"Аліменти. І все про них."

  1. Аліменти. І все про них. А чи всі ви знаєте про аліменти і аліментних зобов'язаннях? загальні положення
  2. Аліментні зобов'язання батьків і дітей
  3. Аліментні зобов'язання інших членів сім'ї
  4. Зміна розміру аліментів. Звільнення від сплати аліментів
  5. Відповідальність за несвоєчасну виплату аліментів
  6. Розмір аліментних виплат
  7. Аліментні зобов'язання батьків і дітей
  8. Зобов'язання дітей з виплати аліментів
  9. Аліментні зобов'язання подружжя та колишнього подружжя
  10. Аліментні зобов'язання інших членів сім'ї
  11. Порядок стягнення аліментів
  12. Угода про сплату аліментів
  13. Стягнення аліментів у судовому порядку
  14. Наказне провадження стягнення аліментів
  15. позовна виробництво
  16. Зміна розміру аліментів. Звільнення від сплати аліментів
  17. Припинення аліментних зобов'язань
  18. Відповідальність за несвоєчасну виплату аліментів

Аліменти. І все про них.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

А чи всі ви знаєте про аліменти і аліментних зобов'язаннях?

загальні положення

Розмір аліментних виплат

Аліментні зобов'язання батьків і дітей

Аліментні зобов'язання подружжя та колишнього подружжя

Аліментні зобов'язання інших членів сім'ї

Порядок стягнення аліментів

Зміна розміру аліментів. Звільнення від сплати аліментів

Припинення аліментних зобов'язань

Відповідальність за несвоєчасну виплату аліментів

загальні положення

Аліментні зобов'язання - це грошові зобов'язання однієї особи за змістом іншої особи. Аліментні зобов'язання регулюються розділом V Сімейного кодексу РФ.

У свою чергу Аліменти - це грошові кошти, які надаються особою яка зобов'язана їх сплачувати, на утримання іншої особи.

Право вимоги аліментів мають не тільки дитина і його мати, але і чоловік (колишній чоловік), батьки від своїх повнолітніх працездатних дітей, а також інші родичі.

Як і кожна галузь, аліментні зобов'язання мають суб'єкт і об'єкт:

Суб'єкт - це платником аліментів (особа зобов'язана платити аліменти).

Об'єкт - це аліментополучателя (особа яка отримує аліменти на своє утримання).

Основними ознаками аліментних зобов'язань є:

1.Одностороннее зобов'язання;

2.Безвозмездность;

3.Регулярний характер (аліментні виплати повинні виплачуватися щомісячно);

4.Лічностний характер;

Ніхто крім платником аліментів не може виплачувати за нього аліменти. Передача аліментних зобов'язань неможлива, також як і успадкування їх.

5.Срочность (в разі виплати аліментів на неповнолітніх дітей, якщо термін передбачений в угоді про сплату аліментів);

6.Обязательность.

Розмір аліментних виплат

Розмір аліментів визначає ст. 81 СК РФ, за якою покладено:

  • на одну дитину - ¼ від доходу;
  • на двох дітей - 1/3 від доходу;
  • на трьох і більше дітей - половина доходу.

Однак, дані розміри аліментів встановлюються в разі якщо платником аліментів має постійний регулярний дохід.

У випадках, якщо батько, зобов'язаний сплачувати аліменти, має нерегулярний, мінливий заробіток і (або) інший дохід, або якщо цей батько отримує заробіток і (або) інший дохід повністю або частково в натурі або в іноземній валюті, або якщо у нього відсутня заробіток і (або) інший дохід, а також в інших випадках, коли стягнення аліментів у частковому відношенні до заробітку і (або) іншому прибутку батька неможливо, важко або суттєво порушує інтереси однієї зі сторін, стягнення аліментів на неповнолітніх дітей відбувається в твердій грошовій сумі (ст. 83 СК).

