Заміна водійського посвідчення в зв'язку з закінченням терміну його дії в 2018 році: порядок обміну прав при закінченні, зразок заяви

  1. Термін дії водійських прав в Росії
  2. Коли настає обов'язок по заміні прав
  3. Подача заяви в ГИБДД
  4. Звернення в МФЦ
  5. Чи можна отримати нові права через держпослуги
  6. Як відбувається заміна посвідчення водія у зв'язку із закінченням терміну його дії в 2018 році
  7. Документи, необхідні для заміни прав
  8. Підготовка заяви про видачу нових водійських прав після закінчення терміну: зразок складання
  9. Чи обов'язково проходити медичну комісію при заміні прав після закінчення терміну? процедура проходження
  10. Вартість послуги з видачі нових прав в 2018 році. Як і де можна сплатити держмито
  11. Чи потрібна проходити повторну здачу іспиту для заміни водійського посвідчення?
  12. Чи можна отримати нові права якщо є неоплачені штрафи?
  13. Що загрожує водієві за керування з простроченими правами

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Посвідчення водія часто називають другим «паспортом» автовласників. Цей документ підтверджує право громадянина управляти транспортним засобом. Крім того, незважаючи на те що офіційно права не відносяться до засвідчують особистість,, в деяких випадках вони можуть підтвердити деякі дані про їх власника. Як і багато документів, права діють протягом певного часу. Автолюбителі зобов'язані періодично підтверджувати відсутність у них перешкод до водіння і оновлювати свої документи, для чого і передбачена процедура заміни водійського посвідчення після закінчення періоду дії.

Термін дії водійських прав в Росії

Питання видачі водійських прав регулюються Федеральним Законом від 10.12.1995 N 196-ФЗ (ред. Від 26.07.2017) «Про безпеку дорожнього руху», а також низкою підзаконних актів, основним з яких є Правила проведення іспитів на право керування транспортними засобами та видачі водійських посвідчень, затверджені постановою Уряду РФ від 24.10.2014 № 1097 (в редакції від 23.03.2017) «Про допуск до керування транспортними засобами».

Стаття 6 зазначеного Закону визначає, що національне посвідчення надається на 10 років. Для міжнародних документів установлено менший строк - всього 3 роки. Якщо ж права отримані до 2014 року, то їх власник може керуватися зазначеним в них терміном. При відсутності вказівки про терміні дії права вважаються актуальними протягом 10 років.

Водії повинні пам'ятати, що дата, до якої можна їздити, вказана на водійському посвідченні. Тобто якщо у вашому документі зазначено термін дії до 11 квітня 2018 року, значить, в цей день ви ще можете водити автомобіль з таким посвідченням, а ось 12 квітня ваші права вже недійсні.

Тобто якщо у вашому документі зазначено термін дії до 11 квітня 2018 року, значить, в цей день ви ще можете водити автомобіль з таким посвідченням, а ось 12 квітня ваші права вже недійсні

Власник посвідчення зможе їздити до 5 квітня 2026 року включно

Коли настає обов'язок по заміні прав

Для наших громадян досить типова ситуація, коли закінченню права виявляється несподіваним фактом, що відкрився в певних обставинах, наприклад, при зустрічі з працівником ДАІ або при наданні посвідчення в будь-якому закладі.

З урахуванням того, що факт «прострочення» прав прирівнюється до їх відсутності, а водіння з такими документами є неприпустимим, ми рекомендуємо автовласникам бути більш передбачливими і закликаємо до оформлення нових прав завчасно. В інтересах водіїв підпункт е) пункту 27 Правил допускає заміну посвідчення водія і до закінчення терміну дії.

Заміна водійського посвідчення є процедурою адміністративної, а значить, передбачає надання комплекту документів. Водіям слід виділити час на підготовку документів, особливе місце серед яких займає медична довідка. На її отримання може знадобитися від кількох годин до кількох днів.

Сама процедура чітко регламентована, термін видачі документів становить від 1 години до 15 днів в залежності від виду транспорту та місця, куди автолюбитель звертається для заміни.

Куди звертатися для заміни водійського посвідчення

Розвиток системи надання державних послуг значно спростило життя громадянам з точки зору способів звернення за тією чи іншою процедурою. Громадянам доступні наступні варіанти звернення за новим посвідченням:

  • особистий візит до відділення ДАІ;
  • звернення в найближчий багатофункціональний центр;
  • заміна через портал держпослуг.

Розглянемо ці методи детальніше.

Подача заяви в ГИБДД

Найзвичніший спосіб отримати нові права - подати заяву до відділення ГИБДД. Адміністративний порядок не зобов'язує звертатися до відділення саме за місцем реєстрації. Процедуру допускається пройти в найближчому відділі в робочі години. Адреса відділення можна дізнатися на сайті ГИБДД або на порталі держпослуг.

