Розрахунок неустойки по аліментах 2017: таблиця, правила стягнення, приклад розрахунку

  1. Правила стягнення аліментів
  2. Позовна заява про стягнення неустойки
  3. Особливості стягнення боргу по аліментах
  4. Відповідальність за невиконання зобов'язань
  5. Приклад розрахунку неустойки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Неустойка по аліментах - це одна з різновидів штрафних санкцій за невиконання зобов'язань щодо своєчасної виплати заборгованості по аліментних платежах. Неустойка дозволяє матеріально стимулювати платника аліментів, щоб він неухильно дотримувався умов угоди щодо фінансового забезпечення дитини, отримані на підставі рішення суду.

Неустойка по аліментах

Сімейний кодекс детально описує порядок дій, які повинен здійснити громадянин для стягнення боргу позовів про аліменти виплат . У чинному законодавстві також докладно розкрита необхідна інформація про відповідальність боржника, що не виконуючого законні зобов'язання.

Відповідно до Сімейного законодавства батьки можуть утримувати дитину 2 способами:

  • на добровільній основі за допомогою укладання відповідної угоди;
  • примусово на підставі рішення суду.

Батьки, які прийшли до згоди щодо порядку та розміру платежів на утримання дітей, фіксують всі зобов'язання в угоді. Важливо запевнити цю угоду в нотаріальній конторі, щоб воно набуло статусу виконавчого листа. Виконання приписів угоди обов'язково для всіх сторін договору. Судові пристави на підставі такого документа мають право відкрити виконавче провадження в результаті звернення одержувача аліментів з відповідним заявою.

Відповідно до закону за наявності подібного добровільного угоди неустойка повинна виплачуватися в тому розмірі і на тих умовах, які в ньому вказані.

Правила стягнення аліментів

Сьогодні дуже часто батьки не виконують зобов'язання по утриманню своїх дітей, не виплачуючи аліменти і не висловлюючи необхідну турботу Сьогодні дуже часто батьки не виконують зобов'язання по утриманню своїх дітей, не виплачуючи аліменти і не висловлюючи необхідну турботу. В цьому випадку необхідно відновити справедливість, щоб дитина могла отримувати аліменти для забезпечення належного рівня життя. У разі утворення боргу по аліментах їх одержувач повинен вжити певних заходів щодо стягнення заборгованості та неустойки.

Спочатку потрібно самостійно порахувати величину неустойки. Це можна зробити наступним способом: 0,5% від щомісячного доходу помножити на число календарних днів прострочення. Сума, яка вийде в результаті, буде дорівнює розміру неустойки за несплату аліментів.

Потім зацікавлена ​​особа повинна подати позов в судову інстанцію. Для цього необхідно заповнити позовну заяву встановленої форми з перерахуванням статей Сімейного кодексу, на підставі яких можна стягнути аліменти і залучити неплатника до відповідальності. До позовної вимоги необхідно додати документи і копії, що підтверджують дані позовної заяви.

Після того як позовну вимогу буде складено, заявник повинен прийти в суд і передати позов. Пам'ятайте, що кожен одержувач аліментів має повне право вимагати від боржника виплату аліментів і неустойки за їх несплату.

Позовна заява про стягнення неустойки

Для звернення до суду з вимогою про виплату основного боргу і неустойки у аліментних зобов'язань потрібно актуальний зразок заяви, складений з урахуванням всіх змін чинного законодавства РФ.

Важливо нагадати, що аліменти повинні виплачуватися щомісячно Важливо нагадати, що аліменти повинні виплачуватися щомісячно. У разі якщо аліментник порушує терміни виплати, одержувач має право стягнути з нього неустойку за прострочені платежі.

Величина неустойки визначена в ст. 115 СК РФ і становить 0,5% від несплаченої суми за кожен прострочений день. Розрахунок кількості прострочених днів слід починати з першого дня місяця, який слідує за платіжним. При оформленні добровільного угоди про виплату аліментів величину неустойки можна збільшити.

Подавати позовну заяву необхідно мировому судді, який знаходиться за місцем проживання боржника. Вартість позову встановлюється в залежності від суми стягнення. Держмито за подібними позовами оплачується виходячи з вартості позову. Якщо розмір боргу перевищує розумні рамки, відповідач може клопотати про зниження розміру неустойки (ст. 333 ЦК України).

Позовна заява про стягнення неустойки

Цю обставину слід враховувати при складанні заяви, оскільки сплачена держмито, в разі зменшення неустойки в судовому порядку, позивачеві не буде повернута. Під час складання позову рекомендується самостійно зменшувати суму неустойки до розумної величини. Якщо ви не впевнені, що зможете заповнити позовну заяву грамотно і якісно, ​​ви можете звернутися за допомогою до юристів, які мають у своєму розпорядженні знаннями, необхідними для оформлення позовної заяви.

