Людмила Чурсіна: "В СРСР боялися, що втечу за кордон"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чурсіна. Актриса ніколи не закохувалася в своїх колег

- Людмила Олексіївна, в минулому році ви знялися в двох серіалах: "Інтерни" і "Закрита школа". Якими пропозиціями вас радують сьогодні режисери?

- Сьогодні всі актори незатребуваність. Але мені гріх скаржитися. Я задіяна в репертуарних спектаклях, в антрепризах. До сих пір граю Настасію Пилипівну в спектаклі "Ідіот". Ми з колегами знаходимося в одній віковій категорії, тому граємо не вік, а тему. Достоєвський і сам говорив, що цей образ увібрав риси характеру всіх жінок, яких він знав у житті. Адже коли жінка заглянула по ту сторону життя - це важливіше, ніж просто гладеньке личко ...

- Вам приписували бурхливі романи з відомими чоловіками. Втрачали голову від любові?

- У мене було все. Але я ніколи не закохувалася в своїх партнерів. Іноді наміри були, але я розуміла, що це буде заважати. У мене і зараз мало друзів серед акторів. При цьому у мене з усіма завжди були чудові стосунки. Я людина мирний і для мене згоду - єдина умова в роботі. Якщо починаються чвари або інтриги, йду, стаю, як манкурт.

- А це правда, що, будучи дружиною сина Генерального секретаря ЦК КПРС Юрія Андропова, Ігоря, ви допомогли якомусь артисту зустрітися з сином-неповерненцем ...

- Син радянського актора Ігоря Дмитрієва (в картині "Шерлок Холмс і доктор Ватсон" грав інспектора Грегсона) залишився за кордоном і від нього довго не надходило жодної інформації. Родичі переживали. І я з радянської кіноделегаціей поїхала в Індію, а з нами в усі поїздки приставляли "стукача". Але мені вдалося там зустрітися з цим хлопцем, передати лист від батька і привезти звісточку від нього.

- Після тріумфу картини "Донська повість" ви об'їздили зі своїми іншими фільмами багато країн, але потім стали невиїзної. Що сталося?

- Після Гран-прі за роль у фільмі "Журавушка" на фестивалі в Сан-Себастьяні мені запропонували трирічний контракт з Голлівудом, але виставили умову: "Ви повинні знятися в п'ятнадцяти фільмах". Наші чиновники від культури стали лагодити мені перешкоди, переживали, що мені доведеться зніматися оголеною. Я легковажно поставилася до всіх пропозицій і сама дозволила чиновникам все зіпсувати. У підсумку ці обставини змусили мене відмовитися від усіх пропозицій.

- Виходить, вас перестали випускати за кордон, щоб не було спокус там зніматися?

- Були інші причини. У ті роки я була членом журі на кінофестивалях в Аргентині і Колумбії, і там за мною почав доглядати західний продюсер. Він слав мені телеграми, передавав букети квітів з записками. Але роману між нами не було. Потім він приїхав до мене на кінофестиваль в Москву, і там хтось "стукнув" куди потрібно. Через багато років, коли все це кануло в Лету, тодішня завідувачка відділом культури повідала мені свою версію тієї історії. Я запитала, чому мене не пустили в Італію, в інші країни? Вона розповіла, що в їх адресу надійшов лист про те, що у нас з цим продюсером бурхливий роман і я збираюся виходити за нього заміж і виїжджати з країни. Думаю, накляузнічалі ще й тому, що я була активним членом ЦК ВЛКСМ, делегатом комсомольських з'їздів.

- А ваша близькість до влади якось допомогла вам у творчому житті або в побутовому плані?

- Все, що у мене є в житті, я заробила сама. Від держави отримала тільки однокімнатну квартиру в 27 квадратних метрів. Решта добудовувала, доплачували, обмінювала і ремонтувала. У Петербурзі, на Петроградської стороні, у мене залишився цілий пантеон квартир: в однієї знімала куток, потім друзі пустили в маленьку кімнатку. Потім дали кімнату в комуналці, після - двокімнатну квартиру, яку я відремонтувала і розміняла. У той період я моталася на зйомки відразу в трьох картинах, щоб вистачило на ремонт, чоловік тоді не працював.

На жаль, наші дороги з Володимиром Фетіним розійшлися. Він був чудовий режисер ( "Смугастий рейс"), жили ми біля "Ленфільму", і як тільки я їхала, починалися друзі, чарки, він не міг відмовитися від зайвої чарки ... Мені не вдалося побороти це в ньому. Ми залишалися в добрих відносинах до кінця, я і в лікарню до нього ходила, коли він туди потрапив. А коли він пішов з життя, я знімалася в Ризі.

В ту ніч о пів на другу відчула, як у мене заклякли руки і ноги. Не могла зрозуміти, що відбувається. Коли повернулася додому, на вокзалі мене зустрів другий чоловік і повідомив, що Володя помер. Його друг, який був в той момент з ним, сказав мені, що смерть наступила о пів на другу ночі. Потім я приводила його в порядок, допомогла в організації похорону. При всій його товариськості Володя до кінця днів залишився самотнім людиною ...

Олена Гранішевская

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Якими пропозиціями вас радують сьогодні режисери?
Втрачали голову від любові?
Що сталося?
Виходить, вас перестали випускати за кордон, щоб не було спокус там зніматися?
Я запитала, чому мене не пустили в Італію, в інші країни?
А ваша близькість до влади якось допомогла вам у творчому житті або в побутовому плані?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online