Як написати заяву в прокуратуру про невиплату аліментів: зразок скарги

  1. Звернення до прокуратури
  2. Форма і зміст заяви (скарги)
  3. Заява судовим приставам про несплату аліментів
  4. Форма і зміст скарги та заяви
  5. Заяву до суду

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягувач, який не отримує аліментні виплати за виконавчим листом або угодою, не повинен сидіти склавши руки. Законодавство передбачає можливість подання ним ряду скарг і заяв, які сприятимуть стягненню аліментів. Можна писати листи: в прокуратуру, судовим приставам, подавати заяви до суду. Проблема тільки в тому, що не всі знають, наприклад, як написати заяву в прокуратуру про невиплату аліментів. У цій статті будуть дані корисні поради, пов'язані з підготовкою зазначених документів. Крім того, тут ви зможете знайти зразок кожної заяви та скарги.

Звернення до прокуратури

По-перше, варто відзначити, що написати заяву в прокуратуру допустимо в будь-якому випадку, якщо має місце порушення прав отримувача коштів діями або бездіяльністю боржника. Прокуратура - це орган, який для цього і заснований: стежити за тим, щоб законні права громадян дотримувалися. Однак прокурор не розглядатиме всі скарги по суті.

Є в законодавстві таке поняття, як підвідомчість. Кожен державний орган має свою компетенцію, має право займатися певним колом питань, зазначених у відповідних законах.

Тому, якщо є невиплачений борг, то заяву в прокуратуру про невиплату аліментів подати можна.

Але відповідь буде приблизно наступного змісту: стягненням аліментних коштів займаються судові пристави, тому скарга перенаправляється по підвідомчості - до відділу ФССП.

Заява на дії судового пристава: завантажити зразок

Які ситуації по суті розглядають прокурорські працівники?

  1. Випадки, коли судові пристави не діють або діють з порушенням законодавства. Це профільна ситуація для органів прокуратури. Про те, як написати скаргу в прокуратуру в подібному випадку, мова піде нижче. Поки ж відзначимо, що скарга розглядається прокурорськими працівниками по суті. Якщо є порушення, то видається подання з вимогою усунути порушення закону.
  2. Випадки, коли в діях боржника вбачаються ознаки будь-якого злочину. Втім, ініціатором порушення кримінальної справи за ст. 157 КК РФ, за злісне ухилення від сплати коштів на утримання утриманця, цілком може виступати служба приставів.

Форма і зміст заяви (скарги)

Заява в прокуратуру щодо невиплати аліментів на дитину, зразок якого можна на сайті, готується у вільній формі. До нього немає таких строгих вимог, які пред'являються, наприклад, до судового позову.

Скарга на боржника по аліментах: зразок

Структура повинна бути приблизно такою:

  • якась «шапка», де зазначаються відомості про заявника та особу, якій подається заява;
  • основна частина, де описується суть ситуації, що склалася;
  • вимоги заявника;
  • дата, підпис, перелік прикладених паперів.

Щодо змісту такого документа, як скарга щодо несплати нарахованих аліментів, можна дати наступні поради:

  1. Викладайте суть ситуації коротко, але змістовно. Не потрібно розтягувати текст документа на кілька аркушів. Головне - зупинитися на найбільш важливих деталях, але описати їх досить докладно.
  2. Перевірте, щоб написаний текст був логічно зрозумілим, щоб не було фраз, які можна трактувати неоднозначно. Практика показує, що люди, які використовують навіть один зразок заяви в прокуратуру про невиплату коштів, викладають думки неоднаково. Природно, якщо суть проблеми висвітлена плутано і нелогічно, то прийняти рішення по поданою заявою або скаргою не завжди представляється можливим в короткі терміни.
  3. Не забувайте підписувати заяву і вказувати свої докладні контактні дані. Анонімні звернення не розглядаються.

Можна звернутися до юриста в описуваному випадку. Складений ним заяву, є гарантія, буде відповідати всім вимогам закону.

Подавати звернення можна:

  • особисто;
  • поштою;
  • через представника.

особисто;   поштою;   через представника

Таким чином, скаржитися в прокуратуру, безумовно, можна і потрібно. Але необхідно пам'ятати про те, що прокурорські працівники частіше розглядають скарги з проханням притягнути до відповідальності за невиплату аліментів не боржника, а судового пристава.

Якщо ж якісь претензії є до аліментник, то не варто витрачати час на звернення до прокуратури. Є сенс звернутися до співробітника ФССП, ведучому виконавче провадження або старшому судовому приставу.

Заява судовим приставам про несплату аліментів

Будь-яка проблема, пов'язана з виплатою коштів на утримання якоїсь особи, виконанням судового акта, вирішується судовим приставом.

Приклади таких проблем:

  • платник вкриває майно або доходи;
  • за аліментник числиться заборгованість по виплатах;
  • боржник переховується, змінює місце роботи або проживання.

