Аліменти на утримання дружини до 3 років, аліменти на непрацюючу матір дитини до трьох років, розмір аліментів на дружину до 3-х років

  1. Розмір аліментів
  2. У твердій сумі
  3. Відсоток від доходу
  4. гібридний варіант
  5. Умови нарахування аліментів
  6. Хто має право на такі аліменти
  7. Як стягнути аліменти на утримання жінки, матері дитини до 3-х років
  8. Порядок дій
  9. витрати
  10. Зустрічний позов
  11. Заява на аліменти подружжя до трьох років
  12. Форма і зміст
  13. Як написати
  14. Угода про сплату аліментів
  15. Порядок дій
  16. документи
  17. витрати
  18. Розірвання або зміна угоди
  19. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

72 переглядів

Відповідно до статей 89-90 СК РФ, право на отримання аліментів має не тільки дитина, але і його непрацююча мати. Пов'язано це з тим, що подружжя зобов'язане утримувати один одного, а мама малюка або ще вагітна жінка не може забезпечувати себе самостійно, так як зайнята доглядом за дитиною або просто не дозволяє фізичний стан (особливо актуально для останніх місяців вагітності).

Розмір аліментів

Розмір таких виплат ніде не обговорений та прив'язуватися до розміру аліментів на дитину він не може. Формально, людина, яка доглядає за дитиною зобов'язаний отримувати від другого з батьків аліменти як на утримання малюка, так і на своє власне, адже самостійно заробляти, поки дитина не досягне віку 3-х років він не зможе.

Розмір платежу визначається потенційним одержувачем самостійно, виходячи з його потреб та платоспроможності другої сторони. В ідеальному варіанті, необхідна сума повинна бути обгрунтована і документально підтверджена.

Приклад: Мати дитини може надати в суді квитанції про оплату комунальних послуг, чеки з магазинів за покупку продуктів харчування, а також будь-які інші платіжні документи / договори, які дозволять зрозуміти, скільки конкретно жінка витрачає на власне утримання (не включаючи сюди дитину, на нього буде окремий платіж). На підставі усіх цих документів, а також з огляду на платоспроможність потенційного платника, суд винесе рішення: затвердить запитану суму або ж відкоригує її в більшу чи меншу сторону.

У твердій сумі

Існує три основні варіанти нарахувань аліментів. В даному випадку розрахунок проводиться на підставі жорстко фіксованої суми , Яка не прив'язана до прожиткового мінімуму, заробітної плати платника або іншим факторам. Найчастіше такий варіант використовується за погодженням між сторонами, хоча його може вибрати і суд.

Приклад: Аліменти в твердій сумі використовуються переважно тоді, коли платник не має фіксованого, стабільного заробітку або його неможливо визначити. Припустимо, що він працює в сфері продажу та оренди нерухомості. Основний його дохід - це відсоток від угод. Кілька місяців прибутку може взагалі не можливо, а потім, від однієї угоди, людина отримає кілька сотень тисяч рублів. У такій ситуації суд встановлює фіксований платіж, який платник буде зобов'язаний перераховувати щомісяця незалежно від того, чи є у нього дохід чи ні.

Відсоток від доходу

Це другий варіант, який застосовується найчастіше. Воно актуальне для офіційно працевлаштованих людей, які мають стабільну заробітну плату. Він може вигідніше попереднього, так як зарплата може збільшитися, що автоматично призведе до підвищення розміру аліментів. З іншого боку, якщо людину скоротять, він звільниться або йому просто уріжуть оплату праці, то і сума аліментів відповідним чином знизитись. За загальними правилами, платіж не може перевищувати 50% від зарплати, якщо немає заборгованості по аліментах, але конкретну суму / відсоток буде встановлювати суд.

гібридний варіант

Цей третій тип нарахувань, який включає в себе обидва попередніх. Використовується в основному тоді, коли у платника є невеликий стабільний дохід і досить солідні, але нерегулярні виплати.

