Як зменшити розмір аліментів, судова практика

  1. Причини для зменшення розміру аліментів
  2. Хто має право зменшити аліменти
  3. Зниження аліментів за угодою
  4. Зниження аліментів через суд
  5. Зразок заяви на зниження аліментів
  6. Порядок зменшення аліментів після народження другої дитини
  7. Підстави для зниження суми аліментних виплат
  8. Фактори, які не впливають на суму аліментних виплат
  9. Документи, необхідні для подання позовної заяви на зниження розміру аліментів
  10. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зменшити розмір аліментів на дитину платник може в судовому порядку або за допомогою укладення угоди з іншою стороною.

Стаття 81 Сімейного кодексу закріплює законний розмір аліментів, які щомісяця повинен виплачувати батько:

  • 1/4 доходу на одного сина чи дочку;
  • 1/3 доходу на першого і другого дітей;
  • 1/2 доходу на трьох і більше дітей.

Ця ж стаття закріплює можливість зниження розміру аліментних виплат залежно від обставин.

Крім виплат у вигляді частки від заробітку законом передбачаються виплати конкретних сум. Такий вид аліментів, як правило, платять громадяни, які не мають стабільного постійного заробітку.

Незалежно від виду платежів зниження розміру аліментних виплат відбувається тільки після звернення до суду. У кожному разі судді приймають рішення, спираючись на конкретні дані по обставинам. Тобто в законі не прописані чіткі правила вирішення справ по кожному позову. Незважаючи на це в судовій практиці вироблені деякі загальні порядки щодо зниження розміру аліментів.

Причини для зменшення розміру аліментів

Підстав для зниження розмірів аліментів досить багато, всі випадки індивідуальні.

Причиною може стати недієздатність батьків, з якого повинні стягувати суми. Якщо той з батьків є інвалідом, він не зможе забезпечити повноцінне утримання дітей, так як, швидше за все, своїх коштів йому буде недостатньо навіть для себе.

Важливо! Аліменти знижують інвалідам перших двох груп. Третя група інвалідності дозволяє працювати і забезпечувати себе і дітей.

Наступною причиною зменшення аліментів є наявність у дитини свого заробітку. Діти з 16 років можуть повноцінно працювати, займатися підприємницькою діяльністю. Також вони можуть мати майно і отримувати з нього дохід її здають в оренду квартира, банківський депозит і ін. В такому випадку дитина вже може забезпечити себе необхідним мінімумом. Однак враховується і рівень забезпеченості зобов'язаного батька. Якщо у нього низький рівень доходу або є інші утриманці (недієздатні батьки, діти), то це з більшою ймовірністю вплине на суддю і розмір виплат можуть знизити.

Важливо! Якщо у платника є діти в нинішній родині, яких він повинен забезпечувати, стягнення зменшать відповідно до того, що ці діти не можуть бути забезпечені гірше, ніж діти, які залишилися від попередніх шлюбів.

Ціна аліментів знижується, якщо дитина повноцінно забезпечується державою в дитбудинку або інтернаті. У такому випадку гроші будуть стягувати, наприклад, на покупку додаткових речей.

Якщо людина вже оплачує стягнення дітям з кількох судових рішень, він може звернутися до суду з проханням перерозподілити розмір виплат між дітьми. Позови необхідно подати відповідно до кількості одержувачів: якщо 2 матері подавали на аліменти, то і просити зниження стягнень слід у відповідних судах за місцем проживання цих матерів.

Значно рідше, але бувають ситуації, в яких заробіток платника аліментів настільки великий, що зниження стягнення буде обґрунтованим. Це відбувається тому, що забезпечити нормальний рівень життя можна меншою сумою, ніж 25% від високого доходу платника.

Так само ви можете подивитися відео огляд як зменшити виплату аліментів

до змісту ↑

Хто має право зменшити аліменти

Знизити розмір аліментних виплат має право і одержувач, і сам платник.

Важливо! Для зменшення аліментів платнику обов'язково потрібно подавати позовну заяву до суду. Без його ініціативи суми стягнень знижені не будуть.