Звернення в МФЦ

У громадян з 2017 року з'явилася можливість подавати документи на продовження дії прав через МФЦ. Це дуже зручно в разі, якщо графік роботи або розташування інспекції роблять вкрай незручним для заявника візит в ГИБДД.

Заздалегідь варто дізнатися про наявність такої послуги в конкретному МФЦ. Як правило, на місці необхідно взяти талончик і чекати своєї черги. Співробітник центру прийме у вас документи і вкаже на час повторного візиту для отримання прав.

Чи можна отримати нові права через держпослуги

Сучасні технології в сфері державних послуг істотно полегшують життя громадян, в тому числі і в питанні отримання нових прав. Однак водіям не варто мріяти про необхідних дій і документів. Заявнику потрібно підготувати ті ж документи і навіть з'явитися до відділу особисто для пред'явлення оригінальних паперів і отримання прав. Звернення на сайт держпослуг дозволить лише скоротити час, необхідний для процедури.

Сервіс зажадає від вас завантажити скановані документи і допоможе призначити час для особистого візиту до відділу, що дозволить уникнути тривалого очікування своєї черги. У разі негативного рішення за вашою заявою повідомлення надійде в особистий кабінет користувача або на електронну адресу.

Як відбувається заміна посвідчення водія у зв'язку із закінченням терміну його дії в 2018 році

Ознайомившись з порядком заміни старих прав, автолюбителі зможуть своєчасно підготувати документи і пройти необхідні процедури без зайвих дій і витрат.

Документи, необхідні для заміни прав

Якщо термін ваших прав добігає кінця або вже закінчився, для їх заміни вам знадобляться:

  • Заява;
  • паспорт;
  • посвідчення, яке ви хочете замінити;
  • медичне заключення;
  • документ про сплату державного мита.

Підготовка заяви про видачу нових водійських прав після закінчення терміну: зразок складання

Звернення з проханням видати нові права оформляється у вигляді заяви. Документ складається за встановленою формою на бланку, який вам нададуть в підрозділі ДАІ або МФЦ. На порталі держпослуг бланк заповнюється в електронному вигляді.

Чи обов'язково проходити медичну комісію при заміні прав після закінчення терміну? процедура проходження

Для отримання нових прав з причини закінчення терміну старих водії зобов'язані підтвердити задовільний стан свого здоров'я і відсутність будь-яких протипоказань до водіння. Підтвердженням служить висновок, що видається після медичного огляду у кількох спеціалістів. При цьому кількість фахівців залежить від категорії керованого кошти.

З липня 2016 року діють нові правила здійснення послуги з медогляду водіїв з метою їх допуску до водіння. Вимоги до процедури встановлені наказом МОЗ РФ від 15 червня 2015 року № 344н.

З липня 2016 року діє форма № 00- Ву для медичної довідки про допуск громадянина до управління транспортним засобом

Кожному водієві потрібно отримати висновок від психіатра і нарколога.

У більшості випадків, тобто для керування легковим автомобілем або мотоциклом, необхідно отримати позитивний висновок у терапевта і окуліста.

Для водіїв категорій груп С, Д, а також категорій Tb, Tm, передбачений огляд лора і невролога. Таким водіям додатково необхідно пройти спеціальне обстеження - електроенцефалограму. У разі необхідності лікар може призначити додаткові дослідження або аналізи.

Метою необхідних обстежень є виключення захворювань або станів, які несумісні з водінням. У деяких випадках водії допускаються до керування з обмеженнями, наприклад, за умови використання окулярів або лінз.

Послуги з водійської медкомісії сьогодні виявляються безліччю медичних установ як державних, так і приватних. Організації проводять медогляд для допуску до керування автомобілем при наявності відповідної ліцензії.

Для зручності рекомендуємо дізнатися про доступність цієї послуги в найближчій до місця проживання поліклініці чи лікарні. Справа в тому, що психіатр і нарколог дає свій висновок тільки за адресою реєстрації або тимчасового проживання. При медогляді в приватному медичному центрі водієві доведеться самостійно отримувати довідки від нарколога та психіатра, що представляє собою деякі незручності через необхідність відвідування декількох закладів. Проте водії активно вдаються до послуг комерційних організацій з-за швидкості проходження медогляду.

Діапазон цін на послуги з боку водія медкомісії досить широкий. Вартість залежить від типу закладу та регіону. Як правило, ціни в приватних центрах вище. Деякі організації заявляють про проведення акції і зниження ціни за медкомісію до 600 рублів. Залучаючи громадян такими акціями, центри часто замовчують про те, що така ціна не включає вартість окремих досліджень. Так, вартість однієї тільки ЕЕГ може становити від 700 рублів, а довідки їх психоневрологічного і наркологічного диспансерів - від 600-800 рублів.

Тому водіям, панірують медогляд, радимо детально дізнатися в конкретній організації про вартість послуги, що включає всі необхідні дослідження.

