Як отримати подвійне громадянство Росії і Латвії в 2018 році

  1. Що собою являє подвійне громадянство
  2. Подвійне громадянство в Латвії
  3. Хто може отримати подвійне громадянство в Латвії
  4. Можливість отримання подвійного статусу вигнанцями і їх нащадками
  5. Подвійне громадянство з позиції російських законів
  6. Що говорить про подвійне громадянство закон РФ
  7. Як довести до відома про наявність другого громадянства
  8. Покарання за отримання другого громадянства
  9. Як змінити громадянство
  10. Як відбувається відмова від громадянства РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В умовах сучасного світу, коли велика кількість жителів різних країн прагне знайти кращі умови проживання, і все частіше - за кордоном, особливо актуально став звучати питання про придбання громадянського статусу в ще одній державі з можливістю зберегти свою колишню належність. Однією з найбільш привабливих країн для здійснення такого проекту для росіян є Латвія, жителі якої також проявляють інтерес до колишньої братської республіки. Наскільки реально отримати подвійне громадянство Росії і Латвії, і стане об'єктом нашого дослідження.

Наскільки реально отримати подвійне громадянство Росії і Латвії, і стане об'єктом нашого дослідження

Що собою являє подвійне громадянство

Термін «подвійне громадянство» говорить сам за себе - це статус особи, яка є громадянином одразу двох або більше держав. На відміну від другого громадянства, отримати подвійне можна тільки в тому випадку, якщо між двома країнами підписано двосторонню угоду про надання можливості отримати другий - іноземний - паспорт, не відмовляючись від вже наявного в наявності.

В такому випадку обидві держави домовляються, як саме біпатрид буде виконувати свої зобов'язання перед своїми тепер уже двома родинами. Найчастіше свій борг батьківщині він віддає на території тієї країни, в якій проживає на постійній основі. Це стосується служби в армії, сплати податків та інших обов'язків, покладених на нього Конституцією.

Подвійне громадянство в Латвії

На сьогоднішній день Латвійська республіка визнає для своїх громадян можливість подвійного громадянства. Це стало можливим завдяки правок, які були внесені в Закон «Про громадянство" в травні 2013 року. Нові зміни, однак, торкнулися далеко не всіх претендентів на можливість володіння відразу двома паспортами.

Що стосується Російської Федерації, то з цією країною Латвія не підписувала ніяких двосторонніх угод. А тому отримати одночасно громадянство Латвії і громадянство Росії може лише обмежена кількість громадян, які підпадають під виключення, прописані в законі.

Хто може отримати подвійне громадянство в Латвії

Отже, ппоравкі до закону, прийнятому в 2013, вступили в силу з 1 жовтня того ж року. Згідно з нововведеннями, зберегти латвійський паспорт, не відмовляючись від своєї громадянської належності, можуть ті, хто отримав громадянство:

  • однією з країн ЄС або однієї з учасниць Європейської асоціації вільної торгівлі;
  • одного з партнерів Північно-Атлантичного Альянсу (НАТО);
  • Австралійського союзу, Нової Зеландії або Бразилії;
  • країни, з якої Латвія підписала двосторонню угоду (на сьогоднішній день ні з однією державою таких договорів немає);
  • країн, які були згадані раніше, але для яких буде видано спеціальний дозвіл Кабінету Міністрів про надання права збереження статусу латвійського громадянина при вступі до громадянства іншої держави. Найчастіше це відбувається при наявності будь-яких державних інтересів в даному питанні;
  • країн, які раніше не згадувалися, але приналежність до них була отримана автоматично. Наприклад, при усиновленні або вступ у шлюбний союз.

Зверніть увагу, що подвійне громадянство в Латвії для дітей передбачено з абсолютно будь-якою країною. Єдине застереження в цьому розділі говорить, що якщо після досягнення повноліття у такого жителя країни утворилося подвійне громадянство з тією державою, яка не входить в список виключень, то в період з 18 до 25 років він зобов'язаний зробити вибір на користь тієї чи іншої національної належності. Така обов'язок не покладається на тих, хто є нащадками так званих вигнанців.

