Як подати на аліменти після розлучення

  1. Куди слід подавати на аліменти?
  2. Які необхідні документи?
  3. Порядок дій

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Згідно з нормами Сімейного кодексу РФ навіть після розлучення, незалежно від того, з ким залишилися діти, і мати, і батько повинні брати рівну участь в їх забезпеченні. Для цього і передбачені аліментні зобов'язання, які частіше накладаються на батьків, оскільки після шлюборозлучного процесу діти в більшості випадків залишаються з матерями. Варто відзначити, що не тільки отримання аліментів, а й сам процес розлучення при наявності в сім'ї дітей проходить виключно через суд.

Варто відзначити, що не тільки отримання аліментів, а й сам процес розлучення при наявності в сім'ї дітей проходить виключно через суд

Куди слід подавати на аліменти?

Всі питання, що стосуються сплати аліментів, вирішуються виключно через суд. Для того, щоб точно визначити місце розгляду у справі, слід взяти до уваги наступні правила:

  • Якщо питання стосується лише виплату аліментів, то справу розглядає мировий суддя;
  • Якщо паралельно приймається рішення щодо батьківства або позбавлення батьківських прав, то з позовом працюватиме районний суд;
  • Заява подається до судових інстанцій, розташовані за місцем проживання позивача.

Слід пам'ятати, що суд може стягнути з відповідача аліменти не тільки за поточний період, але і за три попередні роки. Однак це відбувається тільки в тому випадку, якщо раніше на другого з батьків вже накладалося обов'язок сплати аліментів, але він від неї цілеспрямовано ухилявся.

Які необхідні документи?

Перед тим, як звертатися в суд з питання виплати аліментів, слід зібрати пакет наступних документів:

До останнього питання слід поставитися вкрай серйозно: все згадані витрати мають бути підтверджені розписками, чеками, показаннями свідків щодо витрат за минулі періоди.

Повний пакет паперів додається до позовної заяви. Цьому документу слід приділити особливу увагу, оскільки причини відмови суду в розгляді справи найчастіше криються в його некоректну оформленні.

Позовна заява, що подається на аліменти після розлучення подружжя має включати:

  • Найменування судового органу;
  • П.І.Б. і адреси проживання позивача і відповідача;
  • Підстави, які спричиняють вимоги позивача;
  • Список документів, які аргументують прохання;
  • Розрахована сума аліментів.

Варто зазначити, що позивач у справах даного типу звільняється від внесення держмита та інших обов'язкових зборів і платежів.

Секретар мирового судді може відмовити в прийомі представлених документів тільки при наявності однієї з трьох наступних причин:

  • Позовна заява складена невірно: переписати його можна прямо на місці, орієнтуючись на зразок, наявний в будь-якому суді;
  • При порушенні норми підсудності: мировий суддя не розглядатиме справу, в рамках якого не встановлено батьківство - його доведеться передати до суду загальної юрисдикції;
  • У пакеті паперів не вистачає важливих довідок: наявність всіх документів краще перевірити заздалегідь.

Слід пам'ятати, що днем ​​прийому заяви до розгляду вважається день його офіційної реєстрації в канцелярії суду.

Завантажити (obrazec-iskovogo-zayavleniya-o-vzyskanii-alimentov.doc, 15KB)

Порядок дій

Для того щоб не заплутатися в судових процедурах по стягненню аліментів і не упустити важливих моментів, можна орієнтуватися на наступний простий план дій:

Таким чином, стягнення аліментів - процедура не складна. Здійснити її без допомоги юристів здатний будь-який пересічний громадянин. Головне з самого початку серйозно підійти до збору паперів та складання позовної заяви. У цьому випадку питання вирішитися оперативно без зайвих витрат часу і грошей.

Куди слід подавати на аліменти?
Які необхідні документи?
Куди слід подавати на аліменти?
Які необхідні документи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online