Дублікат посвідчення водія

  1. Підроблені права: покарання за придбання
  2. Спосіб отримання дубліката прав
  3. Видача дубліката прав: розгляд заяви
  4. Видача дубліката: рішення за заявою
  5. Видача дубліката ВУ замість загубленого раніше
  6. Причини відмови у видачі дубліката при втраті прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У цій статті розглядається питання про те, коли і навіщо видають дублікат посвідчення водія (ВУ). Слід зазначити, що дублікатом називається екземпляр оригіналу, який підлягає повторній видачі, має рівну з оригіналом юридичну силу і випускається на відповідному бланку суворої звітності і містить інформацію, яка повністю аналогічна оригіналу документа. При цьому дублікат не слід плутати з засвідченою копією.

При цьому дублікат не слід плутати з засвідченою копією

Підроблені права: покарання за придбання

У разі втрати / крадіжки оригіналу автолюбителю видається дублікат водійських прав. При цьому не можна купити дублікат посвідчення водія. Такі дії вважаються порушенням законодавства.

КК РФ ст.327, ч.1 - особи, які займаються підробкою документів:

1 - особи, які займаються підробкою документів:

КК РФ ст.327, ч.3 - особи, які використовують підроблене посвідчення водія:

3 - особи, які використовують підроблене посвідчення водія:

Спосіб отримання дубліката прав

Цю ситуацію ми вже досить докладно описали в статті відновлення водійського посвідчення в разі втрати або крадіжки .

Для отримання дубліката вам слід заново зібрати пакет документів і подати його до відділення МОТОТРЕР або МРЕВ ДАІ. При цьому квитанцію для проведення оплати держмита ви отримаєте вже після здачі документів.

Так для відновлення вкрадених у вас або загублених прав потрібно надати такий пакет документів:

  • Заява;
  • паспорт громадянина РФ (або інший документ, що посвідчує особу заявника);
  • документ, що підтверджує прописку (постійну або тимчасову);
  • водійська картка;
  • фотографії (виняток - виготовлення водійського посвідчення в автоматизованому режимі);
  • квитанція, що підтверджує оплату держмита за видачу дубліката.

Зверніть увагу, що якщо ви зверталися із заявою про крадіжку прав в поліцію, то ви повинні надати постанову про порушення або відмову в порушенні з цього приводу кримінальної справи.

Важливо! При видачі дубліката, інформація про загублених / украдених правах видаляється з відповідних баз даних, після чого такі права вважаються недійсними.

Керування автомобілем з таким посвідченням водія прирівнюється до водіння взагалі без прав. КоАП РФ (ст.12.7, ч.1) передбачає накладення адміністративного штрафу за керування автомобілем без прав, розмір якого знаходиться в діапазоні 5-15 тисяч рублів.

Видача дубліката прав: розгляд заяви

Практика показує, що дублікат посвідчення водія видається заявнику безпосередньо в день звернення.

Раніше в тих випадках, коли виникали підстави припускати, що надані документи не є достовірними, або ви раніше були позбавлені права керування автомобілем - автоінспеція могла штучно затягувати процедуру видачі дубліката (але не більше, ніж на 2 місяці). У подібних випадках заявнику видавалося тимчасове посвідчення на право керування транспортним засобом, а розмір держмита становив 800 рублів.

Увага! З 05 листопада 2014 р видача таких тимчасових дозволів на керування транспортними засобами у Росії заборонена, а нове водійське посвідчення видається відразу ж після подачі в ГИБДД заяви.

Видача дубліката: рішення за заявою

Посадові особи ГИБДД на підставі заяви про видачу дубліката направляють запити до відповідних органів. На підставі отриманих відповідей ними виноситься рішення:

  • видати дублікат ВУ;
  • відмовити у відновленні ВУ.

Видача дубліката ВУ замість загубленого раніше

Громадянин, який успішно пройшов перевірку, може отримувати нові права, вручення яких проводиться під підпис у відділенні дорожньої інспекції. У цей момент проводиться реєстрація нового документа (номер, серія) у відповідних реєстрах.

Слід зазначити, що дублікат російського водійського посвідчення, який виданий заявнику замість загубленого має юридичну силу протягом 10-ти років з моменту видачі втрачених прав.

При цьому втрачене ВУ вважається недійсним і якщо по закінченні якогось часу воно буде знайдено власником, то необхідно буде здати його в те відділення ГИБДД, яке видало дублікат ВУ.

Причини відмови у видачі дубліката при втраті прав

Органи ДАІ можуть відмовити заявнику у видачі дубліката ВУ в таких випадках:

  1. Водій був позбавлений рішенням суду права керувати ТЗ;
  2. Пакет документів, представлений в ГИБДД, був неповним або містив підроблені відомості;
  3. Відновлювані права - підроблені;
  4. Неправильне, або не по формі складена заява про видачу дубліката прав (є помилки, описки і виправлення).

Така відмова у видачі дубліката оформляється документально з обов'язковим зазначенням причин відмови. Потім документ засвідчується печаткою відділення ГИБДД і підписується уповноваженим інспектором.

Цей документ, в разі необхідності, може послужити законною підставою для звернення до суду, або вищестоящий орган ГИБДД зі скаргою на незаконне рішення органу дорожньої інспекції.

Потрібно відзначити, що з лютого 2016 року для отримання дубліката посвідчення водія при його втраті / крадіжці / псування вже не потрібно заново проходити медичний огляд. Це правило не стосується випадків заміни ВУ через закінчення терміну їх дії, а також для отримання прав після позбавлення. Тут наявність медичної довідки залишається обов'язковою умовою.

У висновку хочеться підсумувати: процедура отримання нового ВУ передбачає збір необхідного пакету документів, подачу їх разом із заявою в органи ГИБДД, де здійснюється перевірка їх достовірності. Після проведення такої перевірки заявнику видається дублікат посвідчення або відмовляють в такій видачі. Відмова такий оформляється уповноваженим інспектором ДАІ в письмовій формі, підписується особисто і завіряється печаткою відділення автоінспекції.

Останнє оновлення: 24-08-2016

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online