Аліменти. Стягнення.

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення аліментів - це передбачена державою на законодавчому рівні можливість реалізувати свої майнові права (право на отримання грошового утримання від родича) в разі, якщо родич самостійно і добровільно такі гроші не виділяє. Як правило, з питанням стягнення аліментів для утримання дітей звертаються матері з позовами до батьків дітей (приблизно 80% позовів), на другому місці - стягнення аліментів щодо дружин і колишніх дружин, і зовсім невелику частину займають аліментні стягнення з інших, більш далеких родичів (бабусь-дідусів, тіток-дядьків і т.д., при наявності до того, звичайно, законних підстав).

Аліменти стягуються судом, а конкретно - мировими суддями. Взагалі, в цілому, батьківський обов'язок (а буває - і материнський, але рідше, звичайно) за змістом своєї дитини виникає в момент народження і триває до повноліття дитя, тобто до виконання йому віку вісімнадцяти років. Саме вісімнадцяти - підкреслюю. Багато матерів помиляються, вважаючи, що аліменти можна стягнути і потім, наприклад, до 23-річчя, тобто на період навчання дитини у ВУЗі. З позиції людської логіки тут є частка сенсу - дитина самостійно в повній мірі все одно не може заробляти, поєднуючи трудову діяльність з навчанням, і забезпечувати себе. І в деяких країнах (Україні, наприклад), аліменти дійсно можуть стягуватися до моменту закінчення навчання. Але в Росії таких умов і такої можливості немає. Коли дитині настане вісімнадцять років, аліментні зобов'язання батька припиняються.

__________________________________________________________

До речі, спостерігав у зв'язку з викладеним одного разу цікавий парадокс на практиці: справи про стягнення судом аліментів дозволяється розглядати за місцем проживання матері, і тут законодавство інших країн аналогічно російському. Так ось, в цьому конкретному випадку мати з дитиною жила в Україні, подала позов і стягнула на свою дитину аліменти до 23 років. А батько - житель Росії. Суд рішення виніс, аліменти стягнув. А ось примусове виконання то роблять пристави вже безпосередньо за місцем проживання батька, тобто в Росії. Судове рішення українського суду, як іноземної держави, повинно пройти процедуру визнання в російському суді, при цьому російський суд не має права змінювати його зміст. Тобто по суті, це просто переклад на російську мову. Рішення визнано, звернене до виконання. Ось і вийшла ситуація, коли батько живе в Росії, а аліменти з нього стягнуті за українськими законами, тобто до 23-річчя дитини (по російським мірками - вже дорослої людини).

__________________________________________________________

Законодавство передбачає і дає пріоритет батькам на те, щоб вони за взаємною домовленістю містили спільну дитину, тобто добровільно. Але якщо добровільно цей обов'язок батьком не виконується, то мати може подати позов і стягнути аліменти через суд. При цьому неважливо, розірваний шлюб між ними чи ні, і чи був він взагалі, цей шлюб - мати таке право має. Аліментні зобов'язання носять безумовний характер.

Є два шляхи, дві процедури стягнення аліментів в суді - це судовий наказ і позовне провадження.

Судовий наказ з питання стягнення аліментів - це спрощена судова процедура. Триває вона всього п'ять днів, і навіть батька в суд ніхто не викликає - суддя просто виносить цей наказ одноосібно і видає його матері. Головна особливість - судовий наказ можна безпосередньо пред'являти судовим приставам, так як він є самостійним виконавчим документом. Це плюси наказного провадження. Але є і мінуси: судовий наказ можуть скасувати в будь-який момент за заявою батька-боржника. По суті, нічого страшного тут немає з огляду на те, що мати має право тут же подати позовну заяву і стягнути аліменти з того ж самого дня, коли вона подала перший раз заяву про наказ. Але нерви помотати і час втратити тут можливо.

