Як правильно написати заяву на розлучення (зразок додається)

  1. Кроки для складання позовної заяви
  2. Позовна заява про розлучення - як правильно скласти?
  3. У яких випадках можна отримати розлучення в ЗАГСі
  4. Як написати заяву про розлучення до РАГСу
  5. Заяву до суду на розлучення - що потрібно знати?
  6. Психологічна сторона розлучення - як себе вести

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заява на розлучення - це документ, що підтверджує бажання одного з подружжя розлучитися. Подати його можуть обидва або один з подружжя в суд або в загс, в залежності від обставин. Нижче ми розглянемо, як написати заяву на розлучення, як правильно писати зразок, і поговоримо про збір необхідних документів.

Нижче ми розглянемо, як написати заяву на розлучення, як правильно писати зразок, і поговоримо про збір необхідних документів

Кроки для складання позовної заяви

  1. Необхідно отримати детальну і достовірну інформацію про розірвання шлюбу, ознайомитися з прикладами позовів, з судовою практикою і рішеннями судів;
  2. Потрібно визначити суд, в який ви збираєтеся писати позов;
  3. Слід сплатити держмито при подачі позову;
  4. Необхідно зібрати документи, зробити їх ксерокопії та скласти позовну заяву, зразок якого представлений в кінці статті;
  5. Якщо у вас не типова ситуація або виникли деякі питання, то краще скористатися консультацією юриста.

Якщо в шлюбі є неповнолітні діти, то подавати позовну заяву потрібно в суд. Якщо подружжя вирішило між собою з ким після розпаду сім'ї залишаться діти, і у них немає претензій з приводу поділу майна, то позовну заяву розглядає Світовий суддя. Якщо подружжя не може прийти до спільного рішення, то позовну заяву розглядає Районний суд. У цьому випадку корисно звернутися до юриста за консультацією.

Позовна заява про розлучення - як правильно скласти?

Щоб скласти позовну заяву про анулювання шлюбу потрібно вказати наступну інформацію: Щоб скласти позовну заяву про анулювання шлюбу потрібно вказати наступну інформацію:

  • назва суду або ПІБ мирового судді, куди подається позов;
  • ПІБ і прописку заявника;
  • ПІБ і прописку чоловіка;
  • місце і дату реєстрації шлюбу, а також дату, коли припинилося спільне проживання;
  • позначку про згоду на розірвання шлюбу коштів другої половини, якщо воно є;
  • вік і кількість народжених у шлюбі дітей, і їх місце проживання після розлучення батьків;
  • текст позову - прохання про розірвання шлюбу із зазначенням основної причини;
  • вимога про поділ майна і стягнення аліментів;
  • підпис заявника і дату подачі позову.

Представлений зразок позовної заяви допоможе вам скласти позов і заздалегідь обміркувати деякі важливі питання.

Позовна заява вимагає наступних документів:

  • копію позову;
  • свідоцтво про шлюб;
  • копії свідоцтв про народження дітей (їх необхідно завірити у нотаріуса);
  • квитанцію про оплату мита;
  • опис майна та відомості про доходи (якщо в позові зазначено вимогу про поділ майна і виплати аліментів);
  • надання інших документів на вимогу суду.

У яких випадках можна отримати розлучення в ЗАГСі

Прохання про розлучення можна подати до РАГСу за місцем реєстрації шлюбу або за місцем проживання. Подати заявку на розлучення до РАГСу і отримати зразок її заповнення можна в наступних випадках:

  1. У шлюбі немає неповнолітніх спільних дітей, і обидва хочуть розлучитися.
  2. Один з подружжя засуджений на ув'язнення терміном більше 3 років.
  3. Чоловік (дружина) без вісті пропав або є недієздатним.

Перший випадок є найпростішим. Заява потрібно скласти за формою №8, в ЗАГСі можна взяти зразок. У даній заяві зазначаються відомості про подружжя, дата укладення шлюбу і основна причина розлучення. Подружжя запевняють свою згоду на розірвання сім'ї підписами.

У другому і третьому випадку заява складається за формою №9, зразок також видається в РАГСі. У даній заяві присутня графа, в якій рішенням суду підтверджується недієздатність і інші обставини.

Як написати заяву про розлучення до РАГСу

Заява на розлучення в ЗАГСі виглядає наступним чином:

  • ПІБ, місце і дата народження, громадянство, національність, місце проживання і дані паспортів подружжя;
  • реквізити запису акта про укладення шлюбу;
  • текст - прохання про розлучення, а також жінка вказує - чи бажає вона зберегти прізвище чоловіка або повертається на своє колишнє прізвище.
  • дата написання заяви та підпис чоловіка / дружини.

У бланку №9 вказується недієздатність одного з подружжя, а в бланку №10 копія постанови суду. Писати заяву про розлучення до ЗАГСу необхідно з наступними документами:

  • свідоцтво про шлюб;
  • квитанція про оплату мита;
  • ІПН, документ, що засвідчує особистість кожного з подружжя.

На роздуми про розірвання сім'ї, подружжю дається 1 місяць, протягом якого, один з них може відмовитися від заяви. Якщо протягом місяця від заяви не було відмови, то розлучення відбувається в присутності двох подружжя або одного з них.

Заяву до суду на розлучення - що потрібно знати?

Перед подачею заяви подружжю необхідно обговорити розділ майна та проживання спільних дітей. При виникненні питань і нерозуміння найкраще звернутися за консультацією до юриста. Також слід враховувати, що все спільно нажите майно між подружжям діляться навпіл.

Розривати шлюб краще відразу ж після того, як подружжя вирішило, чи почали жити окремо. В іншому випадку, якщо суд встановить, що подружжя не проживали разом тривалий час, то майно може бути визнано особистим одного з подружжя, а не нажитим спільно.

Все майно, придбане до шлюбу, вважається особистим і не ділиться. Також до особистого майна відноситься дарча, безкоштовна приватизація і спадок.

Будь позику, борг або кредит, взятий в шлюбі, ділиться порівну. У випадку з іпотекою краще звернутися до юриста, так як тут є деякі нюанси. До особистих і неподільним боргах відносяться всі борги, взяті до укладення шлюбного союзу, аліменти і борги, взяті для задоволення своїх особистих цілей.

Психологічна сторона розлучення - як себе вести

  1. Не приймайте рішення про розірвання сім'ї в запалі емоцій. Дайте собі час заспокоїтися і відійти. Перед тим, як писати позов, звести всі плюси і мінуси розпаду з сім'ї.
  2. Спробуйте зберегти сім'ю. Виведіть чоловіка на відверту розмову, обговоріть претензії, що пред'являються один до одного, і спробуйте знайти способи їх вирішення. Можна записатися до сімейного психолога, який побачить проблему з боку і допоможе вам знайти компроміс.
  3. Погляньте на ваші сімейні відносини об'єктивно. Не звинувачуйте в усьому свого партнера. Подумайте, що особисто ви робите неправильно.

У більшості випадках, при бажанні обох подружжя вище перераховані поради допомагають уникнути розпаду сім'ї, але в деяких ситуаціях все, таки краще розійтися. Якщо в необхідності розлучення немає сумнівів, то постарайтеся зберегти між собою рівні стосунки. Це допоможе кожному з вас легше пережити розпад сім'ї і менше травмувати емоційний стан один одного. До того ж, якщо у вас є спільна дитина, то спілкуватися вам в будь-якому випадку доведеться.

Завантажити зразок позовної заяви на розлучення (.doc)

Позовна заява про розлучення - як правильно скласти?
Заяву до суду на розлучення - що потрібно знати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online