Які особливості іпотеки для ІП?

  1. Відповідає маркетолог-аналітик ЗАТ «БФА-Девелопмент» Катерина Бєляєва:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

GaudiLab / Depositphotos   Відповідає маркетолог-аналітик ЗАТ «БФА-Девелопмент» Катерина Бєляєва:   Головною особливістю і відмінністю процедури видачі іпотечного кредиту індивідуальному підприємцеві є те, що для інших категорій населення підтвердженням платоспроможності є надання довідки про зарплату GaudiLab / Depositphotos

Відповідає маркетолог-аналітик ЗАТ «БФА-Девелопмент» Катерина Бєляєва:

Головною особливістю і відмінністю процедури видачі іпотечного кредиту індивідуальному підприємцеві є те, що для інших категорій населення підтвердженням платоспроможності є надання довідки про зарплату. Однак ІП не може уявити такий документ, оскільки у нього немає зарплати, але є дохід від підприємницької діяльності. У такій ситуації єдиним способом є надання податкової декларації, засвідченої в податковій інспекції.

Наступним етапом є процес розгляду заявки. Тут важливим моментом буде аналіз наданої податкової декларації кредитними експертами. У цій ситуації важлива і прибутковість підприємницької діяльності, причому багато що залежить навіть не від того, скільки податків було сплачено в звітному періоді, а від того, яку систему оподаткування застосовує індивідуальний підприємець. Найбільше вітається використання загального режиму оподаткування або ж спрощеного, де показується різниця доходів і витрат. Справа в тому, що, на думку аналітиків, саме ці два способи оподаткування дають зрозуміти, прибутковий чи бізнес.

Що стосується банків, то багато хто має спеціальні програми з певними умовами кредитування ВП. Однак пропозиції не можна назвати пільговими: зазвичай бізнесменів чекають підвищені вимоги і більш високі ставки. Імовірність схвалення кредиту буде вище, а умови оптимальні, якщо індивідуальний підприємець звернеться за іпотечним кредитом банк, в якому у нього відкритий поточний рахунок.

При оформленні іпотечного кредиту індивідуальним підприємцем головним каменем спотикання стає складність визначення його реальних доходів, тому як банки, розглядаючи заявку на кредит, вимагають підтвердження заробітків. І якщо зі звичайними позичальниками все просто - доходи підтверджуються довідкою за формою 2-ПДФО - то у випадку з індивідуальними підприємцями доходи визначаються за оборотами від підприємницької діяльності і, отже, за податковою декларацією за звітний період. Однак ситуація ускладнюється в залежності від того, який спосіб сплати податків використовує ВП. Якщо застосовується загальний режим оподаткування або спрощений, в рамках якого податки обчислюються з обліку доходів, зменшених на величину витрат, то проблем у позичальника, як правило, не виникає. У разі використання Єдиного податку на поставлений дохід (ЕНДВ) і патентної системи (ПСН) неможливо встановити реальні доходи підприємця. Також насторожено банки ставляться до підприємців, які застосовують «спрощенку» зі сплатою шестипроцентного податку з обороту. Іншими словами, чим прозоріше схема оплати податків, що дозволяє достовірно встановити розмір одержуваного доходу, тим вище ймовірність отримати іпотечний кредит. Крім того, індивідуальний підприємець має набагато більше шансів отримати житловий позику, звернувшись в банк, в якому ведеться розрахунково-касове обслуговування, а також в тому випадку, якщо у нього на руках вагомий початковий внесок за житло. Варто відзначити, що далеко не всі банки готові розглядати ВП у якості своїх позичальників, а якщо і готові, то вимагають великий обсяг підтверджуючих документів. По-іншому справа йде в великих кредитних установах, які намагаються запропонувати прийнятні умови для всіх категорій громадян.

Особливих вимог до позичальників-індивідуальним підприємцям в законодавстві Російської Федерацій не передбачено. Однак на практиці справи йдуть інакше. По-перше, рекомендується звертатися в ті банки, які спеціалізуються на видачі іпотечних кредитів ІП, при цьому таке звернення має бути подано через рік (не раніше) з початку підприємницької діяльності. Такі умови поставлені для того щоб банк зміг отримати від ІП звіти про господарську діяльність, які можуть бути доказами платоспроможності.

У кожного банку свої порядки, тому вимоги, що пред'являються до індивідуальних підприємців при видачі іпотеки, залежать від конкретної кредитної організації. В цілому ж, іпотечний кредит охочіше буде виданий тим особам, у яких:

• стабільний постійний дохід;

• позитивна кредитна історія;

• чисті ( «прозорі») доходи.

Всі вищевказані вимоги необхідні банку для того, щоб визначити платоспроможність ІП, побачити його можливості для погашення взятого іпотечного кредиту, а також з'ясувати інформацію з приводу погашених (в який термін і без прострочень чи) або непогашених кредитів.

ІП кредитують не всі банки. Зазвичай розглядають повний пакет документів: ІПН, ОГРН, декларації за два звітні періоди і звітність по формі банку. Цей варіант застосуємо, якщо в деклараціях показаний доход, який дозволить клієнту оформити іпотечний кредит, як правило, це спрощена система оподаткування. Якщо декларації нульові або сума доходу за ним мінімальна, то можливе кредитування за двома документами: паспортом і СНІЛС позичальника, ІПН. У цьому випадку дохід банк розраховує зі слів клієнта і не вимагає його документального підтвердження. Початковий внесок для індивідуальних підприємців становить 20%, якщо заявка подається за повним пакетом документів, від 30% - по двох документах. Процентні ставки стандартні.

Текст підготувала Марія Гурєєва

Знаєте про це більше? Розкажіть нам .

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Податки ІП при здачі житла в оренду

Як проходить банкрутство фізособи?

Як легально найняти робітників-іноземців для ремонту квартири?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як легально найняти робітників-іноземців для ремонту квартири?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online