Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів: підстави, причини, порядок, держмито, судова практика

  1. Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів?
  2. Підстави і причини для позбавлення батьківських прав батька
  3. Чи повинні батька, матір, притягнути до відповідальності за аліменти перед позбавленням батьківських прав?
  4. Порядок і процедура позбавлення батьківських прав
  5. Підсудність, куди нести документи
  6. Позовна заява про позбавлення батьківських прав за аліменти
  7. Нюанси складання та подання позову
  8. Зразок позову на позбавлення батьківських прав через аліментів
  9. Які документи потрібні для позбавлення батьківських прав: список, перелік
  10. Характеристика на позбавлення батьківських прав матері, батька (зразок)
  11. держмито
  12. Як проходить процес позбавлення батьківських прав за аліменти?
  13. Наслідки позбавлення батьківських прав
  14. Судова практика
  15. Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав?
  16. потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

430 переглядів

На кожному з батьків лежить обов'язок по утриманню своїх неповнолітніх дітей. Такий обов'язок зберігається і в разі роздільного проживання батьків і дитини, наприклад, при розірванні шлюбу.

У таких ситуаціях батько бере на себе добровільно обов'язок по сплаті аліментів, або дані платежі йому присуджує суд. У разі якщо батько ухиляється від перерахування коштів на утримання неповнолітньої, то він може бути притягнутий до відповідальності, а також позбавлений щодо нього батьківських прав за тривалий і злісне ухилення від сплати аліментів.

Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів?

Умови позбавлення батьківських прав регламентовані ст. 69 Сімейного кодексу РФ, в якій п.1. містить таку підставу - ухилення від виконання батьківських обов'язків, до таких дій закон відносить і злісне ухилення від сплати аліментів. Таким чином, закон чітко визначає можливість позбавлення при несплаті аліментів.

Однак далеко не у всіх випадках відсутність оплати по аліментах може привести до таких наслідків.

430 переглядів   На кожному з батьків лежить обов'язок по утриманню своїх неповнолітніх дітей

Примітка: Якщо крім несплати аліментів в діях батька є й інші підстави для позбавлення його прав на дітей, їх також можна відобразити в позові і доводити в судовому засіданні.

Підстави і причини для позбавлення батьківських прав батька

Для позбавлення батьківських прав батька, який ухиляється від сплати аліментів, необхідно довести не тільки факт несплати, а й те, що вона носить умисний характер. У правозастосовчій практиці під умисним ухиленням розуміють такі обставини:

  • Приховування місця роботи або іншого джерела доходу;
  • Відсутність за місцем реєстрації;
  • Тривале ухилення від працевлаштування;
  • Залучення до відповідальності за ухилення від виплат аліментів;
  • Інші дії, що свідчать про небажання батьків брати участь у вихованні дитини.

Особливо варто звернути увагу на ухилення від участі у вихованні, наприклад, якщо батько дитини не платить аліменти, але регулярно бачиться з ним, дарує подарунки, то підстав для позбавлення прав не буде.

Навпаки, якщо аліменти не сплачуються кілька років, порушено виконавче провадження, батько не цікавиться дитиною, то при таких обставинах другий батько або державний орган може зажадати позбавлення батьківських прав.

ВАЖЛИВО: Просто так взяти і позбавити батька батьківських прав після розлучення не можна, незважаючи на явне бажання колишніх дружин це зробити. Сімейний кодекс передбачає вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав.

Чи повинні батька, матір, притягнути до відповідальності за аліменти перед позбавленням батьківських прав?

Так, оскільки інакше підтвердити факт ухилення від утримання дитини не вийде. У 2019 обов'язковим підтвердженням факту злостности ухилення від сплати аліментів є залучення до адміністративної відповідальності.

Як докази приймаються або неодноразові постанови про притягнення до адміністративної відповідальності по ст. 5.35.1 КоАП РФ або ж вирок у кримінальній справі про засудження за ст. 157 КК РФ .

Простого факту несплати аліментів, непідтвердженого вжитими заходами по стягненню заборгованості, буде недостатньо для позбавлення батька або матері батьківських прав.

Порядок і процедура позбавлення батьківських прав

Заява про позбавлення батьківських прав розглядається виключно судом. Як заявника може виступити другий батько, або інший громадянин на якого покладено обов'язки щодо виховання, наприклад, опікун.

Також в інтересах неповнолітньої дитини можуть звернутися орган опіки та піклування або ж прокурор, якщо в їх адресу надійдуть достовірні відомості про явне невиконання батьками дитини своїх обов'язків.

