Які права дає реєстрація в квартирі (прописка)

  1. Що дає прописка
  2. Навіщо вона потрібна
  3. Важливі зауваження і дані
  4. Загальна інформація
  5. всі можливості
  6. Відмінність від власника житла
  7. деталі оформлення
  8. Які права власності дає реєстрація в квартирі
  9. існуюча відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вже протягом довгого часу люди, які перебувають на території іншого міста і користуються знімним житлом, стикаються з такою проблемою, коли власники відмовляють в оформленні тимчасової реєстрації.

У переважній більшості випадків це обумовлюється тим, що багато людей ще з радянських часів просто бояться того, що після прописки на території їхнього житла людина отримає певні права власності на дане майно.

Але насправді чинне законодавство облаштовано дещо в інший спосіб, в зв'язку з чим громадянам корисно буде дізнатися про те, які права дає тимчасова реєстрація в квартирі і які ризики у власників присутні насправді.

Що дає прописка

Відповідно до чинного законодавства наявність або відсутність реєстрації у громадян Росії не надає будь-яким іншим особам право на обмеження його законних прав, але на практиці ж ситуація таким чином, що уведомительная реєстрація є досить важливою, так як не просто фіксує місце тимчасового або постійного проживання громадянина, а надає йому можливість отримання цілого ряду різних державних послуг, прив'язаних до певної території.

Тільки маючи реєстрацію за місцем фактичного перебування, людина може скористатися наступними можливостями:

  • стати на облік у пенсійній або податкову службу;
  • отримати водійське посвідчення;
  • оформити медичний страховий поліс ;
  • стати на чергу для визначення дитини в певний навчальний заклад;
  • отримати всілякі пільги, допомоги або субсидії;
  • підтвердити місце свого проживання перед роботодавцем, партнерами по бізнесу та іншими особами.

Навіщо вона потрібна

Крім зазначених вище причин, не варто забувати про те, що відсутність реєстрації у людини є правопорушення, в зв'язку з чим на нього можуть бути накладені відповідні адміністративні санкції.

Варто відзначити той факт, що для самого громадянина оформлення прописки є спосіб, що дозволяє отримати рівні з іншими особами права на використання певних можливостей, запропонованих сучасним соціумом.

Саме тому незалежно від того, в якому саме регіоні людина перебуває на даний момент, він повинен в обов'язковому порядку подбати про оформлення хоча б тимчасової прописки за своїм місцем проживання, так як в противному випадку він зіткнеться з досить великою кількістю проблем і обмежень.

Саме тому незалежно від того, в якому саме регіоні людина перебуває на даний момент, він повинен в обов'язковому порядку подбати про оформлення хоча б тимчасової прописки за своїм місцем проживання, так як в противному випадку він зіткнеться з досить великою кількістю проблем і обмежень

Зразок заповнення заяви про реєстрацію за місцем проживання

Важливі зауваження і дані

Для того, щоб приблизно оцінити ключові переваги і недоліки оформлення тимчасової реєстрації, варто зрозуміти, як питання прописки регулюється чинним законодавством і що в себе включає.

Загальна інформація

Зареєструвати в житло людини може виключно власник даної нерухомості або ж та людина, яка числиться в ній на офіційній основі, і в даному випадку немає ніякої різниці в тому, є житло приватним або державним.

У першому випадку оформлення здійснюється повновладним господарем всієї житлоплощі або ж співвласником, але якщо нерухомість знаходиться в частковій власності, то в такому випадку потрібно буде отримати попередньо згоду кожної людини, який може розпоряджатися зазначеним майном.

Бувають і такі ситуації, коли можна в принципі не займатися попередніми збором документів, що підтверджують згоду всіх зацікавлених осіб, але це передбачається тільки в разі прописки неповнолітніх дітей, найближчих родичів, а також осіб, які мають певне право власності на зазначене майно.

