Позбавлення водійських прав за борги по кредитах

  1. Законопроект про позбавлення водійських прав осіб, які мають заборгованість по кредиту
  2. Ситуації, коли закон стає на бік неплатника
  3. Як вести себе з колекторськими службами
  4. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Напевно, в нашій країні неможливо знайти таких людей, які хоча б раз в житті не брали кредити в банку.

Борги по кредитах у росіян з кожним роком зростають, є серед боржників і автолюбителі, тому часто обговорюваним серед власників автотранспорту є питання на тему, чи можуть позбавити водійських прав за борги по кредиту і чи законний такий крок з боку банківських структур?

Законопроект про позбавлення водійських прав осіб, які мають заборгованість по кредиту

У 2014 році депутат Державної думи Росії Олександр Агєєв запропонував розглянути законопроект, який передбачає внесення довідок в закон   №299 «Про виконавче провадження» У 2014 році депутат Державної думи Росії Олександр Агєєв запропонував розглянути законопроект, який передбачає внесення довідок в закон №299 «Про виконавче провадження» . Зміни в законі торкнуться кредитних боржників, які володіють різними видами транспорту, включаючи водний і повітряний і інші його різновиди.

Позбавляти прав будуть автолюбителів, які мають великі борги з аліментів, адміністративні штрафи, невиплачені компенсації за нанесення моральної або матеріальної шкоди позивачу, а також власників транспорту з дебіторською заборгованістю в банках і інших фінансових і кредитних структурах. Простіше кажучи, людей з позитивною репутацією через заборгованість можуть позбавляти не тільки можливості пересуватися на своєму транспортному засобі, а й істотно зіпсувати їм імідж.

Якщо сума заборгованості перевищить 10 тис. Рублів, то після рішення прийнятого судом, пристав має право анулювати водійське посвідчення без права відновлення до повного погашення заборгованості по позиці.

У тому випадку, якщо судового розгляду не було, пристав має право тимчасово позбавити боржника прав, піднявши це питання в суді. Так як багато водіїв завбачливо записують свій транспорт на близьких їм людей, закон позбавляє саме водійських прав, а не самого права власника на транспорт до повного погашення заборгованості за отриманим позиці.

В яких випадках автолюбитель із заборгованістю по кредиту може позбутися водійських прав?

Ще одне питання, яке цікавить власників транспортних засобів, які мають борги перед фінансовими структурами, звучить наступним чином: як відбувається позбавлення прав за борг по кредиту і в яких випадках це може статися?

Якщо суд вирішив тимчасово позбавити неплатника водійських прав, то порушнику буде видано постанову. Якщо він не внесе оплату в зазначені терміни, то пристав призупинить дії прав, попередньо сповістивши про цю процедуру боржника.

Термін погашення заборгованості згідно з постановою встановлюється на 5 днів.

Пристав не вилучає посвідчення самостійно, йому його повинен принести невдалий автовласник. Рішення про призупинення дії водійських прав розсилається в усі служби ГИБДД на підставі рішення суду.

Відновлення прав відбувається протягом доби після оплати боргу. Щоб водійське посвідчення почало діяти, неплатник повинен надати приставу квитанцію про погашення боргу. Якщо порушник проігнорує вручене йому постанову, його можуть позбавити прав на рік або примусити до обов'язкових робіт на термін до 50 годин.

Водійських прав можуть позбавити в разі:

  • Невиплати аліментів.
  • Невиплати компенсації за морального або матеріального збитку позивачеві.
  • У разі великої заборгованості по кредиту.
  • У разі невиплати зарплат або вихідної допомоги на підприємстві. (Даний пункт стосується керівників приватних і державних підприємств).

Ситуації, коли закон стає на бік неплатника

Закон про позбавлення прав за борги передбачає ситуації, коли у неплатника водійське посвідчення вилучати не можна через:

  • Автомобіль є єдиним джерелом доходу боржника.
  • Неплатник з сім'єю проживає далеко за межею міста.
  • Боржник є інвалідом і без транспортного засобу пересуватися не може.
  • У неплатника в сім'ї є інваліди, яких він містить.
  • Сума кредитної заборгованості не перевищує 10 тис. Рублів.
  • Боржнику дозволили відстрочити платіж за постановою.

Які штрафні санкції очікують боржника в разі несплати кредиту?

Після першого простроченого платежу неплатнику: Після першого простроченого платежу неплатнику:

  • Піднімуть відсоток по кредиту.
  • Кожен прострочений день буде прирівняний до фіксованої штрафний сумі.
  • Необхідно буде виплачувати відсоток пені від отриманих кредитних коштів.

Щоб несвідомий кредитується повернув борг, взятий у банківської структури, банк може звернутися за допомогою в колекторську службу. Вони будуть розбиратися з боржником, використовуючи «свої» методи. Вони можуть бути як законними, так і незаконними. Найбезневиннішими можна вважати дзвінки з проханням оплатити борг.