Приклад: Мати неповнолітнього Івана - громадянка С. розлучилася зі своїм чоловіком в 2011 році. З тих пір він спершу нерегулярно виплачував аліменти, а останні два роки перестав зовсім. Бабуся Івана - мати громадянськи С. написала заяву в органи опіки з проханням позбавити батьківських прав як колишнього чоловіка своєї дочки, так і мати дитини. В якості доказів вона вказала, що батько й мати не вживають заходів до утримання дитини, а мати С. не вживає заходів до отримання аліментів з оцта дитини. У зв'язку з цим органами опіки був поданий позов на захист інтересів неповнолітнього Івана про позбавлення прав його батьків.

Підсудність, куди нести документи

Дана категорія справ розглядається в районному суді за місцем проживання відповідача. У разі неможливості встановити місце проживання, позовна заява подається до суду за місцем проживання заявника.

Також позов про позбавлення батьківських прав може бути поданий за місцем проживання позивача і в разі, якщо одним з позовних вимог буде одночасне стягнення аліментів на утримання дитини.

Позовна заява про позбавлення батьківських прав за аліменти

Позов про позбавлення батьківських прав за несплату аліментів складається із загальних вимог ст. 131 ЦПК РФ. Спеціальних вимог конкретно для даної позовної заяви законодавством не передбачено.

У позові потрібно буде вказати:

  • Найменування судової інстанції, її адреса;
  • ПІБ сторін у справі: вказується позивач (ПІБ, адреса), відповідач - батьки (чи дитини);
  • Найменування третіх осіб: органи опіки і прокурор, із зазначенням адреси;
  • Описуються загальні обставини справи. Дата народження дитини, обставини народження (в шлюбі, поза шлюбом), опис сімейних відносин і відносин батьків з дитиною;
  • Наводяться докази невиконання одним із батьків дитини своїх обов'язків, а також інші підстави з закону, що тягнуть позбавлення прав;
  • Посилання на закони, судову практику;
  • Оголошується вимога про позбавлення батьківських прав, а заодно і про стягнення аліментів;
  • Позов підписується особисто позивачем або його представником, ставиться дата і перелічуються додані документи.

Нюанси складання та подання позову

  • Вказувати прокурора і органи опіки та піклування бажано, але зовсім необов'язково. Суд сам приверне їх до участі в справі, при цьому повернути вам документи через їх відсутність в «шапці» заяви в переліку сторін не може;
  • Сама заява найкраще складати в друкованому вигляді. Закон не забороняє написати його від руки, але з урахуванням особливостей почерку ми настійно радимо набирати його на комп'ютері;
  • Подається позов або особисто до суду через приймальню або ж надсилається поштою. У рідкісних випадках, коли у позивача буде матися власна електронно-цифровий підпис, він може вислати документи через Інтернет.

На прийняття позову суддя має 5 днів, після закінчення яких позов або приймається або ж позивачеві надсилається мотивована ухвала з переліком недоліків. Якщо недоліки будуть усунуті, то позов вважається поданий в початкову дату, але в іншому випадку повертається назад. Можна все виправити і знову подати його вже без помилок.

Зразок позову на позбавлення батьківських прав через аліментів

Нижче представлений зразок, які ви можете використовувати для самостійного складання позовної заяви. Але пам'ятайте, що документ відображає лише умовну ситуацію, одну з безлічі можливих, а для грамотного складання документа стосовно вашої ситуації краще заручитися підтримкою кваліфікованого юриста.

Але пам'ятайте, що документ відображає лише умовну ситуацію, одну з безлічі можливих, а для грамотного складання документа стосовно вашої ситуації краще заручитися підтримкою кваліфікованого юриста

Наші фахівці готові надати консультацію з будь-яких питань, що стосуються складання позовної заяви про позбавлення батьківських прав за несплату аліментів. Консультація безкоштовна, ви можете зв'язатися з ними прямо зараз!

ВАЖЛИВО: При складанні позову найважливішим розділом є докази. Мало послатися на несплату аліментів або інші факти, їх потрібно підтвердити максимальною кількістю фактів, які підтверджуються доданими документами.

