Трудовий договір з іноземним громадянином: порядок укладення

  1. Загальна про трудовий договір з іноземцем
  2. Трудовий договір з іноземним працівником: порядок укладення
  3. термін
  4. як укласти
  5. Які документи потрібні від працівника-іноземця
  6. Реєстрація
  7. його продовження
  8. Чи можливо доп угоду
  9. Трудовий договір з іноземним громадянином за патентом, зразок
  10. припинення
  11. нюанси
  12. Легалізація документів про освіту
  13. Мова складання договору

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Трудове законодавство дозволяє підприємствам укладати трудові договори не тільки з громадянами Росії, але і з особами, що мають громадянство інших країн. Трудовий договір з іноземним громадянином повинен укладатися з дотриманням всіх вимог законодавства, в іншому випадку до роботодавця можуть бути застосовані серйозні покарання.

Загальна про трудовий договір з іноземцем

Якщо не встановлено інше, то трудові відносини між іноземним громадянином і російським роботодавцем регулюються Трудовим Кодексом РФ.

Загальні положення укладення трудового договору з іноземцем:

  1. Роботодавець повинен мати дозвіл на залучення іноземної робочої сили.
  2. Укладати трудові договори можна з особами, які досягли повноліття за законами РФ, тобто після 18 років.
  3. Роботодавець укладає і іноземцями безстрокові трудові договори, укладати тимчасові можна тільки на загальних підставах, зазначених у статті 59 ТК РФ.
  4. Розірвання трудового договору можливе не тільки за стандартними підставах, а й за додатковими, які викладені в статті 327.6 ТК РФ .

Основний нюанс при укладенні трудового договору з особою, які мають не російське громадянство або у якого воно відсутнє - це дотримання міграційного законодавства в частині трудових відносин . Обов'язки роботодавця в цьому випадку будуть залежати від правового статусу іноземця на території РФ.

Трудовий договір з іноземним працівником: порядок укладення

Порядок укладення трудового договору з іноземцем відрізняється від аналогічної процедури, що проводиться відносно громадян РФ, тільки кількома нюансами.

термін

Термін трудового договору визначається за тим же принципом як і для росіян: якщо є підстави для укладання строкового трудового договору, то він полягає, в іншому випадку він буде постійним.

як укласти

Порядок укладення договору з іноземцем виглядає наступним чином:

  1. Перед прийомом роботодавець отримує дозвіл на прийом іноземних працівників. Потім проводить їх пошук через офіційні організації або оформляє запрошення вже конкретним обраним людям.
  2. Якщо працівник прибуває на запрошення працедавця, то останній повинен сповістить про це УФМС. На це дається 7 днів.
  3. Далі перевіряється наявність у працівника патенту або дозволу на трудову діяльність на території даного суб'єкта РФ. Роботодавець може допомогти працівникові отримати відповідні документи.
  4. Перевірка всього пакета документів, необхідних для працевлаштування.
  5. Ознайомлення працівника з усіма локально-нормативними документами підприємства, що стосуються його трудової діяльності і трудового розпорядку.
  6. Підписання трудового договору.
  7. Повідомлення органів ФМС в триденний термін.

Роботодавець може укласти трудовий договір з працівником до початку дії дозволу або патенту, але не має права допустити його до роботи.

Які документи потрібні від працівника-іноземця

Іноземний громадянин при прийомі на роботу повинен пред'явити пакет документів, він дещо розширено в порівнянні з тим, який потрібно для громадянина РФ. Він повинен надати:

  1. Документ, який дозволяє йому перебувати на території країни. Його вигляд буде залежати від правового статусу, який має іноземець (вид на проживання, посвідчення біженця, паспорт громадянина країни ЄАЕС і т. Д.).
  2. Документ, що дозволяє працювати на території країни. У деяких випадках цей документ може бути пред'явлений після підписання договору, оскільки його отримують тільки при підтвердженні працевлаштування.
  3. Поліс ДМС, в разі якщо у роботодавця немає своєї програми медичного страхування іноземців.
  4. СНІЛС, якщо у працівника він не оформлений цим займається роботодавець.
  5. Диплом та інші документи, що дозволяють займати певну посаду.
  6. Російська трудова книжка, якщо вона відсутня, її також заводить роботодавець.

