Порядок стягнення аліментів та заборгованості по ним: в судовому порядку, за згодою, за виконавчим листом

  1. Законодавче регулювання питання
  2. Порядок і способи стягнення аліментних відрахувань на дитину
  3. мирова угода
  4. судовий наказ
  5. позовна виробництво
  6. строки давності
  7. Відповідальність за несплату
  8. Деякі особливості стягнення виплат
  9. Заборгованість по аліментах
  10. неустойка
  11. Аліментних відрахувань на утримання дружини
  12. На утримання батьків
  13. Скасовано судового наказу про стягнення аліментів
  14. припинення виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Не дарма дітей називають квітами життя, адже кожен малюк є не тільки продовженням своїх батьків, але і джерелом радості і любові Не дарма дітей називають квітами життя, адже кожен малюк є не тільки продовженням своїх батьків, але і джерелом радості і любові.

Однак не всі батьки згодні з цим висловом, більш того багато хто забуває про те, що крихти в силу свого младого віку потребують не тільки в любові і опіки, а й у фінансовому забезпеченні, причому за рахунок батьків незалежно від їх сімейного стану.

Саме тому на законодавчому рівні і встановлена ​​норма, що дозволяє зобов'язати недбайливих батьків і матерів забезпечувати малюків за допомогою стягнення аліментів .

Законодавче регулювання питання

Кожна дитина в РФ з першої хвилини життя відноситься до пільгової категорії, яка знаходиться під захистом держави і закону незалежно від того, ким є його батьки. Так зокрема, на підставі ст.63 СК РФ дитина має право на отримання освіти і належного виховання. В порядку ст.64 СК РФ на захист власних інтересів за допомогою залучення законних представників, якими є батьки.

Також дитина має право на отримання медичної допомоги та всіх необхідних для повноцінного існування предметів побуту, придбаних за рахунок батьків, які відповідно до ст Також дитина має право на отримання медичної допомоги та всіх необхідних для повноцінного існування предметів побуту, придбаних за рахунок батьків, які відповідно до ст.60 СК РФ зобов'язані утримувати своїх дітей. Якщо ж один з батьків забуває про свої зобов'язання покладених на нього і совістю, і законом, другий з батьків в якості представника дитини має право зобов'язати недбайливого тата виплачувати дитині щомісяця в порядку аліментного змісту.

Також цей обов'язок закріплена ст.80 СК РФ, де зокрема сказано, що батьки зобов'язані утримувати своїх дітей аж до повноліття, а в разі інвалідності або настання тяжкої хвороби або травми і довше на виконання норм закріплених в ст.85 СК РФ. Більш того незважаючи на щомісячне аліментні зміст, батьки зобов'язані відповідно до ст.86 СК РФ брати участь і в додаткових витратах на власних дітей, які можуть виникнути в разі тяжкого захворювання або в інших виняткових випадках.

Все вище обумовлені обов'язки є невід'ємною частиною прав дітей та обов'язків батьків, які вони можуть здійснювати і добровільно, зокрема, за допомогою укладання угоди про утримання дитини. Якщо ж угода укласти не вдалося на увазі непереборних протиріч між батьками, питання вирішується тільки в судовому порядку, таким чином здійснюючи захист дитини на державному рівні.

Порядок і способи стягнення аліментних відрахувань на дитину

Зобов'язати батьків надавати фінансову допомогу на офіційному рівні можна двома способами:

  • укладенням угоди про утримання дитини або спільних дітей між батьками;
  • зверненням до судових органів для розгляду питання по суті і встановлення аліментного змісту.

мирова угода

Спочатку батькам неповнолітньої дитини дано право вирішення питання про забезпечення самостійно, враховуючи, що тільки батьки знають чого потребує їх дитя і які щомісячні витрати.

Так в порядку ст.99 СК РФ батьки неповнолітньої дитини можуть укласти угоду про фінансове забезпечення крихти, прописавши умови про розмір аліментів, терміни його надання і компенсації додаткових витрат, які можуть виникнути протягом дорослішання крихти.

При цьому в процесі укладення обумовленого документа повинні бути дотримані два правила, а саме:

Згодом батьки в порядку ст.101 СК РФ можуть вносити зміни і доповнення в обумовлений документ знову ж із залученням нотаріуса і навіть оспорювати раніше обумовлені умови вже в судовому порядку при виникненні спірних питань.

До речі, на підставі ст.105 СК РФ раніше встановлений розмір аліментів обов'язково повинен індексуватися враховуючи, що рівень інфляції з кожним роком видозмінюється, що відповідно відображається на можливості погашати необхідні витрати в процесі утримання дитини.

