Як правильно подати на аліменти, перебуваючи в шлюбі?

  1. Чи можна і як подати на аліменти в шлюбі
  2. Угода про аліменти
  3. Стягнення аліментів у суді
  4. Документи для стягнення аліментів
  5. Як подати на аліменти поза шлюбом. особливості процедури
  6. зміст позовної заяви (Заяви про видачу судового наказу) про стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як подати на аліменти в шлюбі - питання надзвичайно актуальне, оскільки наявність зареєстрованих подружніх відносин далеко не завжди гарантує готовність обох батьків виконувати обов'язки щодо утримання неповнолітніх дітей. Як подати на аліменти в шлюбі чи поза ним, які документи для цього необхідні і що слід писати в позовній заяві - відповіді на всі ці запитання містяться в цій статті.

Чи можна і як подати на аліменти в шлюбі

Зміст позовної заяви (заяви про видачу судового наказу) про стягнення аліментів

Чи можна і як подати на аліменти в шлюбі

Відповідно до статті 80 СК РФ обоє батьків повинні утримувати своїх дітей до досягнення ними 18 років Відповідно до статті 80 СК РФ обоє батьків повинні утримувати своїх дітей до досягнення ними 18 років. У разі якщо один з них від цього обов'язку ухиляється, кошти стягуються в судовому порядку. При цьому закон не пов'язує виникнення аліментних зобов'язань щодо неповнолітньої дитини з висновком або розірванням шлюбу його батьками.

Угода про аліменти

Угода укладається між батьками в разі, якщо їм вдалося домовитися про порядок сплати аліментів: частоті, сумі і т. Д.

Важливо: документ передбачає обов'язкове нотаріальне посвідчення і подальший контроль нотаріуса за виконанням зобов'язань.

Стягнення аліментів у суді

Якщо ж укладання добровільного угоди з якихось причин неможливо або одна зі сторін порушує його положення, єдина можливість отримати аліменти - звернення до суду по одній з 2 форм:

  • подача заяви про видачу судового наказу (допустима при відсутності у батьків суперечок про батьківство, місце проживання дитини, сумі аліментів і т. д.);
  • внесення позовної заяви про стягнення аліментів.

Важливо: судовий наказ, в силу статті 126 ЦПК РФ, виноситься не пізніше ніж через 5 днів з моменту подачі заяви без проведення судового розгляду і виклику сторін.

Документи для стягнення аліментів

Незалежно від обраної форми звернення за судовим захистом до заяви або позову повинні бути додані такі документи:

  • копія паспорта (іншого засвідчує особу) позивача - в тому числі сторінок, що містять відомості про укладення шлюбу;
  • копії свідоцтв про народження або паспортів (для дітей від 14 років і старше) спільних дітей;
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • довідки про доходи позивача та відповідача;
  • довідка про склад сім'ї (необхідно отримати за місцем проживання позивача, якщо сторони не проживають спільно);
  • квитанція про оплату держмита (надається виключно в оригіналі, в іншому випадку позов або заяву будуть залишені без розгляду).

Важливо: відповідно до статті 57 ЦПК РФ сторона, яка не має можливості подавати заявки та надати суду докази по справі, має право заявити клопотання про надання допомоги в їх зборі.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Таким чином, якщо отримання довідки про доходи відповідача представляє для позивача складність, слід повідомити про це суддю на стадії підготовки до судового розгляду. Клопотання краще заявляти в письмовій формі - із зазначенням причин, у зв'язку з якими довідка не може бути витребувана самостійно.

Як подати на аліменти поза шлюбом. особливості процедури

Порядок стягнення аліментів не залежить від статусу відносин батьків дитини. Тобто не має значення, розведені батьки, перебувають у шлюбі або такий взагалі ніколи не був зареєстрований.

Різниця полягає лише в утриманні пакета документів, переданих до суду разом із заявою про винесення наказу або позову про стягнення аліментів. Так, крім документів, зазначених вище, позивачу, яка не перебуває й не складався в шлюбі з відповідачем, необхідно подати:

  • свідоцтво про встановлення батьківства;
  • свідоцтво про усиновлення (удочеріння) дитини.

При відсутності цих документів стягнення аліментів передує процедурою встановлення батьківства. Вона також проводиться в судовому порядку ( Див. Як відбувається встановлення (визнання) батьківства в судовому порядку? ).

Важливо: якщо батько не визнає себе таким, суд, в силу статті 49 СК РФ, приймає рішення про походження дитини на підставі будь-яких достовірних відомостей, які доводять факт біологічного батьківства. На практиці найчастіше для цього використовується висновок генетичної експертизи.

зміст позовної заяви (Заяви про видачу судового наказу) про стягнення аліментів

Питання про те, як подати на аліменти (в шлюбі чи поза ним), має на увазі очікування рекомендацій щодо складання позовної заяви. Незважаючи на відсутність єдиної форми позову або заяви про видачу судового наказу, наявність всіх необхідних реквізитів і відомостей обов'язково. Так, в документі повинні бути присутніми:

  • найменування суду і адреса його розташування;
  • прізвища, імена та по батькові, а також адреси проживання обох сторін;
  • суть вимог до відповідача;
  • обгрунтування вимог;
  • докази, що підтверджують законність вимог;
  • справляється сума.

Важливо: при стягненні аліментів у твердій грошовій сумі в позовній заяві (заяві про видачу судового наказу) або у доданих документах повинні бути:

  • розрахунок суми аліментів;
  • обгрунтування витрат на утримання дитини.

Витрати розраховуються виходячи з грошової суми, необхідної для забезпечення дитини протягом місяця: витрати на їжу, освіту, розвиток, одяг, відпочинок, лікування і т. Д. При цьому слід додати копії відповідних платіжних документів (чеків, квитанцій тощо.).

Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online