Аліменти на дитину-інваліда - важливі нюанси оформлення, підрахунку розміру і стягнення в 2015 - 2016 році

  1. процедура оформлення
  2. В судовому порядку
  3. Умови для призначення
  4. Необхідні документи
  5. сума виплат
  6. порядок виплат
  7. порядок стягнення
  8. Як збільшити суму
  9. як зменшити

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російським законодавством передбачено порядок оформлення, призначення та стягнення аліментних виплат на утримання дитини-інваліда Російським законодавством передбачено порядок оформлення, призначення та стягнення аліментних виплат на утримання дитини-інваліда.

При цьому в деяких випадках термін стягнення матеріальної допомоги може бути продовжений після повноліття.

Постараємося розглянути всі варіанти виплат максимально докладно в статті нижче.

процедура оформлення

Добровільно за згодою сторін

У даній ситуації батьки мають юридичне право укласти договір, який посвідчує нотаріус. В угоді обов'язково вказують суму щомісячних відрахувань, а також їх періодичність.

В судовому порядку

Якщо батьки не можуть дійти згоди, можна подати позовну заяву до суду за місцем проживання позивача або відповідача.

Щоб продовжити термін виплати аліментів після повноліття дитини, відповідач знову повинен подати в суд заяву про стягнення аліментних виплат.

Як правило, суд призначає щомісячні виплати в строго фіксованій сумі, яка визначається, виходячи з декількох факторів.

Якщо мова йде про аліменти на непрацездатного повнолітнього дитини, він має юридичне право самостійно звернутися з позовною заявою до суду. Крім цього, відповідно до статті 91 Сімейного кодексу Росії, представляти інтереси дитини в суді має право його опікун.

Суд приймає рішення про стягнення аліментів з батьків в тому випадку, коли дитина знаходиться в скрутному фінансовому становищі і визнаний недієздатним.

Умови для призначення

Підставою для призначення аліментних виплат є:

  • важке матеріальне становище;
  • непрацездатність.

Суд не бере до уваги інші джерела доходів дитини-інваліда, наприклад, стипендію, пенсію, нерухоме майно, яке також приносить дохід.

Непрацездатними повністю можуть бути визнані лише діти-інваліди першої та другої груп. Що стосується осіб третьої групи, їх працездатність знижена, але придатна для виконання деяких видів діяльності, за умови правильного і повного дотримання всіх приписів лікаря.

При третьої групи інвалідності у стягненні аліментів може бути відмовлено в суді, однак, якщо працевлаштування не забезпечує належного способу життя і може завдати шкоди здоров'ю, позов може бути задоволений.

Судове рішення залежить від розміру пенсії, яку отримує дитина-інвалід, щомісячних витрат на лікування та медичні препарати.

Якщо рішення про призначення аліментів буде на користь позивача, розмір виплат визначається у фіксованій сумі.

Необхідні документи

Разом з позовною заявою необхідно пред'явити певний пакет документів:

  1. Свідоцтво про шлюб (оригінал документа та його копія).
  2. Свідоцтво про народження дитини (оригінал документа та його копія).
  3. Документ, виданий медичною установою, і підтверджує інвалідність дитини і необхідність спеціального догляду за ним.
  4. Документ про розмір доходів з офіційного місця роботи двох батьків.
  5. Якщо батьки не працюють, необхідно підтвердити цей факт, надавши трудову книжку з останнім записом про звільнення.
  6. У деяких випадках необхідна довідка, отримана за місцем проживання батьків про те, що дитина прописана і проживає разом з ними.
  7. Позовна заява в двох примірниках.

сума виплат

Згідно з положеннями Сімейного кодексу аліментні виплати підлягають стягненню щомісяця з усіх видів доходів платника.

якщо платник офіційно не працює , Розмір щомісячного утримання визначається, виходячи з розміру середньої заробітної плати, яка діє на території Російської Федерації. При цьому до уваги беруться всі джерела доходів відповідача, в тому числі нерухомість, депозитні рахунки, житло, яке здається в оренду.

Крім щомісячних відрахувань відповідач повинен надавати посильну фінансову допомогу на будь-яке лікування дитини-інваліда, сторонній догляд в разі тяжкої хвороби. Стягнення в цьому разі також передбачені чинним законодавством України.

Право на аліменти мають всі неповнолітні діти будь-якої групи інвалідності, а також повнолітні інваліди дитинства першої групи. Що стосується призначення аліментів повнолітнім дітям-інвалідам другої і третьої групи, рішення приймає суд.

порядок виплат

  • Якщо відрахування проводяться із заробітної плати платника бухгалтерією за місцем його роботи, в цьому випадку матеріальна допомога може зараховуватися на банківський рахунок, який відкритий на ім'я одержувача або на його банківські картки.
  • Якщо платник є індивідуальним підприємцем , В даній ситуації можна скористатися грошовими переказами або передавати аліменти особисто в руки одержувачеві. Важливо, щоб у платника залишався документ, що підтверджує факт стягнення матеріальної допомоги на користь дитини.

Витрати по відправці і перерахуванню грошових коштів покладено на платника і не входять в суму призначених аліментних виплат.

порядок стягнення

За підсумками судового засідання готується судовий наказ , На підставі якого готується виконавчий лист. Позивач, отримуючи на руки виконавчий лист , Повинен пред'явити його в службі судових приставів-виконавців за місцем проживання.

На підставі отриманого виконавчого листа відкривається виконавче провадження, про що будуть повідомлені як одержувач, так і платник.

Представники виконавчої служби визначать всі джерела доходів платника, направлять на його місцем роботи припис про утримання аліментів. Потім всі необхідні утримання проводитиме бухгалтерія.

Якщо платник офіційно не працевлаштований, стягнення будуть проводитися з усіх виявлених джерел доходів.

Як збільшити суму

Для того щоб розмір аліментних виплат був збільшений на користь дитини-інваліда, необхідно пред'явити в суді в якості доказової бази всі документи, які свідчать про великі фінансові витрати на лікування, реабілітацію та зміст. Це можуть бути:

  • товарні чеки;
  • рахунки;
  • квитки;
  • рецепти.

В результаті розгляду всіх поданих документів судом виноситься рішення про виплату аліментів у чітко фіксованій сумі.

На величину щомісячних відрахувань впливають кілька факторів:

  1. матеріальне становище батьків;
  2. розмір витрат на утримання дитини;
  3. витрати на створення належних умов для життя дитини.

як зменшити

Перегляд суми аліментів у бік зменшення можливий в декількох випадках:

  • розмір щомісячних доходів платника зменшився;
  • збільшилися доходи одержувача.

Також суд може змінити розмір щомісячних аліментних стягнень в сторону зменшення, якщо одержувач є власником великого майна або об'ємної нерухомості.

Крім цього, відповідно до статті 91 Сімейного кодексу, на встановлену суму аліментних виплат впливають сімейний стан кожного з батьків і будь-які зміни в їх щомісячних фінансових надходженнях.

Якщо спочатку аліменти призначалися судом в процентному відношенні до фінансових надходжень, всі зміни також будуть в частках. Якщо ж вони виплачувалися у фіксованій сумі , Зміна розміру виплат також буде у фіксованій сумі.

Фактори, що впливають на зменшення матеріальної допомоги:

  1. Якщо дитина вступила в права спадщини, отримав подарунок у вигляді майна, яке може стати джерелом доходів.
  2. Зменшення розміру щомісячного доходу платника.
  3. Народження дітей в новому шлюбі платника.
  4. Хвороба або інвалідність дітей платника в іншому шлюбі.
  5. Якщо батько має нестабільний щомісячний дохід.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online