Позовна заява про збільшення розміру аліментів

  1. Підстави для підвищення розміру аліментів
  2. Зразок позовної заяви про збільшення розміру аліментів
  3. Подача в суд позовної заяви про підвищення розміру аліментів
  4. Чи може суд відмовити в прийомі позову?
  5. Розгляд позовної заяви в суді
  6. винесення рішення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як відомо, розмір аліментів, які отримують неповнолітні діти від батьків, не дуже високий. Пов'язано це, звичайно, не зі скупістю батьків, а із загальним соціально-економічним становищем в країні. Проте, діти потребують достатньому рівні матеріального забезпечення. Іноді єдиним способом подбати про потреби дитини є звернення до суду з позовом про підвищення аліментів.

Така можливість передбачена сімейним законодавством - згідно з частиною 2 статті 81 СК РФ, в разі зміни у фінансовому або сімейний стан платника або одержувача аліментних платежів (або інших обставин) допускається зміна розміру аліментних платежів в сторону підвищення або зниження.

Як це здійснити на практиці? Розглянемо в даній статті.

Підстави для підвищення розміру аліментів

Стаття 119 Сімейного кодексу встановлює, що підставою для зміни розміру аліментних виплат (як в сторону збільшення, так і в бік зниження) є значні зміни у фінансовому або сімейний стан сторін - платника або одержувача виплат. Тому подача позовної заяви про підвищення розміру аліментів може бути обгрунтована наступними обставинами:

  • покращився матеріальний стан платником аліментів (наприклад, істотно зросла заробітна плата, з'явився додаткове джерело доходу, припинилися інші зобов'язання по утриманню подружжя, старих батьків, інших дітей);
  • погіршився матеріальний стан одержувача аліментних платежів (наприклад, придбання статусу інваліда, втрата роботи, народження дитини, серйозне захворювання, що вимагає значних витрат на лікування, у неповнолітньої дитини, на користь якої сплачуються аліменти, придбання зобов'язань за змістом інших утриманців).

Таким чином, збільшення аліментів можливо в двох випадках:

  • нинішній розмір аліментів не покриває потреб дитини;
  • зрослі заробітки платником аліментів дозволяють стягувати великі суми на утримання дитини.
Як відомо, розмір аліментів, які отримують неповнолітні діти від батьків, не дуже високий

При розгляді позову про збільшення аліментів суд враховує фінансовий і сімейний стан обох сторін, щоб дотримати баланс між інтересами платником аліментів і одержувача платежів. Суд приймає рішення, щоб потреби дитини були забезпечені на достатньому рівні, але щоб при цьому платник не залишився без засобів до існування.

Зразок позовної заяви про збільшення розміру аліментів

Підготувати позовну заяву про підвищення розміру аліментів можна як за допомогою професійних юристів нашого порталу (консультація юриста надається безкоштовно!), Так і самостійно, ознайомившись з представленими нижче зразком документа і правилами, передбаченими цивільно-процесуальним законодавством - статтями 131-132 ЦПК РФ.

У позовній заяві зазначаються такі відомості:

  • Найменування судового органу;
  • Дані позивача (П.І.Б., місце проживання, місце роботи, контакти);
  • Дані відповідача (П.І.Б., місце проживання, місце роботи, контакти);
  • Ціна позову (розрахунок суми, на яку на вимогу позивача повинен бути збільшений розмір аліментів за рік);
  • Назва документа ( «Позовна заява про підвищення розміру аліментів»);
  • Виклад обставин справи (підстави для підвищення розміру аліментів - зміна в фінансовому, сімейний стан одержувача або платника, додаткові потреби дитини);
  • Інші відомості, що мають значення для справи;
  • Докази перерахованих обставин;
  • Вимоги до суду - збільшити розмір аліментних виплат;
  • додатки;
  • Дата;
  • Підпис.

