Як дізнатися борг по аліментах

  1. онлайн
  2. через держпослуги
  3. В соціальних мережах
  4. Як розраховується заборгованість по аліментах судовими приставами
  5. Як сплатити заборгованість по аліментах судовим приставам
  6. Відповідальність за несплату
  7. Чи можна списати аліменти?
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо сім'я розпалася, то батько, з яким залишаються діти, має право отримувати від колишнього чоловіка гроші на утримання дітей, які проживають з ним.

Частина колишнього подружжя просто домовляються між собою, інші підписують угоду про виплати на утримання дітей у нотаріуса, але переважна більшість батьків, які залишилися з дітьми, змушені подавати позовну заяву на аліменти на користь неповнолітніх дітей.

ЗМІСТ СТАТТІ:

Часто виплати на дітей затримуються з причин, що не залежать від платника, або він не в змозі перерахувати необхідну суму вчасно: немає фізичної можливості це зробити або він знаходиться у важкодоступному місці, або поблизу немає ні банку, ні поштового відділення, за допомогою яких платник аліментів зміг би перерахувати гроші.

Для таких випадків передбачено кілька можливостей, де дізнатися про заборгованість. Наприклад, у судових приставів або декількома способами в інтернеті.

Так як аліментні зобов'язання за виконавчим листом контролюються судовим приставом, який веде цю виконавче провадження, до нього в будь-який час може звернутися особа, яка здійснює виплати.

При зверненні такої особи, пристав зобов'язаний назвати суму прострочення, якщо вона є, а також озвучити термін виплати і відповідальність за несвоєчасне перерахування грошей.

Дізнатися суму у пристава можна в різних режимах:

  • особисто відвідати пристава;
  • зробити письмовий запит;
  • подзвонити в службу ФССП;
  • перевірити, чи є прострочені аліментні зобов'язання на сайтах ФССП або держпослуг;
  • через додаток в соцмережах;
  • використовувати спеціальну програму в мобільному телефоні.

В даний час в РФ створено Банк даних виконавчих проваджень (Положення п.3 ст. 6.1. ФЗ «Про виконавче провадження»).

Туди вносяться дані про всі юридичні і фізичних осіб, які мають заборгованість за виконавчими виробництвам. Тому питання, як дізнатися заборгованість по аліментах на прізвище вже не є наріжним каменем.

Як тільки фінансові зобов'язання по покриттю боргу виконуються, інформація про боржника видаляється, або, якщо заборгованість погашена не в повному обсязі, виправляється.

Дані про боржника містять такі відомості про виконавче провадження:

  • номер і дату порушення судового провадження;
  • реквізити ухвали суду;
  • короткий запис про предмет виконання;
  • сума боргу;
  • дані пристава, який займається виробництвом.

онлайн

Подивитися дані про заборгованість по аліментах можна двома шляхами:

  1. На сайті ФССП.
  2. На Єдиному порталі держпослуг.

У першому варіанті досить зайти на сайт fssp.ru і знайти там напис «Банк даних виконавчих проваджень». Натиснувши на цей напис, користувач потрапляє на сторінку з інформацією та формою пошуку. Реєструватися для входу на сайт не потрібно.

Для пошуку потрібної інформації досить заповнити наступні відомості:

  • регіон, в якому відкрито виконавче провадження, для цього перейти на вкладку «Територіальні органи» і вибрати там відповідні назви;
  • прізвище та ініціали передбачуваного боржника;
  • дату народження.

Заповнивши пошуковий запит, платник натискає на кнопку «Пошук» і отримує список боржників з озвученими номерами справи, наказу про відкриття виконавчого провадження і т. Д.

Орієнтуючись на ці відомості можна знайти запис про конкретну людину. Тут є можливість дізнатися суму заборгованості, і, при необхідності, оплатити її онлайн.

Скористатися системою пошуку можуть як самі платники, так і одержувачі. Необхідно врахувати один нюанс: при пошуку потрібно вибрати вкладку «Пошук по фізичних особах», так як аліментні зобов'язання можуть бути тільки у фізичних осіб.

через держпослуги

Другим способом, з'ясувати про аліментні борги через інтернет, є пошук на сайті держпослуг, зайти на який можна за посиланням www.gosuslugi.ru. Відмінністю від пошуку на порталі ФССП є те, що тут необхідна реєстрація.

Це зробити досить просто, потрібно тільки ввести ім'я та прізвище і, на вибір - номер мобільного телефону або адресу електронної пошти. Пройшовши реєстрацію, користувач відразу потрапляє в свій особистий кабінет.

Пройшовши реєстрацію, користувач відразу потрапляє в свій особистий кабінет

Щоб дізнатися про проблему-онлайн, на головній сторінці сайту знаходимо вкладку «Органи влади», потім вибираємо і помічаємо Федеральну службу судових приставів, потім зі списку послуг вибираємо «Надання інформації по знаходяться у виконанні виробництвам».

Далі все відбувається так само, як і в першому варіанті - вводимо персональні дані боржника і номер виконавчого провадження.

В соціальних мережах

Суму боргу за виконавчим листом можна дізнатися і в таких популярних соціальних мережах, як Однокласники і Вконтакте, всього лише потрібно завантажити додаток «База даних виконавчих проваджень по аліментах» і підписатися на регулярні оновлення.