Російська трудова книжка, якщо вона відсутня, її також заводить роботодавець

При прийомі документів необхідно уважно дивитися на дату їх дії, якщо вони прострочені, то приймати іноземця не можна.

Реєстрація

Реєстрація іноземного працівника це ще один важливий нюанс. Якщо роботодавець допускає до роботи іноземця без реєстрації, то він буде нести відповідальність за нього, як за наймання нелегала.

Працівник може бути прописаний як за місцем проживання, так і за місцем перебування, у другому випадку це може зробити роботодавець і зареєструвати його за адресою місця знаходження підприємства. Робити це в обов'язковому порядку він повинен тільки в разі, якщо іноземний працівник їде до нього на запрошення.

В інших випадках це питання вирішується на розсуд роботодавця. Але вимагати наявність реєстрації у іноземця, і її продовження він зобов'язаний.

його продовження

Продовження трудового договору з іноземцем можливо, при наявності у нього всіх необхідних документів. Це можна зробити або шляхом укладення нового трудового договору, або підписання додаткової угоди до вже діючого.

Чи можливо доп угоду

Як вже було сказано вище можна продовжувати трудовий договір за допомогою допсоглашения , Але при цьому врахувати, щоб його термін не перевищував ліміт, встановлений законодавством.

Перед укладанням додаткової угоди краще проконсультуватися в місцевих органах міграційного обліку, оскільки у них може бути своє бачення на порядок продовження договору з іноземцем. Хоча Лист від 31.10.2007 № 4413-6 Роструда дозволяє дану процедуру і не робить відмінностей між іноземцями і громадянами країни.

Трудовий договір з іноземним громадянином за патентом, зразок

У трудовому договорі іноземця, крім всіх встановлених законом умов, також повинні міститися відомості про патент на роботи.

Зразок трудового договору можна скачати за посиланням .

припинення

Припинення трудового договору з іноземцем може відбуватися як за загальними, так і за додатковими підставами, які встановлені спеціально для цих категорій працівників.

До додаткових підстав відносяться:

  1. Анулювання, призупинення або закінчення терміну дії документа, що дозволяє іноземцю перебувати на території РФ.
  2. Анулювання, призупинення або закінчення терміну дії документа, що дозволяє працювати на території РФ.
  3. Анулювання, призупинення або закінчення терміну дії документа дозволу роботодавця залучати іноземну робочу силу.
  4. Закінчення терміну дії поліса ДМС.

Розпорядження органів міграційного обліку щодо приведення чисельності працюючих іноземців до встановлених норм.

На цих підставах можна припинити як терміновий, так і безстроковий трудовий договір.

нюанси

Нижче розглянемо кілька нюансів, що виникають при прийомі на роботу іноземців.

Легалізація документів про освіту

Перш ніж надавати документ про освіту роботодавцеві, іноземець повинен зробити так, щоб він мав силу на території РФ, зробити це можна в такий спосіб:

  1. Якщо країна, в якій видано документ не є учасницею Гаазької Конвенції від 05.10.1965 року, то необхідно легалізувати документ в консульстві РФ своєї країни.
  2. Якщо, країна, що видала документ входить в число учасників Конвенції, то потрібно пройти процедуру підтвердження в Рособрнадзора, після приїзду на територію країни.

Пройти підтвердження можна за допомогою порталу держпослуг.

Мова складання договору

У ТК РФ немає вказівки на те, що роботодавець повинен укладати (дублювати) трудовий договір на мові іноземця, прийнятого на роботу. Єдиний документ, де рекомендується переводити трудовий договір на мову іноземного працівника це Рекомендація № 86, прийнята в Женеві 01.07.1949 року , Але вона носить лише рекомендаційний характер.

В даний час діють правила, які наказують іноземному працівникові, працевлаштовуються в основні галузі економіки знати російську мову не нижче базового рівня.

Але якщо у роботодавця є можливість і бажання, то він може дублювати договір на іншу мову.

Законодавча база

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online