судовий наказ

Однак не всі батьки укладають угоду, враховуючи, що тільки одиниці юридично підковані і можуть скласти обумовлений документ самостійно, в зв'язку з чим більшість пар традиційно вдаються до вирішення питання про аліментних змісті за допомогою залучення судових органів Однак не всі батьки укладають угоду, враховуючи, що тільки одиниці юридично підковані і можуть скласти обумовлений документ самостійно, в зв'язку з чим більшість пар традиційно вдаються до вирішення питання про аліментних змісті за допомогою залучення судових органів. Так, зокрема, за відсутності протиріч і спірних ситуацій мама може звернутися до мирового суду для отримання судового наказу про стягнення аліментів.

Даний спосіб є найбільш швидким, враховуючи, що судовий наказ можна отримати вже після закінчення 15 днів з моменту подачі документів, але батькам потрібно знати, що мировий суддя буде розглядати питання про аліментних змісті тільки в тому випадку, якщо тато не ухиляється від своїх обов'язків і готовий надати всі підтверджуючі дані про отримувані доходи.

Якщо ж тато проживає за кордоном або батьківство не встановлено, а також в разі, якщо батько не згоден зі своїми зобов'язаннями, дане питання може бути розглянуто лише у суді в порядку позовного провадження , В ході якого будуть розглянуті всі обставини, які мировий суддя в силу розгляду справи в спрощеному порядку не враховує.

позовна виробництво

Як правило, багато пар в процесі розлучення спочатку звертаються до суду для стягнення аліментів, вважаючи за краще традиційний спосіб вирішення матеріального забезпечення Як правило, багато пар в процесі розлучення спочатку звертаються до суду для стягнення аліментів, вважаючи за краще традиційний спосіб вирішення матеріального забезпечення. Адже в ході розгляду справи про матеріальне забезпечення дитини враховуються всі нюанси від матеріального становища сторін до їх сімейного стану, не кажучи вже про стан здоров'я та наявності інших обставин.

Так, зокрема, суд буде враховувати розмір заробітної плати батька, наявність утриманців на утриманні, а також регулярність одержуваних доходів. Буде взято до уваги наявність інвалідності або відсутність постійного місця роботи, а також можливість надання забезпечення дитині не менше встановленого мінімуму.

І тільки після вивчення всіх вищеописаних обставин розмір аліментів і буде призначений на підставі ст.81 СК РФ у відсотковому співвідношенні до наявного доходу або у твердій сумі в порядку ст.83 СК РФ у прямій залежності від платоспроможності батька і потреб дитини.

строки давності

Відповідно до ст.107 СК РФ законний представник дитини має право звернутися за отриманням аліментного змісту в будь-який момент після виникнення права на обумовлений вид забезпечення, тобто по суті, звернутися за аліментами можна практично з моменту появи малюка на світ, звичайно, при наявності свідоцтва про народження та встановленого батьківства і аж до досягнення дитини повноліття.

Також в порядку ч.2 ст.107 СК РФ мати малюка може звернутися до суду і з проханням про стягнення аліментів та за минулий період, але тільки за останні три роки та за наявності доказів про те, що батько систематично ухилявся від надання допомоги дитини, в той час як мама використовувала всі можливі способи зобов'язати батька брати участь в матеріальному забезпеченні крихти.

Відповідальність за несплату

Як правило, тільки третина батьків є зразковими платниками, в той час як 2 \ 3, на жаль, є неплатниками в результаті чого заборгованість і утворюється. Але ж дитина хоче їсти і одягатися кожен день незалежно від того, який настрій або рівень доходів у батька. Саме тому на законодавчому рівні і передбачена норма, що дозволяє стягнути заборгованість в примусовому порядку на підставі ст.115 СК РФ з урахуванням прострочення за кожен день.

Також в якості міри покарання на законодавчому рівні передбачено ще ряд заходів, зокрема: Також в якості міри покарання на законодавчому рівні передбачено ще ряд заходів, зокрема:

  • боржників по аліментах не випустять за межі РФ до повного погашення заборгованості;
  • для покриття виниклого боргу судові пристави конфіскують майно аліментщика з метою його реалізації та погашення заборгованості;
  • аліментник призупинять право на керування транспортним засобом на підставі ст.67.1 ФЗ №229.

Деякі особливості стягнення виплат

Обов'язок щодо стягнення аліментів на підставі виконавчого листа або судового наказу покладено на судових приставів, які діють тільки в інтересах дитини або інших позивачів на підставі норм закріплених в ФЗ №229.

Так зокрема, при наявності заборгованості судові пристави можуть накласти стягнення не тільки на всі доходи злісного неплатника, а й на його майно в порядку визначеному законом.

Заборгованість по аліментах

При наявності заборгованості та за заявою законного представника дитини пристав на підставі ст.30 ФЗ №229 може порушити виконавче провадження, в ході якого будуть розглянуті дані про всіх наявних доходах відповідача в тому числі і тих, які аліментник приховує, що згодом призведе вже до стягнення заборгованості.

