Документи для подачі на аліменти на дитину

  1. При добровільній сплаті
  2. В судовому порядку
  3. Рекомендації по правильному оформленню заяви
  4. Якщо шлюб цивільний
  5. Якщо батьки не розлучені
  6. Якщо одержувач аліментів повнолітній
  7. Якщо жінка вагітна або дитині менше 3 років
  8. Відео - Документи для подачі на аліменти на дитину

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Закон зобов'язує обох батьків в рівній мірі брати участь в житті їхньої спільної дитини, в тому числі в його фінансовому забезпеченні. Якщо одна зі сторін ухиляється від виконання своїх зобов'язань, її можна примусово притягнути до відповідальності. Для цього потрібно скласти відповідну заяву і прикласти до нього необхідні документи. З інформацією з цього приводу вам пропонується ознайомитися далі. Закон зобов'язує обох батьків в рівній мірі брати участь в житті їхньої спільної дитини, в тому числі в його фінансовому забезпеченні

Документи для подачі на аліменти на дитину

зміст матеріалу

При добровільній сплаті

При бажанні батьки можуть уникнути необхідності звернення до суду і укласти мирову угоду, обговоривши всі нюанси грошового забезпечення дитини в змісті згаданого документа. Угода підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

Бланк угоди про добровільну сплату аліментів

Угода про сплату аліментів

Угода про сплату аліментів

Стаття 99. Укладення угоди про сплату аліментів

В даному випадку набір необхідних документів буде обмежений такими позиціями:

  • паспортами сторін або іншими документами, що дозволяють ідентифікувати особи учасників угоди;

    Стаття 100. Форма угоди про сплату аліментів

  • свідоцтвом про народження одержувача аліментів.

При необхідності можуть бути затребувані інші довідки, наприклад, документ, який вказує на факт батьківства, довідка про доходи потенційного платника аліментів і т.д. Ці моменти уточнюються в індивідуальному порядку.

Ці моменти уточнюються в індивідуальному порядку

Стаття 102. Визнання недійсною угоди про сплату аліментів, що порушує інтереси одержувача аліментів

Ключовою перевагою співпраці за добровільною згодою є можливість самостійного визначення батьками суми виплат, яка може перевищувати значення аліментів, встановлений судом. Поряд з цим, законодавчими нормативами забороняється встановлювати за згодою аліменти, поступаються стягненням, які були б затверджені відповідним судовим постановою.

В судовому порядку

Щоб розібратися в специфіці підготовки пакету паперів для оформлення аліментів , Потрібно визначити ключові аспекти, які повинні підтверджуватися уявними документами.

Таблиця. Призначення документів на аліменти

Положення, яке визначається документом Пояснення Непрацездатність Документи повинні підтверджувати нездатність одержувача аліментів самостійно себе забезпечувати. У випадку з дітьми, до категорії непрацездатних відносяться неповнолітні особи, а також громадяни, які є інвалідами. У другому випадку за платником зберігається обов'язок сплати аліментів навіть після досягнення дитиною повнолітнього віку. Складне фінансове становище Якщо дохід дитини не перевищує встановлений прожитковий мінімум, це може послужити підставою для стягнення аліментів навіть після досягнення одержувачем повноліття. Наприклад, батько може виплачувати кошти на утримання дитини-студента, який не має можливості працювати через навчання на очній формі.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину в шлюбі

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину в шлюбі

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Точний перелік необхідних документів та довідок краще уточнити в індивідуальному порядку, тому що склад пакета може змінюватися в залежності від актуальних законодавчих положень та особливостей конкретного виробництва. Стандартно в розглянутий перелік входять наступні позиції:

  • Заява. У змісті документа повинні бути наведені відомості про сторони справи і дитину, на користь якого будуть виплачуватися аліменти, описані підстави для подачі позову і вимоги до відповідача. Більш детально положення щодо заяви на аліменти будуть розглянуті далі;

    Стягнення аліментів у судовому порядку

  • свідоцтво про народження дитини;
  • паспорт заявника;
  • свідоцтво про шлюб / розлучення;
  • довідка про склад сім'ї (виписка з будинкової книги). За допомогою цього документа позивач підтверджує, що дитина проживає разом з ним;
  • документ, який вказує на рівень доходів потенційного платника аліментів. Для отримання потрібно звернутися за місцем здійснення платником трудової діяльності;
  • реквізити для отримання аліментів в майбутньому.

