Аліменти з безробітного можливі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

id = "">

id = >

Аліментні зобов'язання, як ми вже знаємо, лежать не тільки на батьках по відношенню до дітей, а й на дітях по відношенню до батьків, на подружжя, як справжніх, так і колишніх, і інших членів сім'ї. Однак як бути, якщо платник аліментів не працює. Чи можливо отримати аліменти з безробітного і як? Відповідь ствердна, ось тільки сума навряд чи вас порадує.

Сума аліментів встановлюється або угодою сторін, або рішенням суду. Якщо є угода, то справа полегшується, оскільки сторони самі вирішують скільки і в які терміни повинен виплатити платник. А якщо довелося звертатися до суду, то стягнути аліменти з безробітного можна двома способами: 1) виплата частки заробітку (іншого доходу) або 2) встановлення твердої грошової суми.

В першу чергу стягнення стосується аліментів на дітей, оскільки це найпоширеніші судові тяжби по аліментних зобов'язань, адже батьки зобов'язані утримувати своїх дітей незалежно від наявності коштів.

1. Припустимо, суд зобов'язав чоловіка виплачувати на 1 дитину 1/4 його заробітку. І раптом, він позбавляється своєї роботи, а на нову влаштуватися не може. Як тоді стягнути частку доходу, скажете ви, якщо людина не працює і дохід не отримує.

А так, що за ним буде збиратися заборгованість за все неробочий час і до моменту працевлаштування. Розраховуватися ця заборгованість буде виходячи з розміру середньої зарплати по РФ, в даний час вона становить 22900 рублів. Заборгованість підлягає стягненню не тільки з доходів, але і за рахунок майна боржника.

Якщо ж платник встав на облік в центр зайнятості і офіційно визнаний безробітним, то і аліменти будуть обчислюватися з розміру допомоги по безробіттю, на яке і самому платнику важко жити, тобто з розрахунку 1/4 допомоги.

При цьому будь-яка сторона може звернутися до суду і оскаржити суму аліментів, якщо її розрахунок або розмір істотно порушує інтереси сторони. Суд встановить тверду грошову суму аліментів, виходячи з матеріального і сімейного стану сторін.

2. Встановлення твердої грошової суми аліментів можливо у випадках, коли зобов'язаний батько має непостійний або змінюваний заробіток, отримує дохід в натурі або в іноземній валюті або взагалі його не має.

Тверда сума аліментів гарантує їх одержувачу отримання щомісячної фіксованої суми, яка зазвичай відповідає певному числу МРОТ, наприклад, в розмірі, кратному двом МРОТ. Але може бути встановлена ​​і в меншому розмірі. При цьому, при збільшенні доходу платника ця сума індексується паралельно зі збільшенням МРОТ.

Якщо спочатку сума аліментів була встановлена ​​в частковому відношенні, а потім платник аліментів став безробітним, то за заявою одержувача аліментів суд може встановити їх розмір у твердій грошовій сумі.

Тверда сума аліментів не залежить від наявності або відсутності у платника роботи. Тобто, навіть будучи безробітним і отримуючи допомогу по безробіттю, платник зобов'язаний виплачувати тверду суму, встановлену судом. Враховуватися буде матеріальне становище сторін і максимальне збереження колишнього рівня забезпечення дитини.

3. І наостанок, відповідальність платника за прострочення сплати аліментів з його вини:

- при наявності угоди про сплату аліментів настає відповідальність, передбачена цією угодою;

- при сплаті аліментів за рішенням суду виплачується неустойка в розмірі 1/2 відсотка від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення. Але для отримання неустойки також необхідне рішення суду про стягнення аліментів та заборгованості, що утворилася в рамках виконавчого провадження.

Отже, повторимося. Якщо платник аліментів одержує доходи, то аліменти встановлюються у частковому відношенні до його доходам. Залишившись без роботи, платник або збирає заборгованість або виплачує частку допомоги по безробіттю. Якщо ж дохід нерегулярний або взагалі відсутня, то суд може встановити аліменти в твердій грошовій сумі.

Ну, а що вигідніше для вас, вирішувати тільки вам. Звичайно, найкраще, це зберегти добропорядні відносини і укласти угоду про сплату аліментів. Адже ви як і раніше залишаєтеся батьками своїм дітям і ваше завдання - зробити їх щасливими.

Бережіть дітей, ваш юрист.

PS

Матеріал заснований на нормах глав 13, 17 Сімейного кодексу.

Чи можливо отримати аліменти з безробітного і як?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online