Які документи потрібні для позбавлення батьківських прав: список, перелік

Крім позовної заяви про позбавлення батьківських прав до суду необхідно надати пакет документів, що обгрунтовують заявлену вимогу:

  • Копія свідоцтва про народження дитини;
  • Свідоцтво про розірвання шлюбу - при наявності;
  • Копія судового рішення про стягнення аліментів;
  • Довідка про заборгованість по аліментах - якщо порушено виконавче провадження;
  • Характеристика на позбавлення батьківських прав матері, батька;
  • Копія постанов про притягнення за ст. 5.35.1 КоАП РФ;
  • Відомості про порушену або завершеному виробництвом кримінальній справі, в тому числі копія вироку;
  • Інші документи, що свідчать про наявність підстав для позбавлення батька прав щодо дитини.

Характеристика на позбавлення батьківських прав матері, батька (зразок)

Характеристика для позбавлення батьківських прав батька або матері дитини видається органом опіки та піклування, а також іншими установами:

  • За місцем роботи;
  • За місцем навчання дитини.

Приблизний її зразок можна знайти в Інтернеті, органи ж опіки складають документ самостійно, виходячи з фактичних обставин справи.

держмито

Розмір державного мита при поданні заяви про позбавлення батьківських прав становить 300 руб. Вона може бути оплачена в будь-якому банку, реквізити на оплату можна взяти безпосередньо в суді, або підготувати квитанцію на оплату на офіційному сайті судового органу в розділі «Калькулятор держмита».

Документ про оплату прикладається до позову.

ВАЖЛИВО: За законом особи, які звертаються до суду на захист прав та інтересів неповнолітніх, що підлягає звільненню від сплати мита. У деяких судах при зверненні з позовом про позбавлення батьківських прав з боку родичів дитини, а не його батьків, все ж вимагають оплату мита. Це неправильно, проте має місце бути.

Як проходить процес позбавлення батьківських прав за аліменти?

Крім позову і документів, для успішного розгляду справи будуть потрібні свідчення.

В якості свідків можуть бути залучені:

  • Співробітники з освітнього закладу, відвідуваного дитиною;
  • Працівники медичного закладу;
  • Сусіди, родичі, знайомі.

Дані ними свідчення повинні підтверджувати доводи про те, що батько не бере участь у вихованні, або ж спростовувати їх.

Крім цього, суд в обов'язковому порядку заслуховування нею думки органів опіки та піклування, тому співробітники даного відомства можуть зробити попередній висновок за умовами життя і виховання неповнолітнього. Також висновок буде потрібно і в ході судового засідання.

У деяких випадках в якості доказу має сенс використовувати висновок психолого-педагогічної експертної комісії, яку необхідно зробити заздалегідь, або подати клопотання про її проведення безпосередньо в судовому процесі. Експерти визначать прихильність дитини і зможуть встановити, чи дійсні його показання або ж дитина «накручений» кожним з батьків.

Експерти визначать прихильність дитини і зможуть встановити, чи дійсні його показання або ж дитина «накручений» кожним з батьків

ВАЖЛИВО: Якщо мати та батько дитини проживають в різних регіонах або містах, суд доручає органам опіки і піклування за кожним місцем проживання провести обстеження умов проживання дитини.

Крім перерахованих дій суд додатково запрошувати за своєю ініціативою або клопотанням сторін:

  • Відомості про стан батьків на обліку в наркологічному або психоневрологічному диспансері (або у дільничного психіатра);
  • Характеристики та довідки з місця роботи, проживання, а також відомості від дільничного про притягнення до відповідальності;
  • Інформацію від територіальної комісії у справах неповнолітніх про те, залучався батько до відповідальності за ст. 5.35.1 КоАП РФ по іншим, не пов'язаним з аліментами підставах.
  • Іншу інформацію, якщо буде потрібно підтвердити її документально.

Іншу інформацію, якщо буде потрібно підтвердити її документально

Приклад: В судовому засіданні з показаннями на захист вимог матері про позбавлення батьківських прав несумлінного батька виступили:

  • Фахівець з дошкільного виховання Н., яка підтвердила, що батько неповнолітнього Івана неодноразово не з'являвся в дитячий сад за дитиною;
  • Дільничний педіатр С., яка підтвердила, що у неповнолітнього Івана на тілі були свіжі подряпини і сліди ударів;
  • Мати відповідача З., яка підтвердила, що її син ніде не працює і не збирається, своєму онукові допомагає лише вона невеликими сумами щомісяця.

Суд врахував ці свідчення і послався на них при позбавленні батьківських прав несумлінного батька. Оскільки факти залишення дитини в освітній установі і заподіяння йому тілесних пошкоджень не документувалися, то показання свідків були прийняті лише в якості непрямих доказів. Основною причиною позбавлення батьківських прав послужила велика заборгованість по аліментах.