Приклад: Розглянемо варіант з тим же ріелтором. Він отримує більшу частину свого доходу у вигляді відсотка від угоди. Однак крім цього, у нього є і невелика стабільна зарплата. У разі вибору гібридний варіант, то від стабільної суми буде відраховуватися відсоток, а крім нього ще й фіксована сума, що відображає нерегулярні доходи.

Умови нарахування аліментів

Для того, щоб отримати аліменти на матір дитини до 3-х років, необхідно виконувати такі умови:

  • Жінка вагітна або народила дитину.
  • Дитині не виповнилося 3 роки.
  • Батьківство малюка доведено і не викликає сумнівів у сторін.
  • Одержувач аліментів доглядає за дитиною і не працює.

Факт того, знаходяться або знаходились подружжя в шлюбі в даному разі не має ніякого значення. Важливо батьківство і безпосереднє народження ребенка / вагітність.

Хто має право на такі аліменти

У переважній більшості випадків, аліменти подібного типу отримує саме мати дитини яка за них і доглядає. Однак це не обов'язкове правило. На виплати також може претендувати і чоловік, якщо він займається малюком чи навіть інші родичі, які взяли на себе такі обязанности.

Як стягнути аліменти на утримання жінки, матері дитини до 3-х років

Стягувати такі аліменти на утримання можна через суд або отримувати за угодою сторін. Розглянемо перший варіант.

Порядок дій

  1. Зібрати документи, що підтверджують факт батьківства / народження дитини / вагітність.
  2. Розрахувати приблизну суму потенційних виплат на основі чеків, квитанцій, платіжок та інших подібних документів.
  3. Скласти заяву.
  4. Направити заяву з усіма підтверджуючими документами до суду.
  5. Очікувати дати засідання.
  6. Особисто бути присутнім на засіданні або направити замість себе представника-юриста.
  7. Отримати рішення суду.
  8. Дочекатися його вступу в силу і слідувати всім пунктам.
  9. Якщо друга сторона не подає на апеляцію, але й не виконує умови вирішення, можна звертатися до судових приставів. Вони змусять відповідача виконувати рішення суду в примусовому порядку.

документи

До заяви до суду потрібно докладати наступний пакет документів :

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про народження дитини або довідка про вагітність.
  • Документи, що підтверджують запитану суму аліментів.
  • Довідка про спільне проживання заявника і дитини.

Представлений перелік не повний і може змінюватися в залежності від ситуації, що склалася. Рекомендується заздалегідь порадитися з юристом.

витрати

Відповідно до пп.2, п.1 ст.333.36 НК РФ з позивача держмито за подачу заяв на аліменти не стягується. У той же час, згідно з пп.15, п.1, ст.333.19 НК РФ, мито за подачу заяви на аліменти становить 300 рублів. Ця суму буде затребувана з відповідача.

Зустрічний позов

Якщо відповідач з якоїсь причини не згоден з інформацією / вимогами в заяві позивача, він має повне право подати зустрічний позов, який буде розглядатися одночасно з основним. Суд прийме рішення на підставі інформації з обох позовів.

Заява на аліменти подружжя до трьох років

Заява такого типу складається на підставі ст.131 ЦПК РФ.

Форма і зміст

Заяву можна умовно поділити на кілька блоків, в залежності від того, яка інформація в них буде вказана:

  • Шапка. У неї входять дані суду, куди подається заява, інформація про позивача і відповідача.
  • Описова частина. Заявник розповідає про те, яка саме ситуація склалася й з яких причин.
  • Вимоги. В цьому розділі позивач вказує конкретну суму аліментів і обґрунтовує, чому саме обраний такий розмір платежу.
  • Додатки. Тут перераховуються всі документи, які додаються до заяви.

