Довіреність на ведення спадкової справи

  1. Довіреність на оформлення спадщини
  2. - Отримані права і повноваження
  3. види довіреності
  4. обов'язкові елементи
  5. Зразок довіреності на оформлення спадщини
  6. Оформлення спадщини за дорученням
  7. Порядок дій
  8. Процедура оформлення довіреності
  9. документи
  10. вартість довіреності
  11. Передоручення прав третім особам
  12. Термін дії довіреності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

9 481 переглядів

Оформлення спадщини - це тривалий і трудомісткий процес підготовки документів, відвідування державних установ, збору необхідних підписів. Всі ці процедури потрібно здійснити в обмежені терміни, звернувшись до нотаріуса не пізніше, ніж через півроку після смерті спадкодавця. В іншому випадку можуть виникнути проблеми з отриманням спадкового майна, які доведеться вирішувати в судовому порядку.

Щоб не витрачати час на розгляд у всіх юридичних тонкощах даного аспекту, спадкоємець може скористатися послугами спеціального довіреної особи, яке буде виступати від його імені. Прийняття спадщини за дорученням передбачено статтею 1153 Цивільного кодексу РФ.

Довіреність на оформлення спадщини

- Кому видається

Довіреною особою може бути будь-який повнолітній і дієздатний чоловік за вибором довірителя. Це не обов'язково повинен бути юрист, можна наділити правом представника родича або близької людини.

- Отримані права і повноваження

Нотаріальна довіреність на ведення спадкової справи дозволяє виконувати всі необхідні процедури по даному процесу уповноваженій особі, діючи від імені спадкоємця в його інтересах. У список повноважень повіреного може входити:

  • Подача заяви про вступ у спадок.
  • Отримання свідоцтва про право на спадщину.
  • Реєстрація права власності.
  • Оплата держмита та інших платежів.
  • Підпис документів замість довірителя.

Згідно ст. 1153 Цивільного кодексу, спадщина може приймати третя особа тільки в тому випадку, якщо існує завірений нотаріусом акт на здійснення таких повноважень. Якщо в даному документі обмовляється тільки можливість оформлення спадщини , Необхідно також вказати право повіреного подавати заяву про вступ до нього.

види довіреності

Залежно від розміру наділяються повноважень, існує три типи довіреностей:

  • Разова - поширюється на виконання одноразової дії (відвідування нотаріальної контори, подачі заяви про вступ у спадок і т. Д.).
  • Спеціальна - надає можливість виконання декількох однотипних дій за певний час (представляти інтереси спадкоємця в суді, подавати клопотання, брати участь у засіданнях і т. Д.).
  • Генеральна - надає повіреному широкий спектр повноважень на обумовлений в документі проміжок часу (взаємодія з державними органами, судами, нотаріальними контрами, оформлення необхідних документів, оплата рахунків і т. Д.).

Останній вид є найбільш поширеним, так як він передбачає максимально продуктивне і взаємовигідне співробітництво обох сторін.

обов'язкові елементи

Щоб правильно оформити акт наділення третьої особи можливістю діяти від вашого імені, необхідно включити в документ такі обов'язкові складові:

  • Перелік повноважень, якими наділяється повірений.
  • Перелік прав довіреної особи, пов'язаних безпосередньо з його повноваженнями.
  • Повна інформація про обидві сторони договору (довірителя і повіреного).
  • Персональна інформація про заповідача (ПІБ, дані свідоцтва про смерть, місце проживання).
  • Дата і підпис обох сторін.

Зразок довіреності на оформлення спадщини

Приклад зразка довіреності на ведення спадкової справи для ознайомлення:

Завантажити зразок довіреності

Оформлення спадщини за дорученням

Найчастіше мета оформлення довіреності на оформлення спадщини - це не тільки неможливість фізичної присутності на місці подій, а й уникнення труднощів, пов'язаних з оформленням документів.

Порядок дій

Для оформлення довіреності потрібно:

  1. Відвідати нотаріуса.
  2. Подати документи.
  3. Дочекатися перевірки документів нотаріусом і завершення оформлення довіреності.

Процедура оформлення довіреності

Спадкоємцю потрібно відвідати нотаріальну контору, де:

  1. Нотаріус підкаже, як скласти договір, вказавши в ньому права і повноваження сторін. Можлива видача довіреності тільки на підготовку пакету необхідних довідок або на повне ведення справи про спадкування майна.
  2. Оформляється заяву за допомогою нотаріуса, у якого завжди є під рукою підготовлений зразок. Клієнту достатньо уточнити список повноважень представника і паспортні дані всіх учасників договору.
  3. Після оформлення довіреної документації вона завіряється печаткою нотаріуса і реєструється в спеціальному реєстрі.

документи

До основного заявою також додається перелік необхідних документів:

  • Паспорти обох сторін.
  • Свідоцтво про смерть спадкодавця.
  • Заповіт або, в разі його відсутності, документальне підтвердження родинних зв'язків з померлим.
  • Реєстраційні та правовстановлюючі документи на майно.

Далі процедура оформлення спадщини за дорученням не відрізняється від стандартної - повірений подає заяву про вступ у спадок, збирає необхідні довідки та документи, підписує заяви в органах державної влади і отримує свідоцтво про право на спадщину.

вартість довіреності

Оформлення довіреності пов'язане з деякими матеріальними витратами. Вартість послуг складається з розміру держмита, яка становить 200 руб., І послуг правового та технічного характеру. Їх вартість оцінюється в індивідуальному порядку і коливається в межах від 500 до 1000 руб.

Якщо текст документа займає кілька сторінок, то оплата правових і технічних послуг здійснюється за кожну сторінку.

Передоручення прав третім особам

У статті 187 Цивільного кодексу РФ передбачена можливість передоручення прав і повноважень довіреної особи третій особі. Дана процедура називається передорученням і вимагає складання відповідного договору. Для цього потрібно надати до нотаріальної контори основну довіреність і документацію, яка підтверджує наявність поважних причин, що заважають довіреній особі виконувати свої права та обов'язки. Однак відповідальність за всі дії третьої особи в цій справі все одно буде лежати на первинному поверенном.

Термін дії довіреності

Довіреність на отримання спадщини видається на термін до трьох років, що в обов'язковому порядку здійснюється в документі. Згідно 188 статті Цивільного кодексу РФ, підставами для припинення дії договору можуть бути такі причини:

  • Відкликання довіреності за ініціативою довірителя.
  • Відмова представника від виконання своїх обов'язків.
  • Смерть або недієздатність кого-небудь з учасників договору.

Оформлення довіреності на отримання спадкових прав є складною юридичною процедурою, яка вимагає глибоких знань законодавства. Допомога фахівців дозволяє уникнути неточностей при складанні документації і значно прискорити цей процес.

Щоб правильно оформити нотаріальну довіреність на ведення спадкової справи, ви можете скористатися послугами юристів нашого порталу. На сайті ros-nasledstvo.ru у вас є можливість отримати безкоштовну консультацію, заповнивши надану нижче електронну форму.

[/ Jurist-block-first

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online