Як уникнути аліментів на дитину в шлюбі або поза шлюбом

  1. Чи можна не платити аліменти?
  2. законні способи
  3. Як уникнути аліментів на дитину?
  4. Якщо поза шлюбом
  5. Якщо в шлюбі
  6. Як уникнути позбавлення прав за аліменти?
  7. Як уникнути виплат фіксованих аліментів?
  8. Як уникнути аліментів на батьків?
  9. Як через суд відмовитися платити?
  10. В яких випадках одержувач може відмовитися від виплат?
  11. Як зменшити суму виплат?
  12. Повне припинення виплат без суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Погодьтеся, досить-таки дивно звучить, - як уникнути аліментів? У контексті цієї фрази мається на увазі не злісне ухилення від сплати коштів, а звільнення людини від аліментні обов'язки на законних підставах при наявності у нього ряду вагомих аргументів. Давайте разом розберемося, що ж це за такі звільняють обставини, і як уникнути сплати аліментів.

Чи можна не платити аліменти?

Відразу зауважимо, що не платити кошти на утримання своїх дітей, а так само інших членів сім'ї, без поважних причин загрожує настанням негативних наслідків. Якщо людина не платить аліменти безперервно більше півроку, то він автоматично потрапляє в число злісних неплатників. Судові пристави-виконавці мають право застосувати до такого незаконослухняним громадянину найжорсткіші санкції: починаючи з арешту наявного у нього майна і блокування банківських карт і закінчуючи клопотанням перед органами МВС про оголошення особи в розшук і притягнення до кримінальної відповідальності. Очевидно, що просто так, без поважних причин припинити платити аліменти не можна, а також відмовитися від них зовсім, без достатніх підстав. Всі ці причини прямо або побічно вказані в сімейному законодавстві. Поговоримо про них докладніше.

законні способи

Відповідь на питання, як уникнути виплати аліментів, залежить безпосередньо від сформованої у платника життєвої ситуації, а також від того, на чиє утримання вони стягуються. Нагадаємо, що аліменти можуть виплачуватися на наступних членів сім'ї:

  • неповнолітніх дітей;
  • дорослих дітей, старше 18 років, позбавлених працездатності з певних причин;
  • вагітних жінок;
  • дружин, які перебувають у декретній відпустці, займаються вихованням спільну дитину до настання йому 3-х років;
  • дружин чи чоловіків, які доглядають за спільною дитиною-інвалідом;
  • дружин чи чоловіків, в тому числі колишніх, позбавлених працездатності і які потребують надання фінансової підтримки.
  • крім того можна написати заяву на зменшення розміру аліментів - це також є непоганою альтернативою відмови.

Залежно від одержувача, способи звільнення від виплат будуть різні. Постараємося описати найбільш поширені ситуації.

Як уникнути аліментів на дитину?

Найбільш типова ситуація - як уникнути аліментів при розлученні. Найчастіше питання матеріального забезпечення дітей встає при розлученні його батьків. Поряд з позовом про розлучення, жінка - мати дитини, подає позов по аліментах , А іноді батько, плюс до всього, ініціює питання про визначення місця проживання сина чи дочки. Батькові-відповідачу уникнути виплат на адресу дітей на стадії шлюборозлучного процесу можна двома способами:

  • забрати дитину жити до себе, на свою територію;
  • віддати дитині замість регулярних щомісячних аліментів якесь цінне майно.

У першому випадку спільного проживання з дитиною можна досягти тільки за добровільної згоди матері. Якщо ж його немає, то питання доведеться вирішувати строго через суд. У суді потрібно буде довести, що мати робить на дитину негативний вплив, подає йому свої погані приклади і виховання належного не робить. Після того, як суд визначить проживання малюка з батьком, можна буде розраховувати на скасування виплат.

Другий спосіб передбачає укладення спеціальної аліментного угоди в присутності нотаріуса. В угоді прописується, що батько-платник звільняється від сплати регулярних аліментів, так як передає дитині предмет свого майна: автомобіль або гараж, якщо вже бути зовсім щедрими, квартиру або житловий будинок. Такий маневр можливий тільки при укладанні угоди батьками, в суді цієї альтернативи домогтися неможливо. Невеликий нюанс. Передача дитині майна замість аліментів можливо тільки при вирішенні представників органів опіки. Саме вони оцінюють всю справедливість такої угоди. Такі основні способи, як уникнути аліментів на дитину при розлученні.

Закон встановлює, що абсолютно не має значення, народилася дитина в зареєстрованому шлюбі або поза шлюбом. Всі діти в рівній мірі мають право претендувати на захист. Разом з тим, питання, яким чином уникнути аліменти поза шлюбом, має свої характерні риси.

