Як стягнути борг з аліментів

  1. Виконавче виробництво
  2. Джерела коштів для погашення заборгованості
  3. Нарахування та стягнення неустойки на суму боргу
  4. Нематеріальні «важелі впливу» на боржника
  5. Позбавлення батьківських прав за невиплату аліментів
  6. Кримінальна відповідальністю за невиплату аліментів
  7. Чи може боржник бути звільнений від виплати боргу?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зобов'язання виплачувати аліменти покладається на того чоловіка, який живе окремо з дитиною. Розмір і порядок виплати аліментів визначається письмовою угодою або судовим актом (наказом або рішенням суду). Якщо грошові суми не надходять одержувачу в строк, утворюється заборгованість. Іноді сума боргу по аліментах досягає досить значних розмірів і не погашається боржником.

З даної статті ми дізнаємося, що робити з боржником і як можна стягнути борг з аліментів?

Виконавче виробництво

Після отримання в суді виконавчого документа (наказу або рішення суду) про стягнення аліментних боргу, його слід передати до місцевого органу ССП (служби судових приставів) для відкриття виконавчого провадження на підставі цього документа. Боржнику буде направлено постанову і лист з пропозицією добровільно погасити аліментну заборгованість в розмірі та в термін, встановлений судом, на підтвердження чого - представити судовому приставу платіжний документ.

Якщо після закінчення строку платіж не буде здійснене, судовий пристав починає примусове стягнення грошових коштів.

Спершу він збирає всю необхідну інформацію про боржника. Одержувач коштів цілком може посприяти цьому - написати заяву, в якій вказати всі, що йому відомо про місце перебування (можливе місце перебування), місце роботи, додаткових джерелах доходу, наявність банківських рахунків, право власності на майно. Заява складається в простій письмовій формі і подається судовому приставу, який веде справу.

Заява складається в простій письмовій формі і подається судовому приставу, який веде справу

Крім того, в коло обов'язків судового пристава входить самостійний пошук інформації про боржника. Він направляє запити за місцем роботи, в органи реєстрації права власності на нерухоме майно, ГИБДД, Пенсійний фонд, Податкову інспекцію, довідкове бюро. Якщо судовому приставу нічого не відомо про місце знаходження боржника, його оголошують у розшук протягом трьох днів.

Іноді виконавче провадження затягується, борг не стягується, судовий пристав не діє. Чому так відбувається? Причинами цього може бути ...

  • Недосвідченість або необізнаність судового пристава;
  • Висока завантаженість судових приставів роботою;
  • Очікування «винагороди» від стягувача або, навпаки, одержання хабара від боржника для навмисного гальмування процесу стягнення заборгованості. На жаль, хабарництво і раніше широко поширене в колах державних органів, і цим нерідко користуються як посадові особи, так і недобросовісні громадяни, особливо боржники. На вимагання потрібно реагувати скаргами до вищестоящих органів або органів по боротьбі з корупцією.

Якою б не була причина затягування виконавчого провадження, стягувачу ні в якому разі не можна пускати справу на самоплив - обов'язково потрібно сприяти роботі судового пристава. Якщо судовий пристав не діє - потрібно писати скаргу вищій посадовій особі про те, що приписи закону не виконуються, дії по стягненню заборгованості - не відбуваються. Про те, як скласти скаргу на судового пристава - читайте в статті « Аліменти і служба судових приставів «.

Якщо ж вищестояще посадова особа органу ССП ніяк не відреагує на подану скаргу, слід продовжувати писати скарги - начальнику міського, районного, обласного, крайового органу ССП. Незайвим також буде подати копію скарги - в прокуратуру. Детальніше - читайте в статті « Заява в прокуратуру щодо невиплати аліментів «.

Джерела коштів для погашення заборгованості

Якщо боржник працевлаштований і регулярно отримує заробітну плату, стягнути борг можна безпосередньо з заробітної плати, поступово, одночасно з регулярними аліментних платежами, якщо обов'язок їх виплачувати продовжує лежати на ньому. Відповідно до закону «Про виконавче провадження» № 229 від 02.10.2007., Сумарний відсоток стягнень з боржника не може перевищувати 70% від заробітної плати.

Але найчастіше борг зростає саме тому, що платник аліментів - не працює або отримує заробітки з неофіційних джерел, тому стягувати заборгованість так само важко, як і основні аліментні платежі.

В такому випадку стягнення може бути накладено на особисте майно платником аліментів - воно або передається у власність одержувача аліментів, що представляє інтереси неповнолітніх дітей, або продається, а виручені гроші йдуть на погашення боргу (згідно з частиною 1 статті 69 вищевказаного закону). Боржник сам може запропонувати судовим приставам накласти стягнення на конкретне майно на власний розсуд. Однак судовий пристав визначає чергу стягнення майна (згідно з частиною 2-5 статті 69 вищевказаного закону). Крім того, якщо судовим приставам стане відомо про наявність грошових коштів на банківських рахунках боржника, вони також будуть арештовані і підуть на погашення боргу.