Як правило, якщо зменшення хоче стягувач, сторонам досить укласти і запевнити угоду. На практиці такі випадки рідкісні. Найчастіше зниження суми стягнень хоче той, хто їх платить. Якщо сторонам не вдається домовитися, стягнення відбувається через суд. Якщо зручне для обох рішення досягнуто мирним шляхом, слід укласти угоду.

до змісту ↑

Зниження аліментів за угодою

Угода укладається сторонами на папері, з зазначенням розмірів аліментних платежів. Якщо було прийнято рішення, що сума буде становити певний% від заробітку, то треба вказати який саме буде відсоток. В основному, мінімальна сума становить 12%. Якщо домовленості передбачають чітко визначену кількість грошей, то порахувати і вказати конкретні суми або їх позначення, наприклад: 10000 рублів або сума 1 мінімального розміру оплати праці.

Важливо! Документ угоди в обов'язковому порядку повинен бути перевірений і завірений в нотаріальній конторі. до змісту ↑

Зниження аліментів через суд

Як зменшити розмір аліментів у суді? Необхідно довести, що виплачувати призначений раніше розмір аліментів, немає можливості або потреби.

У суді враховуються розмір доходу платника, наявність або відсутність інших дітей або родичів на утриманні. Суддя звертає увагу і на рівень життя дитини в сім'ї позивача.

Якщо раніше аліменти розраховувалися у вигляді процентної частки доходу, то і зменшуватися вони будуть на певну кількість відсотків. У випадку з чітко визначеною сумою виплат, зменшуватися буде щомісячний платіж до конкретної суми грошей. Також важливо розуміти, що тверда сума сплати аліментів призначається в разі відсутності постійного стабільного заробітку. Якщо людина щомісяця отримує певну зарплату (тобто як мінімум постійний незмінний оклад), то розмір аліментів буде обчислюватися у відсотках. При нерівномірних щомісячних заробітках будуть призначені конкретні розміри виплат.

Важливо! Заборгованості зі сплати аліментів не підлягають зменшенню. Також не вийде знизити виплати, поки що накопичилися борги за попередніми нарахування не будуть покриті.

Для надання максимально повної інформації суду слід надавати квитанції або інші копії документів, які підтверджують попередні виплати.

до змісту ↑

Зразок заяви на зниження аліментів

Зразок позовної заяви про зниження розміру аліментних виплат ви можете завантажити за посиланням - Зразок позовної заяви для зниження аліментів . до змісту ↑

Порядок зменшення аліментів після народження другої дитини

Зменшення платежів після появи на світ нових дітей відбувається також через суд. Тут ініціатором слід виступати новому дружину. Наприклад, чоловік завів нову сім'ю, коли вже відбуваються стягнення за позовом від попередньої дружини. У даній ситуації позовну заяву спочатку повинна подавати мати другу дитину, з проханням зрівняти в фінансовому забезпеченні дітей її і від минулого шлюбу чоловіка. Потім з позовом звертається до суду сам платник аліментів, який просить знизити розмір виплат. Перед подачею позову слід сплатити держмито. Судді зазвичай задовольняють такі позови, бо інакше діти від першого і другого шлюбів будуть забезпечені нерівно.

У разі встановлення судом наявності у платника можливості повноцінно забезпечувати всіх своїх дітей, за позовом про зменшення розміру аліментів буде відмова.

до змісту ↑

Підстави для зниження суми аліментних виплат

Підстави для зменшення аліментів можуть бути наступними:

  1. Інвалідність громадянина, який повинен здійснювати виплати (перша або друга група інвалідності);
  2. Дитина вже працює або займається прибутковою економічною діяльністю, від якої отримує достатню кількість коштів своєю працею;
  3. Дитина має дохід з належного йому майна;
  4. Батько, який сплачує аліменти, містить інших недієздатних членів своєї сім'ї;
  5. Дитина повністю знаходиться на державному повноцінному забезпеченні;
  6. Платник аліментів вже здійснює виплати на інших дітей від різних матерів;
  7. Дохід батька, який зобов'язаний платити, дуже високий.
до змісту ↑

Фактори, які не впливають на суму аліментних виплат

Кінцевий розрахунок суми аліментів не залежить від того, наскільки забезпечено батько, який подає заяву про стягнення. Навіть якщо заробіток одного з батьків дозволяє забезпечити гідне утримання сина або дочки, другий батько в будь-якому випадку зобов'язаний перераховувати кошти відповідно до закону.