Позовна виробництво по стягненню аліментів проходить інакше - тут весь цивільний процес пройде по законним правилам: подача позовної заяви, виклик обох сторін, засідання, після чого суд виносить рішення. Рішення можна оскаржити, апеляція може на пару місяців справу затягнути; але в підсумку факт стягнення аліментів все одно вступить в силу. Додатково до вирішення позивачка повинна отримати в суді виконавчий лист, який вона потім може подати приставам. Таким чином, позов про стягнення аліментів довше, з одного боку, але з іншого боку - надійніше. Всі нюанси наказного та позовної виробництв по стягненню аліментів для наочності зведемо в таблицю:

процедура

Наказне аліментні виробництво

Позовна аліментні виробництво

Держмито за розгляд справи

100 руб.

немає

Заяву до суду

Заява про видачу судового наказу

Позовну заяву

термін розгляду

5 днів

1 місяць

Судовий процес (виклик сторін, засідання, дебати, репліки і т.д.)

Відсутнє

проводиться повністю

Вступає в законну силу

Негайно, в момент підписання

Через 1 місяць, а якщо подана апеляційна скарга - то в день прийняття апеляційного визначення.

можливість скасування

За заявою боржника

(На практиці - досить часто),

з подальшим переходом в позовне провадження

Тільки в апеляційному порядку, ймовірність низька.

При цьому коли є одна дитина - стягнення аліментів на другу дитину повинно проводитися тільки через подачу позову, а не заяви про наказ, так роз'яснював Верховний суд; але на практиці світові судді цілком нормально видають найвибагливіші аліментні судові накази і на другу дитину.

Розмір аліментів при їх стягнення судом:

Стягнення аліментів у твердій грошовій сумі

Основні статті:

Якщо Ви хочете подати в суд на аліменти в твердій грошовій сумі

Розмір аліментів у твердій грошовій сумі

До цих пір мова в статті велася тільки про аліменти в частці від заробітку боржника. Але крім них, існують ще й аліменти в твердій грошовій сумі (передбачені вони статтею 83 Сімейного кодексу РФ).

Цей вид аліментів стягується судом у разі нестабільності фінансового становища батька-боржника, нерегулярності його доходів, мінливості заробітку. Самий показовий приклад - це індивідуальний підприємець. Дохід ІП нестабільний в принципі і залежить від маси факторів і обставин, більшість яких передбачити неможливо: попит і пропозиція на ринку в даному сегменті діяльності, в якій працює ІП, цінова політика, підприємницькі здібності (активність, вправність і т.д.) самого боржника і т.д. Таким чином, навіть якщо аліментник-підприємець працює «в чисту», то навіть в цьому випадку його дохід непередбачуваний (якщо, звичайно, у нього немає стабільних, надійних і платоспроможних замовників за умови постійних замовлень). Але, крім цього, ситуація ускладнюється тим, що підприємець може при бажанні «намалювати» собі будь-який рівень доходу, в тому числі і буквально знизити його до нуля. Не проводити не показувати по бухгалтерії частина доходів, брати оплату готівкою, фіктивно завищити витрати, використовувати підставні підприємства для оформлення витратних документів по нібито виконаних робіт і т.д.

Саме в таких випадках стягнення аліментів, сума яких обчислюється у твердій грошовій сумі, і може врятувати ситуацію і захистити права матері і дитини. Встановлюється розмір таких аліментів індивідуально, суд досліджує докази потребу матері і дитини в грошах - з одного боку, і можливість платити запитані аліменти батьком - з іншого боку. На великий розмір аліментів при стягненні твердої суми розраховувати не доводиться, збагатитися не вийде; але в будь-якому випадку, якщо боржник платить аліменти 1000 рублів на місяць, а суд стягує, наприклад, тверду суму 3500 руб. - то це для багатьох матерів істотна різниця, особливо в російській глибинці в невеликих містах, селах і населених пунктах, де зазначені суми грошей не так вже й низькі.

