Розмір аліментів: як розрахувати в різних ситуаціях, скільки відсотків на одну дитину, двох або трьох утримується із зарплати

  1. Як визначити розмір аліментів
  2. Законодавча база
  3. Способи визначення розміру виплат, передбачені законом
  4. Аліменти в процентах
  5. Приклад 2: нарахування аліментів за середнім заробітком, облік деяких видів виплат
  6. Зменшення розміру аліментів
  7. Правила утримання аліментів із заробітної плати
  8. Приклад 4: розподіл відсотка відрахувань із заробітку
  9. Розрахунок аліментів за неповний місяць
  10. Аліменти в твердій сумі
  11. Індексація аліментів
  12. Аліменти за угідь
  13. Відео - про розмір аліментних виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Прописна істина про те, що батьки повинні виховувати і фінансово забезпечувати своїх дітей не могла не знайти втілення в сімейному законодавстві. Безумовно, така особиста сфера в сукупності з переплетенням фінансових інтересів і можливостей вимагає від законодавця особливої ​​педантичності і максимальної продуманості установок. І досягти ідеалу в такому процесі неможливо. Проте чинний закон містить практично універсальні і цілком справедливі правила щодо розміру аліментів.

Як визначити розмір аліментів

Питання визначення розміру аліментів, як правило, постає при наявності в сім'ї конфлікту з цього приводу. Адже судове стягнення аліментів - зовсім не обов'язкова умова: колишній чоловік цілком може самостійно і добровільно щомісяця видавати на утримання дітей будь-яку влаштовує обидві сторони суму, як менша від тієї, що встановлена ​​законом, так і більше.

Адже судове стягнення аліментів - зовсім не обов'язкова умова: колишній чоловік цілком може самостійно і добровільно щомісяця видавати на утримання дітей будь-яку влаштовує обидві сторони суму, як менша від тієї, що встановлена ​​законом, так і більше

Закон і суд визначають лише мінімальну межу аліментні підтримки, максимум ж не обмежується

Всупереч поширеній думці, аліментні зобов'язання можуть існувати не тільки в розпалася сім'ї (між колишнім подружжям), але і в чинній. Так, якщо від фінансового забезпечення дітей ухиляється цілком благонадійний в іншому чоловік, з нього абсолютно безпроблемно можна стягнути кошти на утримання в судовому і навіть примусовому порядку. Проте найоптимальніший в такому випадку варіант - укладення угоди про аліменти.

Закон встановлює мінімальні рамки для визначення розміру аліментів, однак, вони мають досить «розпливчастий» на перший погляд вид. Так, просто звернувшись до законодавства, деяких конкретних сум обиватель там не побачить. Більш того, кожен місяць сума виплат може істотно змінюватися.

Законодавча база

Безпосередньо розміри аліментів встановлює Сімейний кодекс РФ:

  • ст. 81 визначає загальне правило щодо обчислення аліментних виплат - в частковому відношенні до доходів;
  • ст. 83 встановлює перелік випадків і порядок встановлення фіксованого платежу;
  • ст. 85 декларує право досягли повноліття, але з об'єктивних причин не здатних до самозабезпечення дітей на аліменти від батьків, визначаючи їх, як фіксовану суму;
  • ст. 87 регламентує питання аліментних відносин між дорослими дітьми та людьми похилого віку (недієздатними) батьками;
  • ст. 91 регулює розмір аліментів, покладених колишнім дружинам у разі їх недієздатності;
  • ст. 98 визначає умови обчислення розміру аліментних виплат між іншими категоріями родичів (бабусями, дідусями та онуками, братами і сестрами та ін.).

Головний документ, що визначає розмір документів і порядок їх стягнення - Сімейний кодекс РФ

Більш поглиблено порядок обчислення (визначення і встановлення) розміру аліментних коштів на утримання регламентує ще один НПА - Закон про виконавче провадження 229 від 02.10.2007 (зокрема, ст. Ст. 99-102). Документ роз'яснює нюанси виконання - розрахунку виплат для утримання і заробітку, правил розподілу заборгованості при утриманні та т. Д.