Нижче ви можете ознайомитися і скласти власний документ:

До позовної заяви слід додати такі документи:

  • Копії позовної заяви - в такій кількості, скільки осіб бере участь в судовому процесі (як мінімум 3 - для суду, позивача і відповідача);
  • Квитанція про оплату державного мита;
  • Паспорти сторін;
  • Аліментні угоду, судовий наказ, виконавчий лист про виплату аліментів - із зазначенням початкового розміру аліментних виплат;
  • Копії платіжних документів (розписок, квитанцій, банківських виписок), що підтверджують виплати протягом останніх 6 місяців;
  • Довідки про доходи;
  • Медична довідка про здоров'я;
  • Інші документи, що обгрунтовують звернення до суду з вимогою про підвищення розміру виплат.

Подача в суд позовної заяви про підвищення розміру аліментів

В який судовий орган слід подавати позовну заяву? Позов про підвищення розміру аліментів розглядає мировий суд. Для даної категорії цивільних справ визначена альтернативна підсудність - це означає, що позов може подаватися до суду за місцем проживання відповідача або позивача - на вибір.

Перш ніж подавати позовну заяву в канцелярію суду, потрібно сплатити держмито, а квитанцію про оплату - докласти до позову. Згідно зі статтею 333.19 НК РФ, розмір державного мита за подання позовної заяви залежить від ціни позову. Детальніше про те, як правильно розрахувати розмір державного мита в подібних випадках - читайте в статті « Держмито на зменшення розміру аліментів 2019 ».

Подавати позов і документи можна як особисто, так і через довірену особу - представника, повноваження якого підтверджені довіреністю. Якщо позов буде подавати представник - про це слід вказати в позові.

Чи може суд відмовити в прийомі позову?

У ряді випадків, передбачених статтею 134 ЦПК, суд може відмовити в прийнятті позовної заяви, якщо ...

  • позовна заява подається особою, чиї права не порушені;
  • позовну заяву з аналогічними вимогами вже подавалося в суд, було розглянуто, по ньому вже прийнято судове рішення.

Стаття 135 ЦПК передбачає випадки, в яких позовна заява може бути повернуто ...

  • позовну заяву подано до суду, який не уповноважений розглядати справи даної категорії;
  • позов поданий недієздатною позивачем;
  • позовну заяву підписано особою, яка не має на те повноважень, або позов не підписаний зовсім;
  • позивач звернувся з заявою про повернення позову.

Розгляд позовної заяви в суді

Згідно зі статтею 154 ЦПК, позовна заява про підвищення аліментів має бути розглянуто не пізніше ніж через 1 місяць з дня подачі. Протягом цього періоду суд вивчить позов і подані документи, призначить дату першого судового засідання, про що будуть повідомлені обидва боки. Одержувач і платник аліментів можуть з'явитися на судове засідання особисто, а можуть направити своїх представників за дорученням.

Одержувач і платник аліментів можуть з'явитися на судове засідання особисто, а можуть направити своїх представників за дорученням

Суд розглядає позов, вивчає подані документи, заслуховує сторони. В ході судового розгляду позивач повинен переконати суд в тому, що позовні вимоги про підвищення розміру аліментних виплат - обгрунтовані, представивши підтверджуючі документи. Відповідач може визнати позовні вимоги, а може подати зустрічний позов або заперечення на позов, виклавши суду власну позицію по предмету спору і підтвердивши її доказами. Всі клопотання сторін будуть розглянуті судом.

винесення рішення

Після закінчення судового розгляду суд виходить до нарадчої кімнати. Після повернення - оголошує сторонам завершительную, резолютивну частину рішення за позовом - задовольнити позовні вимоги повністю або частково, залишити позов без задоволення, якщо доводи і докази виявляться недостатніми.

Також суд пояснює, в який термін і в якому порядку сторони можуть оскаржити винесене рішення - в законну силу воно набуває тільки через 1 місяць. Щоб оскаржити судове рішення потрібно підготувати і подати до мирового суду апеляційну скаргу, адресовану вищестоящому суду.

Якщо рішення суду буде позитивним, розмір аліментних виплат збільшиться: якщо початковий розмір аліментів був призначений в частках від заробітку, то і збільшення буде в частках; якщо початковий розмір аліментів мав форму твердій грошовій суми, кратній прожитковому мінімуму, вона буде збільшена, але так і залишиться постійною, твердою сумою.

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Як це здійснити на практиці?
Чи може суд відмовити в прийомі позову?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online