Який порядок оголошення / визнання громадянина померлим?

  1. Що означає визнання громадянина померлим?
  2. Як здійснюється оголошення громадянина померлим?
  3. Скасування оголошення громадянина померлим

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оголошення громадянина померлим за нормами ЦК РФ може бути здійснено тільки судом. Незважаючи на встановлення різних термінів, після закінчення яких громадянин оголошується померлою, порядок визнання однаковий. Про це ми розповімо в нашій статті.

Що означає визнання громадянина померлим?

Як здійснюється оголошення громадянина померлим?

Скасування оголошення громадянина померлим

Що означає визнання громадянина померлим?

Оголошення громадянина померлим означає визначення в судовому порядку презумпції смерті конкретної особи при відсутності тіла, яке можливо впізнати.

ГК РФ в статті 45 називає кілька умов, згідно з якими суд може визнати фактичну смерть громадянина:

  • відсутність відомостей про нього не менше 5 років;
  • при зникнення безвісти у випадках, які дають підставу припускати, що він помер, або загрожували смертю (наприклад, якщо громадянин був пасажиром літака, що розбився) - не більше 6 місяців.

Однак є виняток: якщо пропадає військовослужбовець, який знаходився в місці здійснення військових дій, то термін, після закінчення якого можна оголосити громадянина померлим, становить не менше 2 років після того, як війна була закінчена Однак є виняток: якщо пропадає військовослужбовець, який знаходився в місці здійснення військових дій, то термін, після закінчення якого можна оголосити громадянина померлим, становить не менше 2 років після того, як війна була закінчена.

Оголошення громадянина померлим тягне за собою наслідки, як після смерті в загальному порядку:

  • відкриття спадщини;
  • розірвання шлюбу;
  • зняття з посади і т. д.

Як здійснюється оголошення громадянина померлим?

Для того щоб оголошення громадянина померлим було здійснено відповідно до законодавства, рекомендуємо скористатися наступним алгоритмом:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  1. скласти позов , В якому необхідно вказати дані громадянина, який пропав, причини (якщо відомі) і обставини зникнення. Також зазначаємо мети визнання загиблим.
  2. Позов подається в районний суд за місцем проживання заявника. Судове засідання проводиться в закритій формі за участю прокурора.
  3. Для підтвердження інформації про можливу смерть громадянина необхідно надати суду докази. Це можуть бути показання свідків, відео / фотоматеріали, листи і т. Д. Виняток становлять випадки, коли громадянин вважається загиблим в зв'язку з катастрофою, наприклад катастрофою літака, або в зв'язку з проведенням військових дій.
  4. Після того як рішення буде винесено і вступить в законну силу, громадянина оголосять загиблим.

перед подачею позову про оголошення громадянина померлим не потрібно визнавати його безвісно відсутнім.

Смерть громадянина визначається датою набрання актом суду в законну силу. Якщо мова йде про особу, яка загинула в результаті нещасного випадку, то днем ​​смерті буде вважатися день події.

Якщо, крім визнання громадянина померлим, у заявника є й інші вимоги майнового характеру, то після розгляду першого позову про встановлення факту смерті в загальному порядку розбираються всі інші заяви.

Скасування оголошення громадянина померлим

Законодавець передбачив варіант воскресіння громадянина, який був визнаний померлим. У цьому випадку він має право вимагати повернення стану речей, який існував до його «смерті», за винятком:

  • відновлення шлюбу, якщо чоловік вступив у повторний шлюб;
  • сумлінно придбаного іншим громадянином майна.

Якщо було продано будь-яке майно, то громадянин має право його витребувати назад, якщо покупець знав, що власник живий. У разі неможливості повернення в натурі компенсується вартість речей в грошовому еквіваленті.

Після воскресіння громадянина відновлюються тільки ті права, які перейшли у спадок або оплатним способом. Ті, які закінчилися, відновленню не підлягають, наприклад виконання будь-якої роботи в приватному порядку (припустимо, вчинення вантажоперевезень).

Оголошення громадянина померлим визначає лише презумпцію його смерті; фактично ж людина може бути живий. Виходячи з цього, законодавець передбачив варіант повернення особі її цивільної правоздатності та переданого оплатним чином майна іншими особами, за винятком випадків, передбачених спеціальними актами.

Що означає визнання громадянина померлим?
Як здійснюється оголошення громадянина померлим?
Що означає визнання громадянина померлим?
Як здійснюється оголошення громадянина померлим?
Як здійснюється оголошення громадянина померлим?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online