При цьому закон говорить, що дитина належить до латвійській державі незалежно від того, де він народився, якщо на момент його появи на світло один з його батьків був латишем.

Якщо ж малюк народився в Латвії після 1991 року і постійно проживав на її території, то він може отримати цивільний статус цієї республіки за згодою батька або матері.

Можливість отримання подвійного статусу вигнанцями і їх нащадками

Як було сказано вище, залишитися в латвійському громадянство можуть лише ті особи, які отримали статус однієї з перерахованих вище країн, так званих дозволених. У той же час закон передбачає тільки дві категорії претендентів, які можуть оформити паспорт абсолютно будь-якої країни, не втративши при цьому латвійський.

Мова в даному випадку йде про:

  • «Латвійських вигнанців» - осіб, які на 17 червня 1940 року були латишами, але в період з 17.06.1940 по 04.05.1990 були примусово вигнані з країни і на сьогоднішній день все ще не повернулися на батьківщину;
  • «Латишів або лівах» - етнічних жителів країни, які проживали на території республіки аж до 1940 року, тобто до моменту німецької окупації.

Зміни в законодавстві спрямовані і на тих, хто покинув країну вже в XXI столітті. За офіційними даними, кількість таких громадян досягає 200 тисяч. У зв'язку з цим урядом був розроблений план співпраці з латвійськими громадами за кордоном, який спрямований на збереження діаспори та залучення її в розвиток держави. Зміни в законодавстві спрямовані і на тих, хто покинув країну вже в XXI столітті

Даною мірою влади Латвії намагаються збільшити число заяв про вступ в латвійську громадянськість з боку латишів, які проживають за кордоном. А оскільки їх шанси на придбання громадянства інших країн значно збільшилися, виріс і ризик, що для цього їм доведеться відмовитися від свого латвійського паспорта. Це стало основною причиною розробки нововведень в закон про громадянської належності, завдяки яким латиші, які живуть за кордоном, тепер не повинні подавати заяву про вихід з латвійського громадянство.

І хоча поки що закон охоплює лише обмежений список держав, в яких Латвія допускає отримання другого громадянства своїми громадянами, всі інші бажаючі можуть спробувати це зробити, отримавши спеціальний дозвіл Кабінету Міністрів.

На сьогоднішній день, за словами експертів, головним недосконалістю чинного в Республіці закону є неможливість отримати подвійний цивільний статус проживають тут громадянам України, Росії та Білорусі.

Подвійне громадянство з позиції російських законів

Не менш цікавою в даному відношенні є і позиція Російської Федерації. Ще зовсім недавно її законодавство пропонувало досить розмиту трактування даного явища. Іншими словами, ніде не звучав пряма заборона на подвійну приналежність російських громадян. А як відомо, те, що у нас не заборонено, то дозволено.

Що говорить про подвійне громадянство закон РФ

Стаття 62 Конституції України говорить, що російські громадяни можуть оформити другий статус на підставі двосторонніх міжнародних угод. При цьому наявність другого громадянства ніяк не применшує обов'язки громадян перед своєю батьківщиною і не обмежує їх права.

На сьогоднішній день такий документ Росія підписала тільки з Таджикистаном. Що стосується латвійської держави, то подвійне громадянство одночасно в Латвії і в Росії не заборонено, але власники двох паспортів на території російської держави не визнаються «подвійними» громадянами. Росія продовжує розглядати їх як росіян з усіма наслідками, що випливають звідси наслідками.

Якщо ви маєте намір претендувати на статус громадянина ще однієї країни, попередньо уважно ознайомтеся з нашим матеріалом про те, чи дозволено подвійне громадянство в РФ .

