Нотаріальне угоду про аліменти (форма, договір, зразок) - в 2019 році, про сплату, засвідчене, ціна, зменшення, оскаржити, видача, розірвання, скільки вартість, на дитини

  1. Що це таке
  2. Головні вимоги
  3. Як готується нотаріальне угоду про аліменти
  4. форма складання
  5. порядок видачі
  6. Скільки коштує
  7. Умови оплати
  8. особливості договору
  9. Оскарження та інші зміни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання призначення аліментних виплат вважається актуальним для більшості розлучається пар. Необхідність матеріальної підтримки неповнолітній особі може встановлюватися різними варіантами. На жаль, найбільш поширеним способом в даному випадку є судовий розгляд, яке проходить за участю сторін конфлікту, свідків та інших аспектів процедури.

Але законодавством Російської Федерації передбачено інший варіант вирішення ситуації - добровільне угоду між колишнім подружжям, яке не потребує втручання відповідних органів.

Але варто розуміти, що в будь-якому випадку такий документ підлягає нотаріальному посвідченню, так як тільки це наділить угоду достатньою юридичною силою. Необхідно вивчити нюанси і особливості такого процесу, адже в подальшому вони можуть стати визначальними при виникненні проблем.

Що це таке

Нотаріальне угоду про аліменти, сформований на добровільній основі, може бути оформлено лише при взаємній згоді подружжя. У більшості випадків таке можливо між людьми, у яких збереглися нормальні і довірчі відносини навіть після розірвання шлюбу.

У документі відображаються основні моменти перерахування аліментів:

Зазвичай в якості безпосереднього одержувача платежів виступає неповнолітня особа , Що складається в родинних зв'язках з платником. також законодавством передбачена можливість надання матеріальної підтримки старих батьків і особам з встановленої групою інвалідності.

По суті, положення Сімейного кодексу дозволяють проводити виплату аліментів навіть громадянам, які не зобов'язані це робити, але виявили повноцінне бажання. Основна умова укладення угоди - добровільність здійснення платежів.

Головні вимоги

Можливість використання угоди для аліментів встановлюється статтею 99 Сімейного кодексу РФ. Крім того, в нормативно-правових актах відображаються основні вимоги, які необхідні для укладення відповідного документа.

У більшості випадків нотаріальне угоду про аліменти є вигідним для одержувача виплат. Адже в разі незадоволення встановлених умов договору, стягувач може оформити позовну заяву до суду, де аспекти можуть бути визначені в максимальній відповідності з інтересами позивача.

Тому і вважається відсутність суперечок і конфліктів між подружжям основною вимогою для укладення угоди.

Але важливо пам'ятати, що при складанні такого роду договору неможливо вказати умови про передачу застави за зобов'язаннями. Також потрібно розуміти, що обов'язок здійснення виплат регламентується положеннями Сімейного кодексу РФ, тому процедура має свої специфічні риси.

Подібна форма отримання аліментів вважається досить зручною, так як виключає необхідність численних судових розглядів, які витрачають значну кількість ресурсів.

Як готується нотаріальне угоду про аліменти

Необхідні документи

При оформленні угоди в нотаріуса необхідно надати наступні документи:

  • посвідчення особи кожного учасника справи;
  • свідоцтва про укладення та розірвання шлюбу;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • письмову згоду платника аліментів.
Питання призначення аліментних виплат вважається актуальним для більшості розлучається пар

У деяких випадках нотаріус може запросити довідки про заробітну плату в формі 2-ПДФО або з податкових органів про структуру і розмір доходів, а весь перелік документів є досить простим і не повинен викликати будь-яких складнощів при зборі

форма складання

Угода про сплату аліментів оформляється за встановленою нормативно-правовими актами письмовій формі. Усна домовленість не має будь-якої юридичної сили та вважається незначний.

Також обов'язковим умовам забезпечення відповідності правовим нормам, є запевнення документа в нотаріальній конторі. Варто розуміти, що без такого аспекту документ буде простий папером. І лише у виняткових випадках за допомогою судового розгляду можна домогтися законного статусу угоди.