Даний розмір аліментів не фіксується законодавцем і визначається судом виходячи з максимально можливого для збереження дитині нормального рівня життя і з матеріального і сімейного стану платником аліментів і для збереження йому нормального рівня життя. Із судової практики випливає, що розмір аліментів у твердій грошовій сумі визначається виходячи з мінімального прожиткового мінімуму встановленої у відповідному суб'єктові РФ за місцем проживання особи одержує аліменти.

Величина прожиткового мінімуму визначається Постановою Адміністрації відповідного суб'єкта і встановлюється на один квартал, тобто кожен квартал року розмір прожиткового мінімуму змінюється.

Аліментні зобов'язання батьків і дітей

Зобов'язання батьків щодо сплати аліментів

Батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх або потребують непрацездатних дітей. Дані зобов'язання закріплені не тільки в Сімейному кодексі але і в Конституції РФ (ст. 38).

Зобов'язання щодо утримання дітей несуть обоє батьків в рівних частках. Зазначений обов'язок батьки несуть до настання повноліття дитини (тобто до 18 років), але наше законодавство передбачає випадки придбання повної дієздатності до досягнення повноліття:

  • вступу в шлюб до досягнення 18 років (п.2 ст. 21 ГК РФ);
  • в разі емансипації (коли Неповнолітній, що досяг шістнадцяти років, якщо він працює за трудовим договором, у тому числі за контрактом, або за згодою батьків, усиновителів або піклувальника займається підприємницькою діяльністю, може бути оголошений повністю дієздатним (ст. 27 ГК РФ)).

Обов'язок по утриманню дітей, шляхом виплати аліментів, лягає на того з батьків з ким дитина не проживає.

Батько зобов'язаний платити аліменти має право на підставі ч.2 ст. 60 СК РФ, подати заяву в суд про перерахування не більше 50% сум аліментів, що підлягають виплаті, на рахунки відкриті на ім'я неповнолітньої дитини.

Дана заява (заява про зміну порядку виконання судового рішення) розглядається в порядку ст. 203 ЦПК РФ, тобто платником аліментів, подає в той суд, який виніс рішення про стягнення аліментів.

Крім цього, кожен батько може бути притягнутий до участі у несенні додаткових витрат, при наявності певних обставин (тяжка хвороба, каліцтво, необхідність оплати стороннього догляду та ін.). Дані витрати встановлюються у твердій грошовій сумі.

Наше сімейне законодавство передбачає право повнолітніх дітей на отримання аліментів у разі їх непрацездатності (ст. 85 СК РФ). Пленум Верховного суду РФ у своїй Постанові від 26 грудня 2017 року № 56 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ, пов'язаних зі стягненням аліментів», в п. 7 дав поняття непрацездатних повнолітніх осіб, а саме під ними слід розуміти осіб, визнаних в установленому порядку інвалідами I, II, та III групи, а також осіб, які досягли загальновстановленого пенсійного віку.

Позбавлення батьківських прав не знімає обов'язку щодо сплати аліментів.

Зобов'язання дітей з виплати аліментів

Сімейний кодекс РФ закріплює і зворотний обов'язок повнолітніх працездатних дітей по утриманню своїх непрацездатних нужденних батьків. Потреба визначається виходячи з суми доходів. Батьки можуть пред'явити дані вимоги до всіх одночасно дітям.

Розмір аліментів встановлюється у твердій грошовій сумі.

Сімейний кодекс передбачає підстави для звільнення від сплати аліментів повнолітніми дітьми, так, якщо батьки ухилялися від виконання обов'язків батьків і якщо їх батьки були позбавлені батьківських прав (ч.5 ст.87 СК).

Також, як і батьки, діти можуть бути залучені до участі у несенні додаткових витрат у випадках важкої хвороби, каліцтва, необхідність оплати стороннього догляду та ін. Зазначені додаткові витрати встановлюються у твердій грошовій сумі.

Аліментні зобов'язання подружжя та колишнього подружжя

Подружжя зобов'язані матеріально підтримувати один одного (ч.1 ст.89 СК).

Право вимоги такої підтримки має:

  • непрацездатний потребує чоловік;
  • дружина в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини;
  • потребує чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною-інвалідом до досягнення дитиною віку вісімнадцяти років або за загальним дитиною - інвалідом з дитинства I групи.