Способи визначення розміру виплат, передбачені законом

З метою дотримання соціальної справедливості (на практиці громадяни, зобов'язані фінансувати непрацездатних родичів, мають абсолютно різний дохід, отримують свій заробіток різними способами, іноді й зовсім його не мають і т. Д.). Сімейний кодекс пропонує три способи визначення щомісячних виплат:

  • в пайовому (відсотковому) відношенні до заробітку з градацією за кількістю забезпечуваних дітей (цей спосіб застосовується виключно до аліментах на дітей);
  • у фіксованій грошовій сумі на кожного забезпечується родича (дитини);
  • в довільному розмірі (але не менше, ніж було б встановлено згідно із законом) - в разі встановлення аліментних виплат угодою сторін.

За загальним правилом аліменти на дітей обчислюються у відсотках, на інших родичів - у фіксованій сумі. Як виняток для тих зобов'язаних осіб, що отримують дохід якимось не зовсім звичайним способом, що не дозволяє без проблем його порахувати і обчислити відсотки, допускається фіксований розмір аліментних коштів.

Аліменти в процентах

Ст. 81 СК РФ містить без перебільшення основоположні норми щодо аліментів на дітей, адже саме цей сегмент аліментних зобов'язань займає найзначніше місце в судовій і виконавчій практиці. Перша її частина присвячена безпосередньо загальним розмірам аліментних виплат:

  • 1/4 доходу (25%) - на єдиного забезпечується;
  • 1/3 доходу (33%) - на двох забезпечуваних;
  • 1/5 доходу (50%) - на трьох і більше забезпечуваних.

За загальним правилом аліменти на дітей обчислюються у відсотках до заробітку батька

Здавалося б, все гранично просто - відштовхуючись від кількості дітей визначається відсоток, а потім, встановивши суму заробітку, цей відсоток необхідно з нього виокремити. Саме таким чином розрахунок і відбувається в класичній ситуації - одна дитина або декілька дітей від одного шлюбу, наявні від початку до кінця існування аліментних зобов'язань, справно сплачує ціну «рахунки» батько. Однак, практика рясніє і більш мудрими сюжетами, рішення для кожного з яких, на щастя, також передбачено законодавством. Наприклад:

  1. Аліменти стягнуті на кількох дітей від різних шлюбів в різні періоди часу - в такому випадку батько зовсім не зобов'язаний платити кожному з дітей по 25%, як це спочатку випливає з судових рішень, а може вимагати від суду зменшення виплат (умови і порядок будуть розглянуті нижче ).
  2. Батько має заборгованість по аліментних виплат, в той час як зобов'язаний щомісяця погашати ще й поточні платежі. Заборгованість при цьому погашається частинами поряд з повними щомісячними виплатами. Для такої ситуації Законом про виконавче провадження передбачені граничні частки відрахувань із заробітку (питання про суму утримань буде розглянуто в окремому розділі далі).
  3. Батько деякий час не працював і доходу не мав. У такій ситуації обов'язок по сплаті аліментів з нього не знімаються (навіть тимчасово). Відповідно до ст. 113 СК в період власної непрацевлаштованих батько зобов'язаний сплачувати аліменти в розмірі встановленої йому судом частки від середнього заробітку по регіону його проживання.
  4. Батько крім аліментів дарував подарунки, оплачував невідкладні і непередбачені потреби. Закон не містить положень, що дозволяють виробляти залік подарунків і зайво виплачених батьком сум в рахунок майбутніх періодів по аліментах. Передбачається, що вони були передані дитині добровільно і безоплатно. У той же час в разі тяжкої хвороби та інших серйозних неприємностей, які спіткали дитини, судовий орган має право зобов'язати «аліментщика» брати участь у фінансовому забезпеченні цих потреб без заліку їх у щомісячні платежі.

Приклад 1 (облік подарунків і сум, виплачених понад встановлені аліментів). С.І. Степанов отримує дохід за цивільно-правовим договором. З цього доходу він самостійно (на підставі рішення суду) оплачує аліменти (25%) колишній дружині на сина Данила, 2013 року народження. У грудні 2017 року Степанов на тиждень брав сина до себе додому, за цей час придбав йому комплект зимового одягу і кілька дорогих іграшок до Нового року. У січні Степанов звернувся до судовому приставу з проханням зарахувати йому вироблені витрати (до слова, разом з харчуванням перевищують щомісячний платіж по аліментах) в рахунок платежу за січень 2018 року. Пристав роз'яснив Степанову, що аліменти не можуть бути виплачені наперед, крім того, подарунки в рахунок аліментів не зараховуються. У разі якщо стягувач (колишня дружина Степанова) погодиться провести залік неофіційно, вона може написати розписку про те, що отримала необхідну законом суму за січень 2018 року і до Степанову претензій не має.

