Аліменти 70 відсотків - в яких випадках призначить суд

  1. Аліменти при добровільному порядку
  2. Розмір аліментів
  3. Випадок із судової практики
  4. оформлення угоди
  5. Аліменти в судовому порядку
  6. Аліменти за виконавчим провадженням
  7. Приклад з практики
  8. Приклад з практики
  9. Порада

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Часто батькам, який припиняє спільне проживання, не вдається мирним шляхом досягти угоди по аліментах і утримання дітей, в зв'язку з цим дане питання підлягає розгляду та вирішенню судом. Опинившись в подібній ситуації, кожен з батьків задається питанням: «Скільки ж максимально може бути звернене стягнення аліментів?», «У яких випадках можуть досягати аліменти 70 відсотків?», «Як не допустити порушення своїх прав і прав своєї дитини?». Ці та інші питання будуть розглянуті далі.

Аліменти при добровільному порядку

Коли батьки зберігають навіть при розставанні нормальні взаємини, і діють, перш за все, з дотриманням інтересів свого загального неповнолітньої дитини, всі питання його виховання і утримання доцільно вирішувати мирним переговорним шляхом.

Закон для таких випадків передбачив можливість підписання батьками аліментного угоди , Де сторони прописують всі питання, що стосуються матеріального забезпечення спільних дітей (ст. 99, ст. 100 Сімейного кодексу РФ Російської Федерації).

Розмір аліментів

Часто у батьків виникає питання, чи можна їм добровільно встановити аліменти більше, ніж передбачено законом? Батьки можуть встановити будь-який розмір грошових сум, виплачуваних на фінансове забезпечення дитини. Сума може встановлюватися як у фіксованій сумі, так і в процентному відношенні до доходу батька.

Сума може встановлюватися як у фіксованій сумі, так і в процентному відношенні до доходу батька

Стаття 81 Сімейного кодексу Російської Федерації

Однак необхідно враховувати, що розмір грошових коштів, щомісяця припадають на фінансове забезпечення дитини не повинен бути нижче того, який встановлений законом (стаття 81 Сімейного кодексу Російської Федерації). Дане обмеження спрямоване на захист прав неповнолітнього від зловживань з боку недобросовісних батьків, і для забезпечення дитині гідного рівня життя.

При укладанні угоди батьки можуть встановити, що батько зобов'язується сплачувати своїй дитині зміст в розмірі 70 відсотків від своїх щомісячних доходів, і навіть в більше розмірі. Ніяких обмежень на цей рахунок закон не містить, оскільки умови даної угоди сторони встановлюють для себе добровільно.

Але потрібно пам'ятати, що угода не повинна обмежувати права третіх осіб. Умова угоди, за яким з батька мають право утримувати 70 і більше відсотків від доходу на дітей, не повинно мати на меті унеможливити утримання із зарплати іншим боржникам. Такі боржники мають право звернутися до суду і визнати укладену батьками угоду недійсною.

З огляду на, що зараз дуже багато хто бере кредити, часом значні суми, беручи до уваги нестабільність економічної обстановки країни, часто банки стягують заборгованість через суд, згодом через приставів. Бажаючи зробити неможливим отримання банком грошей зі своєї зарплати, боржники укладають фіктивні угоди зі своїми дружинами, за якими до 70 відсотків своєї зарплати йде на виплати по аліментах. Пам'ятайте, що банки мають у своєму розпорядженні штатом кваліфікованих фахівців, всі подібні виверти їм добре знайомі, і вони відмінно знають, як з ними боротися.

Випадок із судової практики

Банк заявив позов до Іванова І.І. і Іванової М.К. про визнання недійсним укладеного ними угоди про сплату аліментів. При розгляді справи було встановлено, що раніше судовим рішенням з Іванова І.І. банк стягнув понад 5 мільйонів рублів за простроченим кредитним договором. Для стягнення цих сум було порушено виконавче провадження. Після цього Іванов І.І. і Іванова М.К. розірвали шлюб і уклали угоди, за умовами якого Іванов І.І. виплачує своїй колишній дружині аліментів в розмірі 70 відсотків від зарплати щомісяця.

Суд позов задовольнив, вказавши, що Іванови після розлучення продовжують проживати спільно однією сім'єю, з чого можна зробити висновок, що вони уклали угоду виключно з метою недопущення утримання грошових коштів із зарплати Іванова І.І. для погашення боргу перед банком.

оформлення угоди

Своє угоду батькам обов'язково потрібно засвідчити у нотаріуса, інакше воно не буде мати законної сили і якщо виникне заборгованість по виплатах, неможливо буде стягнути її в примусовому порядку, шляхом звернення до приставам.

