ЗЕМЕЛЬНІ ДІЛЯНКИ ДЛЯ ВЕДЕННЯ ОСОБИСТОГО ПІДСОБНОГО ГОСПОДАРСТВА

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під особистим підсобним господарством розуміється форма непідприємницької діяльності (тобто діяльності, не пов'язаної з систематичним отриманням прибутку) з виробництва та переробки сільськогосподарської продукції і здійснюваної громадянином або громадянином і членами його сім'ї на земельній ділянці, отриманому або придбаному для задоволення своїх особистих потреб Під особистим підсобним господарством розуміється форма непідприємницької діяльності (тобто діяльності, не пов'язаної з систематичним отриманням прибутку) з виробництва та переробки сільськогосподарської продукції і здійснюваної громадянином або громадянином і членами його сім'ї на земельній ділянці, отриманому або придбаному для задоволення своїх особистих потреб. При цьому реалізація виробленої продукції не визнається підприємницькою діяльністю (ст. 2 ФЗ від 07.07.2003 N 112-ФЗ "Про особисте підсобне господарство").

Для ведення особистого підсобного господарства можуть використовуватися земельні ділянки двох видів:

- в межах населеного пункту (присадибна ділянка);

- за межами кордонів населеного пункту (польовий земельну ділянку).

При цьому Законом встановлено обмеження щодо меж використання присадибної і польового земельної ділянки.

Присадибна земельна ділянка може бути використаний як для виробництва сільськогосподарської продукції, так і для зведення житлового будинку, виробничих і побутових будівель, а також інших споруд з дотриманням містобудівних регламентів, а також протипожежних, санітарно-гігієнічних та інших правил і нормативів.

Польовий земельну ділянку призначений виключно для виробництва сільськогосподарської продукції без права зведення на ньому будь-яких будівель і споруд (п. П. 2, 3 ст. 4 ФЗ від 07.07.2003 N 112-ФЗ "Про особисте підсобне господарство").

Органами місцевого самоврядування встановлюються граничні (мінімальні і максимальні) розміри наданих для ведення особистого підсобного господарства земельних ділянок (п. 4 ст. 4 ФЗ від 07.07.2003 N 112-ФЗ "Про особисте підсобне господарство").

Максимальний розмір земельних ділянок, наданих для ведення особистого підсобного господарства, які можуть перебувати у власності або іншому речовому праві у громадян, встановлений в розмірі 0,5 га. Даний розмір може бути збільшений законом суб'єкта, але не більше ніж в п'ять разів (п. 5 ст. 4 ФЗ від 07.07.2003 N 112-ФЗ "Про особисте підсобне господарство").

Реєстрація права власності громадянина на земельну ділянку, надану йому для ведення особистого підсобного господарства до введення в дію Земельного кодексу РФ (далі - ЗК РФ), здійснюється на підставі акта про надання громадянину земельної ділянки або акта (свідоцтва) про право громадянина на земельну ділянку, виданих органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або на підставі виданої органом місцевого самоврядування витяги з похозяйственной книги, або іншого документа, удостоверяюще го право громадянина на земельну ділянку (ч. 1 ст. 49 ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ "Про державну реєстрацію нерухомості" (далі - ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ)).

Державна реєстрація права власності громадянина на вказаний вище земельну ділянку в разі, якщо до такого громадянина перейшло в порядку спадкування чи з інших підстав право власності на розташоване на цій земельній ділянці будівлю (будова) або споруда, здійснюється при наданні свідоцтва про право на спадщину або іншого документа, що встановлює або засвідчує право власності такого громадянина на вказану будівлю (будова) або споруда, або один з документів, передбачених ч. 1 ст. 49 ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ, про які сказано вище (ч. 2 ст. 49 ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ).

Якщо право власності громадянина на вказану будівлю (будова) або споруда зареєстровано в Єдиному державному реєстрі нерухомості, то надання зазначених вище документів не вимагається (ч. 3 ст. 49 ФЗ від 13.07.2015 N 218-ФЗ).