Важливий момент у визначенні розміру аліментних виплат - встановлення суми доходу - безпосередньо тієї базової величини, з якої обчислюється відсоток аліментів. Ст. 82 СК РФ для вирішення цього питання відсилає до Переліку видів заробітку і доходів, затвердженим Постановою Уряду 841 від 18.06.1996. Цей документ, в свою чергу, перераховує всі можливі види трудового доходу, серед яких:

  • всі виплати від наймача, що входять в систему оплати праці (включаючи премії, надбавки тощо.);
  • оплата за всі періоди, проплачувати виходячи із середнього заробітку (лікарняний, відпустка, відрядження і т. д.);
  • пенсії, допомоги, стипендії;
  • винагороди, що виплачуються військовим, поліцейським, службовцям МНС;
  • винагороди за цивільно-правовими договорами та ін.

Чи не повинні розглядатися як аліментів суми одноразової матеріальної допомоги, пов'язаної зі смертю родичів, суми в рахунок відшкодування шкоди здоров'ю і деякі інші виплати, закритий перелік яких містить вищевказаний документ.

До обчислення аліментів приймається в облік заробіток, отриманий після утримання податків та інших щомісячних внесків (ПФР, ФСС, ФФОМС). Проте, якщо з заробітку за заявою працівника «аліментщика» віднімаються інші виплати (кредит, аліменти на інших дітей і ін.) Ці суми враховуються в розрахунку.

Приклад 2: нарахування аліментів за середнім заробітком, облік деяких видів виплат

Зобов'язаний сплачувати аліменти на двох дітей (33%) Мастерков В.Т. до 10 жовтня 2017 року працював в ТОВ «Стройфакт». У вересні організація надала йому матеріальну допомогу в зв'язку зі смертю матері в розмірі 30 000 р. Після звільнення з ТОВ Мастерков В.Т. 3 місяці перебував на обліку по безробіттю з отриманням допомоги. З 10 січня 2018 року Мастерков не працював і допомоги не отримував. У лютому 2018 до судового пристава звернулася колишня дружина Мастеркова зі скаргою на недостатній розмір аліментів, вказавши на досить велику матеріальну допомогу, отриману Мастеркова, високу заробітну плату, пов'язану з роботою у шкідливих і небезпечних умовах. Крім того, поскаржилася вона і на те, що аліменти за січень і лютий Мастерков не заплатив зовсім. Судовий пристав пояснив взискательніце наступне:

  1. Бухгалтерією по колишньому місцю роботи Мастеркова утримання з його заробітку були нараховані відповідно до законодавства: з надбавки за працю у шкідливих і небезпечних умовах аліменти утримувалися, з матеріальної допомоги (відповідно до п. «Л» Переліку) - немає.
  2. Після постановки на облік по безробіттю виконавчий лист був направлений в службу зайнятості, де з посібника справно і у встановленій сумі утримувалися аліменти по 9 січня 2018 року.
  3. Відповідно до ст. 113 СК за період з 10.01.2018 по 31.01.2018, а також за лютий 2018 року Мастеркова буде нараховано заборгованість виходячи з 33% аліментних виплат за середнім заробітком в регіоні (ці гроші він повинен платити взискательніце самостійно, а якщо не заплатить - до нього будуть застосовані заходи примусового стягнення).

Зменшення розміру аліментів

Частина 2 статті 81, а також стаття 119 СК декларують можливість зменшення аліментних виплат (вже призначених або ще не встановлених судом) з урахуванням наявності поважних причин:

  • важке матеріальне становище сторін (як відповідача, так і позивача);
  • складне сімейний стан сторін і наявність інтересів іншого вимагає фінансового забезпечення особи;
  • інші мають значення для справи обставини.