Головною умовою для такої вимоги є наявність законно зареєстрованого шлюбу. Стан в «цивільному» шлюбі не є підставою для вимоги аліментів.

Також, правом на аліменти мають колишнє подружжя (ст. 90 СК), а саме:

  • колишня дружина в період вагітності і протягом трьох років з дня народження загального дитини;
  • потребує колишній чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною-інвалідом до досягнення дитиною віку вісімнадцяти років або за загальним дитиною - інвалідом з дитинства I групи;
  • непрацездатний потребує колишній чоловік, який став непрацездатним до розірвання шлюбу або протягом року з моменту розірвання шлюбу;
  • потребує колишній чоловік, який досяг пенсійного віку, не пізніше ніж через п'ять років з моменту розірвання шлюбу, якщо подружжя перебувало в шлюбі тривалий час (тривалість шлюбу законодавець не встановлює, однак, як правило, тривалим вважається шлюб не менше 10 років).

Розмір аліментів покладених виплаті дружину або колишнього чоловіка встановлюється у твердій грошовій сумі.

Існують умови для звільнення від обов'язку по утриманню другого з подружжя або обмеження (звільнення на певний строк) цього обов'язку:

  • в разі, якщо непрацездатність потребує допомоги чоловіка наступила в результаті зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами чи в результаті вчинення ним умисного злочину;
  • в разі нетривалість перебування подружжя у шлюбі;
  • в разі негідної поведінки в сім'ї чоловіка, що вимагає виплати аліментів.

Аліментні зобов'язання інших членів сім'ї

Дана група є другочергова (додаткової). Лише за відсутності можливості стягнення аліментів з першочерговим групи (батьки, діти, подружжя або колишнє подружжя), особи мають права вимоги виплати аліментів з даної категорії осіб.

Вимагати аліменти мають право:

  1. Неповнолітні та непрацездатні брати і сестри від своїх повнолітніх працездатних володіють необхідними засобами братів і сестер;
  2. Неповнолітні та непрацездатні внуки у дідусів і бабусь, які мають необхідними засобами;
  3. Непрацездатні потребують допомоги дідусь і бабуся від своїх працездатних повнолітніх онуків, що володіють необхідними засобами;
  4. Фактичні вихователі у вихованців.

Фактичний вихователь - це особа, яка здійснює виховання і утримання неповнолітньої, без оформлення їх опікунами чи піклувальниками. У п. 23 Постанови Верховного Суду РФ від 25 жовтня 1996 № 9 вказується, що вимога фактичних вихователів можуть задовольнитися в тому випадку, якщо вони є непрацездатними потребують матеріальної допомоги, яку вони не можуть отримати від своїх повнолітніх працездатних дітей або подружжя, належним чином містили і виховували вихованців не менше 5 років, а останні досягли повноліття і є працездатними.

  1. Вітчим або мачуха від пасинка або падчерки.

При наступних умовах:

  • пасинки і падчерки є працездатними повнолітніми і володіють необхідними засобами;
  • вітчим і мачуха є непрацездатними і потребують;
  • не можуть отримати зміст від своїх дітей і подружжя (колишнього подружжя);
  • якщо виконували свої обов'язки по вихованню чи змісту пасинків і падчерок належним чином

Розмір аліментів у кожному окремому випадку стягується виходячи з матеріального і сімейного стану сторін у твердій грошовій сумі. п. 3 ст. 98 передбачає множинність осіб, які зобов'язані утримувати члена сім'ї, при цьому визначається розмір участі кожного з них у виконанні аліментні обов'язки.

Порядок стягнення аліментів

Існує 2 форми стягнення аліментів:

  • в добровільному порядку шляхом складання угоди про сплату аліментів;
  • в судовому порядку.

Угода про сплату аліментів

Найчастіше, аліменти стягуються в судовому порядку, однак можна скласти Угода про сплату аліментів. Дана Угода укладається між платником аліментів і аліментополучателя. Укладається у письмовій формі підлягає нотаріальному посвідченню. Угода про сплату аліментів має силу виконавчого листа, це означає, що необхідність подачі заяви в суд, якщо платник не виконує свої зобов'язання за угодою, відпадає. В такому випадку ця угода просто пред'являється судовому приставу - виконавцю, для порушення виконавчого провадження.