Наслідки позбавлення батьківських прав

У разі позитивного вирішення справи про позбавлення батьківських прав, батько, щодо якої її винесено, не має права:

  • Представляти інтереси дитини;
  • Вимагати спілкування з ним;
  • Контролювати виховний і освітній процес;
  • Висловлювати незгоду з діями іншого з батьків щодо дитини;
  • Вимагати з дитини аліменти на своє утримання;
  • Бути спадкоємцем дитини.

Фактично батько перестає з точки зору закону бути таким, і позбавляється всіх прав, передбачених чинним законодавством для батьків.

Фактично батько перестає з точки зору закону бути таким, і позбавляється всіх прав, передбачених чинним законодавством для батьків

Позбавлений батьківських прав може звернутися до суду з позовом про поновлення на них, але при цьому він повинен представити достатньо доказів, в тому числі не мати заборгованості по аліментах.

Позбавлення батьківських прав - це все одно як позбавити батьківства, але зі збереженням обов'язків щодо матеріального забезпечення дитини. Відбувається позбавлення батьківських прав зі збереженням аліментів до тих пір, поки дитина не буде усиновлена ​​новим батьком. Якщо усиновлення не станеться - аліменти позбавлений прав батько буде платити до 18-річчя.

Судова практика

Розгляд справ про позбавлення батьківських прав за ухилення від сплати аліментів не така вже й рідкість. У більшості випадків, позовні заяви з даного питання задовольняються, тому що доводи позивачів носять обгрунтований характер, і суд завжди виходить з інтересів неповнолітніх.

Аналіз судової практики по даній категорії справ дозволяє виділити два основні сценарії, за якими йде процес позбавлення батьківських прав.

У першому випадку, подається позов безпосередньо про позбавлення. Суд його розглядає і виносить рішення, якщо доказова база була хороша, то в більшості випадків позитивне. Такий варіант оптимальний в разі, коли є кілька незаперечних доказів про злісне ухилення від обов'язків щодо утримання дитини, а також в тих випадках, коли батько не заперечує проти позбавлення його прав на дитину.

Такий варіант оптимальний в разі, коли є кілька незаперечних доказів про злісне ухилення від обов'язків щодо утримання дитини, а також в тих випадках, коли батько не заперечує проти позбавлення його прав на дитину

Примітка: самостійна відмова від батьківських прав не допускається, якщо батько хоче відмовитися від прав на дитину, то другий повинен ініціювати судовий процес про позбавлення.

Другий варіант передбачає більш тривалий судовий розгляд.

  • Перший етап: Необхідно звернутися в ФССП з вимогою про притягнення батьків до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати аліментів. Пристави порушують справу і після закінчення слідства передають його до суду.
  • Другий етап: Після винесення вироку по даній справі, подається позовна заява про позбавлення батьківських прав. У всіх випадках така заява задовольняється тому в рамках першої справи буде зібрана доказова база, що обгрунтовує недобросовісна поведінка батьків, навіть в тому випадку, якщо він не буде визнаний винним тому на склад злочину дії або бездіяльності може не вистачити, а на позбавлення батьківських прав цього буде достатньо.

При наявності відбувся судового вердикту про притягнення до кримінальної відповідальності переважна більшість позовів про позбавлення батьківських прав безумовно задовольняється.

Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав?

Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів припиняє всі права щодо дитини, але не звільняє від обов'язку її утримувати. Позбавлений батьківства громадянин продовжує платити аліменти, в тому числі, якщо за ним значилася заборгованість по ним, він зобов'язаний провести її погашення.

Розмір аліментів залишається в колишньому розмірі або в розмірі, встановленому в рішенні суду про позбавлення батьківських прав. Порядок їх утримання та перерахування також зберігається колишній.

потрібен юрист

Позбавлення батьківських прав - вкрай складна і неоднозначна процедура. Результат судової справи залежить від повноти і переконливість представлених доказів, з чим може впоратися лише кваліфікований юрист.

Наші юристи готові проконсультувати вас про нюанси позбавлення батьківських прав абсолютно безкоштовно. Ми допоможемо визначити, чи потрібна вам юридична допомога в вашому випадку і відповімо на всі ваші запитання.


Оцініть статтю

Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів?
Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів?
Чи повинні батька, матір, притягнути до відповідальності за аліменти перед позбавленням батьківських прав?
Як проходить процес позбавлення батьківських прав за аліменти?
Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online