Як довести до відома про наявність другого громадянства

Починаючи з 2014 року російський уряд зобов'язав росіян, які отримали статус резидента іншої країни, з якої не підписані ніякі угоди про визнання подвійного громадянства, повідомити міграційну службу про те, що трапилося факт. При цьому мова йде не тільки про отримання паспорта іншої держави, а й про видачу росіянину ВНЖ або ПМЖ іншої країни.

Подати повідомлення можна особисто у відділенні служби міграції або надіславши його за допомогою Пошти Росії. Відправлення повідомлення з-за кордону законом не передбачена. Більш того, особи, які постійно проживають за кордоном, від обов'язку повідомляти звільнені. Але як тільки вони перетнуть російський кордон , Повинні протягом 60 днів поставити ГУВМ МВС до відома про свої підставах законно перебувати в іншій державі.

При відправці вимоги по електронній пошті співробітник відомства повинен засвідчити особу відправника, звіривши копію і оригінал його посвідчення особи . Це пояснює той факт, що направляти повідомлення в міграційну службу слід тільки особисто. Зверніть увагу, що дана міра носить суто повідомний характер і до позбавлення російського громадянства ні в якій мірі не веде.

Дізнайтеся докладніше про те, як відправити повідомлення про друге громадянство .

Покарання за отримання другого громадянства

Осіб, які будуть навмисно приховувати факт отримання ними ВНЖ, ПМЖ або громадянства іншої країни, чекає кримінальна відповідальність:

  • штраф - 200 000 рублів;
  • 400 годин громадських робіт.

штраф - 200 000 рублів;   400 годин громадських робіт

Суд може призначити одну із зазначених заходів. Якщо ж заявник порушить терміни подачі повідомлення (понад 60 днів), тоді його чекає адміністративна відповідальність у вигляді виплати штрафу від 500 до 1000 рублів.

За наявності поважної причини, яка змусила відкласти подачу повідомлення, необхідно надати документи, які могли б це підтвердити. В такому випадку штраф за порушення термінів не стягується.

Щоб уникнути неприємностей з міграційною службою, уважно вивчіть матеріал про штраф за подвійне громадянство в Росії .

Як змінити громадянство

Процес зміни громадянства складно назвати простим. По-перше, він зажадає великих витрат часу. По-друге, для цього знадобиться наявність підстави. І, по-третє, доведеться дотримати безліч міграційних формальностей. Не варто забувати, що якщо ви вирішили стати громадянином Латвії та ні під одну з перерахованих вище категорій ви не потрапляєте, щоб отримати латиський паспорт, вам доведеться відмовитися від свого російського паспорта.

Як відбувається відмова від громадянства РФ

Здійснити цю процедуру буде неможливо, якщо у заявника є невиконані перед країною зобов'язання або якщо він притягнутий як обвинувачений по якомусь кримінальній справі. Щоб подати прохання, необхідно надати:

  1. Заява.
  2. закордонний паспорт .
  3. Національний паспорт РФ .
  4. Вид на проживання в країні нового перебування (якщо ще немає громадянства).
  5. Довідку про подачу документів на присвоєння громадянства.
  6. Довідку про відсутність податкової заборгованості в РФ.
  7. Фото.
  8. Квитанцію з оплаченою митом.
  9. Довідку про зняття з обліку за місцем проживання в Росії.

Зверніть увагу, що вихід з російської громадянської належності буде неможливий, якщо у вас немає доказів того, що ви найближчим часом отримаєте громадянство іншої країни. Якщо заявник подає прохання за кордоном, тоді йому необхідно звернутися в представництво Російської Федерації в країні його майбутнього громадянства.

Квітень 2016 - ... Юрист міграційного порталу 100migrantov.ru.

Вересень 2015 - квітень 2016. Юрист по міграційному праву. ТОВ "Югсервис-плюс".

Липень 2014 - січень 2015. Старший документознавець, консультант з міграційних питань.

Квітень 2014 - січень 2015. Спеціаліст з питань трудової міграції. Відділ з питань трудової міграції УФМС Росії по Московській області.

Липень 2011 - листопад 2012. Судовий пристав. УФССП Росії по Московській області.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online