Якщо поза шлюбом

Громадянське співжиття між чоловіком і жінкою ніяких взаємних правових зобов'язань за собою не несе. Згадуючи сплату аліментів на подружжя, хочеться відзначити, що якщо шлюб офіційно укладений не був, то ні вагітні жінки, ні непрацездатні чоловіки, як би вони не потребували допомоги, претендувати на виплати не можуть. З дітьми ж йде все по-іншому. Якщо в документі про народження малюка значаться батько і мати, то вони в повній мірі повинні забезпечувати його, незалежно від того, в шлюбі вони або в розлученні, або ж взагалі перебувають в неофіційних відносинах.

Найчастіше, коли дитина народжена поза шлюбом, при вирішенні питання про призначення аліментів на нього, у цивільного чоловіка раптом виникає питання, - а його чи це, власне, дитина. Такі думки приводять його до оспорювання батьківства. Висловлювати сумніви щодо родинних стосунків з малюком потрібно буде виключно в суді.

Слід заздалегідь подбати про всі докази відсутності спорідненості з дитиною. Саме вирішальне доказ - це експертиза ДНК. Якщо родинний зв'язок за її результатами не буде доведено, то суд визнає оспорювання батьківства, і, в кінцевому рахунку, батько буде звільнений від виплат. Важливе правило. Якщо людина свідомо знав, що він не біологічний батько дитини, і дав згоду в РАГСі на запис його в цій іпостасі, то він не може оспорити батьківство.

Якщо в шлюбі

Крім перерахованих вище способів, є ще один - відмова від своєї дитини. Цей варіант актуальний тоді, коли сумніватися у своєму батьківстві не доводиться, а виконувати свої безпосередні обов'язки немає сил і можливостей. Але ось, завдання. Відмовитися просто так від своєї дитини не вдасться. Таке стане можливим лише за згодою на подальше удочеріння або усиновлення кровного дитини іншою людиною.

Відмова заповнюється у нотаріуса. Документ повинен містити:

  • відомості, що засвідчують особистості дитини і батька, включаючи місця їх проживання;
  • заяву про відмову від свого кровного дитини;
  • згоду на подальше усиновлення (або удочеріння);
  • згоду на подальше позбавлення прав на свою дитину;
  • особистий підпис, число ( завантажити зразок ).

Після того, як буде складено таку відмову, мати може почати приступати до оформлення паперів про позбавлення прав на дитину і її усиновлення іншою особою. Важливо зауважити, що сам по собі відмова від дітей не тягне припинення виплат на них. Вони виробляються навіть після позбавлення прав. Припиняються виплати тільки після усиновлення, коли матеріальною підтримкою малюка зайнявся інша людина.

Як уникнути позбавлення прав за аліменти?

Якщо батько не хоче втрачати своїх прав на дитину, то він ні в якому разі не повинен писати відмову від нього. А якщо вже таке питання був ініційований матір'ю, то в суді доведеться доводити, що батьківські функції батько виконує в повному обсязі. Якщо призначені аліменти, то вони повинні нараховуватися відповідачем строго в термін.

Крім батьківських, за несплату аліментів, можна позбутися прав водійських. Така санкція введена в дію порівняно недавно, з початку цього року. Чи не втратити свої водійські права досить просто - потрібно не допускати заборгованості по аліментних зобов'язань понад 10 000 рублів. Саме за таку суму боргу і вище застосовується ця санкція.

Як уникнути виплат фіксованих аліментів?

Тут теж все банально просто. Відповідь на це питання містить стаття 83 Сімейного Кодексу. У ній прописано, що фіксована сума виплат аліментів призначається в таких випадках:

№ п / пОбставини

1. Якщо батько не працює офіційно. 2. Якщо він має нестабільні, нерегулярні заробітки. 3. Якщо він отримує зарплату в доларах або іншій іноземній валюті. 4. Якщо батько отримує дохід в натуральному вигляді. 5. Інші випадки, коли довести розмір отримуваної батьком прибуток позивачу проблематично, або стягнення відсотка від одержуваного доходу ущемляють інтереси дітей.

Щоб розраховувати на призначення аліментів у вигляді відсотків від заробітку, потрібно, всього-на-всього, офіційно працевлаштуватися і отримувати стабільний регулярний дохід.

Ми по максимуму розглянули всі випадки, як можна уникнути аліментів на дитину. Тепер перейдемо до вивчення обставин, пов'язаних з іншими одержувачами - батьками.

Як уникнути аліментів на батьків?

пункт 5 статті 87 СК дає вичерпну відповідь. Якщо батько в минулому сумлінно не виконувати своїх обов'язків по відношенню до дітей, належним чином не виховував їх, то претендувати на аліменти від них він не має права. Якщо вже він на виплати все-таки претендує, то суд звільнить дітей від аліментів в тому, випадку, якщо ті доведуть цей факт.