Бувають і такі ситуації, коли можна в принципі не займатися попередніми збором документів, що підтверджують згоду всіх зацікавлених осіб, але це передбачається тільки в разі прописки неповнолітніх дітей, найближчих родичів, а також осіб, які мають певне право власності на зазначене майно

Зразок заяви про реєстрацію за місцем перебування

всі можливості

Після того, як людина стає на облік в муніципальній або ж приватної нерухомості, йому надаються такі права:

  • проживати на зазначеній території протягом того проміжку часу, який передбачений складеним договором;
  • скористатися наданим загальнобудинкових або ж квартирним майном;
  • оформляти приватне підприємництво ;
  • отримати ІПН і СНІЛС;
  • отримати державні пільги або ж субсидії;
  • влаштувати дитину в певний навчальний заклад;
  • влаштуватися на роботу за місцем проживання ;
  • оформити офіційну реєстрацію своїх близьких родичів або неповнолітніх дітей за даною адресою;
  • дати своє згоду на прописку будь-яких додаткових громадян.

Звичайно, список прав в кінцевому підсумку може здатися досить великим, але при цьому варто звернути свою увагу на те, що, крім повідомної функції, прописка не має ніяких особливих властивостей.

Право власності при цьому з'являється виключно за рахунок придбання майна, тобто отримання його внаслідок покупки, вступу в права спадщини, оформлення договору довічної ренти або отримання подарунка. Крім цього, право власності може бути надано на підставі винесеного судового рішення.

Відмінність від власника житла

Прописане особа може здійснювати виключно дії повідомного характеру, тобто користуватися всіма благами і можливостями, які надає офіційна реєстрація на території певного району, тобто пристрій свою дитину до навчального закладу, отримання медичних та інших державних послуг, оформлення страхового свідоцтва та багато іншого.

У той же час власник зберігає за собою право самостійно реєструвати або ж знімати з обліку громадян Росії незалежно від того, наскільки близькі родинні стосунки він з ними має, а також проводити різні операції з вказаною нерухомістю, тобто дарувати її, продавати, передавати по спадок або проводити перепланування.

Таким чином, можна сказати про те, що господар має набагато більше прав і можливостей в порівнянні з просто прописаним людиною, особливо якщо мова йде про приватну власність, так як тільки він є повновладним розпорядником житла.

По-іншому ситуація з муніципальною нерухомістю, так як в даному випадку в якості власника житла виступає держава, в той час як всі зареєстровані особи просто мають однакові права один з одним.

В процесі поведінки приватизації державної нерухомості претендувати на певну частину може і тимчасово зареєстрована особа, а навіть якщо воно відмовиться від своєї частки, у нього буде право проживати на зазначеній території до кінця свого життя.

В процесі поведінки приватизації державної нерухомості претендувати на певну частину може і тимчасово зареєстрована особа, а навіть якщо воно відмовиться від своєї частки, у нього буде право проживати на зазначеній території до кінця свого життя

Зразок згоди власника на реєстрацію

деталі оформлення

Проходження процедури реєстраційного обліку здійснюється лише кількома доступними способами, серед яких можна виділити наступні:

  • подача заяви разом з усією необхідною документацією в відділення міграційної служби безпосередньо за місцем проживання;
  • подача всієї необхідної документації в багатофункціональні центри , Які надають відповідні державні послуги;
  • звернутися до найближчого управління житлово-будівельними кооперативами;
  • відправити необхідний запит за допомогою Єдиного порталу державних послуг .

Найбільш поширеним варіантом є безпосереднє звернення до міграційної служби, так як це найбільш простий і швидкий спосіб проведення даної операції.

Перед тим, як звертатися в державну інстанцію, потрібно буде підготувати певний пакет документів, який повинен бути наданий уповноваженим службовцям, і це:

  • цивільний паспорт або будь-якої іншої документ, яким засвідчується особу заявника;
  • заява, складена у повній відповідності з формою №1;
  • заява, складена власником або наймачем даної нерухомості;
  • письмову згоду, надане кожною людиною, яка має право власності на зазначене майно;
  • договір найму або оренди зазначеної нерухомості, на підставі якого прописується особа має законне право на проведення даної процедури;
  • згода органів опіки, якщо одним із власників наданого для реєстрації майна є дитина, яка не досягла ще немає 14 років.