На практиці дана норма часто застосовується для випадків, коли у батька, зобов'язаного сплачувати аліменти, є кілька дітей від різних шлюбів, і на кожного з них він в примусовому порядку платить аліменти. Рішення про зменшення розміру виплат приймає судовий орган - зобов'язаний батько повинен звернутися туди з відповідним позовом.

Рішення про зменшення розміру виплат приймає судовий орган - зобов'язаний батько повинен звернутися туди з відповідним позовом

Розмір аліментів може бути зменшений, якщо страждають інтереси іншої дитини

Приклад 3 (зменшення розміру аліментів). С.С. Мінаєв в 2010 році розлучився з дружиною, залишивши сина Степана, 2008 року народження, на її утриманні. В цьому ж році судом на нього було покладено обов'язок по сплаті аліментів на Степана в розмірі 25% від щомісячного доходу. У 2011 році Мінаєв вступив в новий шлюб, в тому ж році від цього шлюбу у нього народилася дочка Єва. Діюча дружина Мінаєва в 2017 році подала на нього до суду про стягнення аліментів - суд виніс рішення про встановлення 25% -го розміру виплат на Єву. Розсудивши, що на двох дітей закон наказує сплачувати не 50% (25% - на Степана, 25% - на Єву), а всього 33%, Мінаєв подав позов до обох дружин (колишньої і діючої) про зменшення розміру виплат. Суд позов задовольнив, залишивши по 16,5% на користь кожної дружини.

Визначення поважності причини, заявленої зобов'язаним батьком в обгрунтування зменшення аліментів, законодавець залишає на розсуд судового органу. Проте практика показує, що, наприклад, кредит або іпотека самі по собі підставою для ослаблення аліментні навантаження служити не можуть, необхідна сукупність важких обставин. При цьому підстава прохання про зменшення повинно бути доведено в порядку, встановленому цивільним процесуальним законодавством.

Правила утримання аліментів із заробітної плати

Відповідно до ст. 98 Закону про виконавче провадження стягнення періодичних платежів (до числа яких відносяться аліменти) в першочерговому порядку проводиться з заробітку зобов'язаного громадянина. Таким чином, при відсутності заборгованості та інших виконавчих документів, схема проста:

  • судовий пристав направляє виконавчу документацію (копію виконавчого листа - ст.98 Закону) за місцем праці з пропозицією утримувати, починаючи з певної судом дати певну їм же частку аліментів;
  • бухгалтерія підприємства при виплаті зарплати дану суму утримує і перераховує на адресу (або на рахунок) стягувача.

На практиці, однак, нерідкі випадки направлення за місцем роботи крім аліментів відразу декількох сум до утримання - як правило, це:

  • заборгованість по аліментних виплат, що накопичилася за період непрацевлаштованих;
  • повернення держмита, сплачених стягувачем за позовом по аліментах, по іншим пов'язаним або не пов'язаним з цією справою позовами;
  • інші виконавчі документи (штрафи, борги по інших позовах).

У такій ситуації судовий пристав перед направленням для виконання в бухгалтерію підприємства повинен:

  • вжити всіх можливих заходів щодо стягнення боргів, сума по кожному з яких перевищує 10 тисяч (звернення стягнення на майно, в першу чергу);
  • розподілити відсотки утримання із заробітку на всі виконавчі листи так, щоб загальна сума утримань не перевищила законодавчо встановленого рівня.

Відповідно до ст. 99 Закону загальний розмір утримань при наявності аліментів не повинен перевищувати 70% заробітку батька (в той час як без аліментів - 50%).

99 Закону загальний розмір утримань при наявності аліментів не повинен перевищувати 70% заробітку батька (в той час як без аліментів - 50%)

З заробітної плати можна утримати не більше 70% в разі, якщо з працівника стягуються аліменти

Приклад 4: розподіл відсотка відрахувань із заробітку

Зобов'язаний сплачувати аліменти Смирнов О.П. працює в ТОВ «Спецгазмонтаж» з 22 січня 2018 року. На виконанні у судового пристава щодо Смирнова є виробництва:

  • про стягнення аліментних платежів на сина Тараса - 25% заробітку щомісячно, заборгованість за період, що передує прийому на роботу непрацевлаштованих (нарахована за середнім заробітком) склала 23 500 р .;
  • про стягнення штрафу в адміністративній справі, що не має відношення до аліментах - 5 000 р.

