Закон про дотримання тиші і спокої громадян в місті Москві 2019

  1. Закон про дотримання спокою
  2. Що нового
  3. Відповідальність і покарання
  4. А як в інших регіонах
  5. Що робити, якщо шумлять

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Життя в мегаполісі пов'язана з колосальним навантаженням на нервову систему, з цим твердженням згодні всі вчені, коли-небудь проводили дослідження психології городянина. У зв'язку з цим величезне значення так званого закону міста Москви про дотримання тиші важко переоцінити. Які вимоги пред'являються до громадян, які проживають в багатоквартирних будинках і які норми спокою встановлені цим законом, читайте тут.

Закон про дотримання спокою

Насправді цей закон діє вже давно (з 2002 року), і з кожним роком все зміни, які вносилися в нього, були спрямовані на вдосконалення законодавчих норм, що мають відношення до правил перебування в соціумі. Перш за все, закон покликаний захищати спокій громадян, які цього потребують. У ньому чітко позначено поняття нічного часу - з 23-ї години до 7 ранку. У цей час не можна шуміти не тільки на майданчиках відпочинку, прибудинкової території, під'їздах, ліфтах, а й:

  • в лікарнях;
  • в санаторіях і готелях;
  • в дитячих установах;
  • в будинках для людей похилого віку, а також у будинках-інтернатах.

Таким чином, законом про тишу і спокій громадян Москви конкретизовані території, де особливо важлива спокійна обстановка, де заборонені: Таким чином, законом про тишу і спокій громадян Москви конкретизовані території, де особливо важлива спокійна обстановка, де заборонені:

  • включені на велику гучність радіоприймачі, телевізори, радіо, не можна користуватися звукопідсилювачами. При цьому протиправним вважається знаходження джерела гучного звуку не тільки в приміщеннях, квартирах або на вулиці, але і в транспортних засобах, різних кіосках, фургонах (якщо, магнітофон включений «на повну» в невеликому торговому павільйоні);
  • крики, гучний спів, гра на піаніно, акустичних гітарах і інших музичних інструментах, а також свист;
  • включення сигналізацій, дія яких заснована на звуковому оповіщенні;
  • феєрверки і інша піротехніка;
  • ремонтні роботи, переїзди, пов'язані з вантажними і розвантажувальними роботами і т.д.

У кожному перерахованому пункті необхідною умовою є те, що зазначені дії дійсно істотно порушили спокій громадян. Це застереження зроблена не випадково: зрозуміло, що в екстрених ситуаціях може спрацювати сигналізація автомобіля, в нічний час може зламатися замок у вхідних дверей і потрібно лагодження, тобто свердління. Звісно ж, що істинним порушником стає той, хто навмисно отруює життя звичайних людей шумом.

Саме тому в статті про види порушення тиші передбачені умови, при яких дії співробітників організацій або фізичних осіб будуть вважатися правомірними. Оскільки різновидів таких життєвих ситуацій може бути дуже багато, існують загальні параметри, за якими шум не вважається порушенням:

  1. вимушене порушення спокою громадян у зв'язку із запобіганням будь-яких аварійних ситуацій або, коли аварія сталася, з наслідками;
  2. при обгрунтованій терміновості проведених робіт, пов'язаних з громадською безпекою громадян;
  3. якщо мова йде про релігійні обряди, звичаї (наприклад, проведення служб).

Слід знати, що норма допустимого шуму в нічний час в житлових приміщеннях не може перевищувати 40 Дб в денний час, до 30 Дб - вночі. Гучність 40 децибел відповідає, приблизно, що не гучній розмові або шуму холодильника, а 30 децибел по гучності це тиха розмова.

Що нового

Починаючи з 1 січня 2016 року, діють зміни, внесені в закон Москви про тишу. Так, введена нова стаття про неприпустимість ремонтних робіт з 19 години до 9 години. Також передбачена заборона ремонту з 13 до 15 годин щодня і в святкові, вихідні дні. Ці правила не стосуються окремо поставлених будинків, в законі сказано тільки про багатоквартирні будинки.

Дійсно, з кожним днем ​​територія Москви стає все ширше і ширше, оскільки забудовників, які бажають встигнути заробити на будівництві, встигнувши отримати ділянку землі ближче до МКАД, стає все більше.

