Оподаткування іноземних громадян в Австрії

  1. Що таке обмежений податковий обов'язок в Австрії
  2. Як діє угода про уникнення подвійного оподаткування
  3. Оподаткування іноземних працівників з дозволом на роботу більше 6 місяців
  4. Оподаткування осіб, регулярно переїжджають з країни в країну
  5. Оподаткування сезонних працівників
  6. Що таке необмежене податкове зобов'язання
  7. Спеціальне оподаткування для окремих осіб
  8. Оподаткування в Австрії іноземних осіб на практиці
  9. Зверніть увагу!

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Австрійське законодавство відноситься до іноземних громадян досить лояльно, але це зовсім не означає, що вони повністю звільняються від податків. Навіть якщо ви перебуваєте на території держави недовго, але отримуєте тут дохід, вам присвоюється статус обмеженого податкового резидента, а з ним з'являється і ряд обов'язків.

Що таке обмежений податковий обов'язок в Австрії

Люди з місцем проживання або центром життєвих інтересів в Австрії мають статус податкового резидента. Його набуває також власник австрійської нерухомості за умови, що використовує її більше 70 днів на рік. Податкові резиденти зобов'язані декларувати доходи, отримані як в Австрії, так і за її межами.

Окрему категорію представляють люди, які не проживають в цій країні, але отримують в ній дохід. Їм присвоюється статус обмеженого податкового резидента: податком обкладаються доходи, отримані тільки в Австрії, від:


  • підприємницької діяльності;

  • землеробства;

  • оренди нерухомості;

  • роботи ремісником, службовцям і т. д.

Австрійське законодавство відноситься до іноземних громадян досить лояльно, але це зовсім не означає, що вони повністю звільняються від податків

Підприємці, орендодавці та інші нерезиденти, які отримують дохід на території Австрії, зобов'язані платити податки

Як діє угода про уникнення подвійного оподаткування

З більшістю країн СНД Австрія підписала Угода про уникнення подвійного оподаткування . Розрахунки проводяться за методом заліку (Anrechnungsmethode) або звільнення від податку (Befreiungsmethode). При визначенні тарифу враховуються сукупні доходи в обох державах за принципом Progressionsvorbehalt.

Розглянемо приклад. Сім'я Олексія Іванова проживає у Відні, сам бізнесмен веде підприємницьку діяльність з активним доходом 50 тис. Євро в РФ, і нерухомість в Граці приносить йому 9 тис. Євро. За австрійськими законами дохід менше 11 тис. Євро не обкладається прибутковим податком, але тут ситуація принципово інша.

Олексій отримує статус необмеженого податкового резидента Австрії, а його сукупний дохід становить 50 + 9 = 59 тис. Євро. Одночасно він вважається обмеженим податковим резидентом Росії, де сплачує податок за отриманий там дохід - 15% від 50 тис. Євро, або 7 500 євро.

В Австрії до нього застосовується метод звільнення від податку - сума в 50 тис. Євро повторно податком не обкладається. Однак вона враховується при розрахунку загального доходу. Згідно прогресивної тарифною сіткою, при доході 25-60 тис. Євро (59 тис. Євро в нашому випадку) податок складе 43%. В Австрії підприємцю доведеться заплатити 43% від 9 тис. Євро - 3 870 євро.

Австрія йде назустріч іноземним громадянам, тому охоче підписує договори про уникнення подвійного оподаткування

Оподаткування іноземних працівників з дозволом на роботу більше 6 місяців

Одна з форм отримання заробітку в Австрії - наймана робота іноземців за трудовим договором. Дозвіл на неї дійсно більше півроку. Нерезиденти цієї категорії завжди проживають на території країни, їх доходи оподатковуються в тому ж обсязі, що і у повноцінних податкових резидентів.

Оподаткування вступає в силу з моменту перебування працівника в державі. Навіть якщо він не проживає на території країни якийсь час з початку укладення трудового договору, він все одно зобов'язаний виконувати вимоги, що пред'являються до податкових резидентам.

Прибутковий податок розраховується для податкових резидентів виходячи з суми річного доходу

Оподаткування осіб, регулярно переїжджають з країни в країну

У цьому випадку можливі два варіанти:

  1. Резиденти Чехії, Словаччини, Угорщини, Словенії та Швейцарії, що працюють в Австрії, але проживають на території своєї держави, мають статус обмеженого податкового резидента. Це справедливо по відношенню до тих, у кого немає постійного місця проживання в країні роботодавця.
  2. Резиденти Італії, Німеччини та Ліхтенштейну, що працюють на таких же умовах в Австрії, австрійських податків не платять. Це правило поширюється на тих, чиї постійні місце проживання і місце роботи знаходяться не далі, ніж в 30 км від прикордонної зони.