Крім цього, банки можуть звертатися до суду, і тоді їх прохання буде розглянута негайно, а за виплатою боргу вже стежитимуть правоохоронні органи.

Якщо ж неплатник буде ухилятися від виплат, які були встановлені шляхом судового розгляду, його очікують наступні санкції:

  1. З заробітної плати боржника будуть примусово утримувати певну суму.
  2. Всі наявні рахунки в банках будуть заарештовані.
  3. Також буде заарештовано майно порівнянне з сумою заборгованості.

Яке майно, крім водійських прав, може бути конфісковано банком в рахунок сплати боргу по кредиту?

Виходячи з судового рішення, борг перед банком може бути погашений:

  • Певним відсотком із заробітної плати або стипендії.
  • Конфіскацією нарахованих на позику відсотків.
  • Вилученням коштів, що знаходяться на банківському рахунку неплатника.

Арешт і подальший продаж може торкнутися наступного майна:

  • Меблів.
  • Ювелірної продукції і дорогоцінних металів.
  • Породистих кішок і собак.
  • Худоби.
  • Побутових приладів.

Судовими приставами буде вилучено і продано все цінне майно, а гроші, виручені за нього, підуть на сплату заборгованості банківській установі.

До винятків, які не можуть бути конфісковані, відносяться:

  • Предмети особистої гігієни.
  • Одяг і взуття.
  • Соціальні допомоги.
  • Інструменти, які є для боржника предметом заробітку.

Згідно з судовим рішенням може бути конфіскована і житлову площу, але її не мають права вилучити якщо:

  • У квартирі прописані і проживають діти до 18 років.
  • Боржник має лише частиною житлоплощі.
  • Житло вже знаходиться в юрисдикції іншої організації.

Також у боржника може бути вилучений авто або мототранспорт:

  • Транспорт конфіскується інспектором ДАІ і відправляється на штрафмайданчик, потім його забирає банк, якому неплатник повинен енну суму.
  • Автомобіль може бути проданий, а гроші відправлені на погашення кредиту.

Якщо сума транспортного засобу після продажу перевищує суму кредиту, то решту після погашення боргу повертають колишньому автовласникові.

Як вести себе з колекторськими службами

У нашій країні поки не з'явився такий закон, який регламентує діяльність колекторських фірм У нашій країні поки не з'явився такий закон, який регламентує діяльність колекторських фірм. З цієї причини, виходячи з роз'яснень даних ГК РФ, залучення колекторів в разі несплати боргу повинно бути прописано в кредитному договорі, що підписується між позичальником і банківською установою. Всі інші випадки, в яких банки часто залучають колекторські контори для отримання з неплатника заборгованості, вважаються незаконними.

У порівнянні з судовими приставами, працівники колекторських фірм не можуть конфіскувати майно у боржника, так як не мають на це ніяких законних прав. Незважаючи на це, представники таких компаній застосовують до боржників неправомірні дії у вигляді дзвінків, залякувань і морального і фізичного насильства.

Щоб уникнути морального тиску з боку колекторських організацій необхідно:

  • У разі зустрічі з колекторами вимагати у них документацію, що реалізує право вимагати відшкодування заборгованості за банківською позикою.
  • Попросити їх пред'явити довідку, видану їм банком про розмір заборгованостей, відсотках і штрафи.
  • Припустити вирішити дане питання в судовому порядку, зробивши акцент на тому, що позичальник не хоче вирішувати питання за допомогою колекторів, а готовий це зробити законним способом.
  • Якщо колектори дошкуляють позичальника провокаційними дзвінками, їм необхідно повідомити про те, що всі розмови записуються і будуть передані правоохоронним органам для подальшого розгляду.
  • Пускати в будинок представників сумнівних організацій не можна. Їх спроби проникнути в житло самовільно необхідно зафіксувати і звернутися в прокуратуру для проведення розслідування.

висновки

Виходячи з інформації, описаної вище, можна зробити висновок, що кредити - це невихід з фінансових труднощів, особливо якщо у позичальника немає можливості його повернути. А якщо все-таки сталася така ситуація, що з порядної платника людина перетворилася на боржника і може позбутися водійських прав та іншого майна, варто спробувати домовитися з банківською структурою про відстрочення або реструктуризації боргу, маючи можливість погасити його у встановлені терміни і без судового розгляду.

Ну а якщо без суду не обійтися і водійське посвідчення буде все ж конфісковано, необхідно точно в строк (протягом 5 днів) погасити наявну заборгованість і права будуть повернуті протягом доби.

Щоб не потрапляти в подібні ситуації і не ризикувати своїм транспортним засобом та водійськими правами, найкраще відмовитися від кредитування в банку або ж оплачувати взятий позику вчасно, і тоді ніяких проблем з законом не виникне.

В яких випадках автолюбитель із заборгованістю по кредиту може позбутися водійських прав?
Які штрафні санкції очікують боржника в разі несплати кредиту?
Яке майно, крім водійських прав, може бути конфісковано банком в рахунок сплати боргу по кредиту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online