Позовна заява на зменшення розміру аліментів

  1. Позовна заява про зниження (зміну) розміру аліментів
  2. Підстави для зменшення розміру аліментів
  3. На які підстави посилатися не можна
  4. Позовна заява на зменшення аліментів: зразок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позовна заява про зменшення розміру аліментів пред'являється їх платником до мирового суду за місцем проживання одержувача коштів. Відповідно до Сімейного кодексу РФ аліменти можуть отримувати діти, батьки, онуки, бабусі і дідусі. У нашій статті буде розглянуто найбільш частий випадок, коли одержувачем є дитина, а платником - батько. Позовна заява про зменшення розміру аліментів пред'являється їх платником до мирового суду за місцем проживання одержувача коштів

фото:

Позовна заява про зниження (зміну) розміру аліментів

Підстави для зменшення розміру аліментів

На які підстави посилатися не можна

Позовна заява на зменшення аліментів: зразок

Позовна заява про зниження (зміну) розміру аліментів

Аліменти виплачуються у вигляді фіксованої суми або відсотків від доходу. Яка форма виплати буде в кожному окремому випадку, визначає суд.

Матеріальне становище платника часто буває нестабільним і може постійно змінюватися: доходи ростуть або, навпаки, зменшуються. Крім зміни доходів є й інші причини, які спонукають батьків шукати способи зниження належного до виплати сум.

У будь-якому випадку відповідно до ст. 119 СК РФ у платником аліментів є право подати позовну заяву про зменшення розміру аліментів.

Отже, закон не перешкоджає зміні розміру виплачуваних сум, так само як немає чітких підстав, за якими це може статися.

Загальною умовою є зміна сімейного або матеріального становища однієї зі сторін. Чи вважати його вагомою підставою, суд визначає в кожному окремому випадку. Ця позиція закріплена в п. 14 постанови пленуму Верховного суду РФ від 25.10.1996 № 9.

Підстави для зменшення розміру аліментів

Найбільш поширеними є такі окремі випадки:

  1. Сильне погіршення стану здоров'я платника, встановлення йому інвалідності 1-ї або 2-ї групи. Зрозуміло, що при цьому у людини виникають додаткові витрати на утримання самого себе.
  2. Поява у платника утриманців: дружини, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, інших дітей, батьків. Всі вони мають право отримувати аліменти. Якщо з платником аліментів будуть проводитися утримання на користь кількох осіб, то стягнута сума буде ділитися між ними пропорційно, а значить, в розрахунку на кожного зменшиться.
  3. Справляється сума не просто покриває всі витрати на утримання дитини, грошей залишається ще на кілька місяців вперед. Таке буває, коли розмір аліментів залежить від щомісячного доходу батьків, а він почав заробляти значні суми.
  4. У дитини з'явилися додаткові джерела доходу. Наприклад, він став самостійно заробляти або у нього з'явилося майно, яке приносить дохід.
  5. Дитина знаходиться на повному утриманні держави - в школі-інтернаті або дитячому будинку. Тоді гроші, які виплачуються батьком, потрібні на його забезпечення тільки під час канікул.

Таким чином, суд може прийняти до уваги істотне погіршення матеріального становища платником аліментів або наявність / поява у дитини додаткових доходів і задовольнити позовну заяву про зменшення розміру аліментів.

На які підстави посилатися не можна

По-перше, на збільшення доходів 2-го батька. Найчастіше дитина залишається з матір'ю, у якої також можуть змінюватися зарплата або інші доходи. Це не є причиною, щоб батько платив меншу суму аліментів.

По-друге, при визначенні матеріального становища дитини не враховуються одержувані їм пенсія та інші соціальні виплати.

По-третє, дитина може бути власником будинку, квартири, землі або іншого майна. Поки воно не приносить щомісячний дохід, платником аліментів не має права вимагати зменшення аліментів.

Позовна заява на зменшення аліментів: зразок

Законом не передбачені чіткі критерії, як має виглядати позовну заяву. У ст. 131 ЦПК РФ містяться лише загальні вимоги до його змісту.

У позові повинні бути вказані:

  • П. І. Б. позивача і відповідача;
  • їх адреси місця проживання;
  • короткий опис ситуації;
  • факти, що дають позивачу підстави вимагати зміни розмірів аліментних виплат;
  • вимоги позивача про перегляд раніше винесеного рішення, а саме зменшення аліментів;
  • список доданих документів.

Позивач подає позовну заяву в судовий ділянку в районі, де проживає відповідач - батько, з яким залишився дитина.

До позову додаються:

  • квитанція про сплачену держмито;
  • копія судового рішення, згідно з яким з платника стягуються аліменти;
  • підтвердження вироблених платежів;
  • документи, що підтверджують факти, які позивач вважає підставами для зниження розміру виплат;
  • інші документи, згадували в позові і мають юридичне значення.

Після проведення судового засідання та винесення судом рішення попередній судовий наказ чи постанову про стягнення аліментів скасовується.

Закон захищає інтереси непрацездатних громадян, до яких відносяться і діти. Обов'язок по їх змісту лежить на обох батьках. Якщо у платником аліментів є справді вагомі підстави і переконливі аргументи, чому сума аліментів повинна бути зменшена, суд, як правило, задовольняє позов про зниження розміру щомісячних виплат.

Автор: RusЮріст

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online