Якщо іноземний громадянин залишається ночувати в Австрії в робочі дні, його статус автоматично змінюється. Він стає податковим резидентом, а його доходи вже оподатковуються за принципово інший, розширеної схемою.

Оподаткування сезонних працівників

Особи, які працюють за строковим трудовим договором, отримують сезонне або тимчасовий дозвіл на роботу, дійсне на період до 6 місяців. В цьому випадку їхні доходи оподатковуються за схемою обмеженого податкового зобов'язання.

Якщо через півроку співробітник залишився в Австрії і продовжив працювати, його статус змінюється. Тепер він уже несе необмежену податкову відповідальність, як і ті, хто спочатку отримав дозвіл на роботу на період більше 6 місяців. Відповідний податок розраховується заднім числом - з першого дня перебування іноземця в країні роботодавця.

Сума прибуткового податку для іноземних працівників залежить від періоду перебування на території країни

Що таке необмежене податкове зобов'язання

Згідно з австрійським законодавством, особисті податкові зобов'язання можуть бути обмеженими і необмеженими. Необмежена - регламентує сплачувати податки, отримані абсолютно з усіх доходів - і в Австрії, і за кордоном.

Це правило поширюється:


  • на приватних осіб з постійним місцем проживання в австрійській державі;

  • на юридичних осіб, органи управління або юридична адреса яких також перебувають на території цієї країни;

  • в ряді випадків - і на іноземних громадян, які працюють на території Австрії.

Необмежене податкове зобов'язання застосовується і до тих нерезидентам Австрії, які перебувають на її території понад 6 місяців з будь-якої причини, навіть не маючи австрійського громадянства. Статус податкового резидента вступає в силу заднім числом - з першого дня перебування в державі, як тільки цей період перевищить півроку.

Статус податкового резидента вступає в силу заднім числом - з першого дня перебування в державі, як тільки цей період перевищить півроку

Необмежене податкове зобов'язання враховує доходи, отримані в Австрії та за її межами

Спеціальне оподаткування для окремих осіб

Прибутковий податок в Австрії розраховується з урахуванням прогресивної шкали і досягає від 20,44 до 50% в залежності від розміру річного доходу. Виняток становлять окремі особи, які сплачують фіксовану ставку - 20%. До цієї категорії відносяться:


  • діячі культури, письменники, артисти, архітектори;

  • спортсмени;

  • учасники розважальних заходів;

  • особи, які надають платні консультації.

Оподаткування в Австрії іноземних осіб на практиці

Розглянемо кілька прикладів.

  1. Олексій Іванов з сім'єю проживає у Відні, а працює в Росії, де проводить більшу частину часу. Оскільки місцем його життєвих інтересів є Австрія, де живуть дружина і діти (австрійські податкові резиденти), глава сімейства також отримує статус необмеженого податкового резидента.
  2. Артист розмовного жанру Всеволод Петров виступає з розважальною програмою в Інсбруку. У цьому випадку він має статут обмеженого резидента, хоч і не проживає на території цієї держави. Гонорар від виступу оподатковується в 20%.
  3. Петер Ковач живе в Угорщині, а працює за трудовим договором в Австрії. Кожен день він повертається ночувати додому, тому йому також присвоюється статус обмеженого податкового резидента. Мате Лукаш, його співвітчизник і колега, залишається ночувати на території країни роботодавця, тому його статус змінюється на необмежений.
  4. Іван Колесников влаштувався на сезонну роботу в австрійському фермерському господарстві. Його дохід оподатковується за принципом обмеженого зобов'язання. Якщо Іван залишиться в країні після закінчення шестимісячного терміну, сума податку зміниться: іноземець набуде заднім числом статус необмеженого резидента.

Зверніть увагу!

Навіть якщо ви тимчасово проживаєте в Австрії або отримали дозвіл на роботу на короткий термін, не нехтуйте податковою звітністю. В державі розроблена чітка схема податкових виплат, з багатьма країнами укладено угоду про уникнення подвійного оподаткування. Все це дозволяє відчувати себе комфортно і впевнено.

А ви вже стикалися з необхідністю оплачувати податки в Австрії будучи іноземним громадянином? Поділіться досвідом з нашими читачами в коментарях або задайте питання, що хвилюють. До речі, найсвіжіша інформація доступна нашим передплатникам - не забудьте приєднатися до їх числа!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online