Тут перераховуються всі документи, які додаються до заяви

Завантажити зразок позовної заяви на аліменти матері дитини до 3-х років Завантажити зразок позовної заяви на аліменти матері дитини до 3-х років

Як написати

При складанні заяв такого типу потрібно враховувати кілька правил:

  • Позов складається цілком на комп'ютері або пишеться вручну. Не допускається комбінувати ці методи.
  • Не можна використовувати розмиті формулювання.
  • Вимоги повинні бути адекватними інакше суд не може їх затвердити.
  • Не варто вказувати необгрунтовані звинувачення або нічим не підтверджені факти.
  • При складанні позову рекомендується обговорити проблему з юристом і орієнтуватися на запропонований зразок.

Угода про сплату аліментів

Другий варіант отримати аліменти - домовитися з другим батьків і укладати нотаріальне угоду. Він значно простіше і швидше, проте далеко не завжди друга сторона згідна добровільно виплачувати будь-які суми.

Порядок дій

  1. Обговорити всі пункти майбутньої угоди. Обов'язково потрібно враховувати вимоги другого підписанта.
  2. Скласти угоду.
  3. Підписати і запевнити угоду у будь-якого відповідного нотаріуса.
  4. Дочекатися, поки воно вступить в силу (якщо цього обумовлено).
  5. Слідувати пунктам угоди.

Угода

Угода

Завантажити зразок угоди про сплату аліментів матері дитини до 3-х років Завантажити зразок угоди про сплату аліментів матері дитини до 3-х років

документи

При посвідченні угоди, нотаріусу можуть знадобитися наступні документи:

  • Паспорти обох сторін.
  • Свідоцтво про народження дитини або довідка про вагітність.
  • Розрахунок суми аліментів.

Вимоги до документам в даному випадку можуть змінюватися в залежності від обраної нотаріальної контори. Рекомендується уточнювати цей момент заздалегідь.

витрати

Залежно від нотаріуса, вартість його послуг за запевненням такої угоди може варіюватися в межах від 2 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. На цей фактор також впливає і регіон проживання.

Приклад: У Москві запевнити угоду можна приблизно за 5-8 тисяч рублів, а в Воронежі послуги коштуватимуть в районі 3-5 тисяч рублів.

Розірвання або зміна угоди

Сторони мають право за взаємної згоди розірвати чинну угоду або внести в нього зміни. Також можливий варіант одностороннього розірвання або зміни угоди в судовому порядку, однак його можна реалізувати тільки в тому випадку, якщо угода явно порушує права однієї чи іншої сторони.

Судова практика

Приклад №1: Іванова Світлана подає позов, з вимогою стягнути з Іванова Дмитра аліменти на власний зміст, оскільки самостійно вона себе забезпечувати не може, тому що знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, яка не досягла 3-х річного віку. Необхідна сума аліментів обгрунтована і представлені докази її розрахунку (чеки, квитанції). Дохід Дмитра дозволяє йому виплачувати потрібну суму. Батьківство доведено. Суд, на підставі ст.89 СК РФ приймає рішення на користь заявниці.

Приклад №2: Сидорова Тетяна подає заяву до суду з вимогою стягнути з Потапенко Івана аліменти на власне утримання, так як самостійно вона себе забезпечувати неспроможна. Запрошення сума нічим не підтверджена, однак батьківство встановлено та Іван його не заперечую. Проте Іван є безробітним і не може виплачувати потрібну суму. На підставі ст.90 СК РФ, суд вважає за можливе задовольнити вимоги Тетяни, проте при умови значного скорочення розміру платежу.

Приклад №3: Козлова Ірина подає заяву до суду з вимогою стягнути з Козлова Сергія, з яким вона на даний момент знаходиться в розлученні, аліменти на власне утримання, так як самостійно вона себе забезпечувати не може. Сергій вказує, що розлучення було ініційовано їм за підозрою в подружній зраді. Він заперечує батьківство і в якості підтвердження своїх слів надає суду ДНК-експертизу. Суд приймає рішення: відмовити в задоволенні позову на підставі того, що відповідач не є біологічним батьком дитини. У такій ситуації Ірина буде змушена шукати справжнього батька і подавати заяву вже на нього.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online