Перед направленням документації за місцем роботи пристав перевірив майновий стан Смирнова на предмет приналежності речей, придатних до реалізації в рахунок боргу по аліментах. Такого майна виявлено не було. Потім пристав склав уявлення для направлення за місцем роботи з пропозицією утримувати щомісяця з суми заробітку, яка належить боржнику після утримання податків:

  • 25% - в рахунок поточних аліментів;
  • 25% - в рахунок погашення заборгованості (до моменту її повного погашення);
  • 20% - в рахунок погашення адміністративного штрафу (до його повного погашення).

Розрахунок аліментів за неповний місяць

На практиці періоди сплати аліментів майже завжди включають в себе неповні місяці. Розрахунок сум виплат за ці проміжки провадиться пропорційно. Так, якщо пристав розраховує аліментні виплати за неповний місяць по середній зарплаті, він повинен:

  1. Уточнити статистичні дані про середній заробіток в регіоні.
  2. Розділити суму зарплати за місяць на число трудових днів в цьому ж місяці (відповідно до виробничого календарем).
  3. Помножити отриманий середній денний заробіток на число трудових днів, які увійшли в неповний місяць (відповідно до виробничого календарем).
  4. Вичленувати з отриманої суми необхідну частку (відсоток) аліментів.

Бухгалтеру на підприємстві при розрахунку аліментів за неповний місяць припадає трохи простіше. Він повинен лише вирахувати відсоток від нарахованої за цей же неповний місяць суми виплат.

Приклад 5 (розрахунок аліментів за неповний місяць). На виконанні у пристава знаходиться провадження про стягнення аліментів (25%) з П.І.Селіна, який звільнився з роботи 13 грудня 2017 року (за це число включно підприємством були утримані та аліменти). При підрахунку розміру аліментів за грудень приставу слід вибрати період з 14.12.2017 по 31.12.2017, на який відповідно до виробничого календарем припадає 12 трудових днів. Всього в грудні 2017 року 21 робочий день. Якщо припустити, що середня зарплата за грудень по регіону склала 38 333 р., То розрахунок аліментів буде виглядати наступним чином:

38 333 р. / 21 день * 12 днів * 25% = 5 476 р.

Аліменти в твердій сумі

Досить великий сегмент правових норм про аліменти доводиться на аліменти у фіксованій сумі, адже до одержувачів такого виду виплат закон відносить всіх непрацездатних родичів, які потребують фінансової підтримки, крім неповнолітніх дітей:

  • повнолітніх дітей, нездатних до праці (інвалідів);
  • нездатних до праці батьків;
  • нездатних до самозабезпечення колишнього подружжя;
  • непрацездатних братів, сестер, бабусь, дідусів.

Кроме того, ст. 83 СК дозволяє суду призначити у фіксованому розмірі і аліменти на неповнолітніх дітей в тих випадках, коли обчислення їх у відсотках незручно або несправедливо:

  • зобов'язаний сплачувати кошти з батьків має непостійний або часто змінюється заробіток;
  • повністю або частково він отримує зарплату в іноземних грошових знаках;
  • частина заробітку йому видається в натурі;
  • обчислення аліментних виплат в частках порушує інтереси однієї зі сторін;
  • з кожним батьком залишається по рівній кількості дітей, але один з них менш забезпечений і потребує аліменти.

На практиці ж такий спосіб визначення розміру виплат зустрічається відносно рідко.

Визначення розміру твердих грошових виплат законодавець практично повністю відносить на розсуд судді. Так, ст. 83 виставляє лише один орієнтир - максимально можливе збереження для дитини того рівня матеріального забезпечення, до якого він звик. Ст. 85 (присвячена аліментах на дорослих непрацездатних дітей), а також ст. 87 (присвячена аліментних зобов'язань дітей щодо старих батьків), ст. 91 (про розмір аліментів на колишнього подружжя) наказують встановлювати розмір фіксованої суми «виходячи з матеріального і сімейного стану, дотримання інших інтересів сторін».