Угода про сплату аліментів містить:

  1. порядок і умови виконання;
  2. розмір аліментів (ст. 103 СК);
  3. порядок і способи оплати (ст. 104 СК);
  4. порядок і умови зміни, розірвання угоди;

Угода може бути в будь-який момент за взаємною згодою сторін змінено або розірвано. Всі зміни, а також розірвання угоди повинні бути нотаріально посвідчені. Одностороння відмова від виконання або одностороннє його умов не допускається. У разі істотної зміни матеріального або сімейного стану сторін та у разі недосягнення згоди сторін про зміну умов угоди або її розірвання, зацікавлена ​​сторона вправі подати в суд з позовом про зміну або розірвання угоди.

5.Можете бути передбачений порядок індексації розміру аліментів;

  1. може бути передбачений термін дії угоди.

Укладання угоди набагато спрощує і прискорює процес стягнення аліментів. Адже при складанні його не треба буде проходити судову процедуру стягнення аліментів.

Стягнення аліментів у судовому порядку

При відсутності угоди про сплату аліментів, між аліментополучателя і платником аліментів, одержувач аліментів може звернутися до суду для стягнення аліментів у судовому порядку. Стягнення аліментів через суд є найпоширенішим способом стягнення аліментів.

Стягнути аліменти через суд можна через:

  • Наказне провадження;
  • Позовна виробництво.

Наказне провадження стягнення аліментів

Наказне провадження - це більш спрощене виробництво, в якому суддя одноособово розглядає заяву і виносить судовий наказ (ст.121 ЦПК РФ). Судовий наказ виноситься без судового розгляду і виклику сторін.

Судовий наказ є виконавчим документом, який в подальшому подається судового пристава-виконавця.

Сторонами в наказному провадженні є стягувач і боржник.

Заява про винесення судового наказу приймається судом, якщо:

  1. вимога, заявлене особою не пов'язано з встановленням батьківства, оскарженням батьківства (материнства) або необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;
  2. якщо запитуваний розмір аліментів встановлений в частках.

На підставі судового наказу не можуть бути стягнуті аліменти в твердій грошовій сумі, оскільки рішення цього питання пов'язане з необхідністю перевірки наявності або відсутності обставин, з якими закон пов'язує можливість такого стягнення.

Дана заява подається до суду за загальними правилами підсудності. Справи про стягнення аліментів підсудні мировому суду, до того ж, стягувач має право вибору подачі заяви в суд, за своїм місцем проживання або за місцем проживання боржника. При подачі заяви стягувач звільняється, цей обов'язок буде покладено на боржника.

Після подачі заяви, після закінчення 5 днів з дня надходження суд виносить судовий наказ.

Однак, слід враховувати, що після винесення судового наказу, суддя надсилає копію судового наказу боржникові. Якщо протягом 10 днів з дня отримання наказу боржник подає заперечення на виконання наказу, суддя скасовує його. І тоді стягувач вже подає заявлені вимоги в порядку позовного провадження. Якщо боржник у встановлений строк не подав заперечення на наказ, то після закінчення 10 днів видається наказ, який в подальшому подається до судового пристава-виконавця. « Стягнення старих податків і боргів «

позовна виробництво

Позови про стягнення аліментів подаються до мирового суду, якщо заявляється одночасно вимога про встановлення батьківства, оспорювання батьківства (материнства), позбавлення батьківських прав, усиновлення (удочеріння) то такі позови подаються до районного суду. Також як в наказному провадженні позивач сам визначає територіальну підсудність.

Позивач при стягненні аліментів на неповнолітню дитину може подати позовну заяву до досягнення дитиною 18 років. При подачі позивач також може стягнути аліменти за минулі 3 роки, тобто наприклад якщо на момент подачі дитині 10 років то позивач може вимагати виплату аліментів за минулі три роки тобто коли дитині було сім років, але це за умови якщо аліменти не виплачувалися раніше і приймалися заходи для отримання коштів на утримання.