Сам договір повинен містити в собі основні відомості про операції, що проводиться, а також про умови здійснення аліментних виплат. Крім того, він повинен відображати згоду всіх сторін справи, так як добровільність в даному випадку грає ключову роль.

порядок видачі

Для оформлення угоди необхідно відвідати нотаріуса з усіма необхідними документами. Разом з учасниками справи нотаріус проведе перевірку додатків, а також встановить умови і вимоги документа.

Після оплати послуг фахівець запевняє документ своїм підписом і печаткою та відбувається видача кожній стороні справи по примірнику угоди. З цього моменту договір набирає чинності, і учасники зобов'язані неухильно дотримуватися його положень.

Скільки коштує

Перед оформленням процедури важливим є дізнатися, скільки коштує така діяльність.

Зокрема, повна ціна залежить від обставин угоди, а також від обраної нотаріальної контори. Стандартний тариф становить 250 рублів.

Крім того, у вартість входять послуги юридичного фахівця - дана категорія визначається відповідно до прайс-листом кожного нотаріуса. Сплата відбувається також в конторі, де видається відповідна квитанція.

Умови оплати

Спосіб сплати визначається узгодженим рішенням сторін справи.

Зокрема, законодавством передбачені наступні варіанти здійснення матеріальної підтримки:

  • в процентному співвідношенні від заробітної плати та інших доходів платника;
  • в твердій грошовій сумі, яка сплачується за встановленими періодами;
  • одноразова виплата, що припускає перерахування досить великої суми грошових коштів;
  • особистим майном, в якості якого можуть виступати: транспортний засіб, квартира, земельна ділянка та інші види;
  • також аліменти можуть виплачуватися при узгодженні декількох способів.

Крім того, платник може оплачувати відпочинок неповнолітньої особи, постачати його необхідним одягом, шкільним інвентарем і іншими речами, які згодом йдуть в рахунок погашення аліментів.

Крім того, платник може оплачувати відпочинок неповнолітньої особи, постачати його необхідним одягом, шкільним інвентарем і іншими речами, які згодом йдуть в рахунок погашення аліментів

фіксована сума аліментів , Як правило, призначається при нестабільності доходу платника, отриманні доходу в натуральній формі або валюті, при відсутності постійного місця роботи.

Чи оподатковуються аліменти податком на доходи фізичних осіб - ви дізнаєтеся з даної статті .

Що стосується способів доставки аліментів до одержувача, то можна виділити такі варіації:

  • поштою;
  • з використанням телеграфу;
  • на рахунок в банку;
  • з розрахункового рахунку установи, де офіційно працевлаштований платник.

Передбачена індексація періодичних платежів з прив'язкою до курсу іноземних валют або до числа мінімальних розмірів оплати праці. Подібна процедура дозволяє захистити аліменти від інфляції.

У тому випадку, якщо індексація не передбачена укладеною угодою, то вона проводиться відповідно до 117 статті Сімейного кодексу РФ. Інакше кажучи, цим займається адміністрація організації, де працює платник.

Стаття 117. Індексація аліментів

особливості договору

Угода про виплату буде дійсним тільки в тому випадку, якщо воно пройшло відповідне завірення в нотаріальній квартирі. Лише після цього договір набуде статусу виконавчого документа.

Також відповідно до розглянутими відомостями можна виділити характерні риси угоди про аліменти:

Односторонній договір

Лише в одного учасника виникають зобов'язання. Безоплатність Платник не має право встановлювати зустрічні вимоги. Консенсуальної Зізнається укладеним після того, як подружжя досягнуто згоди.

Важливо пам'ятати, якщо є будь-які суперечки за умовами виплати аліментів або додаткові вимоги, то варто оформити позов до суду, так як в подальшому ситуація може лише посилитися. Для збереження нормальних відносин після розірвання шлюбу рекомендується все ж постаратися прийти до гідного компромісу.

Оскарження та інші зміни

В силу деяких обставин може сформуватися ситуація, коли колишнє подружжя будуть змушені або побажають внести певні правки в укладену угоду по сплаті аліментів. Зробити це можна лише при взаємній згоді сторін практично в будь-який час.