Підписавшись на оновлення, користувач буде отримувати такі відомості, як:

  • повідомляти про спроби з'явилася заборгованість по аліментах;
  • дані про зміну боргу, такі як збільшення або зменшення при частковому погашенні або повідомлення про повне погашення боргових зобов'язань;

Такий спосіб отримання інформації - оптимальний варіант для батьків, які не пам'ятають, коли востаннє виплачували гроші або переглядали Банк даних або забувають, взагалі, перевіряти свої борги.

Як розраховується заборгованість по аліментах судовими приставами

Якщо громадянин має зобов'язання за виконавчим листом, але не знає - яким чином і скільки він повинен платити, необхідно перевірити борги з аліментів у судових приставів і з'ясувати, яким чином будуть розраховуватися суми виплат по його виконавчого провадження.

Існує три види розрахунку:

  1. За розміром прожиткового мінімуму в регіоні.
  2. На підставі розміру доходів боржника по аліментах.
  3. Відповідно до мінімальним розміром оплати праці (МРОТ) по країні.

Перший метод розрахунку застосовується, якщо платник не має офіційного доходу. Сума виплат розраховується пропорційно з показником прожиткового мінімуму (ПМ) по регіону кратно цього мінімуму, вказаною у виконавчому листі. При зміні ПМ сума аліментних зобов'язань перераховується

Другий метод застосовується в разі, якщо боржник працює офіційно і є можливість простежити його дохід або розмір заробітної плати. згідно з положеннями ст. 81 СК РФ на одну дитину виплачується 25%, на двох - 33%, на трьох і більше дітей - 50% від доходу платника.

Якщо неплатник працює, але не оформлений на роботі офіційно і немає можливості дізнатися розмір його зарплати, то при розрахунку виплат застосовується третій метод, на підставі показника МРОТ.

Для розрахунку застосовується середній розмір зарплати по регіону, далі розрахунок йде за другим методом, в частках від середнього розміру заробітної плати.

Як сплатити заборгованість по аліментах судовим приставам

Процедура стягнення боргів складається з наступних дій:

Примусове утримання із зарплати сум, що перевищують звичайні платежі до тих пір, поки весь борг не буде погашений. Виявлення додаткових доходів. - Виявлення майна, належного боржнику і оцінка його вартості. У разі неможливості погасити борг шляхом утримань із зарплати - арешт банківських рахунків і перерахування грошей з рахунків одержувачу аліментів. Продаж майна боржника та погашення боргу з виручених при продажу засобів.

У будь-якому випадку пристави змусять боржника заплатити весь борг, тому правильніше буде самому дізнатися суму і добровільно її погасити шляхом перерахування на рахунок одержувача, поштовим переказом, або будь-яким іншим шляхом, при цьому обов'язково вказавши, що гроші йдуть на погашення заборгованості.

На сайті ФССП показані всі способи оплати боргу

На сайті ФССП показані всі способи оплати боргу

Відповідальність за несплату

Якщо громадянин ухиляється від виплат за виконавчим листом, то для нього може наступити три види відповідальності:

  1. Громадянська. Виплата неустойки за прострочення платежу, вона становить 0,5% від суми боргу за кожен день затримки виплат, при цьому стягується тільки в разі, якщо прострочення сталося з вини самого платника.
  2. Адміністративна. Штраф, арешт майна або банківських рахунків, позбавлення водійських прав, заборона на виїзд з країни.
  3. Кримінальна. При наявності злісного ухилення від виплати аліментів згідно зі ст. 157 КК РФ існує кримінальна стаття. Передбачені кілька варіантів покарання: виправні або примусові роботи до одного року, арешт до трьох місяців, або, в разі особливо піддаються боржників - позбавлення волі до одного року.

Тому, якщо вже суд виніс рішення про стягнення, то борг по аліментах краще не накопичувати, а будь-якими шляхами дізнатися свою заборгованість і постаратися погасити її в найкоротші терміни, тому що в будь-якому випадку ФССП знайде спосіб їх стягнути.

Чи можна списати аліменти?

Бувають випадки, коли боржник не може виплачувати допомогу на дитину з поважних причин, повний список причин, за якими боржника можуть звільнити від виплати за виконавчим листом, зазначений в ст. 114 СК РФ .

У будь-якому випадку має боржник можливість виплачувати необхідні суми в даний час чи ні, не зайвим буде дізнатися заборгованість по аліментах у судових приставів з тим, щоб з часом, коли матеріальне становище або здоров'я боржника покращиться, для нього не стала ударом сума заборгованості, що накопичилася.

висновок

Величезна кількість платників за виконавчим листом, не знаючи точної суми боргу, не маючи можливості поговорити з стягувачем аліментів, мають масу проблем з виконанням своїх зобов'язань.

При цьому по ряду причин, не всі боржники по аліментах можуть відвідати ФССП. Тому і були розроблені сервіси, через які, навіть не виходячи з дому, можна дізнатися суму боргу і сплатити заборгованість.

Якщо виникають питання по темі статті, задайте їх у коментарях або черговому юристу сайту. Також телефонуйте за вказаними телефонами. Ми обов'язково відповімо і допоможемо.

Чи можна списати аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online