Батьки, звичайно, можуть домовитися про все і усно або закріпити все договором в простій письмовій формі. Якщо платник є сумлінним батьком і буде взяті на себе зобов'язання виконувати справно, ніяких проблем при цьому не виникне. Однак якщо умови домовленостей раптом перестануть дотримуватися, домогтися захисту прав дитини, звернувшись до приставам, не вийти, доведеться звертатися до суду.

Тому якщо батько згоден добровільно платити, краще не шкодувати грошей на нотаріуса, оформивши всі домовленості як наказано законом, щоб потім не звертатися до суду із заявою про стягнення аліментів на дитину і не витрачати ще більше часу і грошей на судові тяжби. Особливо це актуально, якщо за домовленостями батько згоден виплачувати зміст, що перевищує розмір аліментів, встановлений законом. Чи не сходивши один раз до нотаріуса, мати може істотно обмежити інтереси дітей.

Аліменти в судовому порядку

Коли батьки не змогли самі домовитися про те, як вони будуть утримувати своїх спільних дітей, не уклали угоди, мати має право подати заяву до суду, який і призначить конкретний розмір виплат.

Суди стягують аліменти як процентне відношення до доходів батька або фіксовану суму. Чи можуть утримувати суди аліменти в розмірі сімдесяти відсотків від заробітку платника?

При визначенні аліментів як пайова ставлення, ст. 81 Сімейного кодексу Російської Федерації, встановлює наступні розміри від доходу, з огляду на те, скільки дітей перебуває на утриманні:

  • Один - 1/4;
  • Два - 1/3;
  • Три і більше - 1/2.

Як видно з аналізу даної правової норми, навіть якщо під опікою у матері залишаються четверо, семеро і більше дітей, отримати від батька більше половини його заробітку не вийде. Закон чітко встановив верхню межу утримань, що призначаються до виплати з доходу батька.

При виробництві утримання грошових коштів фіксованою сумою, її розмір визначається при кожному конкретному випадку судом індивідуально виходячи з безлічі чинників.

Таким чином, видно, що суд, визначаючи суму або розмір грошових коштів на фінансове забезпечення дитини, встановлює дані утримання в розмірі не більше 70 відсотків від доходу батька.

Встановити аліменти в більшому розмірі суд не зможе, навіть з урахуванням конкретних обставин справи і великої кількості дітей на вихованні у матері, закон йому це забороняє. Це правило встановлено для того, щоб і боржник міг забезпечити собі гідні умови життя, навіть якщо він платить аліменти на утримання дружини до 3 років .

Аліменти за виконавчим провадженням

Якщо платник ухиляється від виконання своїх обов'язків, грошей на своїх дітей матерів не передає, то вона має право звернутися до приставам, для того, щоб стягнути заборгованість, що утворилася примусово.

Примусове стягнення можливо як за виконавчим листом, так і за добровільною згодою.

При зверненні стягувача, пристав збуджує виконавче провадження, після чого всі документи направляє за місцем працевлаштування боржника. Бухгалтерія організації, де працює боржник, отримавши виконавчу документацію, починає виробляти відрахування аліментів із заробітної плати в тому розмірі, який встановлено документами.

Стаття 99 Закону про виконавче провадження наказує, що відняти від зарплати годі й більше її половини, навіть якщо на боржника порушено не одну виконавче провадження. Такі ж правила встановлює і стаття 138 Трудового кодексу Російської Федерації.

Однак в даних нормах права є застереження, що правила про вирахування не більше половини заробітку не має сили, коли мова йде про випадки виплат по аліментах на неповнолітніх дітей. При такій ситуації з аліментників можна вичитати до 70% від їх доходу, але не більше цього.

Дані обмеження максимально можливого утримання із зарплати пояснюються тим, що залишилися у боржника після вирахування коштів повинно вистачати йому на нормальне життя, хоча і з мінімальним задоволенням його потреб.

Але якщо суд може присудити утримувати аліменти в розмірі не більше 50 відсотків, аліменти 70 відсотків стягуються в яких випадках? Розглянемо найбільш поширені випадки, що зустрічаються на практиці.

Варіант 1 - Найбільш поширеною є ситуація вирахування з зарплати до 70 відсотків, коли за платником утворюється заборгованість по аліментах.

Як правило, заборгованість утворюється тоді, коли батько деякий час не працює, за цей період пристави налічують аліменти виходячи із середньомісячної заробітної плати по країні. Або ж на суму аліментів, несплачену вчасно, за заявою матері судом стягується неустойка. Після офіційного працевлаштування, на нове місце роботи боржника направляються виконавчі документи, після чого вираховуються суми, присуджені до щомісячного стягнення, а також суми, спрямовані на відшкодування утворилася за час відсутності постійної роботи заборгованості. При цьому утримання в такому розмір будуть проводитися до тих пір, поки борг не буде повністю погашений. Після цього стягнення знову виробляються в розмірі не більше 50 відсотків від зарплати. Якщо заборгованість утворюється знову, відсоток стягнень знову збільшується.

