Які документи потрібні для заміни посвідчення водія в 2019 році

  1. Куди звернутися для заміни водійських прав
  2. причини заміни
  3. Документи необхідні для заміни водійських прав:
  4. Обмін прав при втраті, псування або позбавлення
  5. Відповідальність за несвоєчасне обмін ВУ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Водійські права - основний документ при управлінні автомобілем. У них встановлено термін дії, після закінчення якого, документ необхідно замінити. За недотримання положень закону щодо наявності діючого посвідчення при водінні встановлена ​​адміністративна відповідальність. Тому важливо заздалегідь знати, які документи потрібні для заміни посвідчення водія.

Куди звернутися для заміни водійських прав

Уявити документи і отримати нові права можна в будь-якому ГИБДД по країні Уявити документи і отримати нові права можна в будь-якому ГИБДД по країні. Місце прописки значення не має. Держорган має загальну базу. Тільки іноземні громадяни повинні звертатися для заміни в ДАІ за місцем своєї прописки.

З 5 квітня 2017 року громадяни мають право поміняти посвідчення в МФЦ - багатофункціональний центр. Тепер водії самостійно вибирають, куди звернутися в органи ГИБДД або МФЦ. Єдина відмінність полягає в тривалості надання послуги. МФЦ тільки приймає документи і видає посвідчення. Самі права оформляються в ГИБДД. Процедура займає кілька днів через пересилання документів. У держоргані сам процес триває 15-20 хвилин. Але очікування в черзі може скласти кілька годин.

Спочатку краще повністю зібрати весь пакет документів, а потім з ранку відвідати ГИБДД. Можна записатися на отримання документа через сайт держпослуги, тоді ви опинитеся в пріоритетною черзі і заощадите свій час.

Для оформлення документів через портал держпослуги, необхідна реєстрація на сайті і вхід через особистий кабінет. У пошуку державних органів потрібно вибрати МВС або звернутися до списку розділів і відзначити транспорт і водіння. Потім вибираєте пункт «Заміна прав» і натискаєте «Отримати послугу».

Процес реєстрації не складний. Знадобиться весь пакет документів і доступ в інтернет. Послуга доступна тільки для фізичних осіб. Оплата держмита проводиться відразу на сайті після заповнення форми. При цьому надається знижка 30%.

Основні дані, що вносяться до форму на сайті:

  • місце проживання;
  • причина для обміну посвідчення;
  • паспортні данні;
  • відомості з медичної довідки ін .;

Після закінчення реєстрації документів ви отримаєте повідомлення про місце і час отримання посвідчення.

При наявності підозр щодо автентичності ваших документів їх перевірка може збільшитися до 2 місяців. Особливо це стосується медичної довідки. При заповненні форми на порталі держпослуги обов'язково вказується номер ліцензії медичної організації, де ви оформляли довідку.

причини заміни

Залежно від причин, за якими змінюються права, встановлений пакет документів може змінюватися Залежно від причин, за якими змінюються права, встановлений пакет документів може змінюватися.

Причини для обміну посвідчення:

  1. Закінчення періоду дії. Зараз права повинні змінюватися після закінчення 10 років.
  2. Зміна імені, прізвища.
  3. Права зіпсовані або втрачені.
  4. Додавання нової категорії водіння.

Законом не передбачено підставу заміни прав за власним бажанням водія. Можна вказати, що документ втрачено.

ВУ визнається простроченим:

  • Закінчився період його дії;
  • виявлено медичні протипоказання, що перешкоджають керуванню ТЗ;
  • права вилучені за порушення ПДР.