Також ніяк не впливає на розмір платежів наявність у дитини у власності майна (за винятком ситуацій, коли це майно приносить гроші). Так як володіння майном ніяк не позначається на загальному рівні забезпеченості.

Діти, які отримують пенсійні кошти, також повинні в будь-якому випадку отримувати гроші від батьків.

до змісту ↑

Документи, необхідні для подання позовної заяви на зниження розміру аліментів

Для подачі в суд заяви необхідно сплатити держмито і подати такі документи та їх копії:

  • підтвердження про розірвання шлюбу, завірене в нотаріальній конторі;
  • документи про народження дітей, ще не стали повнолітніми;
  • довідки за доходами, внесками, кредитами підстави погіршення матеріального забезпечення;
  • документи по отриманню грошей в інтересах нового дитини;
  • підтвердження того, що ви будете виконувати інших недієздатних громадян (наприклад, батьків);
  • довідки про погіршення здоров'я.

Крім перерахованих вище даних можна надавати й інші підстави, наявність яких доводить необхідність зниження розміру стягнень.

до змісту ↑

Судова практика

Судова практика у справах такого роду різноманітна, але, як правило, судді задовольняють обґрунтовані адекватні вимоги.

Бувають ситуації, коли чоловік розлучається, заводить нову сім'ю. Половина зарплати йде на оплату іпотечного кредиту, взятого на 20 років, а також необхідно здійснювати аліментні виплати в розмірі 1/4 частини зарплати. У чоловіка народжується нова дитина, дружина перебуває в декретній відпустці необхідно утримувати нову сім'ю. В даному випадку суд вирішив скоротити розмір виплат до 16%. Тут зіграло роль і те, що в регіоні, в якому чоловік проживав з новою сім'єю, прожитковий мінімум був вище, ніж у регіоні проживання колишньої дружини.

Важливо! Світові судді можуть з різних причин не враховувати деякі надані відомості. Якщо рішення мирового судді вас не задовольняє, є сенс звертатися до вищих інстанцій і домагатися визнання своїх вимог обґрунтованими і законними.

Ще один приклад із судової практики пов'язаний з формою аліментних виплат у вигляді процентної частки від доходу платника або у вигляді конкретної грошової суми.

У районному суді Чити розглядалася справа, в якому позивач вимагав встановити виплати у вигляді конкретної грошової суми щомісяця. Але в зв'язку з тим, що платник мав регулярний стабільний дохід, суд не задовольнив вимоги і призначив до виплати щомісяця 1/6 частина від зарплати.

В іншому випадку в Петербурзі, одержувач вимагала встановити стягнення з відповідача у вигляді встановленої суми аліментів, але суддя відмовляв у зв'язку з тим, що відповідач мав роботу з постійною зарплатою. У зв'язку з цим призначалися стандартні 25% від заробітку. У суді не враховувався той факт, що офіційна зарплата у чоловіка була дуже маленькою і 1/4 частини цієї суми не вистачить, щоб забезпечити дитину. І тільки президія міського суду скасував це рішення, призначивши до виплати щомісяця чітко обумовлену суму грошей в розмірі прожиткового мінімуму. Президією були встановлені наступні підстави: відповідач насправді мав більший дохід, так як оплачував кредит на суму більше офіційної зарплати. Також відповідач після розлучення надавав матеріальну допомогу родині за розміром майже дорівнює прожитковому мінімуму. На підставі вищевикладеного було прийнято рішення вирахувати платежі в встановленої судом суми грошей.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online