Так зокрема, в порядку ст.99 ФЗ №229 судові пристави в рахунок погашення заборгованості можуть зобов'язати відповідача перераховувати більше 50% всіх доходів з одночасною сплатою щомісячних аліментних платежів, але за умови, що в загальній сукупності всі перераховані вище зобов'язання не перевищуватиме 70% , враховуючи, що недбайливому татові теж потрібно за щось жити.

Також пристави на підставі ст Також пристави на підставі ст.69 ФЗ №229 можуть звернути стягнення і на майно боржника за допомогою конфіскації тих же банківських вкладів, меблів, техніки та іншого майна з метою його реалізації в рахунок погашення заборгованості, що утворилася. Єдиним обмеженням в даній ситуації є заборона на конфіскацію житла в разі, якщо аліментник інші житлові площі не належать і на конфіскацію машини, але знову ж таки за умови, що транспортний засіб є способом отримання доходу, що актуально для тих же таксистів.

неустойка

Виникнення заборгованості по аліментах і порушення позовного провадження не приводить до автоматичного припинення щомісячних платежів по аліментах, більш того, злісний неплатник крім заборгованості та аліментів зобов'язаний буде погасити ще й неустойку, обумовлену в ст.115 СК РФ і складову 0,5% від суми боргу причому за кожний день.

Тобто неустойка буде налічуватися щодня аж до повного погашення боргу незалежно від того, чи здійснює боржників погашення боргу, що утворився лише раз на місяць або в два.

Аліментних відрахувань на утримання дружини

Відповідно до ст Відповідно до ст.89 СК РФ подружжя зобов'язане підтримувати матеріально один одного особливо в той період життя, коли один з них не має доходу і потребує фінансової допомоги, що актуально для жінок в період перебування в декретній відпустці .

Так зокрема, на підставі обумовленої норми дружина може вимагати аліментного змісту для себе в обумовлений період незалежно від того, чи перебуває пара в шлюбі або вже розлучилася. У свою чергу чоловік зобов'язаний забезпечити матеріально і дружину, і дитину, причому на малюка буде стягнуто не менше чверті доходів, а на дружину в розмірі не нижче прожиткового мінімуму і в твердому вираженні .

Якщо ж колишній чоловік, незважаючи на судове рішення про забезпечення дружини буде ухилятися від покладених обов'язків, що призведе до утворення заборгованості судові пристави вправі стягнути борг в порядку описаному вище, тобто шляхом стягнення 50% заробітку і за допомогою реалізації наявного майна.

На утримання батьків

Право вимагати аліментні зміст є не тільки у дружини і дітей, а й у батьків , Які на схилі літ в силу віку і за станом здоров'я не можуть забезпечувати себе самі. Так в порядку ст.87 СК РФ батьки мають право вимагати фінансової допомоги незалежно від отримання пенсії в разі погіршення здоров'я або отримання травми, що передбачає дороге лікування та інші витрати.

У свою чергу діти не мають права відмовляти в допомозі батькам, в іншому випадку згадати про свої обов'язки їх змусить суд. Відповідно, якщо навіть при наявності виконавчого листа фінансова допомога надана не буде, що утворилася заборгованість буде стягнуто в порядку виконавчого провадження та із застосуванням ст.115 СК РФ.

Скасовано судового наказу про стягнення аліментів

Справа про стягнення аліментів світовим судом розглядається в спрощеному порядку, що істотно скорочує терміни вирішення питання матеріального забезпечення з декількох місяців до 5-ти днів, протягом яких суддя питання і розглядає Справа про стягнення аліментів світовим судом розглядається в спрощеному порядку, що істотно скорочує терміни вирішення питання матеріального забезпечення з декількох місяців до 5-ти днів, протягом яких суддя питання і розглядає. Після винесення рішення судовий наказ направляється відповідачу, який протягом 10 днів може направити зустрічну заяву про незгоду з умовами аліментного змісту.

У подібній ситуації судовий наказ скасовується і справа передається на розгляд вже в порядку позовного провадження до суду загальної юрисдикції. Тобто скасувати судовий наказ можна тільки протягом 10 днів з моменту його прийняття, після закінчення обумовленого терміну питання скасування аліментів або зміни їх розміру вирішується тільки шляхом позовного провадження за допомогою подачі позовної заяви в загальному порядку.

припинення виплат

Відповідно до ст.120 СК РФ аліментні зобов'язання можуть бути припинені в наступних випадках:

  • досягнення дитиною віку вісімнадцяти років;
  • усиновленні дитини іншою особою і прийнятті на себе всіх фінансових зобов'язань;
  • при придбанні неповнолітнім дієздатності раніше 18 років в судовому порядку;
  • при повному лікуванні, що актуально при аліментних змісті дружини або дорослу дитину ;
  • при визнанні поданих документів про стягнення аліментів підробленими або недостовірними, що актуально при скасуванні автоматичного батьківства;
  • смерті відповідача.

Позовної порядок стягнення аліментних відрахувань розглянуто в наступному відеоматеріалі:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online