Як змусити платити аліменти на дитину?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Що робити, якщо колишній чоловік відмовляється платити аліменти? У цій ситуації закон на вашому боці, і приклавши деякі зусилля, ви можете добитися належних виплат на утримання дитини. У цьому огляді фахівці порталу «ЦентрСовета» розкажуть про те, як змусити платити аліменти на неповнолітню дитину.

Перш за все, рекомендуємо спробувати вирішити проблему мирним способом. Якщо у вас вийти звернутися до совісті недбайливого батька, це допоможе вам зберегти час, гроші і нервові клітини. Якщо тато дитини піде вам назустріч, оптимальним виходом буде укладення угоди про сплату аліментів. Для цього обом батькам необхідно звернутися до нотаріуса.

Якщо ж вирішити питання мирним шляхом не вийшло, домогтися виплати аліментів ви можете в судовому порядку. Тут існує два варіанти дій: ви можете звернутися в суд із заявою про отримання судового наказу, або подати позовну заяву про стягнення аліментів. Розглянемо кожен з цих варіантів докладніше.

Для того, щоб отримати судовий наказ, вам необхідно звернутися до мирового суду з відповідною заявою. До складання заяви поставтеся з особливою увагою - якщо воно буде складено неправильно, суддя може відмовити в його розгляді.

Відповідно до ч. 2 ст. 124 ЦПК РФ, заяву про винесення судового наказу має в обов'язковому порядку містити:

  • Назва суду;
  • Ваші дані (прізвище, ім'я, по батькові, адреса, контактний телефон);
  • Дані боржника (прізвище, ім'я, по батькові, адреса, місце роботи;
  • Ваші вимоги;
  • Документи, які підтверджують обгрунтованість ваших вимог.

Відразу варто відзначити, що даний спосіб має ряд мінусів. Так, судовий наказ може бути легко скасовано, наприклад, якщо протягом 10 днів боржник висловить заперечення щодо його виконання. В цьому випадку вам доведеться звернутися в суд повторно. На цей раз - із заявою про примусове стягнення аліментів.

У цьому випадку ваша заява подається і розглядається за загальними правилами позовного провадження. Це означає, що передбачений обов'язковий виклик сторін і можливе оскарження судового рішення. Після того, як суд винесе рішення про стягнення аліментів, вам необхідно отримати виконавчий лист і звернутися в службу судових приставів.

У тому випадку, якщо боржник має офіційне місце роботи, то після порушення виконавчого провадження, йому на роботу відправляється виконавчий лист, для того щоб бухгалтерія могла утримувати аліменти з його зарплати. При відсутності у батька дитини постійної роботи, аліменти розраховуються, виходячи із середнього заробітку по регіону.

Якщо судовий пристав-виконавець не вживає жодних заходів щодо стягнення аліментів, ви маєте право оскаржити його бездіяльність. Про те, як це правильно зробити, ми вже розповідали в статті Куди і як скаржитися на дії судового пристава? Покрокова інструкція.

Окрім звернення до суду, існують і інші способи впливу на боржника по аліментах. Так, відповідно до ст. 157 Кримінального кодексу, за злісне ухилення від сплати аліментів боржника загрожує кримінальна відповідальність. Що розуміється під «злісним ухиленням»? Це може бути:

  • Зміна місця проживання без повідомлення ССП;
  • Приховування боржником місця роботи;
  • Приховування значної частини доходу;
  • Велика сума боргів по аліментів;
  • Несплата аліментів більш ніж за півроку.

Якщо мали місце бути один або кілька пунктів з цього списку, ви маєте право звернутися до правоохоронних органів із заявою про притягнення вашого колишнього чоловіка до кримінальної відповідальності. Чим це загрожує боржнику? За злісне ухилення від сплати аліментів передбачені виправні роботи, або арешт на строк до 3 місяців. Також, при наявності судимості вам буде легше позбавити батька дитини батьківських прав. Згідно ст. 69 СК РФ, злісне ухилення від сплати аліментів на неповнолітню дитину є вагомою підставою для позбавлення батьківських прав. Зверніть увагу, що при цьому батько не звільняється від обов'язків по сплаті аліментів.

При наявності у боржника майна (автомобіль, гараж, дача і т.д.), ви можете звернути стягнення аліментів на нього. Для цього вам необхідно звернутися до пристава з відповідною заявою. Як показує практика, після того, як майно боржника описано судовими приставами, він починає розплачуватися посиленими темпами.

Що робити, якщо колишній чоловік відмовляється платити аліменти?
Що розуміється під «злісним ухиленням»?
Чим це загрожує боржнику?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online