Якщо людина знаходиться на території будь-якої кемпінгу, готелю, санаторію або іншого медичного закладу, йому не потрібно піклуватися про збір повного пакету документів, а також особистого відвідування територіального відділення міграційної служби, і для проведення процедури реєстрації йому цілком достатньо подати відповідне звернення до адміністрації обраного закладу.

Відповідно до чинного законодавства такі організації повинні повністю самостійно займатися обліком перебування і вибуття громадян через міграційну службу.

Які права власності дає реєстрація в квартирі

Існує всього два ключових виду власності - це власність, яка має певну вартість, а також власність, яка не має її. Остання категорія, відповідно, не відноситься до групи товарів, в той час як перша група може продаватися, передаватися і так далі.

Власник нерухомості має право на те, щоб одноосібно розпоряджатися належною йому власністю, і він може прописувати в ній того, кого вважає за необхідне, не отримуючи на це будь-яких дозволів з боку інших осіб, які проживають на території приміщення.

Єдиним винятком у даному випадку є діти, так як для оформлення їх реєстрації потрібно буде в обов'язковому порядку попередньо заручитися згодою відповідних державних органів.

Відносини між державою і окремим громадянином в даному випадку є стандартний договір, в якому прописуються обов'язки, права, а також відповідальність кожної зі сторін, і прописка в даному випадку є обов'язком кожної фізичної особи.

Єдине право, яке дає реєстрація в квартирі - це можливість повноцінної реалізації своїх конституційних прав.

існуюча відповідальність

Відсутність тимчасової реєстрації за місцем фактичного перебування на протязі більше трьох місяців передбачає накладення відповідної відповідальності на самого мешканця, який проживає в зазначеному приміщенні, а також власника майна, наданого для проживання.

Стандартне покарання в даному випадку представляє собою накладення адміністративного штрафу, сума якого залежить від категорії порушника:

Категорія відповідальної особиМінімально можлива сума адміністративного штрафу (в рублях)Максимально можлива сума адміністративного штрафу (в рублях)

Наймач або власник нерухомості 2 000 5 000 Фізичне обличчя 2 000 3 000 Юридична особа 250 000 750 000 Наймач або власник нерухомості, розташованої на території Москви і Санкт-Петербурга 5 000 7 000 Громадянин, який проживає на території Москви і Санкт-Петербурга 3 000 5 000 Юридична особа, що перебуває на території Москви і Санкт-Петербурга 300 000 800 000

При цьому варто відзначити той факт, що в певних ситуаціях можливість накладення штрафної санкції не передбачається, і зокрема, це стосується наступних ситуацій:

  • якщо громадянин зареєстрований в одному місці, а фактично збирається перебувати в іншому, яке знаходиться в тому ж місті;
  • якщо громадянин зареєстрований десь в Московській області, а проживає безпосередньо в столиці або навпаки;
  • якщо громадянин зареєстрований десь в Ленінградській області, а проживає безпосередньо в Санкт-Петербурзі або навпаки;
  • якщо громадянин належить до близьких родичів наймача або власника, зареєстрованого за вказаною адресою.

Процедура оформлення тимчасової реєстрації за місцем перебування в переважній більшості випадків займає не більше трьох днів, якщо звернутися відразу в міграційну службу, а якщо ж цю процедуру проводити іншими способами, включаючи подачу звернення через сайт держпослуги, вона вже може затягнутися на термін до восьми днів.

Як оформити тимчасову реєстрацію через держпослуги Як оформити тимчасову реєстрацію через держпослуги

- для початку необхідно зареєструвати свій кабінет на порталі, інакше скористатися сервісом неможливо.

Як зробити тимчасову реєстрацію за місцем проживання - дізнайтеся всі нюанси оформлення з нашою статті .

Читайте далі - що треба для тимчасової реєстрації в квартирі.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online