Свідченням прострочень по аліментах можуть стати архівні виписки з справ служби судових приставів. Довести факт минулого відсутності у батьків бажання спілкуватися зі своєю дитиною, не прояв про нього турботи, можуть сусіди, родичі, давши свідчення про це в суді.

Як через суд відмовитися платити?

Як тільки у батька-платника аліментів виникли підстави для припинення виплат, він повинен звернутися до суду, який спочатку їх призначив. У позові важливо вказати:

  • найменування судового ділянки;
  • П.І.Б., прописка позивача і відповідача;
  • реквізити судового рішення, що встановлює аліменти;
  • вказівка ​​на обставини, які є підставою звільнення від подальших виплат;
  • виклад прохання до суду звільнити від аліментів;
  • перелік доданих до позову паперів;
  • число і підпис ( завантажити зразок ).

До заяви додаються такі папери:

  • паспорт;
  • документи про акти громадянського стану: про шлюб з позивачем (або розлучення), про народження спільних дітей;
  • документи, що свідчать про виникнення підстав припинення аліментів;
  • судове рішення про призначення аліментів;
  • виконавчий лист;
  • квитанція про сплату мита.

Сума мита, яку доведеться заплатити, в кожному разі буде різна, тому що залежить від ціни позовних вимог. Ціна позову дорівнює сумі виплачених аліментів за один рік. Як встановлюється мито у такій справі, викладено в п. 1 ч. 1 статті 333.19 НК . Винесене судом рішення потрібно направити приставу для припинення зобов'язань і закриття виконавчого справи.

В яких випадках одержувач може відмовитися від виплат?

Випадки відмови від аліментів з боку одержувача рідкісні на практиці, однак, все ж мають місце бути. Причини цього можуть бути наступні:

  • дозвіл батьком виїзду або проживання дитини за кордоном замість сплати аліментів;
  • отримання у власність дитиною квартири, автомобіля та інших матеріальних благ від батька замість сплати аліментів.

Просто так відмовитися від аліментів на дитину, без будь-якої альтернативи можна. Найчастіше оформляються такі домовленості у нотаріуса. Батько, який прийняв рішення відмовитися від отримання аліментів, повинен ретельно зважити всі за і проти, а також оцінити свої фінансові можливості щодо самостійного змісту малюка. Відмовившись одного разу від аліментів, розраховувати на допомогу батька в подальшому не вийде.

Як зменшити суму виплат?

Закон також допускає можливість зміни розміру виплат в подальшому. Життєві обставини як дитини, що одержує аліменти, так і батька-платника, можуть змінюватися. Малюк може почати потребуватиме додаткових витратах. Наприклад, в зв'язку з тривалою хворобою йому потрібно постійно приймати дорогі ліки. Платоспроможність батька також може з роками змінитися. Він може позбутися звичного доходу, у нього можуть народитися діти від нового шлюбу, які також потребують фінансової підтримки.

З метою зміни звичних сум виплат зацікавлена ​​сторона подає позов до суду, яке супроводжується всіма вказують на причини обставин. Якщо ці причини справді вартісні, то суддя, швидше за все, призначить нову суму виплат.

Повне припинення виплат без суду

Підстави анулювання виплат без судового розгляду викладені в статті 120 СК . До них відносяться такі:

  • вісімнадцятиріччя дитини;
  • емансипація дитини;
  • її усиновлення (удочеріння);
  • при аліменти на дружину, в тому числі колишню - придбання нею працездатності і припинення потребу у фінансах, а також реєстрація нею нового шлюбу;
  • смерть одержувача, а так само платника аліментів.

Наостанок хотілося б затвердити, що уникнути аліментів можливо тільки при наявності певних обставин, прописаних в законі і закріплених на практиці. Необгрунтоване самоусунення від виробництва виплат на адресу дітей загрожує негативними наслідками, аж до притягнення до кримінальної відповідальності.

Смирнова Анна Володимирівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з шлюборозлучними процесами і виплатою аліментів. Підготовка документів, в т.ч. допомога в складанні шлюбних контрактів, претензій щодо стягнення неустойок і т.д. Більше 5 років юридичної практики.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Чи можна не платити аліменти?
Як уникнути виплат фіксованих аліментів?
Як уникнути аліментів на батьків?
Як через суд відмовитися платити?
В яких випадках одержувач може відмовитися від виплат?
Як зменшити суму виплат?
Чи можна не платити аліменти?
Як уникнути аліментів на дитину?
Як уникнути позбавлення прав за аліменти?
Як уникнути виплат фіксованих аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online