Нарахування та стягнення неустойки на суму боргу

Крім того, що з боржника, як правило, не знімаються боргові та основні аліментні зобов'язання, він може бути притягнутий до матеріальної відповідальності за прострочення платежів. Така міра відповідальності називається неустойкою і нараховується в розмірі 0,5% від суми боргу кожен день до погашення всієї заборгованості. Таким чином, непогашений борг не тільки не списується, але щодня збільшується.

Щоб стягнути неустойку, потрібно звернутися до судових приставів - для отримання довідки про точний розмір заборгованості. Потім, з цією довідкою звернутися до судового органу з позовною заявою про стягнення неустойки. Це можливо в будь-який час - закон не обмежує в терміни давності. Але юристи радять - робити це слід періодично, оскільки занадто великий борг і велика неустойка - скоріше ще більше затягне, ніж прискорить процес виплати.

Детальніше про стягнення неустойки читайте статтю « Як стягнути неустойку за аліментами? ».

Крім того, згідно зі статтею 115 Сімейного кодексу РФ, можна зажадати з боржника не тільки суму боргу і пеню, а й відшкодування збитків, які одержувач аліментів поніс у зв'язку з несвоєчасними виплатами. Однак довести причинно-наслідковий зв'язок між простроченням аліментних платежів і збитками - досить складно.

З даного питання Ви можете звернутися за безкоштовною консультацією до юристів нашого порталу!

Нематеріальні «важелі впливу» на боржника

Крім перерахованих вище способів отримати борг з боржника, закон передбачає додаткові способи стимулювати до виплати боргу, що не обтяжують матеріально, а волають до совісті і страху боржника:

  • позбавлення батьківських прав за невиплату аліментів;
  • притягнення до кримінальної відповідальності (за статтею 157 Кримінального кодексу РФ).

Правда, потрібно мати на увазі, що настільки суворі заходи впливу на боржника допускаються далеко не в кожному випадку, а лише в разі злісної невиплати коштів. Розглянемо докладніше.

Позбавлення батьківських прав за невиплату аліментів

Ініціюватиме позбавлення батьківських прав можна в тому випадку, якщо батько, який зобов'язаний виплачувати аліменти, злісним чином ухиляється від виконання обов'язку утримувати дитину або не погашає великий борг по аліментах. Процедура позбавлення батьківських прав - повинна бути виправдана і обгрунтована, вона досить складна, причому не тільки в юридичному плані (збір документів, співпраця з органами опіки та піклування, судова процедура), але і в моральному плані - адже її наслідком є ​​позбавлення батька права приймати участь в житті сина і дочки.

Однак, позбавлення батьківських прав - не звільняє від боргових і аліментних зобов'язань.

Детальніше про процедуру позбавлення батьківських прав на підставі невиплати аліментів - читайте в статті « Позбавлення батьківських прав за несплату аліментів ».

Кримінальна відповідальністю за невиплату аліментів

Залучення боржника до кримінальної відповідальності - також вельми сувора міра, яка може бути застосована тільки судом і тільки на досить вагомих підставах. Кримінальний злочин - злісне ухилення від сплати аліментів - згідно зі статтею 157 КК РФ.

«Злісним» ухиленням закон вважає такі дії, як ...

  • Зміна місця проживання - для ухилення від виплати аліментів;
  • Заниження розміру доходу;
  • Ухилення від пошуку роботи і працевлаштування;
  • Невиплата коштів на утримання дитини довше 9 місяців;
  • Освіта значну заборгованість по аліментах;
  • Отримання попередження від судового пристава про можливе притягнення до кримінальної відповідальності і відсутність будь-яких дій для погашення заборгованості.

Кримінальне законодавство передбачає кілька видів відповідальності за цей злочин:

  • виправні роботи;
  • обов'язкові роботи;
  • арешт;
  • позбавлення волі.

Крім того, судовий пристав може залучати боржника не до кримінальної, а до адміністративної відповідальності, наприклад, обмежувати право на виїзд за кордон, позбавляти права керування транспортним засобом. Іноді ці заходи виявляються ефективними, але загроза отримати судимість, як правило, діє безвідмовно.

Детальніше про всі заходи відповідальності (матеріальної, адміністративної, кримінальної) за невиплату аліментів - читайте в статті « Злісне ухилення від сплати аліментів ».

Чи може боржник бути звільнений від виплати боргу?

У деяких випадках суд може зменшити суму заборгованості, а то і зовсім звільнити боржника від обов'язку сплатити борг. Зрозуміло, для цього повинні бути вагомі підстави - обставини, які перешкоджали виплаті аліментів. Такими обставинами судом можуть бути визнані: важке захворювання, втрата роботи і інші матеріальні труднощі, сімейні проблеми, наприклад, народження дітей або поява інших утриманців. Ці або інші обставини (закон не дає повного, вичерпного переліку можливих причин для утворення боргу) повинні бути доведені на судовому засіданні - підтверджуючими документами, показаннями свідків. Суд приймає рішення, керуючись, в першу чергу, інтересами неповнолітню дитину, але враховує також можливості боржника, його сімейний стан і фінансове становище.

Детальніше про звільнення від виплати аліментного обов'язку - в статті « Звільнення від сплати заборгованості по аліментах ».

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

З даної статті ми дізнаємося, що робити з боржником і як можна стягнути борг з аліментів?
Чому так відбувається?
Чи може боржник бути звільнений від виплати боргу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online