Приклад з практики

Петров А.В. зобов'язаний виплачувати щомісяця на утримання своїх двох дітей 50 відсотків. За ним утворилася заборгованість по аліментах 35 000 рублів, оскільки кілька місяців він не був офіційно працевлаштований. Після оформлення Петрова А.В. на роботу в ТОВ «Олімп», бухгалтерія отримала від пристава документ про стягнення аліментів з Петрова А.В. 50 відсотків, а також документи на стягнення боргу по аліментах.

Бухгалтерія зобов'язана направляти половину заробітку Петрова А.В. на щомісячне утримання дітей, і 20 відсотків на погашення боргу, до тих пір, поки що утворився борг 35 000 руб. не буде повністю погашений. Після цього у Петрова А.В. вираховуватимуть лише половину заробітку.

Варіант 2 - Утримання за виконавчими листами можуть відбуватися не тільки на аліменти. Якщо боржник має зобов'язання по погашенню за виконавчими документами, пов'язаними не тільки з оплатою утримання дітей, а й іншими, наприклад, виплата боргу банку за кредитним договором, то відрахування з зарплати будуть досягати 70 відсотків, до повної виплати боргу банку. Після цього утримання будуть проводитися тільки по аліментах в тій сумі, яка встановлена ​​судом або угодою.

Варіант 3 - Утримання за кількома виконавчими документами на кількох дітей. Така ситуація нечасто, але зустрічається, коли матері дітей від різних шлюбів самостійно один від одного подають на аліменти через судовий наказ, в різний період часу, не вказуючи на наявність у платника інших дітей, а платник не використовує своє право на оскарження наказу. Загальний розмір утримань може перевищити 70 відсотків. При цьому всі документи набувають законної сили, тому пристав зобов'язаний порушувати за ним виробництво і направляти за місцем працевлаштування боржника для виконання, а бухгалтерія повинна ці документи виконувати. Ні пристав, ні бухгалтерія не мають право оскаржувати ці документи, право таке належить виключно платнику аліментів. Якщо він їм не скористається, утримання будуть проводитися в чіткій відповідності з документами, максимальний відрахування буде 70 відсотків від заробітної плати.

Приклад з практики

Ковальов А.А. платить аліменти - половину заробітку на двох дітей від першого шлюбу. Друга дружина Ковальова О.О. подала заяву про видачу судового наказу на стягнення з нього аліментів на їх спільну дитину 25 відсотків від заробітної плати. При цьому в заяві дружина не вказала, що Ковальов А.А. також має ще двох дітей, на утримання яких з його зарплати виробляються утримання.

Суд видав судовий наказ. Ковальов А.А. копію наказу отримав, проте не подав заяви про його оскарження, наказ набув чинності, був направлений приставам. Пристави, після порушення провадження, відправили документи за місцем роботи Ковальова О.О. У бухгалтерії на виконанні виявилися два судових наказу - перший на утримання з Ковальова О.О. 50 відсотків, другий - на утримання 25 відсотків.

Бухгалтерія зобов'язана робити відрахування по обом документа, проте максимально з Ковальова О.О. буде відніматися 70 відсотків заробітку. Решта недоплачені 5 відсотків будуть накопичуватися заборгованістю.

Порада

При виникненні таких ситуацій, платнику необхідно проявляти більшу активність, оскаржуючи необгрунтовані судові накази, щоб не платити більше, ніж належить за законом. При поданні суду заперечень на незгоду з судовим наказом, вказівки на наявність вже сплачуваних аліментів, наказ буде скасований, справу розглянуто в порядку позовного провадження, аліменти призначені меншого розміру.

Таким чином, аліменти досягають 70 відсотків тільки при самостійному і добровільному встановленні такого їх розміру батьками в угоді, а також при утриманні із заробітної плати боржника під час виконавчого провадження та примусове стягнення.

Опинившись в подібній ситуації, кожен з батьків задається питанням: «Скільки ж максимально може бути звернене стягнення аліментів?
», «У яких випадках можуть досягати аліменти 70 відсотків?
», «Як не допустити порушення своїх прав і прав своєї дитини?
Чи можуть утримувати суди аліменти в розмірі сімдесяти відсотків від заробітку платника?
Але якщо суд може присудити утримувати аліменти в розмірі не більше 50 відсотків, аліменти 70 відсотків стягуються в яких випадках?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online