Після винесення судом рішення про стягнення аліментів, дане рішення підлягає негайному виконанню (ст. 211 ЦПК РФ).

Зміна розміру аліментів. Звільнення від сплати аліментів

Якщо з моменту встановлення в судовому порядку розміру аліментів змінилося матеріальне або сімейне становище однієї із сторін, суд вправі за вимогою кожної зі сторін змінити встановлений розмір аліментів або звільнити особу, яка зобов'язана сплачувати аліменти.

Для того щоб змінити розмір аліментів, необхідно подати заяву в суд за місцем знаходження відповідача, при цьому сплачується держмито з розрахунку необхідного розміру аліментів за рік. Наприклад: розмір аліментів, які істребуете 1000 руб., Отже, 1000 * 12 = 12 000, від 12 000 руб. і буде вираховуватися розмір держмита.

Якщо розмір аліментів були присуджені в частках до заробітку, розмір аліментів також повинен бути змінений в частках.

Звільнити від сплати аліментів на повнолітнього дієздатного особи, можливо, якщо вона вчинила по відношенню до особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, умисний злочин або в разі негідної поведінки повнолітньої дієздатної особи в сім'ї. Наприклад: злочин проти життя і здоров'я, честі і гідності, проти волі, статевої недоторканності, а як приклад негідної поведінки: вживання спиртними напоями або наркотичні речовини та ін.

Припинення аліментних зобов'язань

Аліментні зобов'язання припиняються в наступних випадках:

  1. при досягненні дитиною віку 18 років або придбання повної дієздатності;
  2. при усиновлення (удочеріння) дитини, на Утримання которого стягуваліся аліменти;
  3. при візнанні судом Відновлення працездатності або припиненням потребу в допомозі одержувача аліментів;
  4. при вступі непрацездатного потребує допомоги колишня Чоловіка - одержувача аліментів у новий шлюб;
  5. смертю особи, що одержує аліменти, або особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти;
  6. в разі звільнення від сплати аліментів;
  7. витікання терміну дії угоди про сплату аліментів.

Відповідальність за несвоєчасну виплату аліментів

При утворенні заборгованості з виплати аліментів, винна особа несе відповідальність у вигляді неустойки в розмірі 0,5% від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення (ст. 115 СК РФ).

Дана стаття чітко передбачає наявність вини у платником аліментів, тобто в разі якщо заборгованість утворилася внаслідок несвоєчасної виплати заробітної плати, провини платником аліментів в освіті заборгованості не буде.

На підставі ст. 112 СК РФ і ФЗ від 02.10.2007 № 229-ФЗ «Про виконавче провадження» при недостатності заробітку і (або) іншого доходу аліменти утримуються з знаходяться на рахунках в банках або в інших кредитних установах грошових коштів особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, а також з коштів, переданих за договорами комерційним і некомерційним організаціям, крім договорів, що тягнуть за собою перехід права власності. При недостатності цих коштів, стягнення звертається на будь-яке майно особи, зобов'язаного сплачувати аліменти, на яке за законом може бути звернено стягнення.

ст. 114 СК РФ передбачає підстави для звільнення від сплати заборгованості по аліментах:

  1. за взаємною згодою сторін;
  2. за рішенням суду, в разі, якщо несплата аліментів мала місце у зв'язку з хворобою платником аліментів (або інші поважні причини) і його матеріальне та сімейне становище не дає можливості погасити заборгованість по аліментах.

Необхідно враховувати, що для звільнення від сплати заборгованості за рішенням суду передбачає сукупність двох підстав. Наявність тільки однієї підстави не спричинить за собою звільнення від виплати заборгованості.

Если ви нашли помилки, будь ласка, віділіть фрагмент тексту и натісніть Ctrl + Enter.

схоже

А чи всі ви знаєте про аліменти і аліментних зобов'язаннях?
А чи всі ви знаєте про аліменти і аліментних зобов'язаннях?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online