Довіреність на виїзд дитини за кордон: де можна оформити, скільки коштує довіреність на дитину

  1. законодавчі нормативи
  2. Документи для оформлення
  3. нюанси оформлення
  4. Як правильно оформити згоду на виїзд неповнолітньої дитини за кордон

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відпочинок за кордоном з кожним роком стає все популярнішим серед росіян. Мільйони громадян нашої країни відправляються в закордонні поїздки набратися свіжих сил на узбережжі теплих морів, або подивитися далекі країни, ознайомитися з їх пам'ятками і культурою місцевих жителів.

Багато з туристів беруть в подорож і неповнолітніх дітей, щоб розділити зі своїми дітьми радості відпочинку. Але перетин кордону з дитиною обумовлено цілим рядом бюрократичних нюансів. Одним з них є оформлення офіційної згоди на його виїзд за межі країни. Коли ця процедура необхідна, і як оформити довіреність на дитину?

законодавчі нормативи

законодавчі нормативи

Довіреність оформляється в разі, якщо неповнолітня дитина перетинає кордон з одним з батьків - матір'ю або батьком. Особливості законодавства різних країн по-різному регламентують процедуру перетину державних кордонів, у тому числі громадянами з малолітніми дітьми. Тому, збираючись в закордонну поїздку, громадянам слід орієнтуватися не тільки на чинне російське законодавство, а й на закони країни призначення.

При відвідуванні найпопулярніших серед наших громадян курортних країн - Єгипту і Туреччини, - ніяких додаткових документів, окрім прописаних в російських митних нормативах, оформляти на дитину не буде потрібно. Митні правила РФ не вимагають оформлення довіреностей, якщо дитина виїжджає з країни з батьком, усиновителем або законним опікуном. Інша справа, країни Євросоюзу, що входять в зону Шенгенських угод. Щоб перетнути кордон цих держав батькові з малюком, потрібно мати на руках офіційну згоду на це другого з батьків.

До країн, де оформлення довіреності на дитину необхідно відносяться практично всі країни ЄС. Тому, збираючись скористатися для відпочинку з малюком такими популярними туристичними напрямками, як Греція, Чехія, Великобританія, Іспанія, Італія, Німеччина чи Франція, слід подбати про збір всього необхідного пакету документів. В іншому випадку, поїздка замість приємних вражень залишить лише спогади про проблеми з місцевими митними чиновниками.

Крім країн Європейського союзу, громадянам РФ буде потрібно оформляти згода другого з батьків на перетин кордону з деякими державами СНД, наприклад, з Україною та Білоруссю. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію на кордоні, рекомендується заздалегідь довідатися, які документи потрібні для в'їзду в кожне конкретне держави. Зробити це можна зателефонувавши в посольство або консульство цієї країни, або зайшовши на їх офіційний інтернет-сайт. Якщо ви оформляєте туристичну путівку, довідатися про бюрократичних особливості перетину кордону можна у працівників турагентства.

Зрідка виникає ситуація, коли неповнолітній поодинці перетинає кордон. Наприклад, коли він вирушає в гості до закордонних родичам або знайомим, а батьки не мають можливості супроводжувати його в поїздці. Або він їде в групове подорож по путівці з однокласниками під наглядом педагога.

У таких випадках, наявність дозволу від батьків на виїзд дитини за кордон необхідно в усіх країнах. Документально оформлена згода зажадають і російські митники - без нього дитину просто не випустять за кордон.

Документи для оформлення

Документи для оформлення

Митне законодавство РФ дає перелік документів, необхідних для складання довіреності. Оформити її можна, відвідавши нотаріуса. Він допоможе скласти папір у відповідності з усіма юридичними нормативами і запевнить. Після цього документ набуде юридичну силу і стане законною підставою для отримання дозволу на перетин малюком кордону. Список документації, яку потрібно зібрати, перед тим, як оформити довіреність на дитину:

  • Документи неповнолітнього громадянина - метрики про народження з вписаними в них батьками, якщо дитина досягла віку чотирнадцяти років, то буде потрібно також пред'явити його паспорт.
  • Якщо мати або батько змінили після народження малюка прізвище, слід додати відповідні документи - довідку з установи РАГСу про укладення шлюбу , Або з паспортного столу з відомостями про зміну паспортних даних.
  • Письмовий дозвіл на виїзд за межі Росії від другого з батьків, засвідчене його особистим підписом. Коли діти відправляються в закордонну поїздку під наглядом третьої особи, потрібно представити згоду обох батьків. В даному випадку дозвіл може оформлятися як від імені обох батьків на єдиному аркуші, так і від кожного окремо.
  • Документ, що підтверджує права і обов'язки уповноваженої особи, під наглядом якого малюк перетинає кордони держави. Потрібно, якщо дана особа є офіційним опікуном дитини.
  • Також для опікуна потрібно подати нотаріусу ксерокопію свого посвідчення особи (паспорта РФ, закордонний паспорт або документів, які їх замінюють).
  • Надати інформацію про мету закордонної поїздки - відпочинок, навчання, лікування.
  • Відомості про орієнтовний час перебування неповнолітнього за кордоном (вказані в отриманої на його ім'я загранвізе).

