Чи потрібно включати ПДВ в кадастрову вартість

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У судів немає єдиного підходу до того, чи варто враховувати податок на додану вартість при встановленні кадастрової вартості

Андрій Гордєєв / Відомості

У судів немає єдиного підходу до того, чи варто враховувати податок на додану вартість (ПДВ) при встановленні кадастрової вартості, йдеться в листі Мінекономрозвитку до Верховного суду, відправленому в кінці квітня (про лист повідомив «Інтерфакс», «Ведомости» також ознайомилися зі змістом ). Наприклад, Верховний суд Татарстану написав у визначенні, що ПДВ не підлягає включенню до кадастрову вартість, оскільки вона використовується не для продажу, а в якості основи для податку на майно фізичних осіб, пише Мінекономрозвитку. А Московський міський суд вважає, що правильно визначати ринкову вартість, на яку орієнтується кадастрова, з урахуванням ПДВ.

Мінекономрозвитку просить Верховний суд узагальнити практику, щоб дати судам роз'яснення і забезпечити однаковість.

Саме міністерство вважає, що у визначенні вартості не повинно відбиватися включення або невключення ПДВ. Вартість одного і того ж об'єкта не повинна залежати від режиму оподаткування продавця і покупця, коментує представник Мінекономрозвитку.

Методичними вказівками для оцінювачів передбачено, що ринкові ціни для визначення кадастрової вартості не коригуються на витрати по угоді, оскільки не характеризують об'єкт нерухомості, а визначають специфіку угоди і будуть відрізнятися в залежності від того, як власник вступає в угоду щодо об'єкта нерухомості, пояснив представник Мінекономрозвитку.

Методичними вказівками для оцінювачів передбачено, що ринкові ціни для визначення кадастрової вартості не коригуються на витрати по угоді, оскільки не характеризують об'єкт нерухомості, а визначають специфіку угоди і будуть відрізнятися в залежності від того, як власник вступає в угоду щодо об'єкта нерухомості, пояснив представник Мінекономрозвитку

У багатьох власників виникає питання про ПДВ в оподатковуваної базі, говорить гендиректор СРО оцінювачів АРМО Олена Петровська. Коли податок на майно брали з балансової вартості, для платника податків, що є платником ПДВ, база оподаткування була нижче, ніж для власника, який не є платником ПДВ, нагадує вона: об'єкт основних засобів в першому випадку приймався до обліку за вартістю, очищеної від ПДВ. Але сьогодні в якості бази оподаткування виступає кадастрова вартість, яка ніяк не пов'язана з особливостями оподаткування об'єктів основних засобів, тому виділення ПДВ в ній - штучна процедура, вважає Петровська.

Питання дійсно дискусійний і розумно було б прийняти єдині правила, говорить керівник департаменту оцінки та інвестиційного консультування «МЕФ-аудит» Дмитро Трофимов. Він вважає, що ринкова вартість включає ПДВ і окремо виділяти його не потрібно, а дотримання «справедливості» (юрособи платять, фізики немає) можна здійснювати корекцією ставок податку (наприклад, не 2,2%, а 2%).

ПДВ не включається в кадастрову вартість, вважає юрист HEADS Consulting Олександра Єлізарова. Податкове законодавство не враховує ПДВ при визначенні вартості або ціни, це платіж, що виникає тільки при здійсненні угоди з майном, пояснює Єлізарова. Кадастрова вартість об'єктів капітального будівництва, навіть якщо вона наближена до ринкової, визначається ніяк не в результаті реалізації об'єктів, а значить, можна погодитися з позицією Мінекономрозвитку, що питання про включення або невключення ПДВ ставити некоректно, говорить партнер юридичної бюро «Замоскворіччя» Дмитро Шевченко.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online