Аліменти на утримання батьків: стягнення, розмір, заява

  1. Умови та зобов'язання по утриманню батьків
  2. Домовленість сторін за мирною угодою
  3. Вирішення питання в судовому порядку
  4. Звільнення від зобов'язань по утриманню батьків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Батьки зобов'язані проявляти увагу і піклуватися про своїх дітей до їх повноліття. Юридичні контори постійно пропонують свою допомогу в отримання аліментів на дітей. Якщо ми не стикаємося з виплатою аліментів самі, то бачимо це у друзів, знайомих, товаришів по службі. Але є і зворотна сторона медалі, про яку рідко хто згадує. Це незаперечна обов'язок дорослих дітей проявляти участь і наглядати за батьками.

Умови та зобов'язання по утриманню батьків

Батьки зобов'язані проявляти увагу і піклуватися про своїх дітей до їх повноліття

Працездатні діти, які досягли 18 років, повинні піклуватися про непрацездатних батьків (п.3 ст.38 Конституції РФ).

Добре і шанобливе ставлення до батьків прописано в традиціях, звичаях і релігіях всіх країн і народностей. На жаль, моральна категорія не завжди працює. Як є недобросовісні батьки, так є і недбайливі діти. Виростаючи, дитина не готова поділитися увагою, турботою і матеріальним добробутом. Внаслідок чого право батьків на отримання допомоги від дітей прописано в законодавстві для захисту соціально незахищеної категорії людей (інвалідів, пенсіонерів).

У статтях Сімейного кодексу закріплено зобов'язання дітей опікати, піклуватися і турбуватися про батьків. Однак, діти повинні бути працездатними (або визнаними працездатними судом) і досягти вісімнадцятирічного віку. Так само повинні бути підтверджені близькі зв'язки між дитиною і батьками.

Наприклад, материнство встановлюється документів з медичного закладу, органами РАГСу. При їх відсутності, показаннями свідків осіб, який був присутній при пологах, і інших документах, що підтверджують материнство. При відсутності документальної бази довести материнство доведеться через суд. Батьківство підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу, органами РАГСу. При відсутності укладеного шлюбу і вільному волевиявленням подружжя щодо укладення суду.

Домовленість сторін за мирною угодою

Стягнення аліментів на щомісячне утримання батьків може призначатися за наявності взаємної згоди сторін

Аліменти на утримання батьків виплачуються за обопільною згодою матері (батька) і дитини. Зацікавлені сторони укладають угоду в простій письмовій формі. В угоду вказується: інформація про платника аліментів та одержувача (П.І.Б., паспортні дані, адреса проживання); предмет угоди - аліменти; розмір, форма і строки виплати (при бажанні прописується надання платіжних документів, розписки і інше); права і обов'язки сторін (умови при зміні місця проживання, при простроченні, при зміні матеріального становища); термін дії угоди та інші умови; розбірливі і повні підписи сторін.

Кількість примірників складають за кількістю сторін-учасниць. Одержувачів може бути двоє чи один, а платників в залежності від числа аліментників. Угода рекомендується завірити в нотаріуса. Але це не обов'язково.

Слід пам'ятати: у разі зміни думки одержувача або платника, що не завірена угоди можна визнати недійсним (фальсифікація підпису, не влаштовує розмір аліментів та ін.).

Зразок угоди можна змінювати в залежності від домовленості сторін ( зразок угоди ).

Вирішення питання в судовому порядку

Необхідно визнати: не всі діти готові фінансово підтримати своїх батьків. Бувають випадки, коли батьків не задовольняє розмір виплат. Тоді доведеться шукати справедливості в суді. Стягнення аліментів на утримання батьків в судових органах оформляється позовною заявою. Заява подається особисто, при неможливості через опікуна.

Заява подається особисто, при неможливості через опікуна

У разі відсутності мирової угоди, стягнення виплат необхідно домагатися в судовому порядку

Позовна заява оформляється за загальними правилами. У ньому вказують найменування суду, П.І.Б., адреса проживання позивача і відповідача; причини, через які потребують матеріальної допомоги; прохання про стягнення аліментів та їх розмір. Зразок заяви можна взяти в суді.

До позову додається стандартний пакет документів:

  • копія позову;
  • свідоцтво про народження відповідача;
  • пенсійне посвідчення (при наявності у пенсіонерів);
  • довідка про розмір пенсії видається в ПФ за заявою ( зразок заяви );
  • копія трудової книжки позивача.

Тут же в позовній заяву можна попросити суд дізнатися інформацію за матеріальним становищем відповідача. Зразок позовної можна взяти в суді або на просторах інтернету. http://vseiski.ru/download/Alimenty-roditelyam.doc Масштаб аліментів встановлюється судом у твердій грошовій сумі, а не у відсотках від доходу. При знаходженні обсягу аліментів враховується матеріальний і сімейний статус батьків, їх необхідні витрати (ліки, спеціальне харчування), наявність додаткових зобов'язань.

Не слід думати, що фінансові проблеми дітей звільнять їх від аліментних зобов'язань. Але як показує практика, суд може прийняти це до уваги при розрахунку обсягів аліментів. Позовна заява про утримання батьків може бути направлено на одну дитину або на всіх. При зверненні до одного, інших суд вправі залучати до справи в якості відповідачів, незалежно від бажання позивача. Діти, які доглядають за батьками, можуть вимагати зменшення розміру виплат. Суд також погоджує дії всіх дітей для повного і постійного забезпечення батьків.

Звільнення від зобов'язань по утриманню батьків

Суд має право звільнити дітей від змісту батьків. Таке відбувається в разі ухилення позивача від своїх батьківських обов'язків раніше. Це не означає, що неодмінно потрібно бути неплатником аліментів. Це може бути не тільки матеріальне забезпечення, але і неучасть в навчанні, розвитку, формуванні, освіті, захисті інтересів неповнолітніх.

Окремим рядком в Сімейному кодексі прописано «Діти звільняються від сплати аліментів батькам, позбавленим батьківських прав». Позовна заява отримати аліменти не допоможе. Такий стан є санкцією для батьків, попереджаючи про можливі наслідки. Це зобов'язання під силу змінити, якщо права батьків були відновлені.

Сама процедура розгляду позовної заяви в суді говорить про незгоду позивача і відповідача на рахунок виплат аліментів (їх розмірів, періодичність та інше). Для продуктивної і дієвого захисту своїх прав в суді необхідні документально підтверджені докази. Незалежно від того, матеріальне це забезпечення (зарплата, премія, посібники) або витрати (ліки, квартплата, навчання дітей).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online