Влада і суспільство в Росії початку XX століття: від взаємодії до протистояння

  1. «Громадські організації Росії в роки Першої світової війни (1914 - лютий 1917 г.)»
  2. «Поважні установи Російської імперії в 1906-1917 рр. Матеріали перлюстрації Департаменту поліції »
  3. дискусія

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

на факультеті права Вищої школи економіки пройшов круглий стіл «Влада і суспільство позднеімперской Росії в контексті нових досліджень». У його рамках відбулася презентація двох книг, об'єднаних загальною тематикою - функціонування російської громадськості початку XX століття в нових умовах конституційного ладу і світової війни.

Круглий стіл носив міждисциплінарний характер. У ньому крім представників факультету права ( Анастасія Туманова , Кирило Соловйов , Володимир Ісаков , Олександр Сафонов , Леонід Сав'юк та ін.) взяли участь професори факультетів гуманітарних і соціальних наук ВШЕ, наукові співробітники академічних організацій (Інституту російської історії РАН, Російського державного архіву соціально-політичної історії), а також інших вищих навчальних закладів Москви: МГУ, Фінансового університету при Уряді РФ, Академії народного господарства і державної служби та ін.

На круглому столі відбулася презентація двох книг, що вийшли у видавництві «РОССПЕН» в кінці 2014 року, і їх подальше обговорення. Перша книга - «Громадські організації Росії в роки Першої світової війни (1914 - лютий 1917 г.)» - була представлена ​​її автором професором Анастасією Тумановой. Далі з описом документальної публікації «Поважні установи Російської імперії в 1906-1917 рр. Матеріали перлюстрації Департаменту поліції » виступили її автори - відповідальний редактор, автор передмови головний науковий співробітник ІРІ РАН Валентин Шелохаев, а також укладач, автор передмови і коментарів - професор НДУ ВШЕ і провідний науковий співробітник Інституту російської історії РАН Кирило Соловйов.

Ці книги тематично схожі. Важлива тема обох - функціонування російської громадськості в нових умовах конституційного ладу і світової війни, стали для неї випробуванням на міцність і перевірили її здатність до участі в оновленні держави і його інститутів. Також обидві роботи об'єднує єдина концепція російської громадськості як освіченої та соціально активної частини суспільства, яка прагне до загального блага і досягає його за допомогою об'єднання в політичні партії та політичні організації. І головне - книги об'єднані ключовою для російської історії темою взаємовідносин влади і суспільства.

«Громадські організації Росії в роки Першої світової війни (1914 - лютий 1917 г.)»

Виступаючи з презентацією своєї книги, Анастасія Туманова зазначила, що її увага була сфокусована на проблемі мобілізації російського суспільства в роки Першої світової війни Виступаючи з презентацією своєї книги, Анастасія Туманова зазначила, що її увага була сфокусована на проблемі мобілізації російського суспільства в роки Першої світової війни. Російська громадськість, за її словами, прагнула бути корисною країні в головному справі того часу - обслуговуванні потреб війни, створення тилу і тилового господарства. Однак від самого початку націлена на підтримку держави, мобілізація громадськості в кінцевому підсумку обернулася проти нього і вилилася в політичну кризу 1916-1917 років. Туманова задалася питанням: чи були симптоми подібного результату у вчинках громадськості і правлячої влади в 1914, 1915 і 1916 роках? Вона звернула увагу на те, як змінювалися настрої російської громадськості і її відносини з владою: від патріотичної підтримки держави в перші місяці війни і пошуків платформи для довіри в 1915 році до наростання протиріч і протистояння в 1916 і початку 1917 року.

Туманова зазначила, що мобілізація здійснювалася під націоналістичними гаслами (боротьба з «німецьким засиллям», пошуки внутрішнього «ворога» в особі євреїв, німецьких колоністів, поляків та ін.), І це було суттєвою помилкою правлячої влади дореволюційній Росії. За її словами, уряд прагнув до мобілізації при громадському участі і в той же час продовжувало розглядати суспільство не як союзника у війні, а як конкурента. Така політика вела до конфлікту, а шлях, пройдений російським суспільством в 1914-1917 роках, був дорогий від лояльності до протесту.

«Поважні установи Російської імперії в 1906-1917 рр. Матеріали перлюстрації Департаменту поліції »

Представляючи другу книгу, її упорядник професор Кирило Соловйов і відповідальний редактор Валентин Шелохаев розповіли, чому особлива увага була приділена роботі над перлюстрували листа депутатів Державної думи, членів Державної ради і високопоставлених чиновників Російської імперії Представляючи другу книгу, її упорядник професор Кирило Соловйов і відповідальний редактор Валентин Шелохаев розповіли, чому особлива увага була приділена роботі над перлюстрували листа депутатів Державної думи, членів Державної ради і високопоставлених чиновників Російської імперії. За словами укладачів, мова йде про унікальний і вкрай інформативному матеріалі для досліджень, присвячених політичній історії Росії початку XX століття. Ці листи допомагають показати раніше докладно не освітлюються сторони політичного життя Російської імперії в думський період. Завдяки листам депутатів і чиновників яскравіше видно коливання суспільних настроїв, і, що особливо цікаво, процес прийняття політичних рішень, зазвичай прихований від сторонніх очей, «політична кухня» Росії початку XX століття. Звертаючись до матеріалів листування, можна виявити процедури прийняття законотворчих рішень, які не знайшли відображення в законах і не зафіксовані в діловодної документації.

дискусія

Після презентації відбулося обговорення книг. професори факультету гуманітарних наук ВШЕ Олену Вішленкову цікавили критерії відбору матеріалів, використаних в документальної публікації про представницьких установах. професор факультету соціальних наук Андрій Медушевский задався питаннями: наскільки громадські організації висловлювали суспільні настрої на початку минулого століття, могла російська влада відмовитися від їх «послуг», а також чи була можлива громадянська мобілізація в умовах відсутності в імперії громадян?

Професор РАНХиГС Костянтин Краківський сконцентрував увагу присутніх на стані правової системи Росії розглянутого періоду і проблемних «вузлах» її модернізації. Доктор історичних наук Ісаак Розенталь виступив з рецензією на книгу Тумановой, в якій спробував відповісти на ключове питання: чи була внутрішня логіка в процесі мобілізації російської громадськості і її взаєминах з владою? «Як видно з дослідження Тумановой, - сказав Розенталь, - згуртування дійсно відбувалося, але тривалим і міцним воно не стало. Не підлягає сумніву, що режим наближав свій кінець між іншим і тим, що постійно відштовхував від себе громадськість ». Основним питанням дискусії було питання про те, чи шукали влади і суспільство можливості зближення, і якщо так, то чому цього не сталося? Чи було довіру між російською громадськістю і державою? На думку Валентина Шелохаева, взаємодія між владою і суспільством існувало, нехай і вимушене, але довіри між сторонами не було.

Можливо, поставлені запитання стануть темою для нових досліджень, підвела підсумок обговорення Анастасія Туманова.

Туманова задалася питанням: чи були симптоми подібного результату у вчинках громадськості і правлячої влади в 1914, 1915 і 1916 роках?
Основним питанням дискусії було питання про те, чи шукали влади і суспільство можливості зближення, і якщо так, то чому цього не сталося?
Чи було довіру між російською громадськістю і державою?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online