Що стосується тимчасових витрат, то приватні центри обіцяють проходження медогляду за 20-30 хвилин. Однак і в держустанові при грамотному плануванні візитів до фахівців можна отримати довідку за все за 2-3 години.

Довідка діє протягом одного року після видачі.

Вартість послуги з видачі нових прав в 2018 році. Як і де можна сплатити держмито

Видача нових прав є послугою оплатне. До подачі документів заявник зобов'язаний сплатити державне мито. Розміри оплати встановлені пунктом 43 статті 333.33 Податкового кодексу РФ. Так, за паперові права потрібно заплатити 500 рублів, а претендентам на пластиковий документ доведеться витратити набагато більше - 2 тис. Рублів. За міжнародні права будьте готові заплатити 1600 рублів.

На практиці досить проблематично буде отримати права на паперовій основі. Досвід багатьох водіїв свідчить про те, що в інспекції пропонують тільки пластикові права, посилаючись на відсутність паперових. Дійсно, з урахуванням того, що саме пластикові права нового зразка мають високий ступінь захисту, паперові документи втратили свою актуальність, хоча і передбачені законом.

Незважаючи на встановлення розмірів оплати на рівні закону, заявники мають у своєму розпорядженні чудовою можливістю трохи заощадити на держмито. Тим, хто подає заяву через портал держпослуг, потрібно заплатити 1600 замість 2 тис. Рублів. Однак для отримання знижки оплату потрібно зробити безготівковим способом на цьому ж сайті.

Саму оплату, як і подачу заяви, можна зробити декількома способами:

  • через банківське відділення;
  • через термінали;
  • через інтернет-сервіси, зокрема, на порталі держпослуг;
  • на пошті.

Чи потрібна проходити повторну здачу іспиту для заміни водійського посвідчення?

Закінчення терміну дії тягне за собою недійсність головного водійського документа, але не анулює результати іспитів для допуску водінню. Згідно з пунктом 29 Правил при обміні водійського посвідчення в зв'язку з закінченням його строку дії автолюбителю не потрібно проходити перевірку знань повторно.

Чи можна отримати нові права якщо є неоплачені штрафи?

Законодавство не пов'язує процедуру переоформлення посвідчення з обов'язком водія погасити всі наявні штрафи. Так, перелік причин для відмови і призупинення видачі прав, що міститься в Адміністративному регламенті МВС, не містить будь-яких згадок про наявність у водія заборгованості.

Проте, наявність непогашених штрафів може спровокувати упереджене ставлення до боржника і затягування процедури. Слід знати про те, що посадові особи інспекції можуть не тільки вказати вам на обов'язок виплатити борги, але і застосувати додаткові заходи стягнення, якщо штраф нарахували більше 60 днів тому. У такому випадку боржник ризикує понести витрати, що перевищують розмір початкового штрафу в два рази, або навіть покарання у вигляді арешту або виправних робіт. Такі санкції передбачені статтею 20.25 КпАП при ігноруванні порушником своїх зобов'язань в погашенні штрафів.

Після того як водій став щасливим володарем нових прав, йому слід зробити ще одну дію - подбати про внесення змін до договору про страхування. Для цього необхідно звернутися в страхову компанію і повідомити про нові дані водійського посвідчення. Якщо договір, за яким видано поліс ОСАГО, що не буде актуалізовано, то страхова компанія може відмовити виплатити компенсацію в разі ДТП.

Що загрожує водієві за керування з простроченими правами

Водій вважається правопорушником при управлінні автомобілем з дня, наступного за вказаною в посвідченні дати. Відповідальність настає за статтею 12.7 КоАП РФ.

Санкція даної статті передбачає штраф, розмір якого на розсуд співробітника ДІБДР може становити від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ще одним неприємним наслідком зустрічі зі співробітником ДАІ є переміщення автомобіля на спеціальну стоянку. Власнику транспорту доведеться нести додаткові витрати за весь час перебування автомобіля на стоянці.

Своєчасне звернення за отриманням нових прав захищає водія від неприємних казусів при зустрічі зі співробітником ДАІ. Процедура заміни прав чітко регламентована законодавством і займає небагато часу. Водієві необхідно лише підготувати документи, включаючи медичну довідку, сплатити держмито і подати заяву в ГИБДД найбільш прийнятним для нього способом. Для того щоб не робити вимушених перерв в управлінні автомобілем і не потрапити під статус правопорушника, ми рекомендуємо автолюбителям планувати заміну посвідчення водія до закінчення терміну їх дії.

Чи можна отримати нові права якщо є неоплачені штрафи?
Чи обов'язково проходити медичну комісію при заміні прав після закінчення терміну?
Чи потрібна проходити повторну здачу іспиту для заміни водійського посвідчення?
Чи можна отримати нові права якщо є неоплачені штрафи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online