дізнайтеся більше про індексації аліментів .

На якій підставі аліменти можуть бути збільшені

Отже, якщо аліменти нижче прожиткового мінімуму і не дозволяють забезпечувати дитину всім необхідним, можна звернутися в суд з питання збільшення виплат. Уповноважений орган буде зобов'язаний вивчити обставини, які змусили позивача клопотати про збільшення допомоги або про стягнення їх в фіксованому обсязі. В якості таких аргументів виступають:

  • зменшення доходів одержувача аліментів на увазі зниження оплати праці;
  • скорочення або звільнення аліментщика;
  • проблеми зі здоров'ям одержувача, які вимагають від нього великих грошових витрат на лікування, що призводить до скорочення витрат на дитину;
  • поява в родині інших утриманців. Наприклад, непрацездатних батьків або новонародженого;
  • поява нових джерел прибутку у платника;
  • припинення забезпечення платником інших осіб - непрацездатних батьків, дітей та інших.

Якщо ж допомога була встановлено в частковому співвідношенні, то і збільшення його буде вироблено в такій же формі. Те ж саме стосується і фіксованої суми.

Як отримати допомогу в розмірі прожиткового мінімуму

Наступне, що належить з'ясувати, це що робити, якщо аліменти менше прожиткового мінімуму в 2019 році. Для того щоб збільшити суму виплат або добитися допомоги у фіксованій сумі, що дорівнює прожитковому мінімуму, доведеться подати позовну заяву в судову інстанцію.

Якщо ваша справа вже розглядалася і ви вирішили знову подати звернення, то його розгляд почнеться з самого початку. Не забувайте, що автоматичного збільшення суми виплати не відбудеться.

Не завжди цифра, яка затверджується судом, відповідає регіональним аліментах. Комісія завжди буде брати до уваги суму, яка залишиться у платника після виплати їм грошових зобов'язань.

Якщо ж прожитковий рівень в регіоні не встановлено, суддя буде відштовхуватися від того показника, який визначений на федеральному рівні.

Куди слід звернутися

Рішенням питань даного порядку займається районний суд, куди потрібно звернутися з позовною заявою. При цьому є два варіанти вибору відділення: за місцем тимчасового проживання або постійного проживання.

Якщо ж рішення судді районного рівня вас не влаштує, подавайте прохання світовому представнику судової влади. До позовної заяви в цьому випадку доведеться докласти не тільки додаткові документи, які можуть вплинути на рішення суду, а й всі інші папери, підготовлені вами при первинному зверненні. Якщо ж рішення судді районного рівня вас не влаштує, подавайте прохання світовому представнику судової влади

Пакет документів

Для подачі клопотання до суду вам будуть потрібні наступні документи:

  1. Заява та 2 його копії.
  2. Копія документа про укладення або розірвання шлюбу.
  3. Копія свідоцтва про народження дитини.
  4. Довідка про склад сім'ї.
  5. Довідка, що підтверджує дохід позивача.
  6. Квитанція про сплату держмита.
  7. Документи, які можуть підтвердити доходи відповідача.
  8. Документи, які можуть довести підстави для подачі клопотання. Це можуть бути квитанції і чеки на оплату товарів і послуг, необхідних для нормальної життєдіяльності дитини.

Якщо у вас є можливість привести свідків, які зможуть підтвердити ваше скрутне становище, не нехтуйте такою можливістю.

Коли аліменти виплачуються у фіксованому розмірі

Існують ситуації, коли нарахування аліментів за пайовим співвідношенню є недоцільним і йдуть врозріз з потребами та інтересами дитини. У цьому випадку одержувач допомоги може звернутися до суду з проханням, щоб виплати зробили фіксованими.

А ось розраховувати на фіксовану суму дозволяють наступні підстави:

  • заробітна плата платника постійно коливається;
  • платник отримує дохід в іноземній валюті або в натуральному вигляді;
  • офіційний дохід у аліментщика відсутня;
  • неможливо встановити розмір виплат у вигляді частки від прибутку;
  • стягнення аліментів у вигляді процентного співвідношення здійснюється без урахування інтересів дитини.

Розмір допомоги обчислюється, виходячи з гранично можливого збереження для дитини раніше встановленого рівня забезпечення, а також з урахуванням доходу обох сторін та інших обставин, які можуть вплинути на остаточну суму.

Якщо ж раніше батьки дитини уклали угоду про виплату аліментного змісту, в якому зафіксована певна сума, подача позову до суду з метою збільшення допомоги може бути оскаржена.

Який розмір аліментів на дитину встановлений законом: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online