У всіх цих випадках і в ряді інших потрібно скаржитися саме в ФССП.

Пристав може:

  • реалізувати заходи примусового стягнення, наприклад, заарештувати майно, заборонити боржнику керувати автомобілем, виїжджати за межі країни і т.п .;
  • порушити адміністративне провадження з наступним накладенням штрафу на боржника;
  • посприяти в порушенні кримінальної справи щодо злісного ухильника по виплатах, які повинні йти на аліменти.

Якщо має місце бездіяльність пристава, то можна поскаржитися його безпосереднього керівника.

Форма і зміст скарги та заяви

Заява про несплату аліментів і скарга на посадову особу ФССП не мають якоїсь встановленої законом обов'язкової форми. Структура у них приблизно однакова. Різниця є лише в змісті.

Отже, структура зазначених документів повинна бути наступною:

  1. «Шапка» із зазначенням відомостей про заявника та особу, до якої заявник звертається.
  2. Опис ситуації, що склалася.
  3. Обгрунтування позиції заявника.
  4. Вимоги.
  5. Підпис і дата.
  6. Перелік документів, що додаються.

Як написати заяву судовим приставам по аліментах - їх несплаті? Варіантів кілька:

  1. Можна звернутися до юриста, який все зробить за вас, складе грамотне заяву або скаргу, відповідно до закону.
  2. Можна скористатися зразками, наявними на сайті.
  3. Можна попросити бланк заяви у компетентних осіб. Нерідко буває і так, що подібні заяви і скарги пишуться під диктовку посадових осіб.

Як подати заяву за несплату нарахованих аліментів, зразок якого є на нашому сайті? Тут теж існує кілька варіантів.

  1. Можна звернутися до відділу ФССП особисто. Напевно, це самий кращий варіант, тому що є можливість обговорити з приставом деталі, щось підправити в тексті, або вирішити проблему без подачі заяви.
  2. Можна написати лист судовим приставам про несплату аліментів. Підкреслимо, що лист повинен бути з повідомленням і описом вкладення. Повідомлення про вручення стане доказом того, що кореспонденція отримана адресатом.
  3. Можна видати довіреність представникові, який займеться питанням подачі заяви.

Вище зазначалося, що бездіяльність пристава можна оскаржити, звернувшись до його керівнику. Але можна піти й іншим шляхом - подати позовну заяву за несплату аліментів до суду.

Заяву до суду

Коли винесено рішення про необхідність сплати коштів на утримання неповнолітньої чи іншого утриманці, з питання невиплати грошей, можна звертатися в двох випадках:

  • з метою стягнення неустойки;
  • з метою оскарження дій приставів.

У першій ситуації, слід керуватися положеннями Цивільно-процесуального та Сімейного кодексів РФ. СК РФ дає підстави для звернення до судового органу. А ЦПК РФ розповідає як відбувається процес подачі та розгляду заяви, встановлює вимоги до позову.

Якщо заяву до суду подається з метою оскаржити дії і рішення приставів, то тут потрібно звертатися вже до іншого процесуального закону - Кодексу адміністративного судочинства. Саме він встановлює правила подачі адміністративного позову і його розгляду.

Втім, вимоги до різних позовами приблизно однакові. У них повинні міститися відомості:

  • про суд;
  • про позивача і відповідача;
  • про обставини ситуації, що склалася;
  • про статті законів, які регулюють спірну ситуацію;
  • про вимоги позивача.

До позовної заяви додаються документи, які можуть виступити в якості доказів у справі. Оплачується держмито, якщо Податковим кодексом РФ не передбачено звільнення від неї.

Подати позов можна: особисто, через представника, поштою. Якщо заява відповідає вимогам закону, то воно розглядається по суті, виноситься рішення.

Потрібно пам'ятати, що термін оскарження дій приставів дуже короткий - всього 10 днів. Пропускати його не можна.

У разі пропуску, термін можна відновити тільки по дуже вагомих причин: важка хвороба, якісь надзвичайні ситуації тощо

Таким чином, якщо має місце невиплата аліментів боржником, або заявнику видається, що пристави працюють якось не зовсім завзято і законно, то потрібно добре подумати про те, куди звертатися з заявою чи скаргою. Про це йшла мова в цій статті.

Крім того, слід підібрати грамотний і зрозумілий зразок заяви. Такий можна знайти на нашому сайті.

Якщо ж самостійно займатися підготовкою документів немає ніякого бажання, то можна просто звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою. Для професіонала скласти будь-яка заява або скаргу буде нескладно. Головне - вона буде підготовлена ​​грамотно.

Як написати заяву судовим приставам по аліментах - їх несплаті?
Як подати заяву за несплату нарахованих аліментів, зразок якого є на нашому сайті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online