У тому випадку, якщо один з учасників угоди не погоджується з новими положеннями, то справа переходить на розгляд судових органів. Компетентний співробітник проводить перевірку змін з урахуванням всіх обставин, після чого вносить відповідні зміни.

При цьому потрібно обов'язково проаналізувати інтереси і позивача, і відповідача. Зокрема, нерідко буває, що в зв'язку з певними обставинами в однієї зі сторін різко змінюється матеріальне становище.

Подібне вважається достатньою підставою для того, щоб оскаржити аспекти даного угоди. Відповідно до виявлених відомостями суд може здійснити як зменшення розміру аліментів, так і збільшення.

Важливо враховувати, що внесення змін відбувається в тій же формі, що і оформлення самого угоду - в письмовому вигляді з подальшим нотаріальним посвідченням. Основна перевага такого роду договору полягає в тому, що воно може бути в будь-який момент розірвано, але, знову ж таки, лише за обопільної згоди учасників.

Основна перевага такого роду договору полягає в тому, що воно може бути в будь-який момент розірвано, але, знову ж таки, лише за обопільної згоди учасників

Варто розуміти, що навіть оформлене у юриста угода може бути в подальшому визнано недійсним

Для такої ситуації необхідна наявність наступних причин:

  • виявлено порушення законодавчих норм в умовах і вимогах документа;
  • Угода зачіпає інтереси і права третіх осіб - дитина, зокрема;
  • оформлення було здійснено без справжнього обопільної згоди - тобто була застосована сила до однієї зі сторін, залякування або обман.

У російському законодавстві існує такий термін, як уявна угода. Її суть полягає в тому, що вона не спрямована на досягнення основної встановленої мети.

Також недійсним буде визнаний такий договір, в підписанні якого брало участь неповнолітня або недієздатна особа без згоди офіційних представників. У більшості випадків законний статус документа ставиться під сумнів, якщо були порушені інтереси будь-якого громадянина.

Наприклад, платник аліментів прагне до максимального зниження розмірів аліментів, тому буде всіма силами намагатися досягти цього. Але цей аспект порушує права дитини, для якого нараховується матеріальна підтримка.

Завантажити зразок угоди про сплату аліментів

Отже, угода на виплату аліментів може бути визнано дійсним в ході судового розгляду, якщо воно складено добровільно і без будь-якого примусу.

Нерідко бувають ситуації, коли одного з подружжя піддають шантажу, насильства і погроз, змушуючи підписати договір. Подібні випадки є прямим порушенням норм законодавства, в результаті чого винну особу буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

Якщо таке було помічено за стороною, що одержує аліментні виплати, то при доказі цього факту відбувається стягнення грошових коштів в зворотну сторону - платнику. Щоб отримати їх, необхідно оформити позовну заяву до судових органів з вимогою повернути виплачені гроші.

В даному випадку варто враховувати, що існує позовної термін давності - він встановлений в 1 рік з дня припинення погроз або інших дій насильницького характеру.

У 2019 можливі нові зміни в законодавстві Російської Федерації. Вони можуть торкнутися сфери соцзахисту і умов надання аліментних виплат, зокрема. Тому є необхідним зацікавленим громадянам відстежувати актуальні напрямки для відповідності справжнім нормативно-правовим актам.

Крім того, може бути змінений зразок угоди. Чинний бланк можна завжди знайти на офіційних сайтах нотаріуса або ж безпосередньо у відділенні.

Важливо розуміти, що в разі наявності будь-яких помилок в оформленні або складанні договору, він згодом може бути визнаний недійсним, що спричинить за собою нові події, для яких знадобиться певна кількість ресурсів на вирішення проблеми.

Термін давності по аліментах Термін давності по аліментах

законодавством не встановлюється. Однак існує поняття присікати терміну, після закінчення якого аліменти не стягуються.

Який мінімальний розмір аліментів на дитину в 2019 році, читайте в цієї статті .

Читайте також про кримінальну відповідальність за аліменти в нашому матеріалі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online