Доведення своєї правоти в процесах по стягненню твердої суми аліментів значно відрізняється від аналогічного стягнення аліментів в частці. Стягнути часткові аліменти не так вже й складно, а в плані судового наказу взагалі не є проблемою - факт наявності дитини, прикладена до заяви свідоцтво про народження - і все, заява буде задоволено, навіть доводити по суті нічого більше не треба.

А ось стягнення твердої суми аліментів зазвичай виливається в повноцінний судовий процес, у вигляді позовного провадження (судовий наказ тут не застосовується і не виноситься) з сперечаннями, доказами і різними обставинами. Мати (позивач) вимагає багато, батько (відповідач) просить знизити, та побільше. У цьому балансуванні між інтересами сторін суддя повинен знайти компроміс, який часто не влаштовує обидві сторони і викликає обопільне апеляційне оскарження - але ж суд на те й існує, щоб була можливість поставити примусову крапку в суперечці.

Матерям, які планують подати позов на стягнення твердої суми аліментів, можна порадити максимально зібрати докази платоспроможності боржника. Це зробити буває досить непросто, і краще на цій стадії звернутися до юриста, щоб заздалегідь продумати ситуацію і не наламати дров в суді.

зниження аліментів

Основні статті:

зменшення аліментів

Як зменшити аліменти на першу дитину при народженні другої?

Зниження і зменшення аліментів, приводи і підстави для цього наведені в основних статтях, і по суті це не є безпосереднім стягненням аліментів, а тільки змінюється розмір раніше стягнутих коштів.

Робиться це в порядку позовного провадження, тобто знову ж таки через подачу позову до суду. Аліменти, в разі позитивного судового рішення, знижуються з дня, коли рішення набуло законної сили.

Можливість сплати аліментів на рахунок дитини

Основна стаття:

Якщо батько хоче платити 50% аліментів безпосередньо дитині

Закон передбачає можливість сплати стягнутих аліментів на особовий рахунок самої дитини (а не матері), у розмірі до 50%. Нюансів тут теж чимало, і значна частина відноситься на частку суддівського розсуду - тобто залежить від суб'єктивного сприйняття конкретної ситуації конкретним суддею.

Проводиться поділ аліментів навпіл мировим суддею, але не у вигляді позовного провадження, а в порядку зміни раніше винесеного рішення про стягнення аліментів.

Індексація аліментів

Індексація існує тільки щодо аліментів у твердій сумі. З цією метою суд стягує розмір аліментів і призводить його в рішенні пропорційно прожиткового мінімуму. Відповідно, кожен раз, коли прожитковий мінімум зростає (це буває раз в квартал, згідно прийнятим правовим актам органів влади) - буде зростати і розмір аліментів.

Неустойка за прострочення сплати аліментів

Якщо боржник або не заплатив аліменти, або прострочив їх сплату - то мати право стягнути неустойку, яка зараз становить 0,5 відсотка від суми боргу. Стягується цей розмір аліментних неустойки за кожен день прострочення. Розмір досить-таки великий, адже в перерахунку на рік це виходить 183% річних. І при цьому, згідно з останніми роз'ясненнями Верховного суду, зменшувати таку аліментну неустойку не можна. Ну що ж, дуже вагомий козир в руках матерів, і досить істотний привід батькам сумлінно і своєчасно платити аліменти.

Виконавче провадження по стягненню аліментів

Якщо у боржника є місце роботи - то пристав відправляє виконавчий лист туди. Роботодавець самостійно буде утримувати аліменти із зарплати і переводити матері. Якщо місця роботи немає - то боржник самостійно зобов'язаний аліменти платити і приносити приставу докази сплати - або розписки від матері дитини, або банківські та поштові квитанції перекладах. Якщо доказів боржник не приносить - то тут ми отримуємо саму неприємну картину ухилення від аліментів. Можливі методи впливу дивіться в статтях:

стягнення боргів

Як стягнути борг, якщо у боржника немає майна?

Позбавлення батьківських прав

Автор - брусків Павло

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online