Рекомендації по правильному оформленню заяви

Стаття 131. Форма і зміст позовної заяви

Заява та супутні документи подаються до розгляду суду, який здійснює діяльність за місцем проживання відповідача. В цілому ж позивачеві навряд чи заборонять подати такий позов і за місцем свого проживання.

Заява починається з вказівки найменування судової інстанції, яка його приймає до розгляду, а також реквізитів сторін справи. Їх ПІБ стандартно вказуються в верхньому правому куті. Далі наводиться назва подається позову.

Далі наводиться назва подається позову

Стаття 132. Документи, що додаються до позовної заяви

Після назви подаються відомості про сторони розгляду і їх дитині (дітей). Позивач вказує, що діти знаходяться під його опікою і ніякої матеріальної допомоги від відповідача на їх утримання не надходить. При наявності у відповідача інших дітей, цю інформацію також потрібно внести в зміст документа, якщо позивач своєму розпорядженні таких даних.

Далі позивачеві потрібно сформулювати свої вимоги, спираючись на нормативи чинного законодавства. Аліментні справи мають прямий зв'язок з 80-81-й ст. Сімейного кодексу. Уточнити нюанси оформлення позову можна в пунктах 131-132-й ст. ЦПК.

На завершення позивач пише наступне:

  • прохання до суду про стягнення з доходів відповідача коштів на утримання дитини. Позивач може запропонувати свій варіант обчислення виплат. Суд в праві як задовольнити цю пропозицію, так і постановити своє рішення;

    Ст. 80 СК РФ

  • перелік доданих документів;
  • дату подачі заяви.

Документ засвідчується особистим підписом позивача.

Якщо шлюб цивільний

Можливість подачі на аліменти зберігається за батьком, навіть якщо його шлюб з другою стороною розгляди не був відповідним чином узаконений. Для цього позивач звертається до суду з відповідною заявою. Факт батьківства підтверджується свідоцтвом про народження або результатами відповідної експертизи.

Якщо батьки не розлучені

Аліменти на дитину без розлучення

Якщо батько не бере участі у фінансовому забезпеченні дитини, це є підставою для звернення до суду навіть без офіційного розірвання шлюбу.

В даному випадку, крім безпосередньо заяви, треба підготувати такі документи і довідки:

  • квитанцію за митом;
  • паспорт;
  • свідоцтво про шлюб;
  • виписку, що свідчить про факт проживання дитини з позивачем;
  • свідоцтво про народження дитини;
  • реквізити для зарахування аліментів.

    аліменти

Загублені свідоцтва про шлюб і народження дитини відновлюються в РАГСі за запитом. З готовим пакетом документів звертайтеся в суд.

Якщо одержувач аліментів повнолітній

Правом отримання аліментів після досягнення повноліття мають непрацездатні громадяни. На додаток до позову і стандартного пакету документів в даному випадку потрібно буде докласти наступне:

  • документ, що свідчить про факт непрацездатності;
  • документ, що підтверджує потребу одержувача аліментів. У цю категорію відносяться всілякі чеки, платіжні документи, квитанції і т.п.

Підсумковий перелік документів слід уточнювати в індивідуальному порядку, тому що багато що залежить від особливостей конкретної ситуації.

Одержувач Пояснення Непрацездатні громадяни У цю категорію відносяться особи з I-IIгруппамі інвалідності. Батьки повинні забезпечувати таких дітей і після настання їх повноліття. Особи, які потребують Повнолітні громадяни, чий дохід менше встановленого прожиткового мінімуму. Наприклад, батько може надавати підтримку у вигляді аліментів своїй дитині, що навчається на денному відділенні і не має можливості працювати.

Якщо жінка вагітна або дитині менше 3 років

Якщо жінка вагітна або дитині менше 3 років

При таких обставинах аліменти може отримувати не тільки дитина, але і його матір. На додаток до заяви і стандартного пакету документів жінка повинна додати довідку, яка вказує на факт її вагітності, або свідоцтво про народження дитини, яка не досягла 3-річного віку на момент подачі позову.

Таким чином, точний перелік документів для подачі на аліменти на дитину може змінюватися в залежності від особливостей конкретної ситуації. Ви ознайомилися зі стандартними пакетами для різних випадків. Додаткову інформацію завжди можна уточнити безпосередньо за місцем, тобто в судовій канцелярії або на стенді з важливою інформацією.

Відео - Документи для подачі на аліменти на дитину

Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online