Відео: Нові правила заміни прав в ГИБДД

Документи необхідні для заміни водійських прав:

  1. Підписана заява за встановленою формою. Бланк може бути заповнений на комп'ютері або в ручну. При ручному заповненні текст повинен бути читабельним. Краще його прописати друкованими літерами. ( Завантажити Бланк заяви для заміни ВУ )
  2. Посвідчення особи і його копія. Для громадян Росії їм може бути паспорт, форма 2-П при заміні паспорта, закордонний паспорт, військовий квиток для військовослужбовця. Громадяни з інших країн надають іноземний паспорт, дозвіл на проживання, вид на проживання, закордонний паспорт. На момент звернення до держорган документ не повинен бути простроченим або недійсним.
  3. У документі або на окремому бланку повинна бути обов'язково реєстрація. Якщо її немає, потрібно подбати про тимчасову прописку на період оформлення нового посвідчення.
  4. Старе посвідчення водія.
  5. Документ про зміну особистих даних -Прізвище або імені (свідоцтво).
  6. У обов'язковий перелік документів для заміни прав після закінчення терміну входить медичний висновок. Коли термін не закінчився, а права потрібно переоформити при зміні прізвища або втрати, то проходити медкомісію не буде потрібно. Довідка видається за встановленим зразком з відмітками терапевта. Лікар дає висновок на підставі даних від інших фахівців, проставлених у обхідному листі. До основного списку лікарів, крім терапевта, входять нарколог, психіатр, офтальмолог. Для категорій Д і С знадобиться пройти отоларинголога і невролога, жінкам - гінеколога. Довідку можна прикласти до документів на заміну протягом 12 місяців.
  7. Квитанція про оплату держмита. Зараз розмір держмита встановлений в 2000 руб. Якщо змінюється посвідчення міжнародного зразка, то заплатити необхідно тільки 1600 рублів. Реквізити варто уточнити безпосередньо в ГИБДД. Важливо звернути увагу на КБК і ОКТМО. Оплату можна провести в банку, банкоматі або в режимі онлайн. При оплаті через Інтернет необхідно почекати кілька днів, щоб кошти відбилися на рахунку держоргану. Для надійності краще докласти квитанцію до пакету документів.

Після перевірки документів, співробітник держоргану фотографує вас.

При оформленні прав у зв'язку з додаванням нової категорії повторна здача іспитів є обов'язковою умовою.

Заміна іноземного ВУ на російські права потрібно тільки при постійному проживанні в Росії. Додатково знадобиться здати іспити. Туристам досить мати права іноземної держави і паспорт.

Обмін прав при втраті, псування або позбавлення

При втраті, знос або розкрадання посвідчення до закінчення періоду його дії потрібно подати до органів ГИБДД документи на отримання нових прав При втраті, знос або розкрадання посвідчення до закінчення періоду його дії потрібно подати до органів ГИБДД документи на отримання нових прав. Чи не знадобиться повторна здача іспитів і проходження медкомісії. Потрібно підготувати наступні документи:

  • паспорт;
  • підписану заяву;
  • оплата мита.

У разі позбавлення прав забрати їх можливо тільки після закінчення часу, на яке вони були вилучені. Готуються такі ж документи, як по закінченню періоду дії. Також буде потрібно скласти іспит з теорії. Звертатися потрібно в держорган, де зберігаються права. Якщо уявити документи в інше ГИБДД, знадобиться час для його поштової пересилки.

Відповідальність за несвоєчасне обмін ВУ

У КоАП РФ передбачено 2 статті тягнуть покарання за відсутність водійських прав в момент керування автомобілем:

  1. Якщо посвідчення було забуто вдома або втрачено, то на водія буде накладено адміністративний штраф до 5000 рублів.
  2. Якщо права прострочені - це прирівнюється до водіння ТЗ без права керування ним (ст. 12.7 КоАП РФ). Покарання призначається більш суворе - від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Обов'язковою умовою є, щоб в момент виявлення порушення громадянин керував ТЗ.

При виявленні такого порушення автомобіль відправляється на штраф стоянку. Тому краще подбати про заміну водійських прав заздалегідь, так як в разі пропуску строку посвідчення втрачає свою силу, а їзда з таким документом розцінюється як правопорушення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online