У деяких випадках другий з батьків не дає дозвіл на вивезення дитини за кордон. Найчастіше таке трапляється після розлучення, коли між колишнім подружжям продовжують зберігатися напружені відносини. Або батько чи мати не можуть дійти згоди, на чиєму опікою залишиться їх чадо після розірвання шлюбу. Вихід з подібної ситуації можливий тільки один - подача позовної заяви до судових органів з вимогою дозволити дитині виїзд за кордон без згоди другого з батьків.

Суд може піти на такий крок, якщо встановить, що батько чи мати не дає свою згоду на поїздку без будь-яких видимих ​​причин, тільки з бажання заподіяти колишньої половині додаткові неприємності. Додатковим фактором, здатним схилити суддю до видачі дозволу, служать вагомі докази необхідності виїзду малюка за кордон - наприклад, для термінового лікування або навчання.

Інше актуальне питання - чи можна на дитину оформити довіреність, якщо встановити місце проживання другого з батьків не представляється можливим? Таке буває, якщо він є злісним ухильником від сплати аліментів, або знаходиться у федеральному розшуку за скоєння злочину. А іноді батьки малюка просто не розривають один з одним все відносини, не підтримуючи жодного зв'язку. Виходом тут знову ж є судова ухвала, що встановити знаходження батька або матері неповнолітнього неможливо. Для митників ряду країн, судова ухвала може замінити проста довідка з поліції або паспортної служби, що місце проживання розшукуваного громадянина невідомо.

Якщо один з біологічних батьків позбавлений батьківських прав, то юридична необхідність в затребування його згоди автоматично відпадає. При виїзді за кордон матері-одиначки з дитиною згоди біологічного батька також не буде потрібно: достатньо буде пред'явити метрики малюка, де в графі «батько» стоїть прочерк.

нюанси оформлення

нюанси оформлення

При наявності всієї необхідної документації, сам процес оформлення займає небагато часу, зазвичай близько півгодини. Нотаріус роздруковує готовий типовий бланк, в який і вносяться всі необхідні дані. Вся відповідальність за правильне складання документа лягає на нотаріуса. Для засвідчення дозволу потрібно особиста присутність в нотаріальній конторі другого з батьків. Якщо це неможливо з об'єктивних причин, наприклад, внаслідок важкої хвороби, запевнити документ має право його офіційний представник.

Окреме питання - скільки коштує оформити довіреність на дитину? Якогось державного збору за документ митним законодавством не передбачено. Платними є лише робота нотаріуса і супутні витратні матеріали. Згідно з чинним прейскурантом, оформлення згоди буде коштувати:

  • 600 рублів, якщо довіреність оформляється від імені одного громадянина.
  • 700 рублів - складання документа від імені обох батьків дитини.

Залежно від регіону проживання вартість послуг нотаріуса може незначно відрізнятися. Документ має строго певний час дії, яке вказується в його тексті. У зв'язку з цим, у батьків виникає питання - чи слід оформляти згоду на повторну поїздку дитини за кордон, якщо термін дії попереднього документа ще не закінчився? Згідно з юридичними нормативами, документ дає право тільки на одне перетинання кордону, тому скористатися ним двічі не вийде.

На відміну від закордонних подорожей, поїздки дитини територією країни ніяких додаткових дозволів не потребують. Він може переміщатися по території Росії як з одним батьком, так і під наглядом опікуна або іншої відповідальної особи, наприклад - педагога в складі шкільної групи. Аналогічне законодавство діє і в ряді держав ближнього зарубіжжя, що входять в Євразійський митний союз.

Якщо в процесі оформлення у вас виникнуть будь-які непередбачені труднощі, найкращим виходом буде звернення до послуг професійного юриста. Фахівець, який працює в сфері митного права , Зможе надати вичерпну консультацію по всіх виниклих питань.

Якщо вирішити проблему, пов'язану з оформленням дитячої довіреності, ніяк не виходить, висококваліфікований юрист зможе грамотно представити ваші інтереси в будь-якої інстанції - починаючи від візових і митних служб, і закінчуючи судовими інстанціями.

Як правильно оформити згоду на виїзд неповнолітньої дитини за кордон

Post Views: 11

Коли ця процедура необхідна, і як оформити довіреність на дитину?
Інше актуальне питання - чи можна на дитину оформити довіреність, якщо встановити місце проживання другого з батьків не представляється можливим?
Окреме питання - скільки коштує оформити довіреність на дитину?
У зв'язку з цим, у батьків виникає питання - чи слід оформляти згоду на повторну поїздку дитини за кордон, якщо термін дії попереднього документа ще не закінчився?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online