Купивши квартиру в новобудові, хочеться скоріше зробити ремонт і переїхати. Це бажання звичайної людини знайшло своє відображення в законі - заборона шуміти при переплануванні не стосується тих, хто тільки-но в'їхав в нову квартиру. Протягом півтора років з дня здачі в експлуатацію нового будинку робити ремонт в вказане часом не забороняється.

Нововведення, які зазнав розглянутий закон, обумовлені соціальними вимогами: денний сон необхідний як літнім, так і немовлятам.

Відповідальність і покарання

З 2007 року в столиці діє свій кодекс про адміністративні правопорушення, в який з 1 січня 2016 року запроваджено стаття 3.13. Саме до цієї норми адміністративного кодексу відсилає закон міста Москви про тишу.

Так, столичним КОАП передбачено покарання у вигляді попередження або штрафу за:

  • порушення спокою громадян в нічний час (тобто, як випливає з закону, з 23 до 7 години);
  • за ремонтні роботи, які проводяться в заборонений час.

Покарання може бути як у вигляді попередження, так і штрафу, який призначається:

  • громадянам - від однієї до трьох тисяч рублів;
  • посадовим особам - від 4 до 8 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • організаціям - від 40000 до 80000 рублів.

Крім тих винятків, при яких шум в нічний час не буде вважатися адміністративним правопорушенням, в КОАП Москви передбачено ще одне - проведення розважальних заходів у місті, організованих місцевою владою. Таким чином, якщо в столиці свято (наприклад, день міста), то пошуміти можна - це не карається.

А як в інших регіонах

Подоба закону про тишу в Москві і заборону ремонтних робіт у вихідні дні є і в інших містах Росії - з гучними вечірками, гучною музикою і п'яним співом вже давно борються в багатьох областях. У той же час, діапазон часових показників збереження спокою не завжди збігається з загальноприйнятим - з 23-ї години до 7 ранку. У Казані, наприклад, встановлено час з 23 години до 6 ранку; в Воронежі - з 22-ї години до 7-ї ранку; в Єкатеринбурзі - з 22-ї години до 8 ранку. Правила дотримання громадського порядку по-різному складені в різних містах. Так, в Санкт-Петербурзі збігається час тиші з московським, проте у вихідні дні в СПб можна шуміти до 12 години дня, при цьому штраф за адміністративне правопорушення такого роду може спричинити до 5000 рублів з фізособи і до одного мільйона рублів з організації.

У Псковській області, де не можна шуміти з 23 годин до 6 ранку, покарання м'яке - від 500 до 1000 рублів з людини. В Адигеї штрафні санкції ще м'якше - від 200 до 500 рублів з порушника - фізичної особи.

Зазвичай в законах про дотримання спокою громадян в регіонах протиправні дії, що підпадають під заборону, збігаються. Разом з тим, в Архангельській області заборонені в нічний час виття, гавкіт та інші гучні звуки з боку домашніх тварин, які проживають з господарями, якщо має місце невжиття заходів з боку осіб, яким ввірено догляд за кожним вихованцем.

У Ставрополі заборонені танці, якщо вони виробляють шум у нічний час.

У Томській області законом передбачено, що в денний час з 7 ранку до 23-ї години заборонений будь-який гучні дії, якщо тільки це не ремонтні роботи - вони дозволені в багатоквартирних будинках м Томська, але тільки вдень.

Що робити, якщо шумлять

Читайте по темі: що робити якщо шумлять сусіди .

Якщо ви проживаєте в багатоквартирному будинку в столиці і сусіди порушують ваш спокій в ті години тиші, які охороняються законом, можна зробити наступне:

  • викликати поліцію для того, щоб оформили справу про адміністративне правопорушення;
  • спробувати записати шум на аудіоносій;
  • можна самому провести експертизу, яка встановить перевищення допустимого значення Дб;
  • звернутися до суду із заявою про відшкодування шкоди, заподіяної правопорушенням сусіда. Наприклад, дитина, сон якого постійно порушувався через ремонтних робіт, став нервовим, огляд лікаря-невролога даний факт підтвердив. В цьому випадку можна звернутися до суду з великою перспективою позитивного рішення, за умови, якщо є відповідні докази;
  • жителям Москви можна зателефонувати за номером гарячої лінії порушень спокою - (495) 644 20 77, де залишити усну скаргу на дії сусідів.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online