Особливості стягнення боргу по аліментах

Розрахувати неустойку за аліментами також можна при безпосередньому зверненні в службу судових приставів, яка повинна визначити розмір боргу і винести відповідне постанову Розрахувати неустойку за аліментами також можна при безпосередньому зверненні в службу судових приставів, яка повинна визначити розмір боргу і винести відповідне постанову. Разом з неустойкою позивач може вимагати стягнення завданих йому збитків. Приблизний розмір збитків визначається виходячи з інфляції в поточному році. Для підрахунку збитків слід знати такий показник, як індекс споживчих цін.

Визначити неустойку необхідно заздалегідь, до повноліття дитини. Після нього дитина може самостійно подати позов і отримати в судовому порядку весь борг повністю. Якщо дитині ще немає 14 років, позовну заяву можна подати за адресою проживання позивача. Якщо дитині більше 14 років, заявник повинен вказати в позові місце проживання дитини.

Важливо відзначити, що стягнення заборгованості можливо тільки при доказі провини платника. Якщо аліменти утримувалися із зарплати особи, яка виконує аліментні зобов'язання, але не виплачувалися, він не буде нести відповідальності.

Правильно визначити суму неустойки може кваліфікований юрист, який має досвід роботи, або адвокат по сімейних правовідносин. Фахівці складуть позовну заяву, враховуючи всі нюанси в даній області, і допоможуть виграти справу.

Законодавством не встановлено, з якого періоду прострочення потрібно проводити розрахунок неустойки по аліментах Законодавством не встановлено, з якого періоду прострочення потрібно проводити розрахунок неустойки по аліментах. Згідно ст. 115 СК РФ, боржники відповідальні за кожен день невиконання своїх зобов'язань. Таким чином, зацікавлена ​​сторона, яка не отримала вчасно платіж, може на наступний же день прострочення звернутися за стягненням неустойки.

За Сімейним законодавством вимагати виплати можна без обмеження по термінах, зокрема після досягнення дитиною 18 років.

Відповідальність за невиконання зобов'язань

Крім штрафів, закон передбачає компенсування збитків, завданих боржником в результаті несвоєчасних виплат. При вимозі виплати неустойки в суді заявнику потрібно потужна доказова база, щоб домогтися відшкодування збитків.

Це пояснюється тим, що в подібних ситуаціях суду потрібно представити причинно-наслідковий зв'язок збитків і невиконання аліментних зобов'язань Це пояснюється тим, що в подібних ситуаціях суду потрібно представити причинно-наслідковий зв'язок збитків і невиконання аліментних зобов'язань. Наприклад, можна уявити кредитний договір на придбання будь-яких предметів для потреб дитини, який має конкретні терміни виплат.

Одержувачу необхідно навести докази, що свідчать про винність боржника. Друга сторона може довести, що у неї існували поважні причини, за якими виплати не проводилися. І суд знайде підстави, щоб знизити розмір основного боргу і неустойки, в тому числі він може їх списати повністю.

До подібних підставах можна віднести:

  1. Довгу важку хворобу.
  2. Відпустка за свій рахунок через відсутність у роботодавця грошових коштів для виплати зарплати.
  3. Важке сімейний стан і т.д.

Важливо пам'ятати, що при значних порушеннях прав боржника при розрахунку боргу він може оскаржити розмір заборгованості в суді.

Якщо неустойка була визнана судом (вона приєднується до аліментних заборгованості), а боржник продовжує ухилятися від погашення боргу, судовий пристав може порушити кримінальну справу проти боржника на підставі ст. 157 КК РФ.

Приклад розрахунку неустойки

Щоб зрозуміти, як визначається розмір неустойки, можна скористатися наведеними нижче прикладом Щоб зрозуміти, як визначається розмір неустойки, можна скористатися наведеними нижче прикладом.

Припустимо, суд призначив відрахування з 1 січня 2019 року, в ¼ частки від щомісячного доходу, величина якого дорівнює 8 000 рублів відповідно до довідки про доходи. До 1 травня 2019 року грошові кошти не надходили одержувачу.

Для обчислень суми неустойки вам знадобиться калькулятор. Щоб визначити суму щомісячної виплати, потрібно 8 000 рублів помножити на 0,25. Розмір платежу дорівнює 2000 рублів. Потім визначаємо суму боргу за 4 місяці. Для цього 2 000 рублів множимо на 4 місяці. Загальна сума заборгованості дорівнює 8 000 рублів.

Отже, розмір неустойки буде наступним:

  • на 1 лютого - 2 000 рублів * 31 день * 0,5% = 310 рублів;
  • на 1 березня - 4 000 * 28 днів * 0,5% = 560 рублів;
  • на 1 квітня - 6 000 * 31 день * 0,5% = 930 рублів;
  • на 1 травня - 8 000 * 30 днів * 0,5% = 1200 рублів.

Склавши суми неустойок за кожен прострочений місяць, виходить, що загальний розмір неустойки дорівнює 3000 рублів.

Допоможе правильно визначити розмір неустойки по аліментах таблиця або спеціальний онлайн-калькулятор, які зараз можна з легкістю знайти в інтернеті. форма розрахунку аліментів повинна бути зрозумілою і розумною, щоб суд під час розгляду позову міг її перевірити.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online