Зареєструвати права оперативного управління на частину об'єкта :: Томские Новини +

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Рішенням власника об'єкта нерухомості в оперативне управління установі передана тільки частина об'єкта. Чи можливе проведення державної реєстрації права оперативного управління на частину об'єкта нерухомого майна?

Відповідає Світлана Усенкова, зам начальник відділу реєстрації прав на об'єкти нерухомості нежитлового призначення управління Росреєстрації по ТО

Відповідає Світлана Усенкова, зам начальник відділу реєстрації прав на об'єкти нерухомості нежитлового призначення управління Росреєстрації по ТО

Світлана Усенкова

- Відповідно до загальних вимог цивільного законодавства право господарського відання і право оперативного управління на нерухоме майно підлягають державній реєстрації в єдиному державному реєстрі органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним.

Право господарського відання і право оперативного управління виникають на підставі акту власника про закріплення майна за унітарним підприємством або установою, а також в результаті придбання ними майна за договором або інших підстав.

Право господарського відання і право оперативного управління відносяться до речових прав осіб, які не є власниками. У зв'язку з цим право господарського відання і право оперативного управління на нерухоме майно виникають з моменту їх державної реєстрації (ст. Ст. 131, 216, 299 Цивільного кодексу РФ).

У правозастосовчій практиці неодноразово виникало питання про можливість проведення державної реєстрації права господарського відання (оперативного управління) у разі передачі власником об'єкта нерухомого майна в господарське відання (оперативне управління) тільки частини об'єкта.

В даний час сформована однакова позиція судів із зазначеного питання, згідно з якою наявність держ. реєстрації права власності на об'єкт нерухомості (нежитловий будинок, нежитлові приміщення) не виключає можливості передачі і проведення державної реєстрації відповідного речового права на частину зазначеного об'єкта нерухомості.

Дане положення грунтується на загальних положеннях ст. 209 Цивільного кодексу, яка визначає правомочність власника володіти, користуватися і розпоряджатися як всім нерухомим майном, так і його частиною.

Таким чином, подання на державну реєстрацію документів, що свідчать про прийняття власником об'єкта нерухомого майна рішення про передачу в господарське відання (оперативне управління) частини цього об'єкта, є відповідно до п. 1 ст. 17 Федерального закону від 21 липня 1997р. № 122-ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» достатньою підставою для проведення державної реєстрації права господарського відання (оперативного управління) частини об'єкта нерухомого майна.

Чи можливе проведення державної реєстрації права оперативного управління на частину об'єкта нерухомого майна?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online