Після вступу в дію ЗК РФ право власності реєструється на загальних підставах, а саме при наданні відповідного акта державного або муніципального органу про надання земельної ділянки або цивільно-правового договору про його придбання.

Надання земельних ділянок у власність громадян для ведення особистого підсобного господарства здійснюється відповідно до норм земельного законодавства (п. 4 ст. 4 Федерального закону від 07.07.2003 N 112-ФЗ "Про особисте підсобне господарство").

Земельні ділянки надаються на підставі рішення органу державної влади або органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки у власність безкоштовно або на підставі договору купівлі-продажу за плату (ч. 1 ст. 39.1 ЗК РФ), в безоплатне користування (подп. 6 п. 2 ст. 39.10 ЗК РФ) або в оренду (подп. 15 п. 2 ст. 39.6 ЗК РФ).

Продаж земельних ділянок, що перебувають у державній або муніципальній власності, громадянам для ведення особистого підсобного господарства в межах населеного пункту, садівництва, дачного господарства здійснюється без проведення торгів (подп. 10 ч. 2 ст. 39.3 ЗК РФ).

При цьому ціна земельної ділянки встановлюється органом державної влади або органом місцевого самоврядування, яким належить земельна ділянка (п. 2 ст. 39.4 ЗК РФ).

У визначених законом випадках земельну ділянку для ведення особистого підсобного господарства може бути надано громадянину безкоштовно в разі, якщо раніше земельна ділянка була надана громадянину в безоплатне користування для ведення особистого підсобного господарства і протягом п'яти років використовувався ним за призначенням відповідно до виду його дозволеного використання (подп. 4, 5 ст. 39.5 ЗК РФ, подп. 6 п. 2 ст. 39.10 і подп. 7 п. 2 ст. 39.10 ЗК РФ).

Так само безкоштовно можуть бути надані земельні ділянки громадянам, які мають трьох і більше дітей, у разі і в порядку, які встановлені органами державної влади суб'єктів РФ, а також іншим особам у передбачених законом суб'єкта РФ або федеральним законом випадках (п. П. 6 і 7 ст. 39.5 ЗК РФ).

Земельна ділянка для ведення особистого підсобного господарства може бути надано громадянину в оренду без проведення торгів (подп. 15 п. 2 ст. 39.6 ЗК РФ).

Розмір орендної плати встановлюється Урядом РФ (для земель, що перебувають у федеральній власності), органом державної влади суб'єкта або органом місцевого самоврядування щодо земельних ділянок, які перебувають у їх власності (ст. 39.7 ЗК РФ).

При цьому термін оренди земельної ділянки для ведення особистого підсобного господарства в межах населеного пункту встановлюється в 20 років (подп. 3 п. 8 ст. 39.8 ЗК РФ).

Також земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства можуть бути надані громадянину на праві безоплатного користування на термін не більше ніж 6 років (подп. 6 п. 2 ст. 39.10 ЗК РФ).

Таким чином, громадянам земельні ділянки для ведення особистого підсобного господарства можуть бути надані на праві власності, оренди або на праві безоплатного користування.

За загальним правилом надання земельних ділянок здійснюється в наступному порядку:

- підготовка схеми розташування земельної ділянки (якщо земельна ділянка належить утворити);

- подача громадянином заяви про попереднє погодження надання земельної ділянки, в разі якщо земельна ділянка належить утворити;

- прийняття рішення про попереднє погодження надання земельної ділянки;

- забезпечення зацікавленим громадянином необхідних кадастрових робіт в цілях освіти земельної ділянки;

- здійснення кадастрового обліку земельної ділянки;

- подача громадянином заяви про надання земельної ділянки;

- укладення договору купівлі-продажу, оренди або договору безоплатного користування земельною ділянкою (пп. 1 - 7 ч. 1 ст. 39.14 ЗК РФ).

(Богатко С.А.) (Підготовлено для системи КонсультантПлюс 2017)

скачати dle 11.3

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online