Ч. 2 ст. 117 СК підкреслює, що фіксована сума аліментних виплат повинна бути прописана в рішенні у вигляді певного числа прожиткових мінімумів (наприклад, 1 прожитковий мінімум, 1,5 розміру прожиткового мінімуму і т. Д.).

Прожитковий мінімум - величина, що встановлюється щоквартально регіональною владою відразу для декількох груп населення. Як правило, встановлюється вона постфактум: за четвертий квартал 2017 року відома в березні 2018 р. Наприклад, станом на січень 2018 для жителів Москви актуальний розмір прожиткового мінімуму за 3 квартал 2017 року: для пенсіонерів - 11 420 р. в місяць, для дітей - 13 938 р. в місяць і т. д. У деяких регіонах прожитковий мінімум не встановлюється, для них діє відповідна величина, яка встановлюється на федеральному рівні.

Індексація аліментів

Зі збільшенням прожиткового мінімуму тісно пов'язане поняття індексації аліментів.

Індексація - збільшення розміру виплати слідом за збільшенням величини, від якої залежить виплата.

Ст. 117 СК і ст. 102 Закону про виконавче провадження покладають обов'язок стежити за зміною цієї величини бухгалтера, який нараховує заробіток і утримує аліменти за місцем роботи, і судового пристава, якщо виконавчий документ знаходиться в його виробництві. Якщо прожитковий мінімум збільшився, необхідно відповідно збільшити і суму виплат по аліментах (доплата повинна бути приєднана до аліментах за поточний місяць).

Приклад 6 (індексація аліментів). С.П. Івашенкову судом визначена тверда сума аліментів на утримання старого батька - 1 прожитковий мінімум, встановлений для пенсіонерів. І платник аліментів, і їх одержувач поживають в м Москві. У жовтні 2017 року Івашенко повинен виплатити батькові 11420 р. (Такий розмір прожиткового мінімуму за 3 квартал 2017 року - останній відомий за станом на поточний період), в листопаді і грудні - також по 11420 р. Якщо припустити, що в березні 2018 року стануть відомі відомості про підвищення мінімуму на 500 р., В тому ж місяці Івашенко повинен віддати батькові недоплачені гроші за четвертий квартал - по 500 р. за кожен місяць, а всього - 1 500 р.

Аліменти за угідь

З огляду на досить особистий характер регульованої сфери відносин, законодавець вводить ще одну, найбільш «вільну» форму регулювання аліментних зобов'язань - угода сторін.

Угода сторін щодо аліментів відбувається в письмовому вигляді з обов'язковим посвідченням у нотаріуса. Документ має силу звичайного виконавчого листа.

Якщо питання розміру аліментів вирішене подружжям без судового втручання, угода може бути оформлена у нотаріуса

В угоді сторони за взаємною згодою визначити спосіб встановлення суми (відсоток) або фіксований розмір аліментів. Однак, відповідно до умов ст. 103 СК розмір виплат в цьому випадку не повинен бути менше того, що було б покладено забезпечуваному особі за законом.

Приклад 7 (встановлення розміру аліментних виплат договором сторін). Колишнє подружжя Протасова, чий син залишився на вихованні у дружини, дійшли згоди, що аліменти на нього будуть сплачуватися в розмірі 20 000 р. щомісяця. Звернувшись до нотаріуса для оформлення угоди, вони дізналися, що в разі, якщо зазначена сума менше, ніж 25% від доходу Протасова, угода не може бути укладена. Протасов подав нотаріусу довідку про власний заробіток за попередній рік, де в якості середньомісячної виплати вказано 30 000 р. Так як положення сина відповідно до угоди не погіршується в порівнянні з встановленими законом загальними умовами, воно було укладено. Нотаріус пояснив подружжю, що угода може бути в подальшому змінена як за взаємної згоди, так і в примусовому порядку, якщо дохід Протасова зросте (ст. 101 СК).

Відео - про розмір аліментних виплат

Законодавчі установки по визначенню розміру аліментних виплат без перебільшення можна назвати універсальними. Вони можуть справедливо вирішити будь-яку ситуацію - і конфліктну, і мирну, допомагають підібрати зручний режим утримання з різних видів заробітку, дозволяють регулювати розмір фінансової підтримки в залежності від внутрішніх (сімейних) і зовнішніх (економічних) факторів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online